"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, June 30, 2011

beberapa jam lamanya....

yey   !!!
setelah menunggu beberapa jammmm....
blog ku da bole bukak
n buat post !!!


^__^

lagi2 apam...:)





kannn..mengapam lagi....anak2 suka sngt ngan apam nie....siap pilih2 pulak nak makan kaler yg ni...nak kaler yg tu.....sbb diaorng suka...ibu pun suka buat....tp penatla sikit...sbb pengukus nya kecik jer....kene wat slow2 n steady....


Wednesday, June 29, 2011

gigitan cinta kah ini ??

kannn...anda tafsirkan sendiri.....x tau lah apa nak jdi....begini lah aje keje2 mereka.....keje yg x sudah2...x tau nak ckap apa dah.....


lebam tu....

air mata....peneman di kala sakit...huhuhu......

tengok bu....):

gara2 merebut kan bantal sofa....hilang kesabaran hazim....digigitnya muka abangnya Hadif....adoiiii...x taulah ibu nak kata apa lgi kan....kalau hazim lah ngan hadif...slalunya...adik lgi menang dri abang nya.....

x lama mna pun gaduhnya...kejap da baik...abang hati banyak lembut.....^^




Tuesday, June 28, 2011

27 REJAB dan ISRAK DAN MIKRAJ

Peristiwa Isra dan Mi'raj Nabi Muhammad s.a.w. terjadi pada 27 Rejab tahun ke-12 dari masa kenabian beliau, merupakan peristiwa penting yang selalu dirayakan setiap tahun oleh seluruh umat Islam. Tarikh ini bersamaan 662 M iaitu ketika Nabi berumur 52 tahun.

Peristiwa israk mikraj ini tercatat dalam surah al Isra ayat 1 (Al Quran:17:1). Surah al Najm ayat 60 juga menceritakan peristiwa ini .(al Quran:53:13-18).

Perjalanan selama 3/4 malam sahaja iaitu dari jam 6 malam hingga 6 pagi Nabi kembali semula ke Mekah sebelum terbit fajar . Baginda menunggang Buraq bersama Jibril dari Masjidil Haram ke Masjid Aqsa di Jerusalem / Baitul Maqdis di Israel / Palestin kini. Arah kiblat umat Islam ketika itu ialah Baitul Maqdis. Selepas peristiwa ini , arah kiblat ditukar ke Mekah. . Di Masjid Aqsa , Nabi sembahyang berjemaah dengan makmumnya ialah Nabi Adam , Nabi Musa dan Nabi Isa. Baginda ditawarkan minuman susu atau arak. Tetapi Nabi Muhamad memilih susu sebagai minumannya.

Seterusnya diangkat secara fizikal melalui mikraj (tangga emas dan perak) dari bumi ke langit ke-7 hingga ke Sidratul Muntaha dan bertemu dengan Allah di Arasy. Di Baitul Makmur, Nabi melihat malaikat bertawaf dan moyangnya Nabi Ibrahim bersandar di situ .Wajah Nabi Ibrahim persis wajahnya . Nabi juga 'dibedah' untuk kali kedua. Sebelum ini, semasa kanak-kanak , baginda pernah dibedah oleh dua malaikat semasa di perkampungan ibu susunya Halimatun Saadiah

Peristiwa luar biasa ini paling penting dalam kalendar Islam kerana menandakan seseorang itu Islam atau kufur. Ia sebuah mukjizat dari Allah S.W.T bagi Nabi Muhammad s.a.w. yang tidak pernah dilakukan oleh rasul dan nabi sebelumnya. Hanya Nabi Muhammad s.a.w. sajalah yang diberikan anugerah dan kehormatan oleh Allah S.W.T untuk melakukannya sebagai petanda betapa tingginya penghargaan Allah S.W.T kepada Nabi Muhammad s.a.w.

untuk bacaan lanjut anda...sila ke SINI.

selamat membaca....^^
 
 

try test !

try

test

bole

ke

tidak


:)




Sunday, June 26, 2011

"Reddish GiveAway : Saya Nak Sarawak Souvenir!"



hai fren...jom ramai2 join GA nie pulokkk !!
menarik tetarik mmg debommmm !!!
jom...sape2 nak join...klik

due datenya : 30 June nie...
x lama ...cuma beberapa hari jer....!!!
jom jom jom...
jom join GA dari
Princessredbloodsnow nie...

JOM JOIN !!!




~ 1st Cemmomile Craft Giveaway ~



Dengan rasa seronoknya...dan suka hatinya..sy nak join GA yg dibuat Puan Cemmomile nie...menarik sungguh hadiah2nya...mna la tau..da rezki...dapat bantal2 free...sape la yg x suka barang free...pas tu siap bole nak design sendiri....! itu suda bagus....

sape2 nak join...boleh klik SINI

lagi pun....nie 1st GA darinya sempena annivesary nya nnti bln depan....so..sy join lah gak utk memeriahkan dunia bloging sama kan...saling support menyapot gitu...!

sape2 yg berminat nak bantal free....jom la join GA nie...x ssh pun....due datenya 18 Julai 2011 nie...

saya nak tag....mereka2 nie....:-



ok...harap2nya mereka yg sy tag nie...sudi2 la join....x nak pun x per.....sape2 yg sy x tag...kalau nak join pun ok gak kan.....:)

Ok....JOM JOIN GA NIE...................:)





menu lunch today !

Hari nie..simple dimple mimpel punya resepi...x yah nak masak susah2...senang je...janji anak2 x bising kelaparan....hahaha....nie lauk pauknya....taddaaaaaaaaaaaa !!!


ayam masak kicap

sayur kacang + carrot + ayam

kan...da kata...simpel je...ayahnya x dek...p skolah ari nie, ada sukan skolah.......duk umh jela kami anak beranak.....sbb da p menyoping jumaat ari tu....hehehe....

duk umh...makan....blogwaking...join GA....apa2 jerlah yg seangkatan dgnnya.......

jom makan !!


Friday, June 24, 2011

SEGMEN : "Ady Budika Nak Kasi Ole-Ole Dari London"

 
 

Jom join  "SEGMEN : Ady Budika Nak Kasi Ole-Ole Dari London" ...
 
Syarat2 nya mudah saje tau..so sape nak join...bole klik kat banner dia atas atau klik SINI
 
ok...silalah rujuk syarat2 nya ye...sy join saje suka2 aje...mana la tau...kalau ada rezeki menjoinkan diri di pagi jumaat yg penuh barakah nie kan.......! mana sy jumpa Segmen nie ?? sbtulnyaa sy da lama jdi folower Ady nie...buka2 dashboard..jln2...bw...jumpalah segmen nie...mudah bangat segmennya...so join je.....:)
 
ok..sape nak join...cpt2...trikh ttpnya 26 Julai nie pukul 6.00 ptng tau....


JOM JOIN SEGMEN !!!


 

Thursday, June 23, 2011

berbudi pada tanah !!!

Alhamdulillah...hidup subur gitu...! hijau menghijau....gumuk2 pun ye jugak !!! x sia2... tula kan...berbudi pada tanah...mmg berhasil gitu....!! tp...ada gak yg tanam secara organik...hehehe....x pecaya ?? meh nengok gambar kbun2 sayur nie.....sejuuuuukkkk mata memandang kan....!!










Hah !! camne ? bestkan....sape yg suka syur..mmg ar best....yg x suka tu..konpem2 la mmg kata...laaaa...nie ke..?? baik x yah.....huhuhu....

enjoy dis pic...!!! bukan ai tanam la...!! mat2 bangla kat cameron highland yg tanam.....keh3.....


^___^

MAKAN ANGIN BERSAMA GENKONER

hai...
lama sudah tdk menjoinkan diri dlm mna2 GA ...jdinya....hari nie..mcm tebuka hati lak nak join...kalau uols pun rasa nak join... klik kat banner atas tu...ok ?

kalau mlas nak klik kat banner....klik SINI

syrat lain...nak tag orng bole...x nak pun x per...so...ai x tag lah...terpulanglah pda sape2 yg baca nie..n nak join...silakan ya....

ok...daaaaaaaaaa........



Tuesday, June 21, 2011

Kasih yg suci

Alhamdulillah...


smpi jua akhirnya buku yg ditggu2...ssh sngt nak cari...last2 bli on9 je...pgi kat kedai buku x jumpa lansung.....nie smua gara2 drama Nora Elena punya psal...

sy beli kat kedai ni KEDAI BUKU ANDA
kalau FB nya search : KEDAI BUKU ANDA
sape2 nak bli...bole lah klik kat atas nie

maka dgn ini...betambah lgi la koleksi novel2 kat umh ni....^^


da bole layannnn.....:)

bru je smpi beberapa muka surat....dlm beberapa muka surat tu...mmg lain skit la ngan drama tu...dlm novel...awal2 lgi si Eid da kenalkan Elena kat bosnya (Seth Tan)...

memetik kata2 dri novel ni :-

Lelaki adalah nafas dan wanita adalah nadi jiwa....
saling memerlukan dan mencintai...
dan cinta itu
maknannya..
saling memberi dan menerima..........


^___^



Flat yg mcm sardin.....sian2....

Assalamualaikum. salam sejahtera.
kannnn..n3 hri nie....flat yg mcm sardin !!! sy penah gak ddk umh flat masa kat kl dlu...tp x la mcm sardin kan...masih bole benapas la....idup la gak kat situ smpi 2 3 tahun...

meh tgk gambar ni...:-



 kes sesak2 mcm nie kat laluan koridor pangsapuri seperti ini adalah perkara biasa


SEORANG wanita sedang tekun menyiapkan hidangan sementara seorang jirannya meluncur dengan kasut roda di lantai dapur yang mereka kongsi

lantai dapur kongsi ??? ayakkkk !!! sungguh x selesa lorrrr.....
bole pensannnnn !!!

nak tau kat mna....baca sendiri kat SINI

ok...selamat membaca...:)

Monday, June 20, 2011

Jala Menjala....dapat la roti jala....


Assalamualaikum...
n3 lambat post...hehehe...
nie ler menu minum petang hri nie...

menjadi lebih rajin skit...
nie pun disebabkan makcik jual roti jala semalam....
sbbnya...smlm pgi la pasar mlm kat Jelai (kg ku)
tgk m.cik tu buat roti jala...
hati cam nak makan...tp x teringin pulak bila tgk dia buat...

bukannya apa....nmpk cam x besungguh tgk dia buat...
dia main lipat jer....
x de gulung2 de....lipat belipat je dia buat....

gitu le yg jdinya roti jala hri nie....
da slamt pun masuk lam perut....
alhamdulillah....

^__^


Sunday, June 19, 2011

SELAMAT HARI BAPA

ambik kat google jer

Assalamualaikum
SELAMAT HARI BAPA
tuk bapa2 di dunia...sempena hari bapa hari nie....

utk abahku Mustaffa B Hj Ramli...
semoga panjang usia abah....dan dimurahkan rezeki hendaknya...

to my Hubby.. Mohd Ramzu Nasri B Hj Abd Razak
selamat hari ayah juga....

dan semua yg begelar ayah, abah, papa, walid, baba...
dan yg seangkatan dgnnyalah....

berbahagialah anda menjadi seorng yg bergelar bapa....

^__^




Friday, June 17, 2011

Betik dri Batu Gajah....



Betik nie...asalnya dri Batu Gajah....Perakkkkk....
lama x makan betik tau...
skali orng nak bagi (abang ipar) ambik je....
bak kata orng... rezeki jgn ditolak, musuh jgn dicari....^^

masa dia bagi....dlm ujung skol break ari tu...
bru la hri nie masaknya....
lebih kurang seminggu la...diperam...

x tau diperam ???
diperam mcm gambar kat bawah nie


dibungkus ngan kain2 lama atau surat khabar pun bole...
pas tu simpan tmpt yg dlm suhu bilik la lebih kurang kan....

nie la hasilnya.....



manis gak la....





maafla kalau ada yg terliur eh....
nak jemput....semua jejauh kan....
jadinya.... selamat mencuci mata ....:)

^___^





Tangan kanan ke tangan kiri ??

google nya ye...


Tangan kanan atau kidal

Kecekapan bayi menggunakan tangan kanan atau tangan kiri berkembang dalam masa beberapa bulan pertama selepas lahir, apabila salah satu bahagian otaknya semakin dominan. Jika bahagian kanan otak berkembang lebih awal, maka dia akan cekap menggunakan tangan kiri. Begitulah sebaliknya. Bayi anda mungkin lebih suka menolehkan kepalanya ke kanan sejak lahir lagi. Kini mungkin dia gemar menggunakan hanya sebelah tangan sahaja. Jangan sekali-kali mencuba menghalangnya daripada menjadi kidal. Ini akan mengakibatkan kesan psikologi dan masalah membaca serta menulis kelak.


SOURCE : SINI


mengapam lagi....

Assalamualaikum...
salam di pagi Jumaat yg penuh barakah nie....
hope hari nie lebih baik dri semalam kan....

Nora Elene....dah selamat pun melabuhkan tirainya semalam....
dan gara2 drama tu...apaam dot² x brapa nak nampak dot² nya....huhuhu....sian den...
itulah gara² membuat lambat2....gituler jadinya...x brapa nak dot....dan ada yg x berdot....

ikut suko ati den yolah......hehehe....

tgk la nie....main taram jer...!



yg atas ni mmg x dot...
sbbnya nora elena da start...........!!


Saturday, June 11, 2011

bercuti....

Assalamualaikum.....^^

sudah lama rasanya x de n3 baru kan dalam blog ni...bknnya sy menyepi diri...biasalah...cuti skolah 2 mnggu kan...

cuti sekolah kali nie...rasanya begitu pack dgn mcm2 xtvt....anak buah kawin...becuti di rumah sedara di Bandar Saujana Putra....then...balik umh....packing lagi...kemas2 umh..pas tu becuti pulak kat Cameron....

sungguh puas....!!! alhamdulillah...segalanya berjalan lancar....dan sekarang da selamat smpi pun dirumah....

hari nie saje menjlnkan keje2 membasuh., melipat kain baju yg menimbun...! almaklumlah..bru balik becuti kan....x mo tulis panjang lebar dah.....nnti ada masa...sy nak upload gambar2 percutian kami sekeluarga yg x seberapanya itu..................^^

antaranya.....t ada msa sy upload lgi....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...