"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, September 29, 2011

Kita hanya manusia...

google lgi...
"Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari, DIA datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya Allah hendak memberi kita pelangi"(。◕‿◕。)

✿ Bila waktu aku susah, barulah aku ingat pada-MU
~•> ya Allah, Jahatnya aku~

✿ Bila waktu aku senang, aku enjoy dengan duniaku, dan melupakan-MU
~•> ya Allah, Teruknya aku~

✿ Bila waktu aku sakit, sepatutnya pada-MU tempat pertamaku bermohon tetapi yang sebaliknya aku lakukan,
~•> ya Allah, Bodohnya aku~

✿ Bila waktu aku sihat, aku tak teringat langsung untuk bersyukur pada-MU
~•> ya Allah, tak kenang budinya aku~

~* muhasabah bersama *~ (u_u)
 

Monday, September 26, 2011

RAHSIA SURAH AL - KAUTHSAR

Surah Al-kauthsar

Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga.Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-

1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa,mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya'allah hilang dahaga.

3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal,bengkak,sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x,mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

5)Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.

7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x,Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.
 
 

Thursday, September 22, 2011

SOSEJ BERKEJU

Assalamualaikum dan selamat pagi...mulakan hari khamis anda dgn ceria :) hari nie cuaca baik² je pagi nie...sbb smlam dah hujan yg mencurah-curah....dah bekpes dah ?? kalau x tau nak bekpes apa...meh tgk resepi sy nie.....

Kiranya....bolehlah utk dibuat utk bekpes...atau mnum petang....atau nak buat utk jamuan pun ok la...sbb budak² suka kan sosej tu.....terpulanglah bila nak makan pun boleh buat....



Resepi nie sy ambik kat majalah...saje suka nak try...:) kalau ada yg berminat nak cuba...silakan ambik resepi nie... 

Sumber : Majalah Rasa Oktober 2009 

Bahan-bahan :

Sosej
beberapa keping roti putih (roti gardenia je sy pakai)
beberapa keping keju 
serbuk roti
telur - dipukul smpi kembang

Caranya :

1. Letakkan sekeping keju kat atas roti putih yg telah dileperkan.
2. Kemdian letakkan sebatang sosej diatasnya, dan gulung hingga ketat. sapukan dgn telur utk melekatkannya.
3. Pas tu, celupkan gulungan roti tadi dlm bancuhan telur dan golekkan atas serbuk roti.
4. Dah siap...sedia utk digoreng....

mudahkan....!

Selamat menjamu selera..........:)


Wednesday, September 21, 2011

Besday² n Kek Buah

Assalamualaikum n salam sejahtera...bru dpt nak hapdate blog nie....:) ...hari nie...21 September 2011...boleh dikatakan hari bersejarah la dlm hidup nie....mana taknya...tarikh nie dikira tarikh keramat..bila my gegirl Nurin Athirah dgn ayahnya (en.asben la ) share tarikh lahir yg sama....nice gitu kan...!! 

Tarikh yg sama...tp thun op kos ler beza... Athirah lahirnya thun 2004..... now dah 7 tahun...kejap je rasanya masa bejln....mcm rasa lgi sakit besalin kan kakak......utk kakak..n ayah... ibu ucapkan selamat hari lahir...semoga dipanjangkan umur dimurahkan rezeki kita sekeluarga....utk kakak...belajar rerajin....jgn malas² buat keje skolah ok....!

Jadinya pgi tadi..atas permintaan besday girl nie....kakak nakkan Kek Buah...sbb dia ada tgk dlm majalah...tu yg dia nak...n ibu pun mmg plan nak buatkan kek pun...jadinya...petang tdi siaplah sebiji kek buah yg boleh tahan la rasanya....:)


Sumber asal resepi : SINI

Kak Hani Lieza..sy mohon share resepi sini ye...utk panduan di masa dpn lgi....:)

Kek Buah (bakar)

bahan-bahan (A) :
250 gm mentega
150 gm gula perang (brown sugar)
3 biji telur
1 s/t esen vanila
5 s/b madu

Bahan B (ayak)

225 gm tepung superfine 
5 s/b susu tepung
1 s/t baking powder
1 s/t soda bikarbonat
1 s/k serbuk kayu manis

Bahan C (rendamkan selama 3 ke 4 jam)

100 g buah prune (cincang)
200 gm buah campur
1 cwn oren jus

Cara-caranya :-

1. Butter dan gula dipukul sampai kembang.
2. Masukkan telur satu persatu dan esen vanila
3. Masukkan bahan yg diayak (Bahan B) dan buah campur (Bahan C)- berselang seli 
4. Masukkan madu dan kacau rata.
5. Sedia utk dibakar..masukkan dlm loyang - loyang tu biasala kan..mesti lengser dgn mentega/marjerin dulu...
6. Bakar adunan kek dalam oven dlm suhu 180 drjh celcius selama 1 jam.
7. Sejukkan kek dulu, baru potong.
 
pada anda yg nak cuba...x rugi pun...silakan mencuba.....



Thursday, September 15, 2011

PUDING MARBLE


testing buat puding...ari tu try buat time bulan pose...x menjadi...sbb silap baca arahan...smlm test blik buat...baca btul² .....alhamdulillah menjadi....tp yg x besnya x brapa nak manis...sbb sy pandai² je kurangkan sukatan gulanya...sbb masa masak dgn agar² tu dah rasa ok manisnya....bila tuang bhan² kastardnya...x brapa manis plak jadinya...next time...kena baiki lagi....belajar dri kesilapan.......!!! 

Resepi nie sy dpt dri Lady, cari balik link resepinya x jumpa pulak...Lady...sy share sini ye resepinya...:) pada yg nak cuba tu, silakan lah....

Bahan-bahan :- 

1 bungkus agar-agar
1400ml air
1 tin susu cair
2 cawan gula
8 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar tepung kastard
2 sudu chocolate emulco
2 sudu besar planta
sedikit esen vanila
2 biji telur ayam
sedikit garam

** sy pakai 1/2 agar² tali tu je....so bhn² lain pun sy kurangkan setngah la...**

Cara membuatnya :-

-Basuh agar-agar dan masaknya bersama-sama 1400ml air dalam periuk di atas api sehingga hancur. Kemudian masukkan gula dan kacau sehingga larut. 
-Di dalam satu bekas, pukul telur, masukkan susu, tepung jagung, tepung kastard dan masukkan garam. -Kacau sehingga sebati, masukkan/tuangkan ke dalam agar-agar yang dimasak di atas api tadi dan kacau di atas api sederhana sehingga likat. Bila adunan sudah likat, tutup api dan masukkan 2 sudu plantan dan esen vanila. 
-Kemudian bahgai adunan kepada dua bahagian, satu adukan diletakkan chocolate emulco dan satu adunan lagi dibiarkan warna asli (kuning). [ **sy bahagi 3 adunan...lagi 1 tu pakai strawbery emulco ** ]
-kemudian lapiskan adunan yang berwarna koko dan kuning berselang seli dengan menggunakan senduk. Sejukkan dalam peti ais. Sedia untuk dinikmati.
Hasilnya kat bawah nie bila dah dipotong.............slamat mencuba :)





Wednesday, September 14, 2011

Guru bersalah

google je...
Nak diceritakan sebuah kisah...sebelum tu...cite nie x de kena mengena dgn yg hidup dan mati !! ...ok...sambung balik...! Kisahnya berlaku begini..........

Seorang wanita telah menghadiri satu kes perbicaraan di Mahkamah , kesalahannya adalah...melanggar lampu merah. Dia menjelaskan kepada hakim bahawa dia seorang guru dan minta supaya perkaranya diselesaikan dgn cepat supaya dia boleh kembali ke sekolah (nak masuk mengajar ler...).

" Baik....baik...." kata Hakim itu... " Jadi awak seorang guru ? " Sudah bertahun tahun sy menunggu kedatangan seorang guru dalam perbicaraan saya. Sebagai hukumannya....... awak duduk di meja itu dan tuliskan .........

google lagik..!


SAYA TIDAK AKAN MELANGGAR LAMPU MERAH LAGI sebanyak 500 kali,  kata Hakim itu.....

sian cikgu tu kan.....moralnya ?? ........pikir le sendiri eh.....:)


Tuesday, September 13, 2011

macarons ku.....

Assalamualaikum....n selamat pagi...baru dtng mood nak masukkan n3 pasal mac yg bru buat last week...hasilnya...?? bnyk yg mengecewakan....sedih²...kena cuba lgi nie...tp kena ambik masa lah bila nak cuba lgi tu...n3 last yg sy buat pasal mac nie bulan 7 yg lepas......dan bulan 9 nie bru hasrat nak buat tu tercapai....bkn apa..mood nak buat tu baru smpi + baru rasa ada kekuatan tp keyakinan cuma 50 % je...so hasilnya...mcm pic kat bwah nie.......


Mcm² pngalaman dpt masa buat mac nie....mmg menguji kesabaran......yg jdinya ada la dua 3 4 biji...yg lainnya...hancussss.!!!! ada yg melekat kat baking paper pulak..kenapa ye ? ada x sesape yg boleh komen pasal tu ?? ada skirt yg x jdi ( x naik kakinya ) meleper je.......ssh btul buatnya....

Rasa ? rasanya manis la sngt².... orng yg suka manis suka la kut ngan mac nie.... tp sy x brapa suka pulak....suka buat je.....sbb suka nak mencuba...... asben kata mcm rasa gula² kapas....mmg manis....

Resepi sy ambik dari Kak Azlita masam manis. kat blog Kak Ita nie... ada ajar step by step nak buatnya...sape² yg nak cuba...boleh skodeng blog K.Ita ye...

Sy akan cuba lagi....tpi x tau la bila kan...tggu masa yg sesuai je....tp insyallah perjuangan buat macarons akan diteruskan ketitisan kejayaan...........hehehe........


Friday, September 9, 2011

DOA

Renungan: Tak ramai org yg ceria dan bersemangat setiap hari. Utk sentiasa ceria: Bangun pagi awal di waktu yg konsisten, senyum, angkat tgn n baca: Doa bangun tidur, Doa Pembuka 12 Pintu, Doa Membuang Sifat Negatif, Ayat Qursi, Ayat 1000 Dinar, dan sebut: Ya Allah jadikan hari ini lebih baik drp semlm n jadikan aku ceria, sihat n bersemangat utk bekerja/belajar, jika aku mati hari ini, matikan aku dlm husnul khatimah. Insya Allah ceria n cemerlang..
DOA PEMBUKA 12 PINTU
Ya Allah, bukakanlah untukku pintu-pintu kebaikan, pintu-pintu keselamatan, pintu-pintu kesihatan, pintu-pintu nikmat, pintu-pintu keberkatan, pintu-pintu kekuatan, pintu-pintu cinta sejati, pintu kasih sayang, pintu-pintu rezeki, pintu-pintu ilmu, pintu-pintu keampunan dan pintu-pintu syurga. Ya Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.
SUMBER : KLIK SINI

Thursday, September 8, 2011

KEK CHOCLATE TANPA BUTTER


lamanya tdk mengupdate blog nie....skali update..trus msuk gamba kek...huhuhu.....ok gak..dari di biar blog smpi kluar sarang labah² kan...janji ada......malas pun ye jugak + idea x dek nak dikuarkan......mcm tekujat pulak, bila bukak blog tgk² makin be+ pulak followernya....mekasih ye pada yg 4lo sy dri segmen hari tu......pada yg sy blom 4lo...sy akan 4lo blik pelahan-lahan...makan masa nie...sbb skang nie mlas nak beron9 sngt....insyallah sy akan 4lo ....tggu kedatangan sy...:) (ada ke orng nak tggu??? hahaha.........) 

nak ucap tq gak lah pada member baru Ann Ishak kan.... bnyk benor kamu komen.....x bebalas lagi komen²  itu.........mekasih ye Ann...sudi luangkan masa kat blog sy yg x seberapanya ini...........:) sy da flo kamu blik ye...

Ok...now...bebalik citer Kek Coklat kat atas tu.....dibuat khas utk kakak... sbb hari nie my gegirl nie ada jamuan hari raya kat skolahya.....ibu dgn senang hatinya nak buat...sbb kuih raya pun x bnyk yg tnggl..+ bebudak kan mmg suka mkan kek choc....pastu + lgi dgn letak kaler² tang atas tu.....lagi la santek kannn....hehe....yg mudahnya...bahan² nak buat nya pun senang je......

sape nak cube...yg nie resepinya....

Bahan-Bahan :-

2 biji telur
1 cwn minyak masak
1 cawan gula kastor
1 cwn gula perang

Bahan A 

1 sudu kecil esen vanila 
1 1/2 cawan susu segar perisa coklat (susu dlm kotak)
1/2 cawan air suam + 2 sudu kecil nescafe (utk larutkan nescafe ye)

Bahan B (ayak sekali semua dlm bhan B nie)

2 sudu kecil sodium bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
1/2 cwan serbuk koko
2 cwan tepung gandum.

Caranya :-

Pukul telur sampai kembang.
masukkan gula kastor + gula perang tadi dan pukul lagi.
kemudian masukkan minyak masak.
Bahan B yg telah diayak tadi, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan telur tadi berselang seli dengan Bahan A - gaul sehingga sebati. pastikan tiada berketul - adunan mmg cair.
Bakar adunan tadi pada suhu 170 drjh celcius selama 1 jam @ hingga masak.

Boleh juga nak letak toppingnya....sy x letak sbb Hadif x brapa suka ada choc yg meleleh leleh nie...dia ssh nak makan......tahap manisnya pun ok la pada sy....x tau lah orng lain mcm mna kan....pada yg nak cuba...silakan....:)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...