"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Tuesday, July 31, 2012

Update Ubi keledek lagi ~ jgn boring ye...

Assalamualaikum..selamat pagi...alhamdulillah cuaca pagi nie...sejuk dan mendung saje....lama dah x hujan kan....alhamdulillah la sangat-sangat...lepas subuh tadi...hujan turun......, walaupun x lah lebat sangat....tapi yang pastinya...dapat la membasahkan segala tanam tanaman kat rumah nie.....sudah kurang satu kerja pagi ni...so sementara hero² tu tgh membuta lagi....layan camera...layan fb layan blog dulu........:))

Dan disebabkan kat luar tu mendung dan rebas~ merintik ....jadi x dapatlah nak bawak cangkul  ke kebun sekankang kera tu...jadinya...bila x dpt bwak cangkul...so sy angkut camera daaaa......hehe...x leh lama-lama duk snap gmba...merintik pulak....nak layan hasil-hasil tanaman pun x boley lelama.....

Dan ini hasilnya....update terbaru ubi keledek yg 1st time ditanam~ dibaja~ dijaga sehabis baik....hehehe...almaklumlah...jakun skit nie...x penah tanam keledek !!! 

Untuk part memula sekali cerita keledek nie kan....( kalau ada yg nak baca dan tgk gamba la...~ kalau x sudi x pe....: ( ), part yg mula sekali bole terjah SINI 1 dan smbungannya kat SINI II, dan hasil yang terbarunya...adalah begini ..............


Alhamdulillah............semakin membesar dan sudah pun menjalar.........orang kata pucuknya boleh dipetik dan buat masak lemak....sedap ke ? masalahnya sy x penah makan....x tau pulak rasanaya cammaa....

dan juga....lepas dah dipindahkan kebatas yg besor (gmba atas) nie.....rupanya keledek tu, tumbuh lagi pucuknya.....makanya....rajinkanlah diri nie...dok buat satu batas lagi.....hehe....now~ sy ada 2 batas keledek....


yg depan kecik lagi tu...tanam lain...yg belakang sana tanam yg 1st...so besok-besok bila dah cabut yg 1st...,  sy ada backup pulak batas yg 2nd....hehe....seronok²....bila apa yg kita usahakan tu menjadi.....:))

utk lagi close up...ini batas yg 2nd...


rumput sudah naik dgn jayanya....! bulan pose nie mcm letih skit nak nyangkul....penatnya cepat terasa...tekak pun cepat kering...../sweat

hasilnya nnti insyallah tetap akan diupdate .........:))


Monday, July 30, 2012

Ini yg x gemar nie !!!


Rasanya ini masalah yg x berapa best masa blogwalking ~ myb tuan punya 'rumah' ada sebab yg tersendiri set setting komen box untuk letakkan apa kebende alah namanya tu 'verification word' (VW) tu....

terpulang pada citarasa nak letak komen box bagaimana.....tp cuba bayangkan...malam nie saje...dah berapa kotak komen yg sy tinggalkan begitu sahaja...sebab line tenet yg x berapa nak 'maju' nie....maka keluarlah ayat macam kat anak panah tu...! sudah di refresh bnyk kali...tetap kuarnya gitu.....adoiiii..please lah....sy pun nak beramah tamah juga...tp bila nak komen asik gitu jer yg kuarnya...lelama i give up ok....huhuhu....

kalau line ok...ok keluarnya VW tu...laju menderu saje kuarnya....kalau line tenet kureeeeeennngggg gitu ler gamaknya !!~ sy x kisah sebenarnya...tp akan kisah bila x bole nak komen...........hehehe....:))

ada x mereka-mereka yg serupa macam gini ? ke line tenet sy saje yg mengade nie !!!! 


Wadai Kepeng

Mesti ada yang dok kerut dahi bila nak menyebut wadai kepeng tu kan? apa ke bende nya tu ? hehehe...yang sebenarnya wadai kepeng nie....asalnya orang banjar yang bagi namanya.....kalau ikut maksudnya....wadai tu maknanya kuih dan kepeng tu adalah bende yg ditekan , itu lah serba sedikit...sy ni banjar ntah keturunan keberapa x pasti dah....nak cakap x berapa nak pandai...kalau orang cakap tu...pahamlah....dan kalau ada orang banjar yg baca maksud nie...dan pahaman sy yg x berapa nak betul nie kan...bole la bagi pendapat...sy pun lupa nak tanya mak maksud sebenar...sbb sy paham gitu.....:)

Yg sebenranya..penyediannya lebih kurang sama saje dengan puteri mandi. mmg sama lah sangat, tp tang kuahnya tu tidak sama ye...:D.......tp biasalah..satu² jenis kuih tu...kalau berlainan tempatnya nie...macam-macam nama yg diberi.kadang keliru juga...

Balik kg weken lepas la nie....teringin nak makannya...mak la yg membuatnya....sy cuma tolong gentel saje.......:D...bagi mak la masak...dah lama x rasa air tangan mak sebernarnya.............( saje ngade !) penyedian wadai kepeng nie...x la susah mana pun...sebelum tu...rupanya gini la....


Untuk resepinya kan....macamnie :

Bahan-bahannya ( tepungnya)

1 cawan tepung pulut.
secubit garam
air secukupnya.

Caranya :

masukkan tepung pulut dan secubit garam ke dalam satu bekas.
masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli adunan ~ guna tangan sahaja.
adunan mesti diuli hingga jadi doh ~ kalau x melekat dah kat tangan kira ok la tu...
pastu bulatkan kecik² dan picit kat tengah ~ mcm mangkuk bentuknya.~ macam gambar kat bawah nie....


Untuk Bahan kuahnya pula :

1/2 ketul gula melaka/ gula merah pun boleh. ( kalau gula merah..masakkan dulu, kemudian tapis)
2 cawan santan pekat
2 helai daun pandan
sedikit gula ~ bole ditambah kalau nak lagi manis
sedikit garam

Caranya :

Masukkan gula melaka, santan, sedikit garam ke dalam periuk.
masukkan daun pandan ~ simpulkan
panaskan ~ buka api perlahan
agak panas ( jgn sampai mendidih ) masukkan tepung pulut yang sudah siap dibentuk tadi.
tunggu hingga tepung tadi terapung, bila terapung tepung pulutnya, ini menandakan wadainya sudah masak.~ api perlahan
Biar hingga mendidih dan jaga jangan sampai pecah minyak ~ nanti x sedap...


Gitu ler serba sedikit ilmu yg mak turunkan semalam...........:) kuah lagi pekat lagi sedap....kalau kurang gulanya boleh tambah gula....kuahnya tu ala-ala buat pengat lebih kurang.....

tengah dok pikir menu apa berbuka hari nie..............


26 hingga 30 ~ karangan pendek !!!

'Lebih Ramai, Lebih Meriah Dunia Blogging Kita Semua, Ya, Giteew :D'


dah 2 hari cuti....sekali bukak pc...marathon balik kuiz K.Sha nie...
berpeluh le hamba tercari cari di mana seterusnya soalan ...
rupanya di SINI.....huhuhu....

untuk soalan 26 hingga 30 nie...K.Sha nak suruh buat rumusan lah kiranya tentang ke lima-lima blog beliau....

mak aiii..! tergezut tuan hamba, mana le tidaknya...last buat karangan pendek nie..masa zaman sekolah yg dah berbelas tahun ditinggalkan....udah x berapa nak ingat...skill nak cari isi penting...nak buat pendahuluan...nak buat penutup....! 
mmg mencabar dan tercabar nie....,
tapi apakan daya...

alang alang menyeluk pekasam....biar sampai ke pangkal lengan....!!!

hah gitewwww :D

ok....teruskan saje...no more banyak story mory.........!

SOALAN 26 

soalannya SINI.


Blog berkisah tentang  Hobi & Koleksiku ~ Hanya Sekadar Hobi........Itu Sahaja......

Dengan motto 'Tak cuba Tak ler Tahu'

nak review ? boleh tgk sini :  http://shashasuka.blogspot.com/

gitu bunyinya....so kalau dah gitu mottonya...tak cuba tak ler tahu....betul sangat-sangat...! kalau kita x cuba...tak buat sesuatu tu...kita x kan tau la kan cmne gaya dan rupanya sesutu tu......blog ini berkisah  tentang apa sahaja hobi atau apa sahaja koleksi yang menarik perhatian beliau, akan dikongsikan buat pembaca-pembaca blognya....

mula menulis dalam blog ini, adalah pada tahun 2010 bulan november 24 haribulan...telah pun mempunyai seramai 72 orng pengikut setianya...! ( termasuk sy....:)) 

Blog k.Sha nie..antaranya, menceritakan serba sedikit tentang bnyknya petua yg beliau kongsikan  dan tips utk wanita kebanyakannay nya...tentang cerita kasut...bab make up...smpaikan nak menyoping pun ada juga dimasukkan sekali tip-tip yg penting tu, segala macam info ada....sungguh rajin kakak sorang nie...! hehe....

Untuk detail...nak baca segalanya tentang hobi dan kesukaaan K.Sha...boleh melihat ke sana dengan mengklik sahaja kat SINI,  pegi jenguk ye...jgn x jenguk..! dah jenguk tu..review lah semuanya...........n jangan lupa follow sekali..pada mereka yg belum folow tu........:)

SOALAN 27

soalannya SINI



Blog K.Shahriah yg ke~2, blog beliau nie...berkisar tentang karya-karya yang pernah beliau hasilkan. Mula berkecimpung dalam dunia penulisan bermula pada tahun 2006 ( ini sy tau masa dengar Putra.fm 90.7 hari tu..:) juga pernah ada nama pena yg agak comel tau..'pisang berangan' hehe....:D )...makanya dalam blog beliau nie...ada terkandung serba sedikit semua novel penulisan yg dikarangnya...

Mempunyai seramai 176 folower , mula menulis dalam blog nie sekitar January 2010 dengan tajuk yang pertamanya Kau Mawarku, di mana Kau Mawarku adalah novel pertama hasil karya beliau. dan setakat ini..bloh beliau ini telahpun mempunyai sebanyak 70 entry yang berkenaan tentang karya-karyanya..dan segala aktiviti yang bersangkut paut dengan kerjaya penulisan beliau.

Untuk mengenali Novelis Shahriah Abdullah yang popular nie kan, ..boleh la review blognya di SINI.

SOALAN 28

soalannya SINI



Blog yang ke 3, kiranya blog K.Shahriah yang paling glamour ni tau....beliau mula dikenali semenjak beliau menyertai  rancangan masakan  Masterchef Malaysia musim yang pertama....hebat tak hebatnya nya tu...hanya mereka-mereka yang berani menerima tekanan dan cabaran sahaja yang mungkin dapat melayakkan diri untuk menyertainya. Saya ? oh tidak...memasak di bawah keadaan yang tertekan..memang hasilnya tidak akan menepati citarasa ok...! 

Tapi mungkin boleh bagi K.Sha la kut....hehe....., mempunyai seramai 524 orang pengikut setianya di blog ini...memang setia sangat-sangat...sebab boleh dikatakan, setiap hari beliau akan memaparkan segala bentuk makanan...menu-menu istemewa dari air tangan beliau sendiri. 

Resepi pertama yang dikongsikan beliau adalah Kari Pipi Ikan Kerapu~ November 24, 2010, memang nampak amat-amat menyelerakan.....!. Tak percaya? boleh jenguk resepi kejap....:)

Minatnya yang mendalam terhadap dunia masakan, menyebabkan terbitnya sebuah buku masakan beliau yang tersendiri, yang berjudul Buku Resepi Sajian Istimewa Shahriah Abdullah. 

Untuk lebih banyak resepi kan...almaklumlah...bulan Ramadhan nie kan...K.Sha...lagi banyak masukkan resepi tau...kalau rajin boleh view resepinya di SINI.

SOALAN 29

soalannya SINI



Truly Me....ya...ini lah dia blog yang berkisar tentang kehidupan sebenar seorang penulis....seorang yang boleh dikira chef jugak la kan dalam masak memasak nie. 

Blog ini diwujudkan adalah untuk beliau berkongsi cerita tentang kehidupan beliau bersama tiga orang permata hatinya...juga bersama suaminya Pak Habibi itu.....:D, tempat untuk K.Sha meluahkan perasaan la gitew senang ceritanya.........:D

Dan juga...sempat juga bilaman ada entrynya yang beliau meletakkan sedikit tips sebagai tambahan bacaan pada teman-teman blogger yang menyinggah tu...

Dengan kata lain ~ perkataan yang dapat disimpulkan pada blog K.Sha yang ke empat nie adalah ' My Family My World My Destiny' ~ dipetik dari ayat di blognya...

Untuk lebih jelas, dan lebih lanjut...dan untuk mengenali K.Sha dengan lebih detail lagi....sila lah merajinkan jari jemari anda untuk mengklik di SINI.

SOALAN 30

soalannya SINI



Blog yang ke lima, dan terakhir buat penulis novel nie...., dengan menterjemahkan blognya sebagai 'Travel & Adventure Fun Vacations and Best Makan Sakan !' anda tentu dapat menangkap apa yang cuba ingin disampaikan betul ?

Blog yang bertajuk  cuticutishahriahnovelis nie kan, lebih memaparkan kepada salah satu aktiviti kegemaran K.Sha juga....aktiviti melancong..! dan jalan-jalan...sape yang tak suka melancong ye tak ? ke mana sahaja tempat percutian beliau...akan dikongsikan di blog ini....Juga...tempat-tempat makan yang menarik juga turut dipaparkan....mana lah tau kan...apa yang K.Sha kongsikan tu....dapat menarik perhatian mereka-mereka yang tidak pernah, dan teringin nak berkunjung ke situ...so melalui informasi dari blog K.Sha nie...maka adalah sikit info yang bole diguna pakai mungkin.......:D

Jadi, pada anda yang rasa nak melancong tu kan....nak pegi makan-makan tu kan...nak menyoping juga tempat-tempat menarik tu juga.....boleh la review blog cuticutishahriahnovelis nie di SINI.

Bukan sahaja di Malaysia ye....luar negara pun ada u...! sila la jenguk ye......:)

:D :D :D :D :D

Alhamdulillah....selesai sudah tugasan nie.....:))

Dari maalam tadi dok taip sikit² ...selesai juga akhirnya.....K.Sha, silalah ambik markah nya ye...selamat membaca dan memeberi markah.......:D


Friday, July 27, 2012

KUIZ ~ 22 ~ 23 ~ 24 ~ 25




KUIZ TERKUMPUL YG KE 22




KUIZ TERKUMPUL YG KE 23




KUIZ TERKUMPUL YG KE 24





KUIZ TERKUMPUL KE 25






bagi yg nak menyertai kuiz nie kan...masih sempat lagi...
untuk terma n syarat nya sila rujuk 

:D  SINI :D


Thursday, July 26, 2012

Peneman setia


Ini peneman setia sepanjang ramadhan nie.....mnum air dah bnyk dah....tp tetap kene guna bende alah nie juga....dari zaman skolah lgi nie....masih setia dgn jenama...klau tuka ke jenama lain....mmg memang sah x serasinya....:-)


Wednesday, July 25, 2012

Cempedak Nangka ~ goreng pun sodap !

Cempedak nangka....ye namanya cempedak yg kata tuan memberinya kulitnya mcm nangka...x pasti la plak mcm mana....sbb x penah dok kaji...dan x penah ambik tau...yg ku tau..itu cempedak...bila ada bau cempedak....dan rupanya seperti cempedak....dan cempedak...mmg sedap digoreng !.......:)) ~ berapa punya bnyk word cempedak daaaaa.....

Ini la dia cempedak goreng ke goreng cempedak ? yg sempat digoreng , buat juadah berbuka semalam....:) 


buahnya mmg alhamdulillah sngt....sangat manis...manis² buah lah....dan isinya x tebal dan x nipis...masaknya pun mmg ok utk digoreng~ tdk terlalu masak ranum la...klau masak ranum sngt...maunya bila goreng tu menyerap minyk...itu yg x bestnya...tp yg nie..mmg sangat² ok...! terima kasih pada member asben yg memberi itu.........kawannya itu baru balik dri kg di Kedah nu haaaa....toche tocheee... 

Banyak tu dibaginya..........yg namanya cempedak nangka nie...kecik je...tp isi dalam....padat ! 


cer tengok beza antara cempedak nangka dgn cempedak....ada beza ke ? yg bezanya...cempedak nangka tu mmg saiznya kecik...kecik sikit dari cempedak yg besarnya 2 kali ganda la dari cempedak nangka tu....

pening sikit kat rumah nie ~ rumah dah ler x berapa nak besar...aroma cempedak nie...dah sampi ke serata pelusuk rumah....adoiii...cmne nak buatnya x taulah.....

bnyk² nie...cmne ye....nak bgi jiran ? jiran sebelah umh balik kg ~ pantang baru lepas bersalin.....itu rumah belah kiri...rumah belah kanan dia x puasa...belakang pun x puasa....cmne ? depan mmg x de jiran la...sebab x de rumah......hehe.....:) apa ?? nak tanya la tu nape diorng x puasa  kan..?? mmg la diorng x pose...bukan islam le...kikikiki.....rumah sy dikelilingi masyarakat cina.......hanya melayu saje sebelah kiri ni...ok? puas hati ??.......:))

Asalnya smlam nak dimakan gitu jer cempedak nie...dah kata cempedak nangka kan....alih² bila belah dua tu....gini rupanya.......


laaaaaaaa.......ini cempedak nie....mmg kene goreng ler camnie...buatnya mkn direct trus cmnie....bole sakit perut nie....angin nie...mmg la....huhuhu.....

ku pun...mempantaskan diri..~ jam masa tu dah dekat pukul 7 pm da....menyiapkan bancuhan tepunggggg.....


Untuk bancuhan yg cempedaknya ada lebih kurang 20 ketui ni kan, bancuhan tepungnya ,

4 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
garam secukup rasa
air utk digaul sebati.
minyak utk mengoreng

caranya : 

masuk semua dalam 1 bekas....kacau sebati...jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair...kalau terlajak air...tambahkan saje tepung beras sikit.....
panaskan minyak, dan goreng hinggan kuning keemasan.
dah masak, siap utk dihidang

rasanya mmg sedappppppppppp...!

klik SINI ~ klau nak tau apa dia....:)


Ramadhan 1433 ~ WW 10

Bersyukur di atas segala nikmat dan Rahmatnya....
sempena bulan Ramadhan yg penuh keberkatan ini, mari kita muhasabah diri.......









Syukur itu nikmat yg terindah !


KUIZ 19 , KUIZ 20 DAN KUIZ 21


'Lebih Ramai, Lebih Meriah Dunia Blogging Kita Semua, Ya, Giteew :D'


KUIZ TERKUMPUL 19



KUIZ TERKUMPUL 20



KUIZ TERKUMPUL 21



pada yg belum sertai tu kan...
masih sempat lagi...
nak tau syaratnya sila TERJAH SINI.

tarikh tutup penyertaan 


cepat-cepat sebelum terlambat !
bnyk hadih menarik yg disediakan...........:))


Tuesday, July 24, 2012

KUIZ 17 DAN 18


'Lebih Ramai, Lebih Meriah Dunia Blogging Kita Semua, Ya, Giteew :D'


KUIZ TERKUMPUL KE 17



KUIZ TERKUMPUL KE 18



:))


Monday, July 23, 2012

Kek Karamel

Agak² buat n3 pasal makanan time gini ada yg terliur ke ? ...mmg dah masuk tengahri pun....tp kuatkan iman ok...! sabar itu lebih penting di jaga dalam bulan Ramadhan nie.....jadinya bila tiap kali tgk gmba makanan tu....kene kuatkan iman...lebih kan kesabaran...ye gitewwww.......:D 

Pembaca blog nie pun sy kira dewasa belaka kan...klau bebudak tu ( ada ke bebudak yg nak baca blog ku ini ? ~ konpius jap !) ....myb la kot...daya tahan nafsu mereka agak kurengggg.....kita dewasa nie...bole control lagi.....

Oleh kerana itu.....x kira...nak masukkan gak gamba nie............ tadaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!! karamel kek in the houseeeee :))


sangat-sangat la sedap (perggghhh ! puji diri sendiri x hengat ko!) , alhamdulillah tekak nie masih dapat merasai kenikmatan dunia.....:)

ini juga antara menu yg dibawa ke umh sis in law masa buka hari 1st ramadhan hari tu kan...yg bwak sama dgn rvc tu.......


pelangi la sangat....kengkononnya.............:D, untuk resepinya....sy ambik dari kak Ita, Pn Munira dan Anna Qawina.... resepinya sama, cara pun sama.... saje tgk semua....buat panduan.....

Untuk resepinya.. sy sharekan disini........~ rasanya ramai yg dah buat pun kek nie kan....x kisahlah...nak share gak dlm nie...sebab resepinya mmg best !.

Sumber :-

di try test : asyifa

Bahan-bahannya :-

(A)-Gula Hangus

2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah gitu)

(B) - Bahagian Atas - karamel

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)


(C) - Lapisan Kek 

Bahan I

70 gm gula kastor
3 bj kuning telur
135 ml air biasa
45 ml minyak msk

Bahan II ( ayak kedua bahan ini)

140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder

 D) Merinque

6 bj putih telur
70 gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar

Cara-caranya:-


Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan.
Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi..ketepikan.

Bahan (C) ~ pukul telur kuning, minyak dan air sehingga gebu dan bertukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
Matikan mixer dan masukkan tepung yg dah di ayak tadi.
ketepikan.

Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh...(meringue)
Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..jangan terlebih kacau, agak-agak bercampur sebati je.

Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..


sy buat 3 kaler je ~ biru + pink + hijau

masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & keremel tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang, adunan kek akan terapung.

Bakar cara steam bath - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak *Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing juga ya)
(cara pembakaran yg lebih detail boleh rujuk SINI)

Jika tak pasti keremel dah masak ke belum boleh tambah lagi masa membakar lebih kurang 10 minit,
Bila masak angkat & rehatkan 25 minit/setengah jam baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...masa ni dah agak sejuk jadi senang nak keluarkan kek.
Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2. Lebih sedap selepas semalaman.
Sedap dimakan sejuk.


mmg sedap dimakan time sejukkk !


/sweat ~ cuaca panas la hari nie............


NAK HADIAH BEST TAK ? KLIK SINI 




KUIZ ~ 16


'Lebih Ramai, Lebih Meriah Dunia Blogging Kita Semua, Ya, Giteew :D'


KUIZ TERKUMPUL KE 16



=D> vavavava..... udah siap ! =D>


KUIZ ~ 15


'Lebih Ramai, Lebih Meriah Dunia Blogging Kita Semua, Ya, Giteew :D'



KUIZ TERKUMPUL KE 15



cari jawapan jgn x cari......:D


Sunday, July 22, 2012

2nd Ramdhan ~ simpel menu ~

As salam....selamat sudah hari ke dua  berpuasa di bulan Ramadhan nie....dah masuk 2 hari pun......hari nie berbuka di rumah saje....kalau x rumah sendiri mesti rumah mak atau rumah sis in law....

Berbuka di kedai makan ?  mmg x kan la.....terasa amat susahnya membawa anak², nak layan diaorng makan lagi.....pas tu nak cari tempat solat lagi.....terasa ada 1001 ketidakselesaan sekali berbuka diluar tu....kalau malas sngt² nak memasaknya...selalu beli je lauk pauk kat pasar ramadhan ...pas tu makan kat rumah......itu la paling selesa !!

Dan awal-awal ramdhan nie....kira baik lagi la msih rajin nak masak...sebab menunya macam-macam bole pikir nak dibuat....~ dan menu utk esok hari sudah ada dalam kepala........:D, utk hari nie.....masak yg simpel saje.....itu pun Athirah kata ' bnyknya lauk ibu', x ada la bnyk mna pun....kuih muih beli saje...penat dah marathon baking kek semalam hehe....

1st menu, lauk ala kadar saje ~ kari ikan tenggiri bersama bendi n tomato. ~ resepi ? ala...google aje...pastu kalau x bole google kan...beli paket kari Adabi tu...kat belakang tu dah siap resepinya...ikut saje...! tapi sy x pakai rempah adabi ok...! ini guna rempah babas...ada sedikit sedap dan wangi.....:)


kari ikan tenggiri bersama bendi n tomato


 Sotong goreng tepung

ini yg senangnya beli aje tepung serbaguna tu, pas tu bersihkan sotong, toskan ~ ambik telur sebiji gaul kat sotong, pastu gaul kan dalam tepung tadi ~ sy guna jenama kijang yg ada lebih spicy tu....x de la pedas mana pun....biasa je....


tauhu sumbat

menu wajib tiap kali Ramadhan, mesti ada...nie lagi senang....beli tauhu goreng tu, timun n taugeh ~ taugeh tu sy celur sekaejapppppp aje...pastu toskan....dah siap potong timun...sumbatkan aje dlm tauhu tu....hehe....utk sosnya tu, sy buat serupa mcm buat cicah popia SINI.

Alhamdulillah..........ini rezeki tuk hari nie....


:)



Red Velvet Cake ~ edisi separuh.

2nd time buat rvc ~ hasil memuaskan :), atas permintaan anak² buah..., so semalam jadi la kek nie sebagai menu tambahan berbuka,. dan lagi ada karamel kek hasil air tngn ku juga...( ini nnti buat n3). 

1st day buka puasa, kat umh sis in law, so itu ler menu yg di bawa semalam........ rvc n karamel kek....dan lagi ciz tat. Kiranya... x de la dtngnya belenggang kangkung ye x? duduk dan makan mcm tu  saje....hehe...malu tau kalau gitu pesennya.! dah le dtng pun lmbat....nolong masaknya pun tdk...alih² time makan...sedap je menyentap .... mmg bukan kegemaran hamba gitu !!! 

Ok..cite rvc balik....:) buat edisi separuh je......


ini keadaan lepas dikeluarkan dari loyang ~ guna loyang 7" je....sbb adunan sikit...tp ok la....


dan ini, selepas dibahagi 2 kan...........dan di letak tengahhnya itu dengan cream cheese frosting. resepi totallay ambik dari blog K.Ita..., dan sumber lain dari Rima.

K.Ita, sy share kan resepinya di sini ye ~ buat panduan / carian sy pada masa akan datang......:D

Resepi 


di try test : Asyifa

RED VELVET CAKE separuh

1 1/4 cup tepung - guna tepung kek
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar pewarna merah - guna 1 1/2 sudu kecil
57 gm butter tampa garam
3/4 cawan gula - guna gula kastor
1 biji telur - guna gred A
1/2 sudu kecil esen vanila
1/2 cwn buttermilk - guna susu segar (boleh + 1/2 sudu jus lemon)
1/2 sudu kecil cuka masakan
1/2 sudu kecil baking soda

Panaskan oven pada suhu 175C atau bergantung pada jenis oven. Ita guna 165C.
Dalam satu bekas ayak tepung, baking powder dan garam. Ketepikan.
Dalam satu mangkuk yg kecil, satukan serbuk koko dan pewarna merah dan kacau rata hingga menjadi paste. Ita tambahkan sedikit air supaya mudah melarut.
Dengan menggunakan mixer, pukul butter dan gula hingga lembut dan ringan. 
Masukkan telur dan pukul lagi hingga bergaul sempurna.
Masukkan esen vanila dan campuran koko dan pewarna merah tadi dan pukul lagi hingga sebati.
Masukkan tepung berselang seli dgn buttermilk. Mulakan dengan tepung dan diakhiri dgn tepung (tepung,
susu, tepung, susu dan akhir tepung).
Dalam satu bekas kecil yg lain satukan cuka dan baking soda. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi.
Gaul kan sempurna dgn spatula.
Tuangkan adunan tadi ke dalam mangkuk kertas.
Bakar pada suhu 175C selama 30 minit atau sehingga masak.
Setelah kek masak, sejukkan dahulu atas redai hingga ia benar2 sejuk.
Sapukan Cream Cheese ke atas kek.
Simpan dalam peti sejuk sebentar hingga cream cheese keras sedikit.
Keluarkan dan deco lah kek dgn baki cream cheese mengikut creativiti anda.

Cream cheese frosting

125g cream cheese
50g butter tampa garam
110g gula icing - boleh kurangkan
1 cwn fresh cream - pukul hingga kaku 

Pukul cream cheese dgn butter sehingga lembut.
Turunkan speed mixer kepada kelajuan rendah dan masukkan gula icing sedikit2 sehingga bergaul sempurna.
Campurkan whipped cream yg telah kaku tadi dan gaul dgn spatula.
*Adunan cream Cheese Frosting ni agak lembik. Jadi ita tambahkan sedikit creamwell untuk memudahkan mendeco atas kek.
                        :D----------------------------------------------------------------------------:D

Memang totally sy ikut sebiji resepi nie..termasuk la dgn cream cheesenya tu.......dan bawah nie adalah hasil yg x seberapa... huhuhu...~ x berapa nak cun decorationnya akibat kekurangan barang utk decorate....



ini hasilnya yg x sebarapnya.....~ yg penting dpt puaskan hati orng² yg berhajat nak merasanya...itu saje ~ gmba yg dah potong , x de....mmg bawa sebiji gini ke rumah sis in law........:) 

ada ke yg kata terliur ? biasa je lah...! orng lain buat lagi mabeles tau...........!!! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...