As salam...salam sejahtera..... 2 hari tdk meninggalkan sebarang post ! rindu sngt nak BW ...arrggggghhh !!!
Walaupun masih ada denyut sakit kepala nie...tahan gak duk ngadap pc nie. ~ sbb nak mengupdate ! jelez tgk kengkawan smua dok masuk resepi tau....:) ---> ikon senyum pun tok leh dok tukar lagi...walaupun k.zana dah ajar kan...., serius tau bila tgk coding tu semua...mmg lagi berpinar bijik mata....mmg terus ke kepala punya dia punya denyut tu !.....
yg masalahnya......tgk fb ngan blog kat tepon ok jer....screen yg besar nie cahaya terlebih kut....ok...kene cepat sblm denyutnya dtng....
Nak cite skit pasal menu smlm....~ oh..! kepala sakit pun bole masak ke ?? jawapan = kepala sakit bila ngadap pc lama² je...tp x sakit bila suh masak memasak !!! ok ?
Ok, smbung resepi ~ resepi dpt dari Dapur Mamasya, Nie sy share kan resepinya ye...
Sumber resepi : Dapur mamasya
Resepi
Bahan-bahan
2 cawan tepung naik sendiri- di ayak
1/4 cawan gula
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil baking powder
sedikit pewarna kuning.
1 biji telur.
1 1/2 cawan - 2 cawan susu segar ~ nak guna air biasa pun boleh
sedikit garam
Inti :
1 cawan kacang tanah yg telah digoreng tanpa minyak ~ dimesin , utk ditabur
1 tin jagung berkrim - utk ditabur
1 cawan gula - utk ditabur
sedikit mentega
Cara-cara :-
1. Pukul gula dengan telur sampai kembang, masukkan soda bikarbonat, baking powder, susu segar, sedikit garam dan pewarna kuning. pukul hingga sebati. ~ syifa pakai mixer jer...
2. masukkan tepung dan kacau supaya ianya tdk bergentel ~ mmg pakai mixer lagi senang
3. Perapkan bancuhan tepung tadi selama 2-3 jam ~ utk dapatkan apam balik yg cantik.
4. Panaskan non-stick pan, ambil satu senduk atau dua ( bergantung kpd ketebalan yg disukai) dan tuangkan ke dalam pan kemudian nipiskan. tutup pan sebentar.
5. Apabila setengah masak, taburkan bahan-bahan inti dan secubit mentega.
6. Dah masak, bolehlah diangkat dan dilipat dua. sapukan sedikit mentega di bahagian kulit luar.
Mudah jer...sape nak cuba silakan...mmg mcm yg orng jual tu tau......tp kalau buat sendiri nie...paham² je la ye...semua nak letak lebih...kacang, jagung wajib lebih ! tang tu penyedap nya tu.....
x cuba x tau...dah cuba pasti x jemu...ye ke ? insyallah akan sy buat lgi....^__^
ok...jom BW....selagi masih mampu nie............
Selamat malam Asyifa,
ReplyDeleteada nampak apam balik di dapur Mamasya... Amie pernah buat tapi kurang menjadilah, tak pandai... tapi kalau buat sendiri boleh bubuh banyak2 jagung krim yang kami suka tuuu
boleh cuba ni. tp mcm mana nak buat yg jenis nipis tu?
ReplyDeleteyummy...sedap makan panas2...
ReplyDeletekalau apam balik kite suke yg banyak jagungnya. sedapppp!
ReplyDeleteWaaa..tersangat terliur nengok apam balik ni Syifa...kalau bisnes ni...boleh tutup kedai sume lebey...apapun mmg nampak sedap sgt²...boleh cuba nanti ni...
ReplyDeleteK.Amie : part letak bnyk2 tu...mmg best !...:)
ReplyDeleteAsyiqin : yg tu x pasti la mcm mna...agaknya kene nipis2 kan adunan masa kita tuang dlm pan tu..
K.Rohah : yup.!
Nurwairani : betul2....~ mcm ayat upin ipin...:)
k.lily : try kak jgn x try..insyallah sedap...x rugi punya !
bestnya apam balik selalu beli intinya kureng skit tapi kalau buat boleh sesuka hati nak letak inti banyak2 kan bestnya...
ReplyDeletewow..terbaekkk dr kuali ni...hehe...perghhh sedap tu...xtahn bile tgk jagung tu tkuar...nyum2...QH kalau buat pon suka letak jagung tu byk2..
ReplyDeletegerhana luka : ye..sudah semestinya bila buat sndiri nie...kene ikut tekak yg sentiasa nak sedap...hehe...
ReplyDeleteQH : hehe...smstinya...jagungnya + kacang ..mmg best lah...hehe...
saya tak minat sangat dengan yg ni, hehe nak resepi yg nipis tu?? :)
ReplyDeleteisk teringin pulak nk mkn apam balik nih. hihi..
ReplyDeleteAsyifa cayang banyak kali nak buat tak terbuat2.. ni Asyifa dah buat tumpang makan aje boleh tak?? memang nak kena cuba jugak ni..tq dear...
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeletewah...feveret ni buat minum ptg...selalu main beli je..
ReplyDelete