"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Wednesday, December 14, 2011

Kira-kira yg mudah !!!!

Assalamualaikum...awal pginya dah update blog....bkn apa...boring tggu anak² bngun tido....kojer umh pun dah setel...so..pepagi nie...melayari tenet le jwabnya..........:) dan hasil jln² kat 1 group pagi nie...makanya sy jumpa sedikit info nie....KIRA-KIRA YG MUDAH !!!...........nape sy katakan mudah...?? sbbnya..snang kiranya...tp kekadang amat payah atau lalai utk mengikut segala suruhanNya.....x susah pun kira-kira nie...hanya nak bagi anda paham jer......x suruh mengira pun...sebab penyelesaianya...sudah diselesaikan....hanya perlu muhasabah diri saje........
mari renung-renungkan...dan selamat beramal.............:)

1 HARI akhirat = 1000 TAHUN dunia

1 TAHUN akhirat (365 HARI akhirat x 1000) = 365,000 TAHUN dunia

1 waktu solat= 80 tahun akhirat = 29 200 000 tahun dunia. (80x365x1000)
2 waktu solat= 160 tahun akhirat = 58 400 000 tahun dunia. (160x365x1000)
3 waktu solat= 240 tahun akhirat = 87 600 000 tahun dunia. (240x365x1000)
4 waktu solat= 320 tahun akhirat = 116 800 000 tahun dunia. (320x365x1000)
5 waktu solat= 400 tahun akhirat = 146 000 000 tahun dunia. (400x365x1000)

SEKALI tidak solat dah dekat 30,000,000 tahun kena azab.

SEHARI tidak solat dah dekat 150,000,000 tahun kena azab.

SETAHUN tidak solat dah berapa? 53,290,000,000 (53.29 billion tahun dunia)

lagi?

Still boleh relax2 sebab anggap kalau kita Islam ni, lepas kena azab je terus masuk syurga???

BARU DUA SAAT SENTUH API PUN TAK TAHANN !!!!!

masih x takut lagi ?? masih lagi nak tinggalkan SOLAT ?? x tau nak cakap apa...........sendiri jwablah "DISANA" nanti..........."selamat berjuang utk mempertahankan diri....tgk sape yg lagi KEBAL...!! ANDA ? atau YANG MAHA PENCIPTA !!!  
tq google
wallahua'lam...
 

Monday, December 12, 2011

Custard Teacake

Selamat memulakan minggu yg baru...isnin hari nie...semoga lebih ceria dari hari hari yg semalam....sebenarnya nak cerita satu resepi yg agak sedap jugalah....dpt dri dapur Kak Lily......nak buat pun senang.....:)..


Next time insyallah akan buat lagi...tp mybe sy akan tambah sukatan utk castardnya....sbb bgi sy...penyedapnya adalah inti kastard tu......mmg sedap.....alhamdulillah.....:) 

disini sy kogsikan resepi yg sedap nie ye :-

Resepi asal : Ida 1001 resepi ..


Bahan kek :-

125 gram mentega
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan teping naik sendiri (self raising flour)
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla

Bahan Custard

1 camca besar tepung custard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar
15 gram mentega - (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla

Cara membuatnya :-
 
1. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan. 
 
2. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci 
 
3. Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
 
4.  Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
 
5. Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...
 
Selamat mencuba....insyallah sedap..... :)




Thursday, December 8, 2011

Asam pedas Ikan Pari

Alhamdulillah....masih diberi kesempatan lagi utk bernafas hri nie....boleh lah update lagi...dan lagi...dan lagi....:)...today punya lunch hari nie....siap dah masak....


Asam pedas ikan pari....gara² tengok masterchef M'sia smlm ada peserta yg mna ntah....x ingt nmanya...masak asam pedas....jadinya hari nie mcm teringin nak makan....+ bhan-bahan yg mmg dah ada dlm fridge tu....maka jadilah ia sbgai menu utama hari nie.........:)

Ok...jom makan....selamat menjamu mata + menjamu selera......^__^


Wednesday, December 7, 2011

Kek Choclate Kukus Munira

Alhamdulillah.....smpt gak nak update nie...semalam x berkesempatan nak update kek yg sedap nie...sbb pgi rumah SIL...tolong buat bubur asyura....balik dah nak malam....mlm pulak..mcm malas dah nak bukak blog...jadinya...gambar kek nie.."terpendam" lah seharian....

Kek choclate kukus nie..resepinya dpt drpd dapur kak Madiha nie.....tp keknya lagi cantik lah...sbb toppingnya habis semua...sy topping tang atasnya saje...pas tu tabur ler choc rice kaler putih....tu pun alhamdulillah la bila anak² ckp sedap kan....x sia² la mencubanya....


Letak gambr sepotong jer cukup....jamu mata kan....so klau nak...boleh cuba resepi nie...( tq pada tuan punya resepi kak Munira Baharom)

Resepi asal : Kak Munira Baharom (Kongsi resepi fanpage)
Sumber : kak Madiha


Resepi :-

Bahan-bahan:

Bahan A

* 1 cawan gula pasir - hana dan kak.noor letak 3/4 cawan aje
* 1 cawan serbuk koko
* 1 cawan susu cair
* 1 cawan susu pekat (MaDiHaA guna 3/4 cawan aje)
* 1 cawan minyak masak
* 1 sudu kecil serbuk nescafe - resepi asal xde

* semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.

Bahan B

* 3/4 cawan tepung gandum
* 1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
* 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder

* di ayak

Bahan C

4 biji telur - diblender - nak pukul smpi kembang pun boleh.

Cara-cara :-

1. Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dengan senduk.
2. Bila dah sebati masukkan ke dalam loyang yang digris dan dilapik kertas kalis minyak.
3. Panaskan kukusan, Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jangan buka pengukus semasa proses mengukus 45 minit yang pertama takut kek jadi mendap.
4. Bila dah sejuk, hidangkan dgn toppingnya....hias ikut kreativiti masing² ...

Selamat mencuba.........^__^

Tuesday, December 6, 2011

Ciri ciri isteri solehah

tq google
Info nie sy dpt masa blogwalking tadi....x salah rasanya nak share di sini, sbgai panduan sy....dan utk sahabat sahabat blog sy juga, semoga perkongsian info nie...mendapat manfaat utk semua wanita muslimah....pada tuannya....terima kasih bnyk² atas perkongsian yg bermanfaat nie.....

* Isteri yang sentiasa mencintai dan menghormati keluarga suaminya seperti mana ia menghormati dan menyayangi keluarganya sendiri.

* Isteri yang sentiasa menjaga aurat dari pandangan yang bukan mahramnya dan pandangan matanya sendiri. Tidak membenarkan lelaki bukan mahram memasuki rumahnya ketika ketiadaan suami.

* Isteri sedia menjadikan suami sebagai ketua dalam rumah tangga mereka. Ini kerana sifat semulajadi itu Allah anugerahkan kepada lelaki.

* Isteri sedia memberikan kesetiaan, ketaatan dan kepatuhan kepada suaminya selagi suruhan suami tidak bertentangan perintah agama.

* Isteri sedia memberikan layanan dan kasih sayang yang sepenuhnya sehingga membuatkan suami berasakan rumah tangganya adalah tempat untuk mendapatkan ketenangan dan kebahagiaan dari sebarang masalah kerja.

* Isteri yang sentiasa menjaga rahsia dan maruah suaminya, begitu juga dengan maruahnya sendiri ketika ketiadaan suami. Isteri mestilah memohon keizinan suaminya untuk keluar dari rumah atau untuk mengerjakan puasa sunat.

* Isteri mestilah bijak menguruskan harta suami dalam berbelanja dengan kadar sederhana dan tidak membazir. Cara ini dapat menyelamatkan suami daripada masalah kewangan.

* Isteri yang sedia menerima pemberian suami dengan penuh keikhlasan dan kerelaan. Isteri tidak meminta sesuatu yang suami tidak mampu menunaikannya.

* Isteri yang sentiasa bersyukur dan tenang, sama ada menerima nikmat atau dugaan daripada Allah. Sedia melaksanakan tugas dan tanggungjawab sebagai seorang isteri dan ibu serta perintah Allah dengan tabah dan sabar.

* Berdiam diri sambil mendengar bila suami bercakap.

* Isteri yang sedia melayani dan memenuhi kehendak batiniah suami bila diperlukan.

* Isteri yang sentiasa menghias diri bila di hadapan suami dan
sebaliknya pula bila ketiadaan suami.

* Isteri yang sentiasa mendahulukan keperluan suami dari keperluannya sendiri.

* Isteri yang sentiasa bersikap malu terhadap suaminya, bersopan santun dalam perkataan dan juga perbuatannya.

* Isteri yang menemani suaminya ke muka pintu bila ia hendak keluar dan menyambutnya dengan senyuman bila ia pulang.

bersama menjadikan ia sbgai panduan....insyallah....





Monday, December 5, 2011

Masih terasa penat itu....

Assalamualaikum....salam sejahtera, dah lama x hupdate..last update pun 22/11 hari tu.... bzy pindah umh...dan penat tu..masih lagi terasa.... lgi tambah penat bila tgk rumah bersepah...mmg x boleh nak goyang kaki lah selagi ada nmpak barang yg buat menyemak mata nie...masuk hari nie...kiranya dah seminggu menghuni di rumah baru...alhamdulillah....suasana baru...persekitaran baru...jiran baru...:)...jiran sebelah kanan n kiri lum masuk lagi...masih tgh nak ubahsuai rumah....nie antara pic yg smpt snap hari tu di rmh lama..... to all family members yg dtng tolong....thanks banyak² .... budi dan jasa semua....x dpt nak dibalas dgn kata-kata....smoga Allah s.w.t juga yg membalasnya........

dah kosong....tggu nak angkat jer rak nie.....

bdak kecik tu....ada di mana-mana....nak tolong mcm x tolong.....!

yg kecik antar pkai kete....yg besor2...lori angkat.....

sesi penuhkan lori.....

nie jer pic yg ada....stakat nie...masih ada lgi kotak2 yg masih x smpt nak kemas.....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...