"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Friday, May 20, 2011

Tembok Besar China


Jangan tekejut ok !!!

anda nak tau ??

dikisahkan la...batu2 yg buat tembok nie kan....
kalau diceraikan satu persatu kan...
pas tu disusun semula...

semua batu yg membina 
Tembok Besar China nie kan...

cukup utk mengelilingi bumi
pada garisan khatulistiwa

dengan
ketinggian 2.5 m...


^__^

Berapakah berat kepala anda ?

ambik kat google

Berat kepala...normalnya .......
lebih kurang 7.5% drpd berat badan manusia.

Kalau berat anda lebih kurang 40 kg....
maka berat kepala sekitar 3 kg...

jika berat badan anda 90 kg....
bermakna berat kepala anda sekitar 6.75 kg.

Ada banyak benda yg membentuk jisim dlm kepala.
Antaranya.....

kepala anda mempunyai 22 tulang - kranium yg melindungi otak...
mempunyai 8 tulang dan muka 14.

jadinya.....
bila anda letih dan anda menegakkan kepala....
anda tahu kenapa ???

sebab kepala anda LETIH ~~~~ !!!!!


^___^

Thursday, May 19, 2011

Terlewat Solat Subuh

Nie..nak dikisahkan 1 cerita lah....mcm nie cite nya....

Ada sorang pemuda..namanya Mat...ada awek...nama aweknya Zura...Dipendekkan cite..tiap kali dating...Mat mesti pakai ketayap...tau ketayap?? kupiah ler....sbbnya...ayah Zura tu..orng alim2 gitu...nak jadi menantu orng alim...kene lah blagak alim.....

Bila bapak nya Zura nie...asyik nampak si Mat nie...x lekang ngan ketayapnya...Haji Din (ayah Zura)..ambik kata putus....owh...alim budaknya....

dan dgn sekali lafaz.......si Mat nie tadi...sahlah menjadi suami si Zura nie...

1st nite Mat ngan zura....lambt mereka tdo...!bnyk bende nak kemas tuu...dan akhirnya siap smua...jam dah 2 pagi....baru mereka2 dpt tdo....

Esoknya, cam biasalah...Hj Din..kjut smua orng...nak solat subuh jemaah katanya...yg Mat nie pulak...telambat bangun.....!!...jadinya...Hj Din..sruh je Mat Solat sorang2....

Mat pun iqamat dan tunaikan solat subuh...selesai bagi salam....

Hj Din tanya Mat "Hai Mat, kenapa solat subuh 3 rakaat ??"

pas tu Mat jawap ngan konpidennya...."Eh2...! iya ke 3 rakaat ? rasa2nya dah cukup 4 rakaat ayah...."

Hj Din "Masyallah.......!!!"

ambik kat google

p/s : kannn da tekena !!! moralnya ....don't judge a book by it's cover ok........


^__^



Nama kanggaru

google jer

Adakah anda tahu ??
Nama kanggaru tu kan...sebenarnya...wujud bila ada beberapa orng
pengembara kulit putih ternampak seekor binatang....
bintang yg mereka2 nampak tu...dok melompat-lompat la kat depan diaorng tu....

Bila ditanya pada orng asli kat c2....apa nama binatang tu ??
orang asli tu kata "Kanguru" yg bermaksud "tak tahu"
ituler asalnya nama kanggaru......

kanggaru nie x boleh melompat
kalau ekornya x menyentuh bumi.....
ini keranya...ekornya tu...
berfungsi sebagai tongkat utk melompat.....

tamat ler fakta tuk kali nie.....

^__^


Monday, May 16, 2011

Contest Blog Saya Smart


Assalamualaikum....selamat pagi...
hri nie n3 dimulakan dengan 'menjoin' contest oleh Cik Qistina...
nak join ??
nak join klik kat banner atas tu eh...
x ssh pun...

sy rasa lah...sy la yg rasa...
blog nie...insyallah kemas kut...
lgipun...ada orng puji tau...
blog sy nie kemas dan cantik gitu....!!!!

x pecaya ??
x pecaya bole klik SINI (yg no.1)
kan....dia kata eh....bkn sy nak bangga tau....hehe...

sape sy nak tag ??
ok..sy tag mereka2 nie lah...
blog2 mereka pun not bad tau.....^^





ok...selesai tugas mengetag....
harap2 mereka join....
jom ler join...hadiahnya...cash money tau...!!!
tapi.....tiada paksaan....!
klau ada masa...join lah ye....:)


p/s : pilih lah sy....hehehe.....


Tuesday, May 10, 2011

patut la sekarang nie panas....

rasa x sekarng cuaca mcm mna?? panas kan...
panas dan kering...!! angin pun mcm susah jer nak lalu.....

keadaan panas nie..ramalan kaji cuaca kata,  disebabkan terjadinya  Ribut Tropika Aere dikesan berlaku di utara Filipina yang meniup angin dari arah barat daya ke negara ini.

antara ayat2 lam berita tu :-

Kepanasan luar biasa yang berlaku di kebanyakan bandar utama negara, khususnya di Pantai Barat Semenanjung ketika ini sehingga mencecah suhu di antara 35 hingga 36 darjah Celsius dijangka berakhir dalam tempoh terdekat.

Dalam pada itu, Pengarah Pusat Ramalan Cuaca Jabatan Meteorologi, Saw Bun Liong, dipetik BERNAMA berkata keadaan panas yang berterusan akan menyebabkan rumput dan tanah menjadi kering.

Beliau turut menasihatkan orang ramai supaya mengelakkan pembakaran secara terbuka dan mengurangkan aktiviti luar yang mendedahkan diri mereka secara terus kepada matahari.


nak baca lebih lanjut ?? klik SINI




Monday, May 9, 2011

tertangkap !!! sedang goncang tabung masjid~~~~!!!

Didapati 2 orang hamba Allah....
sedang melalukan kerja....
x dapat dipastikan atas arahan siapa......!!!

mereka2 ini...begitu khusyuk ......
melakukan keje sebegini.......
ish3...manalah mak ayah mereka nie......
anak2 sape ler mereka nie.....!!!!





tgk gambar2 bawah nie~~~!!!!



































jom kita angkat tabung nie ~~~~!!!
x berat pun.......



boleh x ??

cepat lah....nnti orng datng ......




apa tgk2....!!! x nmpk orng nak wat keje nih !!!!




tengok !!! nie dia bdak yg tertangkap tu.......!!!!
Hazim ngan anak buahnya Insyirah......
hehehe.....

^___^




Friday, May 6, 2011

no more idea......

nie...n3 1st tu bulan may....
huhuhu...bru 1st n3.....??
x tau la....minggu nie cam x de idea jer nak tulis2 kat cni...
x tau nape...mood dah terbang melayang....
di bawak angin ribut taufan...
bukan sepoi2 bahasa dah.....

tu yg
idea ntah apa2 dah.....!!!!


idea oh idea....
come wit me idea....
huhuhu.........



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...