"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, July 28, 2011

E-Book Resepi Percuma Ramadhan 1432H

Assalamualaikum, selamat petang....diam2 x diam...dlm beberapa hari lagi...umat islam di seluruh dunia...insyallah akan menjalani ibadah berpuasa....semoga kita semua diberi kelapangan dan kesejahteraan serta kesihatan yang baik untuk beribadah....semoga ramadhan kali nie...kita lebih mendapat keberkatannya....

Dan bila sampainya bulan puasa nie....kadang2 kaum2 ibu..agak pening la skit kan...sebab nak memikir nak masak apa utk waktu berbuka. Kalau hari2 dok bungkus tu..kadang2 x jugak sedapnya kan...ok...di sini saya nak sharekan sedikit info...sikit ke..?? sy rasa banyak yg Kak Ros bagi nie..... dari JINTANMANIS.COM, anda boleh d/load E-Book free tau..n bnyk lagi resepi2 yg Kak Ros kongsikan....cuba2 lah anda jenguk (kalau rajin) kat SINI ye....boleh d/load jer kat c2...n3 E-Book tu smpi 10 Ramadhan aje ye...pas tu x de kot....cepat2...dapatkannya....

ok...selamat ke arah bulan Ramadhan 1432 H....^^




Wednesday, July 27, 2011

Tuesday, July 26, 2011

AISKRIM GORENG

Selamat petang...dah nak menuju ke malam pun....petang yg panas hari nie.....bila panas...sejukkan tekak dengan aiskrim goreng nie ye.....buat 4 ketui jer...habis dlm sekelip mata.......1st time buat nie ambik resepi kat blog kak Nazharzan ... dia ada tunjukkan cara nak buat...ikut jelah step by step....mmg x rugi mencuba....! hasilnya....mavelos....!!!...nak try....mcm nie...

mula2...

roti gardenia biasa je

letak aiskrim apa2 perisa......

tekan dengan cawan plastik atau apa2 yg boleh membentuk


hasilnya....bila dah ditekan, masuk kan dalam plastik kedap udara........lepas tu simpan dulu dlm peti ais (kat tmpt beku) semalaman....atau 2-3 jam pun ok kut...sy buat nie....semalaman....buat mlm semalam...petang nie baru goreng....


bila time menggoreng tu....biar minyak betul2 panas, baru keluarkan roti tdi dri dalam pti ais...pas tu terus goreng....hasilnya...mcm kat atas tu.....bila da sejuk....dan dipotong/x potong pun x pe.....:)


Dan setelah dipotong...inilah hasilnya...........selamat mencuba.....:)


Monday, July 25, 2011

MUFFIN PISANG WIT CHOC CHIP

Assalamualaikum....n3 tertunggak, sepatutnya petang tadi menulisnya....di sebabkan ada hal2 yang tak dpt nak dielakkan....jadinya...sekarang lah masanya......alkisahnya....minum petang hari nie...sy memapin....alhamdulillah...anak2 suka...dan resepi nie...mmg simpel n sedap....dan mudah...kalau anda x cuba...x tau kan..senang atau tidak....

Muffin pisang yg dibuat petang tadi ada 2 version...satu mmg dlm bekas muffin.....sbb bnyk lebih buat kek epal hari tu.... dan satu lagi dalam bekas cup yg kecik tu...anak2 suka yg kecik tu...senang nak makan...tp yg dalam bekas muffin tu..ada filing starwberry sebenarnya.....

dalam nie ada filing strawbery

banjir dengan choc chipnya....:)

ok...pada sape2 yg nak mencuba....nie resepinya ye....resepi asal daripada blog INI-jintanmanis.com , tapi...sy tukar sikit2..ikut barang2 yg ada dlm dapur sy (yg tulisan *merah* syifa punya )...mana yg ada jelah...janji ada n menjadi...:)

Bahan-bahanya:-

2 cawan tepung gandum (*sy pakai tepung superfine, tpung gandum kat umh abis stok...!*)
1 cawan suku gula ( 1 1/3 cawan) (*yg nie gula kastor*)
2 biji pisang yang ranum
1\2 cawan minyak masak
2 biji telur
1\3 cawan ( suku) susu segar (*sy pakai susu full cream jer...*)
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 1/2 sudu kecil baking powder
beberapa titik esen vanila
beberapa ketul coklat dairy milk ( ros guna jenama meiji) (* sy pakai choc chip... *)


Cara-caranya :-
1. Hancurkan pisang dengan menggunakan gelas dan letakkan 1/2 sudu kecil garam.

2. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat, kemudian pukul telur hingga berbuih baru masukkan gula, pukul lagi hingga kembang.

3. Selepas itu, masukkan pisang dan kacau sebati, kemudian masukkan minyak, dan tepung sedikit demi sedikit, titik kan beberapa esen vanila, akhir sekali masukkan susu segar, masa ni jangan guna mixer ye, guna spatula atau senduk kayu je.

4. Cedokkan adunan tadi didalam papercup muffin ( isikan 3/4 papercup) dan letakkan coklat di tengahnya, bakar pada suhu 170darjah selama 18 ke 20 minit, sejukkan atas redai dan tabur sedikit dengan sugar powder. Sedia untuk dihidangkan.(* sy x letak sugar pwder, sbb rasanya mcm dah ok2 la, sbb choc chip kat atas kan*)

 Ok...bagi sape yg nak cuba...selamat mencuba.....pasti menyelerakan...........:)


IKAN PARI - ASAM PEDAS

Taraaaaaaaaaaaaaaa....!!!

Ikan pari masak asam pedas

Antara menu lunch tengahari nie....lauk simpel aje....asam pedas yg senang.....dalamnya ada bendi, terung dengan tomato.....so...x payah dah nak goreng sayur....smua dlm 1 menu aje....utk anak2 lain la...

Ok...dah waktu lunch kan....bagi yg kojer tu...tggu kul 1 ptng eh....baru boleh lunch...kalau gomen...12.30 tdi dah out kan....

sila2...makan2....:)


Sunday, July 24, 2011

GiveAway di FB


Sape2 berminat nak join GA di fb nie...sila klik banner kat atas nie ye...due datenya  1 RAMADHAN 1432 HIJRAH atau insyallah pada 1OGOS 2011....khas utk yg ada fb je nie..sebab senang jer...suruh klik LIKE je...ok....

Nak join...klik banner ye...:)


Telur Itik masak lemak cili api

Ini......


Antara menu tengahhari nie....patutnya ada campurnya....belimbing buluh ke.....daun asam gelugur ke...supaya nak bagi rasa pedas dan masam.....tp...dah puas mencari...sampi 2 pasar pgi....dua2 tempat mmg tak ada....jadinya....cam ni lah rupa masak lemak nie.....dicampur dengan asam gelugur...bukan daunnya....kira ok lah....asalkan rasa masam2 tu....

Tapi...mmg x puas hati....! sbb macam nampak kosong....hanya ada telur.....):

Makan jelah....da ini rezekinya utk hari nie......Alhamdulillah....ada gak makanan kan....dari yg x dpt makan apa2 tu......


Saturday, July 23, 2011

RUMAH YANG AMAT UNIK

mari lah tengok gambar2 rumah yang unik yg amat nie....tgk design pun mcm best...tapi kosnya mesti la mahal kut....nak dapat yang terbaik kan....mngkin ada yang sesetengah rumah tu...mmg dah di design dahulu kala agaknya.....nak tau...meh tengok gambar2 nie...saje2 buat cuci mata......^^

yg nie mungkin dari zaman dulu gaknya...samapi la ke anak cucu kot....

ada berani ??
Rumah yang nie...kalau tidur malam....x nyenyak la gamaknya...duk memikir....selamat ke tidak....serupa mcm kat Boh Plantions kat Cameron pulak.....mcm gambar kat Boh bawah nie.....


Hah..! tengok....! sama x design mcm kat Boh nie...nie gambar Boh nie..sy punya la..masa p bercuti kat Cameron aritu.....ok..sambung balik gambar rumah unik nie....



Unik semua kan....nak tengok banyak-banyak...boleh layari web INI .... sekadar jalan2 dipetang hari.......kat web nie...mcm2 gambar ada...anda explore lah sendiri ye...kalau nak pegi...tak dapat dipastikan sampai nya bila kan...so...kita cuci2 mata dulu lah ye.....

have a nice exploring.......tu pun kalau nak jengah web tu....:)


Thursday, July 21, 2011

DON'T BELIEVE !!! BELIEVE IT....!!!

Subhanallah....Maha Suci Allah....Tuhan sekelian alam yang menjadi kan makhluk dibumi ini...mengikut kehendaknya.....siapalah kita sebagai hambanya....utk menjadi hakim atas segala kejadiannya.....sesungguhnya semuanya adalah atas kehendakNya.........Maha Suci Allah.......

klik pada pic, utk image lebih besar

klik pada pic, utk image lebih besar

klik pada pic, utk image lebih besar

INFO : An eight-Deepak Kumar from India became a normal child after his parasitic twin was removed by surgery. In India, the boy became very famous, and later his fame spread throughout the world. Doctors gave the boy a new normal life.
:
p/s : besyukur lah kita sebagai hambaNya yg dilahirkan sempurna ini....x payahlah nak bentuk sana bentuk sini dah tubuh badan yg sudah dikurniakan......Allah s.w.t itu lebih tahu...apa yg ingin Dia jadikan......!!


Wednesday, July 20, 2011

Lunch Today

Sudah siap masak...! kita berblog balik...tension skit...mesin basuh wat problem plak pagi tadi....tp...dapur ttp on.....kalau x....nak mkan apa tghhari nie......apa2 pun....lauk2 nie jerlah yg mampu dimasakkan....ada yg pedas skit....yang x pedas...op kos utk putera kecik tu....dia kuat makan sikit....:)


yang nie..lauk pedas...sehari kalau x de pedas...mmg x sah hidup.....!...terung goreng berlada...yg dimasak secara campak2.....ssh la..kalau semuanya masak nak bersukat.....! sy la..x tau la orng lain kan......



Ayam masak kicap...utk putera n puteri....hope there like it....hehehe.....ibu ngan ayah pun...makan sekali...x de la utk anak2 je....x kan nak makan lauk terung tu je kan....!

ok...selamat menjamu selera....:)


WW ~ 2

Tuesday, July 19, 2011

Pancake


Jemput minum...jemput makan....pancake biasa2 aje....buat minum di kala petang ini....x la comey sangat pun pancake nie...sbb guna pan besar...pan yg kecik x dek...!! coming soon baru nak beli...sbb pancake nie sedap...anak2 pun suka....!!

Ambik resepi ni kat KAK LILY ....

 Bahan-bahannya :-
  • 3 sudu besar butter-dicairkan
  • 1 biji telur
  • 1 cawan tepung naik sendiri
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar gula
  • 1 cawan susu segar
  • 1 sudu besar jus lemon - kalau tak letak pun takpe
  • secubit garam
Cara Membuat:-
1. Campurkan semua bahan, guna blender...blend sebati
2. Biarkan adunan selama 10 minit**
3. Tuangkan sesudu adunan dlm kuali non stick yg tlh panas
4. Balikkan adunan bila nampak permukaannya berbuih
5. Biarkan seketika, bolehlah diangkat. Hidangkan dengan maple syru
p dan jem kegemaran.

kalau nak cuba bolehlah....x rugi punya....:)


tiba2....!!

Alamak....!!! camne nie....tiba2 boleh teringat kat "dia" nie...masalah negara nie....maaflah en.asben...tiba2 sy teringat kat "dia"....bkn ape....bila time hari merangkak ke petang nie......mcm2 lah dok tepikir...smpi teringat kat peberet nie.....gebu2 gitu rasanya........mcm mna nak cari si "dia" nie.....dah la kuarnya ikut musim.....!!! ada ke skrng ni ??

apa kah "dia" itu ?? nie lah dia...........kang marah lak en.asben...sbb dok teringat kat orng lain kannnn....

>

>

>

>

>

>

>

>

>
 
>
>

tq google
haaaaaaaaaaa...nie lah dia....BUAH SUKUN.... tiba2 teringt sukun goreng lak nie.....goreng pun sodappppppppppppppp !!!!

 
nota ketot : sbb sy mula berasa lapar......hri nie x jdi buat macarons....masih x de keberanian....huhuhu.....



Peria goreng....

Assalamualaikum....selamat tengahari...dan pada mereka2 yg belum pun mengisi perut...n3 nie..adalah berkenaan makanan ye...tpi...biasa2 je....my peberet...tp en.asben x suka...pahit katanya......

Peria nie..dipanggil peria katak kalau x silap lah....cukup mudah utk menggorengnya...kalau makan mcm tu je...ok la kut...tp...kuat la rasa pahitnya tu....bagi sy..better  goreng la....lgi maveles.....sebiji kecik pun sy boleh abiskan sorang....sbb dah x de sape nak makan....! nak sruh anak...lagi la.......

hasil dah digoreng....

Mudah saje...ambik bwang putih, tumiskan....ambik lada giling sikit (bagi rasa pedas2 skit)....tumbuk udang kering sikit....dah tumis semua...sy pecahkan telur.....letak la garam sikit....potong lada besar....masukkan jer....mudah la sangat...main campak2 jer....siap....!!!

antara bahan2 yg diguna

kannn senang jer......bagi sape2 yg suka la kan....ada orng x suka sbb rasanya yg pahit..........terpulang pada citarasa memasing kannn.......
Selamat menjamu selera ye........^__^


Monday, July 18, 2011

Macarons oh macarons...



ni ambik kat google eh...bkn sy punya tau !!

Aduhai.....tgklah gambar Mac kat atas tu....tak sabar rasanya nak buat....sy bukan x sabar nak makan eh....tp sbb suka nak mencuba resepi....tu yg rasa mcm nie ni....Mac nie......aduhai..bilalah agaknya dapat nak buat...dok blogwalking kat blogger2 masakan......makin menebal keinginan nak buat....! antara berani dgn tdk je nie.....

Tgk mereka2 mcm  kak Ita nie , mcm senang jer nak buatnya....kak.Ita siap ajar step by step lagi tu......itupun masih ada lgi komen2 dri mereka2 yg kata masih x menjadi.....tatutttttt nya sy nak buat......):...........Kak.Ita...sy dah copy smua...n dah print pun...resepi n stepnya yg akak tulis tu.....tq berkongsi ilmu ye kak....

Blogwaking kat Izah punya .... tuan empunya blog nie pun....pandai gak la buat...walaupun 1st time...tapi...kalau tangan dia mmg dah terer masak lah kan....1st time buat pun...dah nmpak.......waaaaaa....:)...

Yang nie pulak Yani ...sy baru jumpa dia melalui Izah (blogwalking )...mmg cantik yg amat lah hai......lagi berkobar kobar nak buat nie....resepi2 mmg ada pada mereka....dan mcm biasa...bila sy da jumpa resepi...apalagi...copy paste n print lah....senang...bila nak guna nanti...terus capai je kertasnya....x yah la ssh nak bukak pc, nak baca ke hape.....

Bole kata dah hari2 dok study macarons nie (kalau ada paper exam macarons..konpem dpt A+... hehe...tu kalau jwab soalan eh....kalau suh buat.....huhuhu....no komen...!).....x tau lah 1st buat nanti camne....Tp kakak (Athirah), dah mintak kaler pink (sbb dia nmpk kertas resepi tu )...!!!! hua3......sudah ada permintaan dri kakak...ibu dah mcm kena buat lak nie.....tp ibu mmg KONPEM !!!! nak buat.....


nota tangan : n3 sbb x sabar nak buat !!!!! 


Sunday, July 17, 2011

KEK EPAL

Alhamdulillah...selamat sudah minum petang....hari nie punya minum petang...1st trial la....kek epal la...saja suka2...mencuba resepi yang baru kan...sbb smlm dok blogwalking kan...kat blog sape ambuk resepi tu...x dpt dipastikan....! mekasih pada empunya blog tu...sy ambik resepi ye...:)


 sbb telebih rajin...sy letak dlm bekas muffin la...saje suka2...patutnya letak dlm loyang kan....nak bagi mcm cun sikit...bagi anak2 tgk mcm...fuyooo...mcm best......tp rasa dia..ok la....bole tahan....





bila makan..ada la terasa hirisan2 epal yg lembut tu....ok..pada sape2 yg nak mencuba tu kan...resepinya kat bawah nie ye....


RESEPI 


Bahan2 :-

1atau 2  biji epal (tgk saiz)
100 g mentega - suhu bilik
80 g gula halus + 2 sudu besar gula
2 biji telur
100 ml whipping cream
150 g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder

Cara2 :-

- Bersih dan kupas epal.potong dadu.gaul dengan 2 sudu gula.kemudian masak epal biarkan lembut.
- Pukul mentega smpi mcm berkrim skit, then, masukkkan gula, pukul sampai jadi putih.
- Masukkan telur satu persatu.
- Masukkan whipping cream, kacau sebati.
- Masukkan tepung yg telah diayak dengan baking powder. kacau sebati.
- Akhir sekali masukkan epal yg telah dimasak tadi. (air yg keluar dari buah epal tadi, boleh masukkan sekali).,
- bolehlah dimasukkan kedalam loyang.
- Bakar selama 35 minit dengan suhu 180 darjah celcius.

pada anda yg nak mencuba....dipersilakan....sedap tau....^__^




Saturday, July 16, 2011

cara pakai cincin yg betul

tq google

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari :-

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari

1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian :-

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.


Friday, July 15, 2011

1st Giveaway by Cempaka Kuning



Salam pagi Jumaat...jom ramai2 join GA by Cempaka Kuning...sape2 nak join...klik kat banner atas nie ye...hadiah nak tgk boleh pgi kat SINI ....due nya 17 Julai 2011....

ok..sebelum tu sy nak tag : kwan2 saya ADHA n IBU DARWISY...harap2 anda sudi join ye....:)

jom kita join ramai2.....:)


Thursday, July 14, 2011

dah dapat...






sebenarnya smlm lgi da dpt parcel nie....tp waktu nak beblog tu mcm x de...jdi nya...bru hri nie lah yg sempatnya...nie..adalah kesinambungan hadiah yg menang GA ari tu.......alhamdulillah...parcelnya sudah selamat diterima....:) 

dan hasilnya....taraaaaaaaaaaaaaaa............


inilah dia....tq to princessredbloodsnow  for de luvly gift....insyallah next time ada GA lagi sy join eh....:)


Wednesday, July 13, 2011

Tupperware Giveaway @ casa bonda


ok...jom join GA yg nie...sape nak join...boleh klik kat SINI ......atau kat gambar atas tu pun boleh gak...jom la goin..mana tau...kot2 ada rezeki  kan.....

sy join GA nie...sbb mmg minat pun dgn barang2 tupperware....mmg berbaloi pakainya....bak kata orng...alah membeli menang memakai....! harga mmg boleh tahan mahal...tp...setangding dgn harga lah kan...kalau rosak ke apa pun...mmg bole ganti...sy tau la...sbb sy ahli...hehehe...dah2..tok sah bnyk bebel....jom je la join...

due datenya : 31 Ogos 2011...lambat lgi kan....

JOM JOIN !!!!


WW ~ 1

 
ermmmm.....

Sunday, July 10, 2011

AZAB MENINGGALKAN SOLAT SUNGGUH MENGERIKAN..!!

Dosa Meninggalkan Solat Fardhu :
:
1. Solat Subuh : satu kali meninggalkan akan dimasukkan ke dalam neraka selama 30 tahun yang sama dengan 60.000 tahun di dunia.
2. Solat Zuhur : satu kali meninggalkan dosanya sama dengan membunuh 1.000 orang umat islam.
3. Solat Ashar : satu kali meninggalkan dosanya sama dengan menutup/meruntuhkan ka’bah.
4. Solat Magrib : satu kali meninggalkan dosanya sama dengan berzina dengan orangtua.
5. Solat Isya : satu kali meninggalkan tidak akan di redhai Allah SWT tinggal di bumi atau di bawah langit serta makan dan minum dari nikmatnya.



6 Siksa di Dunia Orang yang Meninggalkan Solat Fardhu :

1. Allah SWT mengurangi keberkatan umurnya.
2. Allah SWT akan mempersulit rezekinya.
3. Allah SWT akan menghilangkan tanda/cahaya soleh dari raut wajahnya.
4. Orang yang meninggalkan solat tidak mempunyai tempat di dalam islam.
5. Amal kebaikan yang pernah dilakukannya tidak mendapatkan pahala dari Allah SWT.
6. Allah tidak akan mengabulkan doanya.



3 Siksa Orang yang Meninggalkan Solat Fardhu Ketika Menghadapi Sakratul Maut :

1. Orang yang meninggalkan solat akan menghadapi sakratul maut dalam keadaan hina.
2. Meninggal dalam keadaan yang sangat lapar.
3. Meninggal dalam keadaan yang sangat haus.



3 Siksa Orang yang Meninggalkan Solat Fardhu di Dalam Kubur :

1. Allah SWT akan menyempitkan kuburannya sesempit sempitnya.
2. Orang yang meninggalkan solat kuburannya akan sangat gelap.
3. Disiksa sampai hari kiamat tiba.


3 Siksa Orang yang Meninggalkan Solat Fardhu Ketika Bertemu Allah :
:
1. Orang yang meninggalkan solat di hari kiamat akan dibelenggu oleh malaikat.
2. Allah SWT tidak akan memandangnya dengan kasih sayang.
3. Allah SWT tidak akan mengampunkan dosa dosanya dan akan di azab sangat pedih di neraka.
Mengenai balasan bagi orang yang meninggalkan Solat Fardu: "Rasulullah SAW, diperlihatkan pada suatu kaum yang membenturkan kepala mereka pada batu, Setiap kali benturan itu menyebabkan kepala pecah, kemudian ia kembali kepada keadaan semula dan mereka tidak terus berhenti melakukannya. Lalu Rasulullah bertanya: "Siapakah ini wahai Jibril"? Jibril menjawab: "Mereka ini orang yang berat kepalanya untuk menunaikan Solat fardhu". (Hadits Riwayat Tabrani, sanad shahih)

Sumber : Dari Buku Himpunan Fadhilah Amal - Maulana Muhammad Zakariyya Al Kandhalawi hal 107



Friday, July 8, 2011

ANAK DAN BAPAK

1977
Anak : Burung aper?
Bapak : Burung Murai
Anak : Burung aper?
Bapak : Burung Murai
Anak : Burung aper?
Bapak : Burung Murai
Anak : Burung aper?

PELEMPANGGGGGGGGGGGGGGGG!!!! (Si bapak tampor~!)

Anak : HuaaaaaaHuaaaaaaaHuaaaaaaa!! (meleleh air mata)
Bapak : Besok kalu Tuhan kasi betul-betul telinga kau tuli baru kau tahu! Udah!!! Jgn permainkan orang tua-tua... tak baik!!!!

..............................​..................

2007
Bapak : Burung aper?
Anak : Burung Murai
Bapak : Aa aa yer burung Murai
Anak : Eh!!Kenaper abah tak ulang-ulang tanyer? Masih power telinga abah ni yer.
Bapak : Yer! Masa dulu kalu arwah datuk kamu panggil abah suruh ke kedai ke aper, sekali panggil jer abah dah menyahut. Abah tak berani nak buat pura-pura pekak macam ngko selalu buat masa kecik2. Barangkali itulah yang jadi barakahnyer, jadi telinga abah ni Allah Taala kasi clear sampai sekarang!


itulah bezanya anak dulu dan sekarang...hehe..(^_^)

google lagikkk !


16 WAKTU DOA DIKABULKAN, INSYAALLAH

Berikut adalah 16 waktu doa anda dikabulkan....insyallah...segalanya terletak pada usaha anda sendiri...lambat atau cepatnya doa seseorng itu dimakbulkan...semuanya terletak pada Yang Maha Esa...dan kita sebagai hambaNya...hanya doa, adalah jalan yang terbaik....dan jangan lupa pada yang WAJIB dilakukan...insyallah.....


* MALAM JUMAAT
* MALAM HARI RAYA AIDIL FITRI
* MALAM HARI RAYA AIDIL ADHA
* MALAM 10 MUHARRAM
* MALAM NISFU SYA’ABAN
* MALAM ‘LAILATUL QADAR’
* MALAM SEPERTIGA MALAM YANG YANG AKHIR
* KETIKA HENDAK BERBUKA
* ANTARA AZAN DAN IQAMAH
* PADA WAKTU KHATIB DUDUK ANTARA DUA KHUTBAH
* SETELAH SELESAI SOLAT FARDHU
* ANTARA ZOHOR DENGAN ASAR
* SELEPAS KHATAM AL-QURAN
* KETIKA MULA-MULA TURUN HUJAN TERUTAMA SELEPAS KEMARAU
* SETELAH MELAKUKAN AMAL SOLEH
* SELEPAS BERSEDEKAH KEPADA FAKIR MISKIN

Allah Maha Mendengar Rintihan Kita, BERDOALAH......Insyallah...

tq google


Thursday, July 7, 2011

APAM PELANGI

Alhamdulillah....sudah siap menu utk minum petang hari nie....menunya...APAM PELANGI...bole tahan rasanya...nie 1st time membuatnya nie....time kukus...sudah naik bau...wangi je...bau santan...sbbnya...ada campuran santan....ok la...Hadif pun suka....sbb Hadif..bab kuih2 nie..mcm memilih skit kan....nie sbb dia x sabar nak makan....katanya...ada warna hijau, kuning...tu pasal la suka letak kaler2 nie...menarik...dan anak pun mesti tetarik.....!!

da siap potong...

baru lepas kuar dri loyang

bila da potong camni...hadif lgi x sabar....

RESEPI APAM PELANGI :

Bahan-bahanya :-

2 biji telur
1 camca teh ovallate
1 camca teh esen vanila
150 gram tepung gandum
1/2 camca teh baking powder
90 gram gula halus (gula nak + skit lagi pun ok...sbb sy punya nie x brapa manis...tp masih ok lagi)
125 ml santan pekat segar (sy guna santan kotak 100 ml santan + 25 ml air )
Pewarna makanan...ikut suka...

Cara2 nak buat. :-


1. Gula + ovallate + telur, 3 nie...putar pada kelajuan max, sampi pekat...lebih kurang 2  min...campuran akan nampak putih dan pekat.

2. Perlahankan speednya, tuang santan dan esen vanila.putar ratakan.pas tu, masukkan tepung tadi (tepung gandum + baking powder = ayak dulu ye ). masuk tepung sampai habis, then...gaul sebati.

3. Suka hati la nak bahagikan berapa bahagian...sbb nak letak kaler kan....

4. Bila pengukus dah panas, letak dlm bekas then kukus dalam masa 30 minit dengan api yang sederhana.

Bila dah siap masak tu...keluarkan...sejukkan dulu...pas tu..bole la makan....:)

Ok...selamat mencuba pada sape2 yg berminat nak buatnya....^^



Rahsia Solat dan Warna

Waktu Maghrib

Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini kerana banyak interferens berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita.
Waktu senja adalah waktu syaitan berkeliaran. Sabda Nabi s.a.w., "Apabila hari sudah senja, tahanlah anak-anak kamu (keluar rumah) kerana syaitan-syaitan berkeliaran ketika itu. Apabila sudah berlalu sebahagian daripada malam, maka biarkanlah mereka tetapi kuncilah pintu dan sebutkan nama Allah. Sesungguhnya syaitan tidak sanggup membuka pintu yang dikunci. Tutup tempayanmu dengan menyebut nama Allah. Tutup semua bekasmu dengan menyebut nama Allah, sekalipun dengan membentangkan sesuatu di atasnya..."
(Riwayat Muslim daripada Jabir bin Abdullah r.a.)
:
Waktu Isyak

Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan.

Waktu Subuh

Pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi. Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki.
Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Di sini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu. Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.

Waktu Zuhur

Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya.

Waktu Asar

Warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah. Jangan lupa, tenaga pada waktu Asar amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita.



SUMBER : SEARCH SINI


Wednesday, July 6, 2011

pagi yg indah....



~ Mulakan harimu dgn zikrullah ~
~ Sentiasa bermuhasabah & fikir lah tntg kebesaran yg Maha Esa ~
~ Mulakan harimu juga dgn senyuman & brsyukur
msih diberi peluang utk trus menjalankan amanah yg dipikul ~
~ Sayang Allah,,Rindu Allah,,Cinta Allah ~
~ senyumlah selalu amalan mulia lgi berpahala ~



Tuesday, July 5, 2011

Cinta....


♥ Cinta adalah anugerah Allah kepada makhluknya..

Setiap makhluknya perlu ada rasa cinta,
 Yang lebih utama adalah cinta kepadaNYA..

Tetapi, manusia mudah lupa..apabila asyik cinta sesamanya,
cinta pada yang SATU diketepikan..

Apabila masalah melanda, barulah insaf.......
dan mahu kembali dan menggamit cintaNYA..

Allah itu maha pengasih, penyayang & pengampun
meskipun sejauh mana.....
 hambaNYAtersesat & balik ke pangkal jalan..

Dia pasti menerima taubat hambaNYA.
Dia pasti menerima cinta hambaNYA..♥

:

"PENCARIAN CIK EN DAN BLOG"


Jom join segmen Cik En nie...Cik En nak buat bloglist nie ha .... so yg menariknya sbb nak join nie...sbb ikut tema blog uols la.....so sy nya tema blog....op kos la kaler HIJAU kan...go green... go2 green......

HJAU...sejuk jer mata memandang....da 2 ke 3 kali gak la try guna templates lain...alih2 x lama...x smpi sehari...da tukar balik templates HIJAU nie...yg dipenuhi dgn ladybird2 yg comey2....i like sangat.2....

moh ler kiter reramai join bloglist Cik En nie....nak memeriahkan dunia blog aje sebenarnya....:)

sape2 yg berminat nak join....boleh klik kat banner atas tu...atau klik SINI sama jer...pilihlah nak klik tang mana....

Ok...Jom join segmen.....
:
:

1st time menang GA....

Alhamdulillah...rezeki dipagi hari gitu...hehehe...setelah penat asik dok join GA sana...GA sini...akhirnya....melekat gak menang salah satu drinya.....nak tau yg mna...GA yg INI ....dapat gak tu...mcm x pecaya pun ada....sbb sy..bab2 no cabutan betuah nie...konpem x penah dapat....walau dimana saje....hehehe....

apa pun...rezeki menyebelahi sy pagi yg indah ini.....(ini resultnya....di blog cik Redbloodsnow)..alhamdulillah.....nie kira penyuntik semangat lah...konon2nye...tuk next GA mna2 nnti....join GA nie pun..sekadar suka2 je...x de beria bebenor bak kata orng Perak kan....


tu kan...no.41 tu....^^
tq ye princessredbloodsnow...next time kalau ada GA lagi...sy join eh.....mood :...suka banget !!!



PAGI...


S: Sebelum
E: Engkau
L: Lalui Harimu
A: Ajak Dan
M: Mintalah
A: Allah
T: Temanilangkah mu
P: Pasti Allah
A: Akan
G: Gandakan
I: Indahnya Hari Ini...

::selamat pagi semua::

Monday, July 4, 2011

slamat malam....slamat malam....

suda mau zzzzzzzzzzz....tp saje nak try menggunakan tepon yg agak2 biasa je nie....en.asben kata bole log in guna phone nie....jdi...sy pun meneraikan guna phone....serius mmg bole update blog pakai phone nie....hehehe...suka2....:)




KEK CHOC KUKUS


Alhamdulillah...siap suda kek comel ini.....cuma nak tuggu ngap jer lagi....so...tggu apa lgi..?? tggu kakak balik skolah la...yg nie..versi kukus...!...terajin sikit hari nie...sbb da lama x buat kek...sik dok buat apam jer...nak resepi...bole tgk cni klik SINI...

sape yg rajin nak buat tu...dipersilakan lah...tp antara kukus ngan bakar kan...sedap kukus lagi...sbb rasanya mcm gebu2 n moist gitu...kalau nak letak topping pun bole...tpi kurangkan skit gula dlm sukatan...sbb rasanya..mmg da ngam2 la dia punya manis tu....



chip2 atas nie...suka2 nak letak...^^ saje...biar nampak kalerful skit...bgi anak2 mkan nampak mcm best...insyallah best....

ok...daaa.......


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...