"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Monday, April 30, 2012

Tomyam putih

Pagi tadi kan dah tercerita pasal paket tomyam putih yg nak ditry tu kan...inilah rupanya....rasanya masih sama seperti tomyam, ........dah nama pun tomyam..! abih...x kan nak rasa kari pulak kot....keh3....


Simpel saje ! x bnyak sngt bahan² nya....bila bnyk sngt bahan dlm tu... ada yg x brapa nak makan... jadinya...bahan yg di dalam tu adalah sprti bawah nie saje...



yg terdiri drpd, tomato, bunga kobis, karot, btng saderi......yg terselit tepi tu...tu bende wajib...cili api !! kasi ada rasa pedas skit....tu pun x brapa nak pedas la...sian kat anak² ... wlaupun diorng mkn je pedas nie...tp sbb kecik lagi kan...x elok le utk kesihatan mereka.......

Cara sy buat  (tp kat blakang peket tu ada je arahannya....tp cam x best la pulak....nak gak buat sndiri punya...)  masukkan ayam, (bwang merah+ bwang putih+ halia) tumbuk kasi lumat , serai yg dititik + air , rebus skali semua hingga ayam agak² masak.

dah agak masak, masukkan la sayuran yg agak lambat empuknya, pastu dah agak empuk, masukkan la mcm daum limau purut, n tomato tdi...nak perahkan sikit air asam limau pun bole...tp sy x kuat masam....jdinya masuk tomato pun dah dikira orite !!

lastly, jgn lupa masuk garam...nnti tawar x sedap...!, ok...simpel kan....? 

selamat menjamu selera...........


Hari ni, nak masak.....

Assalamualaikum, selamat pagi...salam sejahtera. Apa kabar hri nie ? semoga lebih baik dari hari-hari semalam.  Dah sarapan ? mstila sudah kan...jam pun dah  kul 10 pgi dah nie ha.....

Hari nie dah plan sbnrnya nak masak sumting yg bru la bgi sy, nak masak ini ....


Tom yam putih....x tau rasanya mcm mana, so kira nak try la nie...hasilnya..? tggu tghari nanti ye.....! 

dan sebagai nak tambah perisanya, hajat di hati tu nak + dgn kiub tom yam nya....skali tengok balik pagi tadi....eh eh...betul ke nie ? pusing tgk kalendar... tgk date n mnth smua...., ha'ah la....ish....x puas hati lgi tu....p pulak tnya asben....bila dia kata ye.....mmg sah la...dah mmg sah !!!


dan atas kesilapan sy yg agak cuai la kan........ cer tgk expired datenya...............hua3....nanis x belagu i hri ni tau............ makanya x de la dpt nak letak kiub nie..........tong sampah ler jawabnya !!!

moral of de story at the moning glory hri nie..........beli barang jgn lupa tgk exp.date ye.... !!! 

ok kut la rasanya nnti tanpa kiub nie ( sbb ada orng kata, msak tomyam, klau buh perencah n nak bgi lagi sedap kene + kiub- anyone ada cadangan x ? ) .........ntah apa la kut rasanya..........try je la buat...

tggu tghari nnti ye...........


Saturday, April 28, 2012

Lunch..! lagi² lunch !!

Hajat hati sebenranya nak blogwalking je....tp dah memandangkan hampir kebnyakan bloger tayang gambor makanan kan.......... sy pun nak tayang la jugak...ngeh3....dri x dak n3 lansung kan.... apa salahnya.... meh nengok meh apa yg disantap hidangan tengahri kami hri nie.....


Ikan talapia goreng berlada

Masak lemak pucuk manis


cencaluk penambah selera, en.asben yg membuat ramuannya smua...ikut citarasa dia......hehe...

ye..itu saje.....dah kenyang pun............Alhamdulillah........


Friday, April 27, 2012

Kuih Getuk Ubi

Ha...ini lagi 1 resepi yg di try test buat pertama kalinya, gambar sudah beberapa hari diperam...! kuihnya pun sudah habis dingap dan sekarang bru berkesempatan nak ditampal kat blog nie...:)

Nie namanya kuih getuk ubi, gitu la namanya....x diketahui kenapa dipanggil getuk...



Terjadinya getuk ubi nie sebab ada lebihan ubi kayu haritu....bila dah berlebih tu.....x yah membazir lah kan....so ikut la saranan ada sorang fren kat fb yg share kan resepi nie, bila sy post gmbar ubi kayu haritu....katanya buat getuk ubi....


caranya mudah sangat, ambik ubi kayu ( yg dah rebus la...), campur dengan kelapa muda, gula nak bagi rasa manis skit, n garam sebagai perasa. itu sahaja. kelapa parut muda ye....!! lagi menaikkan rasa lemaknya...

caranya : 

Ubi tu di lecek , kemudian baru cmpur dengan kelapa, gula dan garam.
kemudiannya, bentukkan seperti gambar di  bawah.... bentuk bulat ler....



Untuk bahan tepungnya :-

1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
garam
air

Satukan semua bahan di atas ( cair mcm nak goreng pisang tu ).

Dah siap bancuhan tepung. boleh la goreng macam goreng cucur biasa tu.....kuning keemasan la orng kata kan.... agak² je lah..., jgn smpi hangit pulak....karang pahit.. x sedap pula........


Tiramisu

Assalamualaikum............n salam sejahtera, sudah dekat seminggu rasanya x mengupdate blog nie......semua disebabkan oleh masalah-masalah teknikal...dan masalah dalaman.......wah...! bunyinye cam kojer opis je yek...! 

Lama x mengadap blog nie...nmpknya sy ada sedikit ketinggalan la pasal blog nie....mana la tdknya...semuanya sudah bertukar !!! bahagian profile blog...totally diferent !!! pening sekejap mencari semuanya....mana nak post, bhgian komen, bhgian statistik......segalannya la berubah...!! adoi la hai....pelan² nmpaknya kene tgk balik.....

Bukan diam sebarang diam dlm waktu x on9 nie...diam² pun.... nie ha gambarnya.........tadaaaaa....


Ini namanya tiramisu....guna kek saje......yg guna biskut tu...ntah bila nak membuatnya x tau la...dah biasa guna kek nie...dan Hadif pun mmg suka.....kali nie guna kek rasa pandan. kek beli sahaja.......nak membuatnya...x rajin !! 


Ini le kertas resepinya yg disimpan sejak dulu kala.........silapnya, sy x copy sekali link dimana dpt, pada yg empunya resepi...mintak share ye....rasanya dlm my resepi punya la kot....agak je la...sbb x brapa nak ingat dah....

Nak lagi jelas ? ini resepinya  boleh refer SINI atau SINI , sama sahaja.....

sealamat mencuba pada yg teringin nak cuba ye. ^__^


Monday, April 23, 2012

Bila hati dan mata bersatu....

Alahai tajuknya......benornya x tau nak letak tajuk apa kebende..........dah itu yg tepikir...letak jelah...asalkan n3 nie betajuk....kalau x de tajuk...serupa orng x de kepala.... x lengkap anggota badannya......sama la juga dgn setiap penceritaan yg ingin diceritakan......gitula sedikit sebanyk kata² cikgu masa zaman belajar nak ambik SPM dolu....keh3...udah melalut pulak dah....!

Hari nie.....gantung kuali semua..!! x masak...dan dapur x berasap...keh3....bukannya malas ye...hehe...keluar tdi menyelesaikan beberapa urusan.........makanya bila dah kuar pagi smpi ke petang tu....mmg off le masak²......penat yg melanda diri...x akan memungkinkan tenaga nak dikeluarkan lagi kat dapur tu........

Bila dah kuar tu kan....dan menyinggah pula ke pasaraya...mmg x sah ler kalau x menjenguk kat bahagian baking² ....... bhagian periuk belanga segala bagai tu....sempat le menyambar 2 3 barang..............dan paling best sekali...dpt jumpa bende nie......!!!


Dah lama nak kan benda nie.....ada juga jual di o9...tp mcm mlas nak belinya.........sbb mcm rugi kos postagenya....kalau beli o9 nie...better le beli bnyk....... 

Sebelum nie...bukannya x bole nak asingkan telur kuning dgn putihnya tu.........boleh je....tp kalau pakai nie..tangan x lecah la kan....bersih skit....suka sngt tau !!!  harganya pun cuma rm3.90, yg jual on9 tu smpi rm5 regenya.....

Itulah ikut tajuk tadi....bila hati dan mata bersatu, ..........maksudnya.......bila mata dah nmpak........masuk ke hati, hati dah berkenan............maunya tdk,  ongkosnya pun keluar...!! hehehe....

ok la n3 utk hari nie........mau rehat...........penat !!!


Sunday, April 22, 2012

Lunch today.....

Alhamdulillah.........selesai sudah menjamu selera...menu biasa saje hari nie....


masak lemak pucuk ubi campur tempoyak


cencaru bakar + air asam


sekadar penambah hidangan....telur asin

jadilah menu yg simpel sahaja..........


jemput cuci mata.............^__^


Sarapan Ubi kayu rebus....

Assalamualaikum....selamat pagi.....salam ceria dihujung minggu nie. Sarapan apa hari nie ? alhamdulillah....hari nie my bekpes Ubi kayu rebus...sedap !! lama x makan....., sebab tu la sedap...kalau hari² dok telan ubi kayu nie...tu dah dikira lain dah tu....

Teringat arwah nenek pernah cerita,  zaman jepun dulu..ubi rebus nie la makanan utama arwah nak membesarkan anak² ( termasuk ler mak sy)......, skrng nie..mcm dah payah pulak nak mendapatnya...., tu pun semalam nasib ada orng tu menjual sayur² kg...makanya terselit la ubi kayu nie....kalau nak mencari di pasar pun...mcm ssh sikit...kadang ada yg dah tua...so dia mcm keras skit la...

Sy suka makan ubi nie cicah dengan kelapa muda....dan x berapa minat bila dicicah dengan sambal bilis tu...selera masing² la kan....ada orng yg suka....dan ada yg x suka...., 

Cicah dengan kelapa parut tu..tambahkan la sikit garam dan gula......di + pulak minum dengan kopi-o....wah....terasa lagi kat tekak keenakannya.....hehe....


Senang la sngt menghasilkannya.....caranya :-

Ubi kayu - buang kulitnya, bersihkan....rebus dengan air ( agak-agak) sehingga empuk. letakkan sedikit garam.

* kelapa parut - pastikan kelapa muda ye....baru rasa lemaknya.
* garam sedikit
* gula sedikit.

gaul rata bahan yg bertanda *, letakkan garam dan gula secukup rasa....

mudahkan...? apa salahnya tukar menu sarapan....nie asyiknya nasi lemak, mee goreng ler.....nasi goreng la....hari² camtu........jemu juga.........tekak sy la....tekak orng lain x tau la pulak....hehe..


Saturday, April 21, 2012

Cerita tong gas ....

pak cik google yg punya !!

Dah malam nie kan......for sure la semua dah tutup dapur kan.....tp x kisahlah...nak citer gak pasal info pasal tong gas nie...mungkin ada yg dah tau...dan mungkin ada yg belum tau.....pada yg x tau lagi...meh baca nie...

Ceritanya berkaitan dengan tarikh luput.... apa ? ingat makanan je ke ada expired datenya....tong gas pun ada gak tau....!  nie sedikit maklumat yg sy terbaca....kat sini sy share ngan semua yg membacanya ye.....sila² baca skrng....then p cek tong gas anda ye...., ok... sila baca :-

Selinder gas yang dah expired tidak selamat diguna dan boleh menyebabkan kemalangan.

So hati - hati bila menerima selinder gas dari penjual gas.

Di sini caranya bagaimana memeriksa selinder gas LPG :

Di salah satu sisi selinder gas expiry date akan dikodkan secara alpha-numerical seperti berikut;

A , B , C atau D diikuti dua digit, contohnya D06.

Huruf bermaksud suku ke berapa dalam satu tahun -

A utk March ( Suku pertama ),
B utk June (Suku kedua ),
C utk Sept ( Suku ketiga ), &
D utk December ( Suku keempat ).

2 digit itu pula menunjukkan sehingga tahun berapa selinder itu selamat digunakan

Jadi D06 bermaksud selamat digunakan sehingga December 2006.
ok...dapat dah ? faham ? sila cek skrng...! safety first ye....! Ia mungkin dapat menimbulkan kesedaran dan menyelamatkan nyawa.

sumber : FB page Jom Islam


Friday, April 20, 2012

Number One For Me



I was a foolish little child
Crazy things I used to do
And all the pain I put you through
Mama now I’m here for you
For all the times I made you cry
The days I told you lies
Now it’s time for you to rise
For all the things you sacrificed
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Mom I’m all grown up now
I’ts a brand new day
I’d like to put a smile on your face everyday
Mom I’m all grown up now
And it’s not too late
I’d like to put a smile on your face everyday
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh oh
number one for me
Now I finally understand
That famous line
About the day I’d face in time
Coz now I have a child of mine
Even though I was so bad
I’ve learnt so much from you
Now I’m trying to do it too
Love my kids the way you do
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Mom I’m all grown up now
I’ts a brand new day
I’d like to put a smile on your face everyday
Mom I’m all grown up now
And it’s not too late
I’d like to put a smile on your face everyday
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh oh
number one for me
There is no one in this world
That can take your place
Oooh I’m sorry for ever taken you for granted
I will use every chance I get
To make you smile
Whenever I’m around you
Now I will to try to love you
Like you love me
Only God knows how much you mean to me
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Mom I’m all grown up now
I’ts a brand new day
I’d like to put a smile on your face everyday
Mom I’m all grown up now
And it’s not too late
I’d like to put a smile on your face everyday
The number one for me
The number one for me
The number one for me
Oh oh
Number one for me


Thursday, April 19, 2012

Bingka Roti berjagung

As salam....menu di petang hari ini...petang tadi la.... x lama membuatnya... senang, mudah, pantas... dan hasilnya.... alhamdulillah sedap...!  x terlalu manis... ngam je rasanya.... ini bingka roti ye... bukan puding roti..sebab ada campuran tepung dalamnya... ianya lagi padat...! 

meh layan kejadian bingka nie... sy sertakan resepinya sekali... mana tau ada yg nak mencubanya kan.. 


ha...tu nampak kan jagungnya... kalau x letak.. rasanya.....macam bingka juga... mcm biasa...cuma x de gigitan jagung je..itu je bezanya..... 

 
resepi dibawah nie ye...x tau nak tulis apa dah..malam nie ngantuk rasanya...sepanjang hari ni x rehat lansung...! letih !! .... pada sis yg share resepi nie...tq ye...

Sumber resepi : Naz Rinn Chan
resepi asal : Chef Azimah Mansor

Bahan-bahan:

3 biji telur
150gm gula castor
100gm mentega (dicairkan)
1/2 tsp garam halus
300gm roti
200gm tepung gandum
1 liter santan (atau 1 liter susu segar atau 500ml santan + 500ml susu segar)
200gm jagung krim dlm tin

Cara-cara:

1. Pukul sebati telur dan gula. Masukkan mentega cair, diikuti santan atau susu segar, tepung gandum dan garam halus.
2. Carik-carikkan roti dan masukkan dalam adunan tadi. Rendam selama 15min-20min.
3. Masukkan jagung krim dan kacau sebati.
4. Sapukan mentega pada loyang bingka dan alaskan dasarnya dengan kertas kek.
( Guna loyang biasa pun boleh
)
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 darj celcius selama lebih-kurang sejam.


camtu jer resepinya..... nak mencuba ? silakan.......

selamat malam......semoga bertemu di alam maya ni esok hari.....insyallah........

Assalamualaikum.............. ^__^


Hasil Pinjaman !!!!



tebalkan ?





bila nak abis nie......






susahnya nak abiskan....




ada sesape yg nak tolong bantu ?




abiskan ketebelan nie semua....





memang susah la nak abiskannya.....






sampai ujung tahun pun lum tentu dapat abiskan nih !!!






ada yg nak x ??







ishhh3....mana boleh....sy yg pinjam nie tau....






nak jugak ??







mana boleh......







kenapa ???






sebabnya......




sebabnya........





ini la sebabnya.....






 
 ini lah hasil pinjaman sy....keh3.......bila la nak abis nie.....pinjam dri kawan adik sebenarnya....pinjam banyak² cmnie...mcm bnyk masa nak bacanya, smua nie dipinjam seminggu yg lepas...dan baru sebuah buku habis di baca.....masa terluang x brapa nak ada........

Jom membaca......bukan menyoping ye !!! ngeh3.....


Kimchi

Nie semua gara² dok layan citer korea terlebih sangat....! smpai ke bab makanannya pun terasa ingin benar tekak nie nak rasa... apa istemewanya Kimchi tu...sedap sangat ke ? cerita korea tu, maknya berniaga kimchi secara sambilan...last-last jadi manager kat restoren mkanan yg besar la...sbbnya maknya pndai sngt masak kimchi tu...itu antara plot ceritanya la... 

Ini lah rupanya kimchi tu ye.


Ini antara petikan yg sy jumpa tentang kimchi :-

Mungkinkah amalan memakan kimchi setiap hari menjadi rahsia sihat dan awet muda serta tubuh langsing orang Korea terutama wanitanya?
Menurut Lee Jung Hee, tenaga pengajar di institut itu, asid laktik dalam sayuran jeruk pedas kimchi merupakan ‘bakteria baik’ mengandungi pelbagai khasiat yang mampu menghalang kanser dan mengelakkan kegemukan atau obesiti.
Sehingga kini belum ada bukti yang mengaitkan amalan memakan kimchi dengan penawar kanser, namun asid laktik yang terhasil daripada proses fermentasi memang diakui baik untuk diet.
Tidak dapat dinafikan, kimchi yang bahan-bahannya terdiri daripada pelbagai jenis sayuran mengandungi kadar serat yang tinggi selain rendah kalori.
Kimchi dari wilayah mana sekali pun hampir pasti ramuannya mengandungi bawang, halia dan lada yang memberi tambahan zat dan vitamin.
Orang Korea percaya amalan memakan kimchi menjauhkan mereka daripada jangkiti selesema babi (H1N1) dan burung. ~ sumber : SINI 

  

Sy pun try ler mencari resepinya...kat sini , tp caranya saje yg ada... cara membuat bahan nak menyalutnya nya tu...camne pulak...? x de la.......

Nak beli yg dah siap jual kat pasaraya tu.....halal ke ?? x diyakini la..walaupun ada tanda halal.... 

Bilakah agaknya tekak nie dapat menjerumuskan kimchi ?? wait n see....insyallah one fine day...

 

Alhamdulillah...


Assalamualaikum......selamat pagi........alhamdulillah....rezeki di pagi hari.....rezeki apa ?....sila view pic di atas...hehehe...menang GA pun rezeki juga...:)

Pagi² buka dashbord.....tgk citer baru dri blogger semua..so terselit lah n3 dari Kak Ariana nie....x sesia gak meluangkan masa join GA Kak Ariana nie...kali nie kiranya 2nd time ler sy menang GA....alhamdulillah.....


Ha...tu kan teselit nama tu...., tgh suka la nie.... mood + ceria pagi nie....pic ni , sy copy dari Kak.Ariana.. Tq juga pada anak Kak Ariana, Cik Eisya yg comey tu.....


Wednesday, April 18, 2012

Alhamdulillah....selesai....



Alhamdulillah..selesai sudah...perpindahan dilakukan.....pindah ?? 

x kemana pindah nya...cuma memindahkan tempalte blog aje..... kini, dah berwajah baru....hehe...dah lama pakai template l/bug latar belakang ijau tu...dah dekat setahun rasanya...., baru la skrng  nak try template yg lain pulak....

Rumah kalau dah lama x disusun atur, lama-lama keboringan akan melanda....rumah pun nmpk x beseri kan.....mcm blog nie gakla...hari-hari pandang dan buka..asik cmtu je...nak gak rasa lainnya...., dan disebabkan line tenet yg agak laju...maka blog pun dpat la di make over....harapnya lepas ni...bnyk le orng dtang berkunjung...insyallah....

header tu ? oh.... itu ambik kat blog header....nnti ada masa bru sy design header sndiri...., tu pun kalau ada time lah...! nak nukar template nie pun dah ambik masa 2 hari....cmne la orng yg ambik tempahan utk mendesign tu kan...sah-sah poning kepalo eh....

gambar ? abaikan...ambik kat google je tu...


Tuesday, April 17, 2012

bersepah sepah !

blog sedang diupdate
kucar kacir kejap...
sebabnya nak tukar template.

Hokaido Cupcake

Assalamualaikum...selamat pagi....semoga hari nie lebih baik dari semalam.....insyallah. Ok..hari nie nak story mory at the morning glory nie lah kan...1 resepi yg dah ramai sbnrnya orng duk mencubanya...tp lmbt la skit sy mncubanya kan...bukannya apa...biar lambat asal selamat...hehe..., yg sbnrnya mood tu jer baru nak smpi...kalau x de mood nak buat mcm mana kan...smpn jer dulu resepi tu...

x yah citer banyak....meh tengok kejadian hokaido cupcake nie....meh layannnnn..........


Ini lah versi telebih rajin ye...orng lain letak filing kastard saje...tp sy memandai le pulak tambahkan dengan stoberi filing tu...tp mmg sdap la kan kalau ada kombinasi rasa manis dan ala-ala masam manis tu kan....., dapat kat Hadif...thumbs up yg dia buat lepas sekali ngap !, dah tentunya yg dingapnya dulu bhgian atas tu.......cayalah Hadif...sbb Hadif mmg suka makan kek² nie.....


yg nie sebahagiannya lagi....adunan nie mmg dapat dlm 20 biji lebih kurang la...x brapa nak ingat pulak yg sebenarnya brapa...bila dah bnyk dptnya mcm nie...apalagi...sedekah ler yg bebanyk tu pada orng......dapat ler rasa sorang sikit....

yg ini versi sebelum dan selapas di bakar....masa dlam oven...mmg naik betul keknya...ingtkan suda terlebih letak...seriau gak...! bila dah msak dan sejukkan...last² kek tu turun la balik ke saiz yg mcm gambar kat atas tu....hehe...tu la kan...kalau x cuba x tau la rupanya mcm mana kan....tq la pada empunya resepi nie..., citer pasal resepinya... sy share la dari blog Kak Azlita Aziz. totally ikut resepi dari Kak.Ita nie..termasuk ler filing kastard tu sekali....pada yg nak cuba, ini resepinya ye.

Sumber resepi : Kak Azlita Aziz 

 Resepi :-

4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder

4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster

Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras
Atau boleh juga gunakan cawan muffin

Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian di ayak 3 kali
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata

Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)

Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.
Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik
Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama

Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh
Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek

Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
Keluarkan dari oven bila kek masak
Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk
Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.

CREAM CUSTARD
by :
Honey

1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila - ita tambah

Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk. 
Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
Masukkan telur dan kacau lagi. 
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. 
Masak sehingga pekat. 
Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 

Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.

sy guna cup keras nie.....snang pakai cup mcm nie, .anak-anak pun senang nak makan....pada yg nak cuba silakan ye...^__^

 

Monday, April 16, 2012

Alfatihah untuk ibubapa sebagai pembuka rezeki


Alfatihah untuk ibubapa sebagai pembuka rezeki

kita adakalanya susah sgt nak masuk, mungkin salah satu sebabnya kita tidak ingat kepada kedua ibubapa kita.Kalau pun kita tak dapat balik ke kampung menjenguk mereka selalu, selalu2lah sedekahkan Al fatihah buat mereka. Bukan susah sgt pun..dan doalah moga mereka sihat dan panjang umur. Doa anak2 tu tanda kita mengingati mereka. Moga tenang hati mereka tiap kali merindu kita anak2 ni.

Dato ’ Dr. Fazilah Kamsah pernah berkata..... .

” setiap pagi sedekahkan al-fatihah kepada kedua ibu bapamu ( tak kira masih hidup @ telah tiada ) ” .......... Nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu...

Berdasarkan Hadith Nabi

” Tidak akan terputus rezeki seseorang selagi dia tidak meninggalkan DOA kepada kedua orang tua nya dalam sehari ”

Huraian hadith: 

- jangan sesekali meninggalkan DOA kepada kedua ibubapa (baik yang hidup mahupun yang sudah tiada )
- Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus berdoa kepada kedua ibu bapa (walaupun Ada ibu bapa yang leka, doakan agar mereka berubah)
- Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah
- Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2. ...tadah tangan Dan bayangkan wajah kedua orang tua Kita , termasuk guru2 Kita Dan mereka yang banyak menolong Kita (berdoa perlu benar2 bersungguh2)
- Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki oleh Allah

Kesimpulannya: 

- Bagi yang berniaga, tak perlu Ada ilmu pelaris..... . Cuma jangan lupa doakan ibu bapa Kita setiap Hari
- Rezeki bukan sahaja berupa Wang ringgit, tetapi segala nikmat yang Kita dapat dari Allah (e.g. Makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dsb nya..) InsyaAllah
Berusaha Dan bertawakal.. ...insyallah , rezeki itu bukan kerana Ada sijil SPM,
(kata Azmil Mustapha)... ..Mari Kita Cuba … .Allahhuakhbar. ..



Saturday, April 14, 2012

Air Laut Berubah Warna, Satu Petanda ?


TANJUNG – Setiausaha Unit Nelayan Sungai Gelugor, Zaharah S Jaafar memaklumkan nelayan di situ sudah mula menyedari perubahan warna air laut sejak tiga hari lalu.
Menurutnya, perubahan warna itu didapati ketika kesemua nelayan melakukan kerja menangkap ikan.
“Ada antara anak-anak buah saya yang cerita air laut berubah dan hasil tangkapan juga sangat sedikit.
“Ada antara mereka yang bawa balik ikan dua tiga ekor ikan sahaja,” katanya yang mengulas kejadian dihadapi nelayan pihaknya, susulan gempa bumi kuat berlaku di Aceh Indonesia, kelmarin.
Sinar Harian dimaklumkan biasanya air laut berwarna biru kehijauan, tetapi berubah kelabu atau keruh dua tiga sebelum gempa terbabit berlaku.

Tambahan tangkapan di laut terbuka

Terdahulu, Zaharah memaklumkan, sejurus mendapat berita gempa dan terasa gegaran di Gelugor, dia segera menghubungi kesemua nelayan Sungai Gelugor yang berada di tengah laut.
Menurutnya, sehingga jam 6 petang hari kejadian gegaran itu, dia menunggu nelayan berkenaan di jeti, namun kesemuanya ketika itu tidak tahu gempa yang berlaku dan ada amaran tsunami dikeluarkan masa itu.
“Setelah tiba di darat ada yang maklumkan air di laut berkocak lain macam berbanding hari biasa, rupa-rupanya gempa,” katanya.
Sementara itu seorang lagi nelayan, Farid Mohd Mustafa, 29, berkata, dia tidak berasakan perubahan yang ketara terhadap hasil tangkapannya.
Menurutnya, namun ketika berada di laut terbuka, hasil tangka-pannya meningkat berbanding sebelum ini.
“Tetapi jika dibandingkan pada tahun 2004 iaitu seminggu sebelum tsunami, kami nelayan memperoleh RM10,000 seminggu hasil dari tangkapan laut.
“Bagi gempa kali ini hasil tidak ketara, namun tidak dinafikan memang ada pertambahan tangkapan di laut terbuka,” katanya.
Farid turut memaklumkan kebanyakan nelayan semalam hanya berehat kerana masih dalam keadaan berjaga-jaga.

Lokasi tumpuan lengang

Tinjauan Sinar Harian sejurus selepas amaran tsunami ditarik balik mendapati lokasi tumpuan pengunjung pada jam 12 tengah malam iaitu persiaran Queensbay Mall dan Padang Kota Lama masih agak lengang.

Peniaga dengan kenderaan lori yang biasanya sudah membuka perniagaan mereka pada waktu petang sehingga ke malam, tetapi sebaliknya lokasi berkenaan sunyi sepi.
Salah seorang pengunjung, Khusairi Abdullah berkata, kebanyakan peniaga di luar kawasan Queensbay Mall itu menjadi tumpuan selepas semua pengunjung keluar dari pusat membeli belah berkenaan.
Dia yang juga antara ribuan orang ramai di situ memaklumkan kebanyakan lori-lori gerai di situ diserbu untuk membeli makanan.
“Perniagaan mereka pada masa itu laris dan kemungkinan besar waktu malamnya mereka sudah tutup kerana bimbang berlaku kejadian tidak diingini kerana lokasi perniagaan mereka terletak berhampiran dengan laut,” katanya.

Air laut surut, sungai kering

Tinjauan ke kawasan terbabit juga mendapati air laut surut kira-kira sejauh 100 meter, berbanding dengan hari biasa.
Pada malam yang sama kakitangan sebuah hotel memaklumkan sungai yang menghala ke pantai di Batu Ferringhi kering secara tiba-tiba.
Menurut sumber, kebanyakan pengunjung hotel yang mendaftar masuk pada waktu tengah hari pula kemudiannya ramai yang mendaftar keluar gara-gara bimbang akan kejadian.
Susulan kejadian gegaran rumah ketika gempa kelmarin, Ahli Jawatankuasa Persatuan Penduduk Pangsapuri Nibong Indah di Sungai Nibong, Tengku Hazman Tengku Hassan mencadangkan supaya latihan kebakaran dilakukan di perumahan tersebut.
Menurutnya, cadangan latihan itu kerana kebanyakan penduduk tidak mengetahui cara yang betul ketika berlakunya kecemasan.
“Kemungkinan besar selepas ini kami akan mengadakan kawad latihan kebakaran bagi membolehkan penduduk tidak cemas dan semuanya dapat diselamatkan.
“Gegaran yang dialami penduduk kelmarin adalah antara kejadian kedua paling kuat selepas tsunami pada 2004. Selepas tsunami juga ada berlaku gegaran iaitu antara tahun 2005 hingga 2012, tetapi ini antara terkuat dan yang paling dirasai,” katanya.

Aktiviti harian seperti biasa

Walaupun rata-rata masyarakat di negeri ini masih heboh memperkatakan berhubung isu gempa, gega-ran dan tsunami semalam, namun mereka sudahpun kembali melakukan aktiviti harian seperti biasa.
Difahamkan, tiada rasa gusar di kalangan mereka melainkan hanya menjauhi kawasan pantai serta buat masa ini lebih peka dengan maklumat daripada laman web, berita televisyen dan juga Facebook.

- Sinar Harian -


Friday, April 13, 2012

Roti lapis berinti

Assalamualaikum, selamat pagi, salam sejahtera...salam ceria dipagi jumaat yg agak suram-suram jer cuacanya pagi nie...pagi nie nak cite la 1 lgi resepi yg di try test, saje nak buat sbnrnya sbb nak tau rasanya mcm mana kan. tp x totally ikut resepinya...ada yg sy tambah dan ada yg x digunakan lansung.

Inilah hasilnya roti lapis berinti....


sedap di makan dengan sos ye...dah rasa mcm makan pizza pulak...tp rotinya lain la kan...roti piza pun lain...

ini adalah kejadian sebelum dan selepas dibakar....

Resepi asal ambik dari SINI , Kak Rohah, sy share resepinya ye...:)

Bahan Inti:
400gm daging ayam kisar | leraikan
1 biji kentang (saiz kecil) | potong dadu/ kecil
1 labu bawang Holland | cincang dadu/ halus
3 ulas bawang putih | cincang dadu/ halus
2 biji cendawan butang | cincang dadu
4 sudu besar serbuk rempah kurma | dibancuh dgn sedikit air
Air secukupnya
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara penyediaan inti:
1.Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu.Masukkan kentang.Tumis hingga naik bau.Kacau.
2.Masukkan bancuhan rempah kurma dan biarkan hingga naik minyak.Bolehlah dimasukkan daging ayam kisar tadi diikuti air secukupnya untuk melembutkan kentang.(Lebihkan air pun tak apa, tujuannya untuk merenehkan tumisan agar kentang benar2 empuk).Tutup kuali dengan tudung periuk.Biarkan mereneh dan sesekali dikacau gaul supaya tidak hangit.
3.Apabila kentang mulai empuk, masukkan garam dan gula secukup rasa.Kacau sebati.Tutup kembali tudung kuali.
4.Matikan api apabila kuah kelihatan agak kering dan kentang benar2 sudah empuk.
Nota:*Toskan inti dengan penapis santan sekiranya kelihatan minyak yang berlebihan.

Bahan Untuk Melapis Roti:
Bahan A:
12 keping roti
2 biji telur* | dikacau
200ml susu segar* | (*)dicampur bersama
Sedikit marjerin (untuk disapu kat loyang)

Bahan B:(bahan taburan)
10 tangkai daun bawang | hiris
2 biji cendawan butang | hiris
Cili capsicum kuning secukupnya | potong kecil
Cili capsicum merah  secukupnya | potong kecil
1 tangkai cili merah | hiris
200gm keju Mozarella
Serbuk oregano secukupnya

Cara menyediakan lapisan roti:
1.Sapukan Loyang menggunakan marjerin.
2.Celupkan roti sekeping demi sekeping ke dalam bancuhan susu dan telur.Susunkan dasar loyang dengan roti tadi.(Saya guna bekas/loyang 4 segi sama, so saya gunakan 4 keping roti di dasar loyang).
3.Sendukkan separuh inti dan ratakan ke atas roti yang bersusun tadi.Taburkan cili merah, daun bawang dan keju mozzarella hingga ke serata bahagian.
4.Proses ulangan:Ambil lagi 4 keping roti yang dicelup ke dalam bancuhan susu dan telur,susunkan sebagaimana langkah sebelumnya.Sendukkan lebihan inti, seterusnya taburkan cili merah,daun bawang dan keju Mozarella.
5.Celupkan baki 4 keping roti lagi ke dalam bancuhan susu dan telur, dan tutupkan ke atas taburan inti tadi.
6.Taburkan cili capsicum merah dan kuning, daun bawang, hirisan cendawan dan baki keju Mozarella ke atas permukaan roti yang terakhir ini..Taburkan serbuk oregano secukupnya.
7.Masukkan ke dalam oven dan bakar dengan menggunakan suhu 75 darjah Celcius selama 40minit.
8.Potong dan hidangkan bersama sos cili.

Ada bahan yg sy x guna mcm lada benggala tu kan, tp ditukarkan dgn sayur campur, bahagian atasnya dan tengah, sy tambahkan dengan sosej. lepas tu intinya tu bila nak masak, sy tambah lagi dengan 2 sudu besar cili giling tu kan...sbb nak bagi rasa mcm pedas sikit tu je..yg lain² masih sama.... bila dah makan tu baru la teringat, kalau di + dengan nenas dalam tin....mungkin lagi sedap...mcm dah rasa manis msam  gitu......

pada yg nak tau rasanya, silakan cuba ye...^__^


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...