"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, May 31, 2012

Biskut Suji kristal

Hari nie nak citer skit testing buat biskut raya....hahaha....nmpk mcm x sabar nak raya ke? x de lah...puasa pun belom lagi smpi masanya........ raya tu dah masuk perkara ke 2.. yg pentingnya puasa tu dulu kan...betul tak? ~ ini buatnya mnggu lepas la kot.... nak masukkan dlm blog nie....now...cam x de masa jer...huhuhu.....~ masa begitu mencemburui aku....huhuhu..... ~ abaikan !!!! 

Ok..sebenarnya balik kg bila ntah ~ x ingt... mengangkut minyak sapi mak  yg x habis² tu ! mak kata ambiklah minyak tu...mak dah x larat tengoknya...smpai mak pun dah x tau nak buat apa..... ku pun... apalagi.... bila mak dah offer tu kan..... hahaha... faham-faham jerlah...laju jer angkutnya ! TAPI.... ! mak kata ada tapi tu.... haha...hasilnya mak nak rasa...ngeh3.... ~ sebab mak tau sy suka buat bende yg ntah apa² ....(bende tu~ masak memasak la....) ..

Insyallah mak....dah siap pun biskut suji kristal ~ hasil tinjauan dari blog resepicitarasawan .... sy ambik resepinya dari situ.....



gini la hasilnya yg x seberapa.........insyallah bole buat utk raya tahun nie......



untuk resepinya kan....sy kongsikan disini ye....

Resepi 

Sumber :

Bahan A - Diayak bersama
250 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh baking soda

Bahan B
125 gm gula icing
1/8 sudu teh garam
100 gm badam kisar - di pangang (sy sangai jer dlm non stick pan tu...)
1/2 sudu teh perisa vanila
200 gm minyak sapi - dicairkan dan disejukkan
pewarna hijau, pink, dan kuning

Satukan bahan A dan bahan B kecuali pewarna ke dalam sebuah bekas.
Gaul perlahan-lahan hingga menjadi satu doh yang lembut
Rehatkan adunan selama 20 minit atau lebih
Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan letakkan pewarna secukupnya
Susunkan doh-doh ini kepada satu doh yang panjang dan bahagikan doh ini kepada 10 gm setiap satu.
Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 150c selama 15-20 minit.
Biarkan sejuk dan salutkan dengan gula kaster.

nnati dah masak...dapat ler gini hasilnyaaaaa...........


dah dpt 1 biskut utk raya....tp bukan ini la...nie testing saje....kalau yg nie...mak ai..! bekulat le kot nyimpannya nunggu nak ke raya tu...brapa bulan pulak kan.......walaupun x lama dah...tp...cam x sedap la kan.....hehe...



Wednesday, May 30, 2012

Biarlah gambar berbicara....

tengok gamba jer ye........ nak cepat nie.x sempat nak menulis........^__^




















yehhhh ! 1 Malaysia.........dah kenyang !!! jom balik !!! ^___^


Monday, May 28, 2012

Sunnah ketika minum

Assalamulaikum, selamat sejahtera. n3 nak cepat.... sy kongsikan artikel nie...buat panduan muslimin  muslimat dan utk tatapan sy juga., harapnya sudi lah membaca ye....


SUNNAH KETIKA MINUM

1- Air dan segala minuman yang halal hendaklah diminum dengan tangan kanan kerana Syaitan menggunakan tangan kiri bagi makan dan minum. (Khasail Nabawi)

2- Hendaklah minum dengan sedutan yang berlainan. (Tirmizi)

3- Baca Bismillah dan Alhamdulillah pada setiap sedutaun. (Bukhari)

4- Jangan tiup ke dalam air panas untuk menyejukkannya. (Abu Daud)

5- Duduk dan minum, Nabi SAW telah melarang minum dengan berdiri. (Zaadul Maad)

6- Hendaklah berdiri semasa minum air zam-zam. (Tirmizi)

7- Rendamkan kurma atau anggur di dalam air pada malam hari dan minum larutan ini pada waktu pagi. Walaubagaimanapun,jika kerana terlalu panas ia menjadi tuak, adalah haram untuk minumnya.

8- Orang yang memberi makan atau melayan orang hendaklah yang paling akhir makan & minum. (Tirmizi)

9- Janganlah minum daripada bekas yang besar seperti jag air, botol dan lain-lain. tetapi satu gelas atau mangkuk kecil. (Abu Daud)

10- Jangan minum daripada bekas cawan yang sumpik atau pecah. (Abu Daud)

11- Nabi SAW telah melarang penggunaan bekas masak, makan dan minum diperbuat dari emas dan perak. (Bukhari & Muslim)

sy dpt artikel nie di SINI 

pada yg berminat nak beli macam-macam jenis buku tu kan........bole bukak kedai buku on9 sy ye....tq...:)


Friday, May 25, 2012

Tart Telur

Bila dah tulis tajuk...mesti .... benti kjap,,,,,,,

Hazim bagi tepon  sbb dia anta meseges pending ! sesuka hati budak kecik tu bukak tepon pastu siap anta meseges....sib baik x lepas....!!, cmne la dia bole bukak .... moralnya kene letak tepon tinggi² ....

Ok...citer tat telor... ~~ jgn mntak ok...sbb dah abis ! menu 2 hari lepas.... baru nie nak jengah ke alam maya...hahaha.... alkisahnya buat crust tat tu jer.... tp bila teringat yg asben kata dia lgi suka tat telor... sy pun dgn impian nak jadi isteri solehah gitewwww ( pinjam word K.Sha, ngeh3.....) ~insyallah....  menggoogle lah cara nak buat filing tat telor tu....crustnya  masih ler sama...tp utk kali nie....crust nya sy ambik dari Izah, sbb nak bnyk kan...~ nak buat food testing dis weken....hehe.... ~ food testing ? nie nnti mnggu dpn citer...nak bgi adik beradik rasa... diaorng nak menyinggah ke umh nie...singgh je...biasalah..rumah nie mcm RnR ....x kisah pun....hehe....

ginilah rupanya tat telur ku yg sudah habis di ngap !


Alhamdulillah menjadi...setelah 2 kali masuk ke dlm oven... bhgian atasnya...tdk juga masak-masak....masih cair... 

Untuk resepi crust yg banyak ~ sy ambik dari Izah Muffin Lover , kalau nak kurangkan bilangan crustnya resepi kat SINI :-

Sumber : Izah 

Resepi crust 

CRUST

Bahan-bahan :
250g mentega Buttercup
120g gula ising
2 biji telur gred B
480g tepung gandum (kalau lembik tambah tepung lg)

Cara-cara :
Ayak gula icing ke dalam mangkuk besar.
Menggunakan senduk kayu@whisker, pukul gula icing & mentega hingga sekata. Jangan pukul lama sangat.
Masukkan telur & pukul lagi sekejap.
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga membentuk doh, gaulkan dengan tangan biar sebati.
Kalau lembik sangat boleh tambah sedikit tepung lagi.
Bulat2kan doh sebesar ibu jari & tekan ke dalam acuan tart, biar sekata, potong tepinya dengan pisau agar rata, cucuk dasarnya dengan garfu.
Buat sampai habis & bakar menggunakan suhu 170'C lebih kurang 15-20 minit@sehingga masak (warna perang2 sikit) 



Filing telurnya :

Sumber : Kak Ina
Sumber : Hanis 

1 cawan susu segar
1 cawan gula halus
4 biji telur
1 cawan air
1 sudu besar tepung kastad
1/2 sudu teh esen vanilla



Cara-cara

1. Pukul telur dengan gula dan masukkan semua bahan yang lain dan kacau sebati.
2. Masukkan adunan ini ke dalam kulit tart yang separuh masak tadi dan bakar selama 8-10 minit pada suhu 175'C. ~ syifa guna api atas sahaja, sebabnya 2 kali masuk x masak² filingnya..lastnya sy trus guna api atas....
3. Sejukkan sebelum dialihkan dari acuan





boleh dpt banyak nie....kalau nak boleh dikurangkan adunan utk filingnya tu.


cuti skolah dah mula ! dalam kepala nie......ada la.....hehe....



Wednesday, May 23, 2012

Coklat buat sendiri.

Hari nie kan...baru nak buat n3 nie ha.... cekelatnya pun dah tnggl separuh jer...siap bekpes pgi tdi dgn cekelat lagi......not bad la rasanya....sy main ingat² lupa jer step nie , blaja ngan my biras kat puchong.....dia main ckp jer...so sy pun main ingat jer...x la pulak dok tulis ... sbb mudah jer stepnya.... tp kalau ada yg salah step sy....tolong betulkan ye....

tp cekelat yg dah siap nie...ok jer rasanya.........sbb yg pentingnya guna dark choclate, kalau pakai serbuk koko tu....boleh...tp mcm leceh la kan...nak + gula, susu, mentega smua tu.... nak senang beli jer dark choc, mmg ada jual di kedai bakery. 

Ini choc yg terhasilnya......... ada 'penjaga' tu tau.....kalau nak...mintak bebaik ! hahaha....


ok, cara yg sy buat....kalau ada kekurangan bole ler bagi tau ye....:)

Step 1 : Guna dark choclate ~ cairkan secara double boiler, sy guna jenama Berlys, tu ada kat bawah gambar kecik tu...


Step 2 : ambik mould yg sesuai, masukkan choc yg dah cair tu setengah dulu...sy guna sudu jer....sudukan je la slow n steady.....x perlu gopoh gapah, ...hehe...masuk 1/2 dulu, kemudian..masuk dlm fridge kejap dlm 3 minit...utk bagi berbentuk skit...


Step 3 : Kuarkan dari fridge, pastu taburkan kat tengahnya tu badam atau sebarang jenis kekacang..atau nak letak kismis pun boleh jer.......lupa plak, badam atau sebarang jenis kacang msti disangai dulu...kismis x payah ! trus buh aje...


Step 4 : tutupkan balik atasnya dengan lebihan coklat tadi..........dah siap......pas tu..masukkan la dalam fridge balik......sampai choc tu mengeras....sebelum tu..! sebelum masuk dlm fridge tu kan...hentakkan skit mould tu supaya choc tu mampat skit........tu jer......


Siap !!!! 


hep !!! x leh ambik....tu penjaga anak² yg letak....!

saje nak try jer pun.......nak choc lgi sedap...x yah susah² ....pgi jer beli kat kedai.....



Monday, May 21, 2012

Cheese Tart

Assalamualaikum........selamat petang....dah petang pun dah ni......mood  kejap nak , kejap x nak update blog nie.....~ jari jemari terhenti ( pikir ayat jap)...............................

Masuk perenggan baru lah....~ terus citer tajuk utama, Ciz tat... ramai yg dah membuatnya pun....sy nie..kiranya dah ketinggalan ERL (laju ler dari LRT)  lah nie......... x pelah...biar lmbt..asalkan selamat. Bukannya apa... dulu² ...x de keberanian utk mencubanya... sbb x brapa pasti, sama ada menjadi atau tidak crustnya tu....nie kira 1st time ler dok membuatnya nie.....x buat nnti...x tau pulak cmne kejadiannya kan....nnti orng kata makan jer tau....huhuhu.....

Tp ! berbekalkan semangat yg jitu ! hehe...jitu ler kan.... weken lepas...gagahkan lah juga diri membuat kulit tart tu dulu..... resepinya totally dari blog K.Ita... ( dah lama menyimpannya...since K.Ita publish lagi tu...) dok perap jer resepi tu......kalau buat pekasam...mmg konpem lah....! x tau nak cakap...hehehe.....

Ok..! jom tengok kejadian yg x seberapanya ini .....



So far so good la kejadiannya................Hadif cakap best ! nnti dia suruh ibu buat lagi....hahaha...



mood terlebih rajin... ~ smpi 3 filing dok buat...ngeh3....
alang² crustnya dah bnyk tu kan...
bubuh jer la filing yg ada......
bole tau yg mana yg best kan....
tp blueberry ler rasanya paling best...........

Untuk resepinya kan....K.Ita...sy share sini ye....mekacih....:)


Kulit tart

170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart

Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese. 


 Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.

Utk ciznya :

250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Masukkan filling ke dalam kulit tat. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.




Update terkini ~~ terkini la sngt kan....hehehe.......... ciz tart nie dah tinggl 18 ketui drpd 50 ketui lebih yg dibuat semalam.......semuanya dimakan oleh Hadif...tu pun kene tahan, stop dulu.... tggu kakak Athirah balik skolah....klau tdk..mau licin dingapnya...!!!


Sunday, May 20, 2012

Rezeki hari ini....

Assalamualaikum.....selamat sejahtera....selamat berhujung minggu....^__^

Hari nie hari duduk rumah...x kemana...sbb next week dah cuti skolah kan....hehe..baru le time tu kaki nie rasa gatal jer sentiasa......jadinya minggu nie...duk dendiam je kat umh.......simpan tenaga lah kiranya utk mnggu depan....bole gitu ? kira boleh la yek.....haha....

Oleh kerana ari nie hari duduk rumah sedunia.....mmg sure ler kene masak....meh nengok apa yg kita masak meh....menu biasa utk orng yg biasa² .... 



1st menu ~ ayam masak lemak cili api...peberet asben ler........:)



2nd menu ~ ayam goreng kunyit , op kos utk anak² ratah ayam.....
sayur tu...mmg x la dia orng nak makannya..........



3rd menu ~ kerabu daun selom......simpel kerabu saje.....
yg penting msti ada sayur........


x de apa lgi nak membebel lah.......ptng nie nak try buat sumting.....harapnya berjaya....x nak lah cite menu apa...x surprise nnti....hahaha....ada ke orng nak kesah nie ?? x kisah la....huhuhu....


Friday, May 18, 2012

Apam dot dot 3D version !!

Perghhh !!! tajuk.........mcm tajuk filem je gamaknya !.......apa? ingt filem je ke ada 3D ? apam pun nak 3D gak tau...x mo kalah ler....hehe...

3D la sangat...orng kata cmni 3D nya...ntah btul ntah tdk.....layan jer lah..... 

Sebetulnya mlm tdi menyiapkan tempahan,  apam dot² jer cstmer mntak....x de balance...buat mmg ngam² jer utk orng .... atas rasa dasar kesian kat anak-anak...., hehe..maka pagi nie ku merajinkan lah diri buat satu adunan jer....dan terpikir pulak nak try style mcm nie......dah jadi...mmg best lah....Hadif pun mcm teruja la kjap sbb tgk design lain ..... 


Nie..mmg dah biasa la.... klau buat word mcm nie...tulis nama anak² mmg x bole ditinggalkan....hehe...dah jadi habit pulak....


Nampak x benjolan-benjolan atas apam tu..? hahaha....itu ler yg diaorng duk panggil 3D tu....sy ngikut jer....




buat utk gambor l/bugs~ 2 3 ketui jer buat...
....x bole buat bnyk...hahaha....
ku x selera nak memegangnya....
sbb membonjol bonjol atasnya....hehe...


rasanya...semua dah terer² kan buat apam nie kan....kalau nak resepinya....bole tgk SINI ye.... ...klau jengah resepi kat c2...itu ntah yg keberapa kali mengapamnya......smpi ler bole buat mcm yg skrng...dan alhamdulillah bole buat bisnes...!! itu yg best tu......:) 

tp kan...sy nak share juga lah resepi tu kat sini.....

BAHAN-BAHAN :-

3 biji telur ( sejuk dri peti ais )
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus ~ ok..sebenarnya sepanjang ambik tempahan mengapam nie...syifa cuma guna 150 gm sahaja gula halus..... cstmer pun kata ok dah kemanisannya....
150 susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecik ovalette
filling ~ choc / kaya / apa-apa sahaja....sebarang jenis inti boleh guna.

CARA-CARA :-

1. pukul gula + telur + ovallete ( pkul sampai kembang...smpi jdi putih....)
2. dah kembang...masukkan selang seli antara tepung tadi dgn susu segar tau....
3. buat sampi habis tepung dgn susu tdi...(sblm lupa...tpung tu..ayak dlu...cmpur dgn baking powder)
4. dah sudah...bahagikan adunan....nak berapa kaler...terpulang....
5. masuk stiap warna dlm piping bag..
6. picitkan adunan dlm mangkuk kertas.....tengah letak filing tdi....
7. Sebelum kukus, pastikan kukusan cukup panas. kalau x...apam x naik cntik. ~ ttp permukaan tdung pengukus. kukus selama 15 min api sederhana.

* cara sy utk kukus apam 3D ~ apam yg dah siap filing tadi..., x yah buat corak dulu...kukus kosong (tanpa sebarang corak atas permukaan apam)  sahaja selama 10 min. kemudian angkat....jaga-jaga...periuk panas....bole terus lukis kat atas apam tu...dah siap...kukus balik selama 5 min sudah cukup.... api tetap sederhana.

itu jerlah yg nak dikongsikan...........^__^


Thursday, May 17, 2012

Apam Gula Merah

Nape hari nie mcm x brapa nak ada mood nak menaip.....asal nak menaip je...msti terpegi bw merata punya lah...........last² n3 terbiar....pastu..dah lama skit...baru smbung balik. x de bende nak merapu......terus ke tajuk utama !

                                                                   
Apam gula merah ~ buatnya pagi² tadi....hari nie hari rajin memasak dan hari malas menaip !!! hehehe....,  pepagi sudah siap hidangan kuih , apam gula merah......pastu utk lunch tadi, dah siap masak mee goreng....n goreng nasi sikit....lebihan nasi semalam....menu simpel...x de lauk pauk ! senang mcm tu......




Untuk resepinya....ikut resepi dari blog K.Yatie, mmg sedap, manisnya pun mmg cukup, lembut dan gebus !!! x rugi punyalah cuba....,  buat 1/2 adunan sahaja, cukuplah...x ramai pun yg makannya....buat 1/2 adunan drpda resepi asal K.Yatie ( full resepi ada kat bwah nie ) dan gunakan bekas apam kecik tu...dapatlah dlm 25 ketul lebih kurang.



Tq K.Yatie, sudi share resepi yg best nie....jadinya sy tumpang share kat cni ye kak...^__^


Resepi 

Bahan A
  • 1 cwn gula merah*
  • 1/2 cwn gula pasir*
  • 1 cwn air*
  • 2 helai daun pandan*(* di masak dan sejukkan)
Bahan B
  • 1 sudu besar yis mauripan
  • 1/4 cwn air suam
  • 1 sudu kecil gula pasir
Bahan C
  • 3 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn tepung beras
  • 1 cwn air
Cara-Cara
  1. Masak bahan2 (A) bertanda* hingga gula larut dan sejukkan.
  2. Bancuh bahan B dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
  3. Campurkan ke semua bahan C ke dlm mangkuk besar dan masukkan sekali air gula yg telah sejuk tadi.(Masukkan dlm blender lagi senang)
  4. Gaul sebati dan masukkan bahan B tadi. Gaul sebati, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1 jam atau naik 3 x ganda.
  5. Lenserkan loyang dngn sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 10 minit.
  6. Kukus adunan selama 40 minit dngn api sederhana kuat.
  7. Biarkan betul2 sejuk barulah di potong dngn pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
  8. Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam.




cubala......x rugi punya....sesuai sngt buat bekpes atau tea time...........kat dapur ada lgi tu...bole ler buat mnum petang jap lgi.........


Wednesday, May 16, 2012

Pewangi semulajadi

Jalan, jalan dan terus berjalan di alam maya ni... jumpa la sumting yg interesting utk dikoongsikan...~ petua nak wangikan rumah tanpa gunakan pewangi yg sedia ada di pasaran tu....nak tau..bole baca ye...


Bauan selepas memasak, begitu juga sampah-sarap antara penyumbang bau tidak enak yang kadangkala sukar dihilangkan. 

Dapur adalah tempat yang paling mudah memerangkap bau busuk dan sukar dihilangkan kerana di situ selalunya kita meletakkan sampah dan melakukan pelbagai kerja dapur seperti menyiang ikan dan memotong daging. 

Petua yang menggunakan hasil alam berikut boleh diamalkan kerana ia diketahui mempunyai bauan semula jadi yang tidak mungkin mengecewakan : -

tq google

1. Kulit kayu manis dan bunga cengkih direbus sehingga menggelegak dalam periuk. Setelah sejuk, air daripada rebusan itu boleh digunakan untuk mengelap atau sebagai bilasan terakhir pada kabinet atau lantai jubin. Cubalah, ia ada kewangian dan kesegaran yang tersendiri. 




2. Racik halus daun pandan dan letakkan di dalam bekas. Bau daun pandan memang terkenal tahan lama tetapi ada yang tidak menyukainya di tempat yang tertutup kerana baunya agak kuat. Jadi daun pandan sesuai diletakkan di ruang yang lebih besar seperti ruang tamu dan balkoni.

tq google
 
3. Tanam daun pudina atau dapatkan di pasar. Masukkan di dalam bekas bunga kecil dan isikan air. Ia boleh tahan beberapa hari dan dapur anda mempunyai aroma pudina yang segar. 


bunga melati ~ google lagi

4. Dapatkan segenggam bunga melati yang masih menguncup. Letakkan di dalam mangkuk kecil dan letakkan di sudut. Biarkan ia mengembang dan mengeluarkan baunya yang wangi. Pelbagai bunga boleh dijadikan pilihan termasuk bunga kenanga dan mawar. 


limau purut ~ google thx 

5. Biasanya bilik akan berbau hapak jika bilik itu tidak bertingkap. Selain haruman segar bunga-bungaan, buah limau purut boleh membantu. Belah dua beberapa biji limau purut dan letakkan di beberapa tempat seperti bawah katil, sudut pintu dan dalam almari. 


bunga kenanga ~ google aje

6. Bunjutkan bunga kenanga, melati atau daun pandan di dalam kain nipis dan letakkan sebungkus kecil di dalam almari di bilik tidur, bilik membaca atau di ruang tamu. Keharuman akan menyemarakkan suasana setiap kali anda membuka laci. 

Di samping itu, apabila anda merebus seperiuk kecil buah-buah sitrus, kulit kayu manis atau cengkih selama kira-kira sejam dengan api perlahan, aroma rebusan itu akan mewangikan seluruh rumah anda di samping menyegarkannya

Mungkin apa yang perlu dilakukan tadi dianggap remeh. Lebih mudah beli saja di kedai kemudian gantung dan lekatkan di mana-mana. Namun hakikatnya, pewangi udara tiruan tidak mencuci udara tetapi sekadar menambah bauan lain bagi menutup bauan sedia ada. 

Selain itu, boleh letakkan pokok dan bunga pasu di dalam rumah. Pokok ialah penyegar udara yang sangat mudah dan ringkas. 

itu ler sahaja yg nak dikongsikan.......nak cuba..silakan...insyallah sy pun nak try nie..........semulajadi tu dah tentulah yg terbaik dari tiruan kan....^__^


sumber : HARIAN METRO 


Selamat Hari Guru ~ 2012


Tema hari guru 2012 : Guru Inovatif Melonjakkan Transformasi Pendidikan Negara 

Selamat Hari Guru untuk semua guru-guru di Malaysia,
semoga lebih berusaha utk memajukan anak bangsa...

Khas juga utk my asben, adik beradik ipar duai yg bergelar guru
sahabat baru dan lama...
teman² blogger yg bergelar seorang guru juga...

Selamat hari guru juga pada guru-guru yg pernah mengajar sy di 
Sek Men Jelai (F), N9
Sek Keb Jelai (F) N9

juga buat pensyarah² ( kira cegu jugak la kan) YPM KL
especially course DSK 98/2001

dan semua lah mereka yg bergelar guru...
dan mereka yg bergelar seorang pendidik....

SELAMAT HARI GURU


Tuesday, May 15, 2012

Biru mata hitamku !!

Meh cuci cuci mata jap ye 



cantik kan....!!! sungguh mabeles  !!!




kalau semua nie memenuhi ruang dapur ku.....
mmg la....x tau nak ckp apa....
tp kan...kalau semua hijau.....mmg dah lama dah nie...
sbb lgi suka kaler hijau !




semua nie kan...copy gmbar dari SINI.

saje share coz sy peminat tuppy yg tegar !! hehe...

dah petang² nie mata pun cam letih kan....tgk la gmba tu ye.....


Apam Indon

Assalamualaikum.......salam sejahtera.....semoga ceria hari nie....ok hari nie nak cerita pasal apam indon yg dibuat petang smlm....

Sebetulnya nak di n3 kan ptng smlm...tp sebab tekejut kejap.....rumah jiran kat taman nie kene pecah masuk....risau kejap tu ada la.... sebabnya x brapa jauh pun...selang 5 biji rumah je cmtu....orng tu masuknya ikut syiling dari rumah sebelah yg tengah renovat.., diaorng naik ikut syiling rumah, mereka²  nie..kalau nak buat keje jahat...mcm² idea je ada...cubala idea yg kreatif sngt tu dimanfaatkan ke arah yg lgi bagus....ha...aman la dunia nie...., dah sy pulak rasa mcm x selamat nie...walaupun pintu kunci depan belakang....gate pun kunci....tawakal je lah....doa sy.... moga Allah s.w.t... melindungi kami sekeluarga.... insyallah....

panjang pulak ngomel pepagi nie....balik pada citer asal ye....^__^, Apam Indon.... x tau la nape diberi nama mcm tu....myb asal resepi nie dri sana la gaknya.....


Atasnya agak berlurah lurah sikit....x licin la pulak........rasa....agak ok juga...tp Athirah kata lgi sedap bhgian tengahnya , sbbnya tengah tu letak paste lemon....yg lapis bawah dan atas tu...paste cokelat ler....

Resepi ambik dari blog K.Ita, lama dah ambiknya.....peram dulu...tggu mood datang...baru la buat.....:)

Resepinya mcm ada sikit persamaan dgn apam pelangi yg dah pernah buat nie, tp yg nie ada penambahan kuantiti bahan dan penambah rasanya letak paste....cara buatnya lebih kurang je..... Ok sy share resepinya di sini, buat simpanan di masa depan...kalau nak tau rasanya...silakan try test ye....

Resepinya 

APAM INDON
By: Blackmore Forum Cari
Sumber resepi : Azlita Aziz
Disumbangkan oleh : MamaFami 
Rujukan : Cikpuan Mieza My Resepi


5 iji telur 
1 sudu kecil ovalette 
1 sudu kecil esen vanilla 
300 gm tepung gandum 
300 gm gula halus 
250 ml susu segar atau santan~ syifa guna santan
1/2 sudu kecil baking powder 
sedikit garam 
pewarna 


Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain. Sediakan loyang ukuran 9 incOleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper
Ayakkan tepung bersama baking powder. Campurkan garam ke dalam susu. Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang. Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla. Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai. 
Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat. Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 ~ 40 minit atau sehingga apam masak sempurna


~ syifa  tambahkan dengan paste lemon (yg kuning tu ) dan paste coklat ( utk kaler coklat ler...)






selamat mencuba.........:)


Monday, May 14, 2012

Hazim n sebiji kelapa


Begini rupanya bila dpt balik kg !!
nak tolong nenek katanya....
sian nenek kene angkat kelapa...
x pe...biar Ajim tolong nenek eh....


Ajim larat nek...
Nenek jgn risau...
Ajim x apa² punya....


lepas dulu nek...
benti rehat jap...penat !! 
biar kat sini ye...
nnti ajim tolong kupas kelapa nie....


Nenek !! 
tengok nie Ajim buat....
betul tak ??


tengok cni !
Ajim dah besar tau....
dah boleh harap !! 


tp kan Nek......Ajim letih sangat² tolong nenek.....
jdi sebelum ibu siap masak....
Ajim tido dulu eh......



Nie la bila dapat balik kg weken hari tu....
x reti duk dlm umah...ada saje kejenya.....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...