"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Friday, March 30, 2012

BINGKA CRACKERS

Menu dipetang hari semalam ! cuba lagi 1 resepi yg dpt...bila tgk ramai kengkawan blogger yg otai² memasak tu......diaorng dah cuba resepi nie..n mreka kata sedap...huh ! sy pun mcm teruja la nak mencubanya...tgk resepi pun...ok jer..x bnyk bahan...semuanya ada plak tu...apalagi...operasi mmbuatnya dijalankan....dan hasilnya....alhamdulillah...mmg sedap ye...rugi kalau x cuba......kalau nak mntak sepotong dua..mmg x dapatlah nak menghantarnya.........yg bolehnya cuci mata sahaja............


ginilah rupanya hasil usaha sy menyiapkan mnum petang smlm....mmg berbaloi baloi....kasi tabur bijan seberapa bnyk...smpikan asben kata...bnyknya la hai bijan....hehe....x pe..bole makan pun...x perlu dikuis-kuis...sdap je masuk molot !!


kejadian sebelum pembakaran bermula....bila sudah dibakar...sejukkan dulu ye...baru bole kuar dari loyang...


kejadian selepas pembakaran, dan sesudah disejukkan...baru bole potong dan ngap ! baca Bismillah jangan lupa...nnti makanan x berkat !........:)

Resepi nie dapat dari Kak Yatie ( Sinar Kehidupanku), dia punya resepi bingka, mmg banyak...smua nnti sy nak cuba...sbb nmpak sedap semuanya.....Ok..Kak.Yatie..sy tumpang share resepi ye...:)

Sumber resepi : Kak Yatie

Bahan-bahan
  • 140 gm biskut cracker (biskut lemak) ~ syifa guna biskut jagung, sbbnya kat umh x de stok bskut lemak...ok jer...
  • 85 gm tepung gandum
  • 210 gm gula
  • 3 biji telur
  • 710 ml santan @ susu cair ~ syifa guna 600 ml santan + 100 ml susu cair + 10 ml air...
  • 1 sudu besar butter@marjerin@minyak sapi
  • 1 sudu kecil pandan paste atau pewarna hijau ~ guna pandan emulco + pewrna hijau
  • Secubit garam
  • Sedikit bijan utk tabur
Cara-Cara
  1. Panaskan oven suhu 180 C. Lengserkan loyang dengan minyak.
  2. Blend semua bahan kecuali bijan sehingga semua hancur.
  3. Tuang ke dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
  4. Yatie panaskan loyang yg di sapu minyak terlebih dulu dlm 3 minit, baru tuangkan adunan.
  5. Bakar selama 1jam atau sehingga keperangan.
Sejukkan dan potong........siap utk dihidangkan bersama teh, kopi, nescafe......kopi lagi sedap....:)


Selamat mencuba........
:
:

My Collection !!

Meh-meh datang cni, cuci-cuci mata jap...nie dah tghari nie kan..sure ramai yang ngantuk² tu kan...meh layan gamba² nie...hobi baru nie...baru x baru pun..dah lama gak...tp kira baru wujud la dlm blog nie.....nie la antaranya...keychain yg mnjdi koleksi...ada yg guna ada yg tdk...saje buat smpnan...

ini dari Turki, adik bgi masa dia pgi keje kat sana...2 thun yg lepas kut dpt ni.
nie asben dpt, kwn dia bgi....mmber dia bru blik dri Bkt Tinggi,Indon

ini dari sedara yg g mlancong ke Hong kong.








ini menang GA thun lepas...1st time u i mnang GA...suka sngt...:)



nie dari tupperware...sbb minat yg amat sngt kat tupperware....smpi kan keychain yg kcik nie pun nak jugak....

Ini la antaranya...nnti kalau rajin nnti i tepek lagi gambor keychain kat cni yek...! buat masa nie..yg nie jer dulu...cuci mata eh..........daaaaaaaaaaaa....


Thursday, March 29, 2012

Mee Maggi cepat dimasak sedap dimakan !!!

Wah !!!! tajuk yg paling panjang rasanya utk label resepi nie....sila baca tajuk seperti iklan maggi ye....:) x elok makan selalu...!!! x baik utk kesihatan.... kalau tekak rasa nak jugak...nak buat mcm mana kan...tp jgn diamalkan !!! tambah² utk adik² yg tgh belaja tu, ....tp sy time belaja dulu...kalau kuar tu..mmg wajib beli maggi- buat stok !......kenkadang study memalam tu.....rasa laparnya.....nak kuar tapau kedai mna boleh...pak cik guard dok tggu kat depan gate....brani ler kuar....sudahnya makan maggi...x makan maggi...makan biskut kering atau roti.....tu la dia zman² belaja dulu.....

Meh ler tgk maggi yg dah di ubah ikut selera sy...bukan selera anak² .... ha...tu kan...anak² pun x digalakkan bgi makan maggi ye !! tp sy memandai menambah sayuran..lansung diaorng x mnat...alahaiii...bebudak skrng..susah sngt nak makan sayur !


Nak resepi gak ker?? alahai...resepinya kat belakang paket maggi tu ye....sayuran tu sawi dengan tauhu kosong tu jer yg ditambah....dengan telur...siap !! ringkas jer.... 

Oh..nie bukan menu lunch hari nie ye....nie malam² kelmarin punya, x ingt bila.......kalau makan meggi time lunch..mmg pedih perut la smpi malam....better makan nasi, ...klau x de lauk sekalipun...goreng telur mata pun dah cukup......btul kan ??

meh ambik sepeket, acah jer...yg pnting pakai maggi kari ye, ...rasanya mcm makan mee kari pulak....pssstttt...mcm teringin la nak msak mee kari...lama dah x makan nie...........huhuhu....


ada x orng kata mcm nie " la...masak maggi pun nak masuk dlm blog.." ada ke yg ckp mcm tu ?? 

hurmmmm nak wat cmne...x de idea dah....i punya blog...sukati i ler....!!!


Wednesday, March 28, 2012

Buy n Donate !!!

Ingat lagi tentang page Telekung Projek ? kalau nak tau pasal tu boleh view n3 sy yg lepas...di SINI, kalau masih samar-samar tentang page TP ( Telekung projek) nie...sila review kat SINI pulak ye.....senang kan sy dah bgi link tu semua....kalau nak LIKE page lgi bgus...lgi bnyk manfaat yg kita dapat dri c2...

Now, nak citer skit pasal latest projek TP nie...admin menganjurkan jualan...jualan yg myb boleh menolong anak-anak yatim...antara yg admin nak jualkan mcm gamba kat bwah nie :


yg nie ada 100 sahaja

cantikkan ?? nak beli ? harganya hanya RM18.00 SAHAJA termasuk posatage ye...n lgi mcm kat bwah nie..

yg nie pulak ada 50 sahaja
Ada lagi barang-barang lain yg hendak dijual, kemudian duit tu akan digunakan utk membantu dalam  dana niaga HARUM utk anak-anak yatim berniaga, nak tau lagi pasal dana niaga HARUM tu....bole view page TP ye...anda akan dapt tau semua maklumat, kalau masih kurang jelas, boleh terus mesages PN.ADMIN ye...

Pada yg berminat, info sedikit ye :-

Email order and payment to admin at

payment
162218036971
maybank, norazila abdul aziz.

kemudian email detail order dan bayaran kepada;
buyanddonate@gmail.com
 (nyatakan alamat utk admin poskan keychain ini)

Jom buat amal kebajikan....x dapat banyak...sikit pun jadilah........insyallah..moga diberkati.....


Earth Hour Malaysia 2012

Assalamualaikum, selamat sejahtera, selamat pagi, awal pagi nie nak cerita skit pasal earth hour nie, salah 1 projek under Projek Amal Blogger sahaja...sila baca ye. ^__^

Earth hour merupakan satu program kesedaran kepada seluruh manusia dimuka bumi ini supaya mempunyai kesedaran betapa pentingnya sumber tenaga yang ada telah semakin berkurangan, ianya lebih mendidik penduduk bumi lebih menyayangi bumi ini dengan secara tidak lansung melalui program ini..


Sejarah ‘Earth Hour’

Pada awal tahun 2007, WWF-Australia yang diilhamkan di Sydney menunjukkan sokongan mereka untuk mengambil tindakan terhadap perubahan iklim dalam acara yang di panggil Jam Bumi. Ia menunjukkan bahawa semua orang dari peringkat kanak-kanak, CEO mahupun ahli politik, mempunyai kuasa untuk mengubah dunia yang mereka diami. Di Sydney, Australia, 2.2 juta individu dan lebih daripada 2,000 perniagaan memadamkan lampu mereka selama satu jam untuk mengambil pendirian terhadap kesan perubahan iklim yang ketara ini.

Pada tahun 2008 rancangan ini di perluas ke seluruh Australia. Oleh kerana kesan hebahan yang hebat Kota Toronto, Kanada dan 35 buah negara yang lain turun serta dalam program ini. Ia melibatkan hampir 400 bandar dan pekan di seluruh dunia. Dengan matlamat untuk 'mematikan lampu' diperluaskan kepada semua negara di seluruh dunia, Earth Hour dengan cepat telah menjadi satu acara tahunan global. Ia dijadualkan pada hari Sabtu terakhir setiap hujung bulan Mac.

Pada 2011, Earth Hour menyaksikan beratus-ratus juta rakyat di seluruh 135 negaramatikan lampu’ selama sejam. Tetapi ia juga menandakan permulaan sesuatu yang baru yang akan memberi kesan pada masa depan untuk melakukan tindakan yang berpanjangan kepada perubahan iklim. Dan dengan kuasa rangkaian sosial di sebalik mesej Earth Hour, kami berharap untuk menarik penyertaan yang lebih banyak supaya kita dapat membina sebuah masyarakat yang benar-benar global yang komited untuk mewujudkan sebuah planet yang lebih mapan.

 Di Malaysia, program ini akan dilaksanakan seperti berikut :-

Program Earth Hour 2012 Malaysia:

Hari: Sabtu
Tarikh: 31 Mac 2012
Masa: 8:00 pm – 9:35 pm
Tempat: Pintu masuk utama, Sunway Pyramid

Aturcara Program

8.00 pm: Ucapan selanat datang oleh pengacara majlis
8.05 pm: Ucapan  CEO Sunway Shopping Malls
8.10 pm: Ucapan Pengarah Eksekutif / CEO WWF Malaysia
8.25 pm: Countdown untuk padamkan lampu
8.30 pm: Lampu dipadamkan
8:35pm: Nyanyian SnL
8:50 pm: Tarian in the Dark for Earth Hour (Musik oleh Air Symphony, orang awam dijemput untuk menyertai)
9:05 pm: Ambil gambar untuk  “60” formation
9:15pm:  Formation “60”  oleh pelajar, orang awam dijemput untuk menyertai
9:25pm: Jurucakap dijemput naik ke pentas
9:29pm: Countdown untuk nyalakan lampu
9.30 pm:  Lampu dinyalakan

Untuk maklumat lanjut, anda boleh layari laman-laman web yg berikut :-

Website WWF Malaysia: Come Join Earth Hour

Perhatian : Anda boleh membeli T-Shirts Earth Hour di Sunway Giza, Tingkat Bawah atau Sunway Piramid Tingkat 1 berhampiran Cha Time bermula dari tarikh 24 Mac hingga 31 Mac 2012.

Beritahu rakan-rakan anda di FB mengenai Kempen Earth Hour ini dengan menekan butang share.


Tuesday, March 27, 2012

Search keywords

last n3 utk hari nie, insyallah esok jumpa lagi, nak pos bende alah nie...search keywords yg agak glamour ler dlm blog nie...sape ler yg slalu mencari sy ye...siap nama penuh lagi taip kat google tu...google ke?? x kire lah search engine yg mna kan...yg penting..orng tu mmg spesifik kat nama sy...full name lak tu...ingt juga dia kat nama ayah sy ye....hehe...mekasih ler pada anda yg sudi search nama tu ye...tiap kali masuk tu...jgn lupa tekan iklan kat atas tu...dapat juga isi tabung duit wat belanja...hehehe...x caye dia search nma sy...meh nengok gambor bwah nie sbgai bahan bukti...., siap salah-salah lagi taip blogspot dah jadi "blongsport" pulak...lenkali taip slow n steady ye....baru senang jumpa.....:)


pada yg suka masuk blog x seberapa nie...mekasih ye...tq...^__^, selamat malam...assalamualaikum...........
:
:

Spaghetti Bolognese

Wah ! tajuk x tahan...hehehe...nie menu dinner mlm semalam sbnrnya...ada lebih lagi..jadinya merangkap lah utk sarapan pagi tadi.....malam sebab x makan nasi kan..so buat menu² gini ler....dah terbiasa pulak dinner x makan nasi...

gini ler rupanya spageti nya..., simpel aje, ..dalamnya cuma daging kisar, meat ball dgn lada benggala sahaja...itu pun sudah cukup menyelarakan....



sebelum nak buat kuahnya tu, pastikan didihkan airnya dulu ye...sbb kuah tu kjap jer masak ( kalau kuantitinya sikit ) rebus spageti nie yg agak lama skit la...dlm 10 ke 15min mcm tu...sbb nak bagi dia lembut...klau x lembut...x sedap la pulak kan.....

 Resepinya
  • 250 gram spaghetti (1/2 peket)
  • 500 gram daging lembu cincang 
  • sepeket kecik meat ball ( 400 g) - kalau nak buat sendiri pun boleh.
  • 1 ulas bawang putih – dicincang halus
  • 1 tin sedang tomato puri
  • 4-5 tomato segar ranum - didadu 
  • 1 biji lada benggala - didadu
  • 1 batang carrot – didadu  
  • 2 sudu besar lada giling
  • Sedikit garam dan gula secukup rasa
  • 3 sudu besar minyak zaitun
  • 2 sudu besar butter
Cara-cara
  1. Rebus air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
  2. Untuk bahan sosnya , Panaskan minyak zaitun,masukkan butter dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang putih cincang. 
  3. Masukkan lada merah - biar sampai garing (masak)
  4. Masukkan daging cincang. Goreng hingga daging keperangan.
  5. Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.
  6. Masukkan tomato puri dan tomato segar. 
  7. Masukkan herba, garam dan gula secukup rasa.
  8. Biarkan mendidih, kemudian perlahankan api paling kecil.
 ok..ready to serve !!!
 :
:

Blogger new look ??

Assalamualaikum...selamat tengahari...buka blog hari nie..ada mcm pelik skit...walaupun x berubah apa-apa..tp dpt iklan dri blogger.com....katanya blog nak betukar april nie.....ohhh...tidakkk...nak bertukar camne lak tu...?? adehhh...jgn ler mcm² pulak...yg skrng nie pun dah dikira "mesra alam" dah..hehe....dah nak jadi cam pesbuk pulak dah....sesuka hati jer nak new look !!! tau ler bende nie free kan.... nmpk x cam pic kat bawah nie ??



tp kalau bertukar ke arah yg lebih baik tu pun...x kisahlah...janji senang menggunakan semua function dlm blog nie...

kalau klik upgrade tu bertukar jadi cmne ye ?? x brani pulak nak tukarnya...biorler die bertukar sndiri kan.....

pssstttt........petang nie cam nak buat kuih keria la....sbb ada ubi keledek beli kat pasar ari tu.....insyallah la kut...kalau rajin....hehe....

Monday, March 26, 2012

Remekin ku....

Alhamdulillah........barang yg ditunggu sudah kunjung tiba ke teratak kecilku.....hehe..suda siap dibasuh pun...jap lagi nak simpan. ...nak gunanya bukan hari nie pun...besok² ler bila mood bertandang utk membaking...n cooking...hari nie rasa mcm kemalasan dan kepenatan melanda.....hua3...ingt apa.....hari-hari rajin sngt ke nak masak....ada gak malasnya tu, .....besok² tu...x pasti la bila kan...biasala...bila barangnya x de...time tu la beria-ia nak membuatnya....bila brang smua dah ada depan mata...tiba-tiba pulak "M" tu dtang melanda...apa kan daya...daku hanyalah insan biasa................huhuhu....

Remekin...apa ke bendenya tu ??  nie ler remekin yg dok cari selama nie....keluar masuk Daiso kat jusco bandaraya melaka tu...ntah brapa kali dah...x juga jumpanya....kedai bakery yg slalu pegi pun x de...yg bnyknya loyang jer....masuk segala pasaraya...paling jauh cari kat parkson kat Alamanda tu ha...pun x de...last² cari dlm pesbuk...baru la jumpa...punya la susah nak mencarinya...itupun fren dlm page Jom masak tu yg sageskan...mmg bagus betul ler ada kawan kat alam maya nie kan.....


Setelah banyak yg sageskan tu......i pun apa lagi...menservey ler smua yg menjualnya.....ok...bukan time² tu jer terus ode....kat page nie la harga yg sy dpt agak murah skit...murahnya pun kurang dalam 50 sen gitu..., 50 sen pun...klau ambik berbiji biji...bnyk gak kurangnya kan !!! ...ha...! kene kira gak maaa....duit bukan senang nak cari maaaa....nak abiskan memang senang maaaaa......

sape nak beli bole pgi kat page Loyang dan Acuan , mcm² barang membaking ada...bole gelap mata nengoknya...bagi orng yg minat mcm i ler...kalau x minat tu..tunjuk spoloh kali pun dia bole kata...alaaaa....pe kebendenya nie....x bes lansung.....kan kan ?? betul x...hahahaha.....

pestime beli barang kaca nie, memula takut pecah gak, sebab risiko penghantaran tu atas kita kan...tp alhamdulillah selamat sampi semuanya dlm keadaan baik...skali akak nie bungkus....penuh ler tong smpah i dgn bungkusan paper dia...tp x pe..janji barang semua slamat kan kak...mekasih..lenkali i soping lagi yek....hehehe...


nak buat apa bende nie ?? remekin nie i nak try buat CREME BRULEE n CHOC LAVA KEK ala² cam dominos...hehehe...kut iya rasa cam dominos....x cuba x tau kan....dah cuba baru tau....:)...resepi dah simpan..nak buat x tau bila...nnti dah buat i hupdate ler.....nie kiranya 2 resepi nie dah termasuk dlm wishlist resepi ler nie....

Dinner @ McD

Assalamualaikum.....salam sejahtera.....jumpa lagi dimnggu yg baru...minggu penghujung dibulan mac, kan...diam x diam...dah semakin smpi ke hujung bulan kita nie....kjap jer masa berlalu skrng nie.

Nie citer last weken, kami anak beranak mendinerkan diri kat Mcd ayer keroh...kat c2 24hours opennya, itu yg paling dekat,  dinner ke hape smpi c2 jer dah pukul 10 lebih (mlm ler) ...tu bukan dinner namanya...x baik lansung tuk kesihatan....tp x pe kut...bukannya selalu, tapi bila keadaan anak tekak nie yang tetiba mintak nak makan fast food nak buat cmne, huhuhu........dah smpi pukul 10 tu pun masih gak ada yg kuar masuk nak makan......memang la hai...orng Malaysia mmg mewah dgn makanan...x kira masa dan tempat...hanya perlu siapkan ongkosnya sahaja.....

meh nengok gamba....gamba time makan x dek eh...sbb khusyuk layan makanan....hehe...


x sempat nak dapatkan set utk dinner...telebih time pulak smpi c2...tdk msti dah jimat skit...


ini la hasilnya bila makan kat Mcd...dulu beli hepy meal 2 set je...dpt la  mainan 2......skrng kene beli 3... klau tdk, ada la yg "berperang" dlm kete.....nie sbhgian jer nie...ada lagi set en.bob , yg mnggu lepas punya......ntah bentuk apa x ingt...anak² dah main cmpak aje......dah x nmpk batang hidungnya....ntah mna la tersorok...tu x pasti.....


Sunday, March 25, 2012

Cara Jimatkan bateri laptop

Assalamualaikum...selamat berhujung minggu hari nie....x mo citer panjang, hari nie nak sharekan 1 artikel yg mybe bole membantu anda semua utk buat sesuatu yg menjimatkan...x cuba x tau ye...dah cuba baru tau...^__^, ok..meh baca artikel pasal macmmna nak jimatkan bateri laptop nie....

nie bukan laptop sy eh..nie en.google yg empunya....hua3.....
Tips bagaimana cara untuk memanjangkan jangka hayat bateri laptop ketika menggunakannya. Kita sedia maklum bahawa standard jangka hayat bateri laptop adalah 300 kali cas secara umum. Jadi jika selepas tempoh masa tertentu anda pasti perasaan bahawa bateri laptop anda tidak sehebat ketika masa mula-mula menggunakannya.
:
Jika anda  ingin menggunakan laptop untuk  jangka masa yang panjang (contoh straight 3 – 8 jam sehari), dinasihatkan agar anda menanggalkan bateri dan hanya perlu menggunakan power kabel sahaja. Ini kerana jika kuasa bateri sudah penuh dan pada masa yang sama masih menggunakan power kabel, bateri tidak dapat menampung lebihan kuasa dan secara tidak langsung boleh menjejaskan ketahanan bateri.
:
Bagaimana pula jika mahu menggunakan bateri tetapi ingin memastikan bateri tahan lama sewaktu menggunakannya ?

Ok, sebenarnya kita selalu menggunakan bateri jika pergi ke suatu tempat tertentu, jadi langkah-langkah di bawah amat sesuai dipraktikkan untuk menjimatkan kuasa bateri.

  1. Perlahankan volume atau mute volume jika perlu.
  2. Adjust screen brightness, kurangkan kecerahan screen laptop, selalunya secara auto jika anda menggunakan option “Select a power plan” kepada “Power saver“.
  3. Disable bluetooth jika tidak menggunakannya.
  4. Gunakan aplikasi yang tidak memerlukan jumlah RAM (Random Access Memory) yang banyak. Sebagai contoh, penggunaan notepad lebih kurang menggunakan jumlah RAM berbanding MS Word.
  5. Matikan network card / switch off jika tidak menggunakan Internet/LAN.
  6. Unplug USB device jika perlu. Sebagai contoh, tanggalkan pendrive jika tidak menggunakannya.
  7. Shutdown atau gunakan Hibernate berbanding menggunakan Standby jika anda tidak menggunakan laptop buat seketika.
  8. Buat defragment seminggu sekali bagi memastikan komputer dapat berjalan dengan lancar.
  9. Jangan gunakan CD/DVD.
  10. Matikan ports (switch off ports) yang tidak digunakan seperti Ethernet/USB dan sebagainya.
  11. Gunakan cooling pad.
  12. Elakkan dari meletak laptop dari permukaan yang menyerap haba seperti atas bantal/tilam. Ini menyebabkan laptop semakin panas.
Terdapat banyak lagi tips untuk menjimatkan jangka hayat bateri, tetapi tips di atas lebih mudah dipraktikkan. Selamat mencuba. 

~ agak pnjang pulak n3 nie rasanya...baca jerlah...! jgn malas² !!! 

 sumber : MY BERITA 


Friday, March 23, 2012

Antara tempahan lagi

Alhamdulillah...jumpa lagi ye jumaat nie...semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki semua...:),

Hari nie just nak share gambar² beberapa tempahan² yg sempat disnap gmbarnya....mood nak letak gamba dlm fb x brapa nak ada sbnrnya... sbb mcm dah bnyk sngt dlm album tu..... Buat masa nie tempahan secara on9 x brapa nak ambil dah.......sy lagi suka anta by hand atau cstmer dtng ambik sndiri...sbbnya..apam nie lagi fresh......kalau pos-pos nie...kesegarannya tu dah x brapa nak best tau.......tp klau cstmer tu beria-ia naknya...sy buatkan la juga,...itu lah yg buatkan sy malas nak share n tag gamba apam tu......sbbnya ada je yg mntak buatkan...bukan menolak rezeki......tp kepuasan tu pun penting juga sbnrnya....sbb jual makanan kan...sebolehnya sy nak bgi cstmer puas hati......barulah nnti bila diaorng nak lagi, kita yg dicarinya kan? Alhamdulillah setakat nie ada la 2 3 orng cstmer yg return order kan...insyallah servis yg terbaik akan dilakukan.....

Ok, kalau ada kenkawan atau sape-sape nak order..silakan, tp mcm yg sy bg tau lah...anda yg berada sekitar n9, melaka,( kalau sy anta, cas akan dikenakan)  amatlah dialu-alukan....bagi sekitar KL,Putrajaya, bangi, kajang penghantaran by hand bole dibuat, dengan syarat min order 300 pcs....ok ? meh layan gamba pulak....

100 pcs - atas prmntaan sepupu kat peneng, nak anta skolah anak (tadika) katanya

100 pcs - wangsa maju

nie utk orng Johor.
nie dekat jer...kat Alor Gajah
yg nie..return cstmer, dia mntak buatkan 200pcs.....dari Rembau
Nak tengok gamba lain-lain boleh tengok SINI,dan SINI, pada yg berminat nak order boleh refer terma&syarat  ye.sila-sila lah cuci mata ye...

ok lah..cukup dulu smpai sini, dah x tau nak merapu apa dah...:) daaaaaaaaaaaaaa....


Thursday, March 22, 2012

Ini je ??


audience yg msuk stakat kul 4.00 p.m hari nie...
huhuhu...bnyk nie je ??
apa pun..sape² yg masuk n main cak-cak kat blog nie....
tq ler sbb sudi masuk ye...
x kisahlah setakat nak menjengah ke apa pun......
tq


Japanese Soft Cotton Cheese Cake


Japanese Soft Cotton Cheese Cake ~  Nama memang seindah rupa...! sape x pecaya sila cuba resepi nie....resepi terbaik,...yg pntingnya nasihat sy....x boleh makan selalu...bahaya..bila dah makan sepotong, nak sepotong lagi...dan lagi....dan lagi.....kena tahan nafsu tau....dia punya soft...mmg soft lah...+ lagi dengan rasa lemak² keju tu....masyallah....sape ler yg cipta resepi mabeles nie....tambah lagi sedap bila dimasukkan dlm fridge...makan sejuk....mmg x bole tahan...!

Cheese kek yg dibuat ni sebabnya nak abiskan cheese..., dan rasanya resepi nie yg paling mudah semalam..jadi inilah hasilnya....kemanisan semua cukup ! walaupun mula² tgk resepinya mcm sikit jer guna gula tu...tp rasa masih elok gitu...!


nie lah rupanya bila dah dipotong....time nie x masuk fridge lagi....baru ala² sejuk tau..., abaikan warna atasnya tu...bukan hangit ! cuma telebey bakor.....hehehe... 


ini rupa sebelum kena bakar !


fresh from my oven !

kesilapan sy...sebabnya pakai loyang yg agak rendah...air dri kita membakar tu mcm termasuk dlam kek, itu la..ingtkan nak balut keliling dgn aluminium foil...malas punya psal...dan ingtkan ok jer...tu yg bwahnya mcm lembab skit...tp rasa still ok lagi...oleh kerana ini lah  yg membuatkan sy nak beli loyang yg tinggi skit nih...sbb malas bab² balut membalut.....

Resepi dapat dari member kat fb, Aan Raihana, pastu try la google resepi yg bersangkut paut kan sama juga  mcm kat My resepi bahan-bahan dan cara²nya... sini sy sharekan resepinya ye...mana tau ada yg nak cuba kan...buat mnum² petang ke....sesuai sngt...sy buat bekpes pagi tdi pulak...:)

Sumber resepi : Aan Raihana 
Resepi asal : alma@myresipi.com 

Bahan-bahan ( 8-inci )
  • Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  • Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon * syifa x letak, tp gantikan dgn esen vanilla.
Cara-cara
  1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
  2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje). 
Nie lah dia resepi cheese kek yg sedap n soft...rugi pada yg x cuba tau...x yah dah pgi secret recepi...buat sendiri....ha !..dpt sedulang... tu...jimat belanja !!! 


Petua Penjagaan Badan

Assalamualaikum...salam sejahtera....dah sarapan ? hari sy bekpes dengan cheese cake...dah rasa cam orng barat pulak bekpes mkan cheese cake...hehehe...kira x pelah...janji ada bende nak makan...alhamdulillah....pasal cake tu..nnti jap² lagi lah post n3 tu...skrng nak citer pasal 1 petua nie pulak...msti kakak-kakak n anak² dara kat luar sana semua nak tau kan...especially pasal nak jaga body nie kan....okkat sini sy share kan 1 artikel yg myb bole jadi panduan utk semua, x kira jantina sbnrnya...smua orng bole amalkan...., sila baca dgn teliti ye...:) ~ sy copy paste jer nie....

Di zaman moden ini banyak jenis makanan yang boleh membawa kemudaratan jika dimakan berlebihan. Makanan yang diproses dan juga makanan segera sering menjadi pilihan. Namun adakah anda prihatin dengan kesan sampingannya pada tubuh badan? Makanan yang ada di pasaran sering mengandungi gula dan lemak yang tersembunyi. Pengambilan secara berlebihan akan membawa kepada masalah kegemukan dan obesiti. Sebelum masalah ini terjadi pada andaa, sewajarnya anda mengambil sikap berhati-hati.

Manakala bagi mereka yang sedang berperang dengan masalah berat badan, jangan khuatir dan cepat putus asa kerana petua yang disarankan di bawah adalah petua yang mudah dan boleh diamalkan semua. Yang penting, keazaman untuk menjayakannya dan diamalkan secara berterusan. Selain itu, senaman dan mengawal nafsu makan yang keterlaluan adalah jalan terbaik untuk gaya hidup sihat.

A. Caranya ialah mengubah cara pemakanan yang diamalkan daripada kebiasaan kepada satu kaedah yang baru iaitu:

1. Apa yang anda ambil untuk sarapan di waktu pagi ditukar kepada apa yang sepatutnya dimakan di tengah hari dibawa dan dimakan di waktu pagi.

2. Pada waktu tengah hari, jangan makan makanan yang mengenyangkan. Cukup sekadar buah- buahan atau jangan makan langsung.

3. Makan malam diawalkan dan diambil dalam lingkungan waktu jam 7.00 malam.

4. Jangan makan selepas pukul 9.00 malam walaupun anda belum makan apa-apa sebelumnya. Jika perlu juga, cukup sekadar segelas susu atau buah-buahan atau makanlah sedikit tetapi jangan mengambil makanan yang telah dimasak (makan berat).

B. Cara yang kedua sebagai amalan tambahan, berpuasa 2 kali seminggu (setiap hari Isnin dan Khamis). Anda mesti berpuasa dengan niat di waktu malam yang anda hendak berpuasa pada hari esok. Bukan menahan lapar sahaja yang diikuti dengan makan sedikit atau minum. Pada hari ketika anda berpuasa, elok kalau anda melakukan senaman.

C. Setiap kali bangun pagi, waktu tengahari dan sebelum masuk tidur di sebelah malam, amalkan meminum secawan teh cina (hijau) yang dicampurkan dengan limau nipis atau kasturi. Anda akan lihat kesannya selepas 7 hingga 14 hari mengamalkannya.

Dah abis baca ?? ke main skip² je baca ? sukatilah......kalau nak badan cam kat bwah nie....rajin² la amlkan ye....

google aje..

sumber : ENSAIKLOPEDIA PETUA MELAYU LAMA


Wednesday, March 21, 2012

Bubur Jagung

Assalamualikum...salam sejahtera...alhamdulillah masih diberi nafas lagi utk setakat nie.....hari nie nak share kan satu resepi lagi...bubur jagung....sedap...alhamdulillah....sbbnya nak abiskan jagung mak bgi ari tu..biasala klau blik jer dri kg...mcm² ler mak suh angkut bwak balik...nak x nak bawa jer la....nnti kcik pulak hatinya...x baik kan..berdosa !...bwak balik pun...ada gak bende nak dimakan....nak direbus cmtu jer...bebudak nie dah selalu makan....last² ....ini lah hasilnya.....bubur jagung....:)



ini daripada 3 tongkol jagung jer..dpt la bnyk ini....kiranya 1 periuk kcik jer...ckup utk makan 5 orng.....nak resepinya..sy share la kat sini, sebetulnya sy x brapa ikut pun resepi nie....tp ianya sbgai pnduan sahaja....sbb rasanya santan sy mcm lebih skit...sbb nak lebihkan kuah...terpulang masing² punya citarasa la kan...tang manisnya tu sy pakai senduk kecik skit...tp resepi pakai sudu..mmg x ckup manis tu....bubur sedap kalau manis-manis buah gitu...! tp ikut jerlah mana yg sedap kan..terpulang....

Sumber resepi : My resepi - oleh: junjs11 Bubur Jagung

Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 4 tongkol/batang jagung manis-diambil isinya
  • 5-6 sudu besar gula (ikut manis)
  • 1 mangkuk kecil santan pekat
  • 1- 1 1/2 mangkuk kecil air
  • 2 helai daun pandan disimpul
  • 1/4sudu teh garam (optional)
  • segenggam sagu dibilas dan toskan(optional)

Cara-cara

  1. Isi jagung dibersihkan dan direbus dengan air lebih kurang 8-10 min. (jagung ni cepat masak)
  2. Kemudian masukkan gula, santan, daun pandan, garam dan sagu. Biar mendidih dan masak.

Ok, pada yg nak mencuba silakan..., taip secepat yg mngkin ni ssb nak kuar...hehehe.....ada urusan di lua daaaaa................


Tuesday, March 20, 2012

Kek Choc moist JM

Assalamualaikum, selamat pagi, selamat bersarapan....semoga hari nie hari yg menceriakan...ssh pulak nak menaip nie ha......jari jemari rasa cam kembang...sbb telebih keje keras smlm, ....dah lama x pegang cangkul...nie ler akibatnya....sakit² seluruh badan....nak buat cmne...excited punya psal...sbbnya bru beli anak pokok dan bunga skit...x sabar nak tanam dan alihkan bunga dlm pasu...jadinya semalam bekerja keras cangkul tanah semua...sudahnya....badan rasa sakit smpi ke saat nie....x perlah..janji hati puas...mata pun puas tgk bunga² dpt ddk 'rumah' baru.....:) 

dan semalam, lepas tanam bunga, ke dapur pulak....masa tu x ler rasa kelenguhan tu lagi....jadinya semalam hari terlebih rajin lah nie, smpaikan dpt buat sebiji kek.....dah lama nak cuba resepi nie, sbnrnya sy suka cuba sbb nak tau rsanya cmne kan...sblm² nie ada gak buat kek choc mcm kat SINI , SINI , SINI , dan SINI,  yg nie pun ok gak la.....tp rasanya klau kukus lagi sedap gaknya lah...sbb bila bakar nie..teksturnya mcm agak repoi skit.....

meh layan gambar pulak ye...

ini kejadian baru lepas kuar dari loyang...


buh toppingnya, kene letak skit jer...x bole leleh²...anak² x brapa nak suka buat tebal...terutamaya Hadif, nnti dia x mo mkan...


simpel jer deconya, khas utk Hadif n Hazim, besdaynya aritu...kira x pelah...masih dlm bulan mac kan.....janji bagi diaorng puas hati...:), tulisan tu, just pakai choc putih jer...senang kan....


hasilnya lepas dipotong...., selamat menjamu mata....^__^

ok, kat sini sy sharekan resepinya, resepi kek choc moist JM dah tentunya dpt dari page JOM MASAK, ...ok sis JM...sy share resepi ye....tq.

resepi By : Jom Masak

Bahan-bahan

- 1 cwn serbuk koko
- 1 cwn ssu segar perisa coklat atau ssu cair
- 1 cwn gula perang
- 1/2 cwn ssu pekat
- 1 cwn minyak
** masak sume ni atas api...bagi sebati....ttup api...bia je situ

- 2biji telur
- esen vanila
** pukul ngan whisk je....masukkan skali esen (x tau whisk tu apa...pemukul telur yg cam org guna nk wat telur dadar)

- 1 1/4 cwn tepung gndum
- 1 sdt baking powder
- 1 sdt soda bikarbonat
** ayak sume ni

cara2
- masukkan adunan koko td kedalam telur yg dah dipukul....kacau sebati....masukkan tepung gndum sikit2...kacau lagi biar sebati

- tuang dlm loyang yg dah di gris & alaskan ngan baking paper
- kukus sejam...ttup loyang ngan aluminium foil utk elakkan air menitik

- kalo pilih bakar....pun boleh....160...sejam atau hingga masak...api atas bawah

topping...
- 1/2 cwn serbuk koko
- 1/2 cwn ssu pekat
- 2sdb gula perang ( x nk letak pun x pe )
- 2sdb butter/marjerin


**kalo nk simpan kek ni dlm peti ais....time nk mkn kna kuakan dlm 1/2 jam sblm mkn...kalo x...keras...kna tggu lembut semula baru sdp mkn

** masak sume ni atas api atau double boil...boleh siram atas kek....jika nk jenis banjir...boleh siram time ganache panas...jika nak biasa2....tggu hingga suam sket...baru tuang atas kek

camtulah resepi yg sy follow...senang jer kan...kalau nak tau rasanya, cuba lah sendiri ye.....daaaaaaaaa...

Sunday, March 18, 2012

Kuih Getas

Assalamualaikum, selamat pagi.... sarapan apa hari ni ? hari nie bersiaran dri my home sweet home....setelah lebih seminggu meninggalkan rumah...hari nie proses mengemas, membasuh  sahaja...! jap g nak kuar pulak beli barang² dapur yg sudah kehabisan stok....sblm kuar..nak update ler dulu blog yg dah brapa hari ditngglkan ni...rsanya bru 2 hari kut...:)... rasa rindu ngan "umh kecik" i nie....

Hari nie nak share kuih yg buat kat umh mak semalam....bukan mak yg buat....tp sy yg kene, diaorng x nak mak yg buat...saje nak membuli kkknya nie....nsib la.......buat atas prmintaan adik beradik yg balik "membanjiri" rmh mak...hehe..biasalah adik beradik ramai...sekali blik...tu yg jadi cmtu tu...nie kuih peberet adik beradik....guna sekampit tepung pulut tu....tu pun licin gak...! 


hasil lepas diuli dan dileperkan...


lepas goreng, warnanya kuning keemasan, mcm greng cucur jer..


hasil lepas disira gula....

yg nie masaknya guna sekampit tepung pulut, so kelapa mudanya 2 biji....kelapa muda lgi bnyk lagi sedap..baru lemak, nak resepi yg sikit, boleh tgk SINI, bahan lain semua sama...terpulang la nak buat bnyk mana kan....kalau ramai bolehla buat bnyk².....

ok, dah....nak kuar beli stok brang dapur.....daaaaaa............


Friday, March 16, 2012

Kelebihan Jumaat


Assalamualaikum, selamat sejahtera.....alhamdulillah masih diberikan nafas lagi utk meneruskan hari-hari seterusnya.....hari ni hari Jumaat, penghulu segala hari.....

Dari Abu Hurairah r.a. katanya Rasulullah s.a.w. bersabda :"Hari yang paling baik, disitu terbit matahari ialah hari Jumaat, di hari Jumaat Adam diciptakan Tuhan, dan di hari Jumaat Adam a.s. dimasukkan ke dalam syurga dan di hari Jumaat pula Adam a.s.dikeluarkan dari syurga dan tidak berlaku kiamat kecuali pada hari Jumaat." (Hadis sahih riwayat Muslim)...........masyallah...indahkan?..

sini sy kongsikan lagi beberapa kelebihan hari jumaat...

ALBAZZAR meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w biasa memotong kuku dan menggunting misai sebelum keluar untuk solat Jumaat.

Nabi Muhammad s.a.w bersabda: Siapa yang membaca surah Ali Imran pada hari Jumaat maka akan didoakan oleh malaikat hingga malam.

Nabi Muhammad s.a.w bersabda: Siapa membaca pada pagi Jumaat sebelum solat Subuh, Astagh Firullahalladzi la ilaha illa huwal hayyul qayyum wa atubu ilahi’ tiga kali, nescaya Allah akan mengampunkan dosa-dosanya walaupun sebanyak buih di laut.

Dari Abu Hurairah r.a katanya, dia mendengar Nabi s.a.w bersabda: Janganlah kamu berpuasa pada hari Jumaat melainkan bersama satu hari sebelumnya atau sesudahnya.

Pada hari Jumaat dijadikan ada saat mustajab; tiada seorang berdoa bertepatan dengan saat itu melainkan pasti doanya diterima selagi tidak berdoa untuk kejahatan atau memutuskan hubungan keluarga.

Nabi Muhammad s.a.w bersabda: Siapa yang berwuduk sahaja untuk menghadiri solat Jumaat adalah sudah baik (memadai), tetapi siapa yang mandi maka adalah terlebih baik.

Nabi Muhammad s.a.w bersabda: Sesungguhnya hari-hari yang utama bagi kamu iaitu hari Jumaat maka perbanyakkanlah membaca selawat padaku kerana bacaan selawatmu itu langsung disampaikan kepadaku (pada hari Jumaat).

antara kelebihan jumaat yg mudah sngt utk kita amalkan....moga perkongsian ini mendapat kebaikan utk kita semua...insyallah...

SUMBER :  http://permatakata.wordpress.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...