"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, August 30, 2012

Puding dengan sos kastard buah koktail

Assalamualaikum..........selamat sejahtera.....lama sudah x membuat apa-apa n3 ....nak menaip nie pun mcm dah x de idea...tepu ! malas pun ada sebenarnya.....tp..........rajin kan la jugak nie buat n3 last di bulan Ogos kan....esok dah last day...coti ! ...mmg lagi konpemnya malas nak on kan pc nie.....:)

Sebab hari nie rajin kan.....so sy sharekan resepi yg dibuat masa buka pose hari tu.....hari tu ye....sekarang dah syawal pun....kiranya puding nie...bole je utk dibuat masa open house atau bila ada sahabat yg datang bertandang dlm bulan raya nie kan.....:D

x yah nak bnyk bebel² ....sebab kepala nie mcm ting tong jer tgk pc nie lama-lama.....:D meh layan gambar....n tgk resepinya....klau berminat nak cuba silakan lah....

Mulanya dah pernah buat di sini, tp kali nie sy just tambahkan dengan buah-buahan koktail dlm tin tu....terpulang lah nak letak atau tdk....ikut citarasa anak tekak ye....


Resepinya 

Bahan-Bahan Utk puding :

1 cawan tepung kastard
1 cawan gula
2 cawan air
1 cawan santan yg kurang pekat (1/2 pekat + 1/2 air = 1 cawan)

cara-caranya :

Dalam 1 periuk, masuk semua bahan....kacau sampai pekat dan likat - api dlm keadaan sederhana, sentiasa kacau.
Dah pekat dan likat, masuk dlm bekas
biarkan kat luar sekejap, lepas tu sejukkan dalam peti ais.
buh dalam bekas apam mcm kat gambar bawah nie......senang utk dimakan...



Bahan-bahan Sos kastard :

2 sudu besar tepung kastard
1 cawan susu segar/susu cair
3 sudu besar gula.
1 tin buah-buahan koktail

Cara2 :

Dalam 1 periuk, masukkan susu, air buah-buahan koktail dan gula dan tepung kastard (bancuh dulu dgn sikit air).
kacau sos sampai likat, jangan pekat sangat.
bila dah sebati, masukkan buah-buahan koktail.
sejukkan kejap, letak dalam peti ais...


Ini la hasilnya yg x seberapa..........patut lama dah nak buat n3nya....baru nie berkesempatan.....sumber resepi x dapat dipastikan dri mana sebenarnya....sebab dah lama tersimpan resepi nie.....kalau tuan empunya yg asal ada terbaca la kan...dan kata la nie resepi hamba Allah tu kan....sy mohon halal ye dishare kan resepi yg best nie....mekasih.....:)

lepas pada n3 nie....x tau pulak bila nak muncul n3 lain.......dah jadi blogger suam kuku kaki tangan dah nie...bukan suam kuku dah....huhuhu....nnti2 la nak ambik mood rajin tu kan...ntah mana tercampaknya x tau lah.....jumpa lagi next n3 insyallah......

Assalamualaikum.......:)


Wednesday, August 15, 2012

Salam Aidilfitri 1433 H

Assalamualaikum, selamat berpuasa.......lama x menaip....buntu sekejap.....:) lama dah x mengupdate blog nie......hampir sebulan tu....hampir lagi...tp masih x smpi sebulan....insyallah lepas raya kembali aktif....hehe...

Ini pun curi masa kejap....taip segala yg mungkin nak diceritakan....dan nak kemaskan fb yg dah macam papan iklan tu ( biasala...kalau lama x bukak.....segala mcm bende kene tag....) penat sebenarnya....n tadi pun siap sudah  menyetelkan last order ciz tat....sebelum ku berangkat ke kg........!!

Di kesempatan ini....sy....memohon ampun dan maaf..., zahir dan batin....buat semua teman-teman blogger....yg jauh mau pun dekat... buat teman blogger yg berada di perantauan....juga....maaf sekiranya sepanjang perkenalan di alam maya nie....sy terkasar bahasa ke..terkomen atau terbuat n3 yg boleh menyinggung perasaan ke...harap dimaafkan ye.....:D


Sebelum terlupa......buat K.Sha, tq for d luvly card dan cenderahati tu........tq ye.......:) 


ketupat ~ buat sendiri raya tahun lepas bersama arwah abah.....
tahun nie..........segalanya tinggal kenangan........
Al-Fatihah utk abah........


ini gambar goole je...bukan buat ye....

ketupat dan lemang, 2 menu wajib di pagi 1 Syawal....
insyallah panjang umur akan kita meraikannya x berapa hari je lagi kan.....

pada yg ingin pulang ke kg  halaman.....
semoga perjalanan pulang anda selamat ye..
berhati hati di jalan raya....:D


:)  SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI  :) 


Wednesday, August 1, 2012

WW ~ 11 ~ Iftar today

Menu tersangat lah simpel nya berbuka hari nie...
resepinya update kemudian...
tayang gambor ler dulu...:D


Ayam percik putih
kuahnya terlebih pekat la pulak....


Ayam goreng kunyit


Puding wit kastard sos buah koktail

resepi update kemudian la...
penat sikit ni...........

/sweat


Butter Cookies

Assalamualaikum, selamat pagi....salam sejahtera. Dah pun masuk Ramadhan yg ke 12 pun hari nie.....moga diberi kesihatan dan keadaan yg baik lah sepanjang menunaikan ibadah ni kan...insyallah.....:)

Dan yg tragisnya  bersahur pagi tadi.......kami bertemankan sebatang lilin di atas meja makan.....huhuhu....elok siap sudh panaskan lauk....hazim pulak bngun mintak susu.....tengah buat susu tu la..tup tup karen x dak...! adehhh...masalah betul la....dekat jam 7 lebih pgi nie bru ada......sib baik la jam 5 pagi hujan turun mencurah-curah ~ sejuk la skit....ok la jugak x la panas sngat....

Ok..citer pasal butter cookies nie kan...resepi sudah tersimpan setahun yg lepas lagi...:D, tahun lepas tu...teringin nak buat juga...tapi.... time tu dah siap 3 jenis kukis nya....jdi...x payah la buat.....n alhamdulillah...tahun nie...ada la kukis butter nie............senang ko buatnya ! x yah guna telur pun.....cepat siap...!


Buatnya pun...x yah nak dok uli...nak terap bagai semua lah...ambik masa juga kan nak buat gitu....yg senangnya buat kukis nie...masuk dlm piping bag...guna je la nozel yg bentuk ikut suka....pastu picit je lah bagi dia berbentuk.....siap sudah.......hehe....hasilnya.....alhamdulillah anak² suka...~ itu yg penting..! anak suka ....:D

Untuk resepinya sy ambik dari K.Fida dan Hasue sebenarnya.....tq ye share resepinya....dan sy share jugak lah kat sini ye...:)

Sumber : 


Di try test : asyifa

Bahan-bahan

125 g mentega (1/2 buku)
45 g gula icing (1/3 cwn)
140 g teoung Top/gandum* (1 1/4 cwn)
1/4 sk baking powder* - (*ayak bersama)
1/2 sk butter oil atau 1 sk esen vanilla
choc chips atau kismis - utk hiasan -hasue letak badam cincang,gaul sekali dalam adunan
gula halus - utk tabur (opt)

Cara-cara
  1. Putar mentega dan gula icing hinga berkrim.Masukkan butter oil atau esen vanilla dan akhir masukkan campuran tepung Top/gandum dan pukul sebati.
  2. Simpan doh dalam peti sejuk selama 1/2 jam.Masukkan doh dalam piping bag dan bentukkan atas dulang pembakar.Hias dengan choc chip atau kismis.
  3. Bakar pada suhu 150C selama 15 min atau hingga perang.Taburkan gula halus diatas kukis jika suka dan sejukkan
  4. *Bentuk kukis boleh dipelbagaikan ikut suka. ..
sy guna 1 buku mentega....dan bila dah guna 1 buku mentega tu....bahan2 lain pun sila la tambah juga.......:D dapatnya masih x bnyk lagi...sbb boleh dikatakan sudah suku di makan anak² .....nnti² smbung buat lagi.....klau asik di makan saje...bila la mau penuh bekasnya.....huhuhu....



Rasanya ~ Hadif kata sedap....ok la..agak rapuh...tp x rapuh la smpi pegang terus bederai....kalau jatuh mmg bederai la...., bila tgk hazim makan....ok je.....masih boleh lagi dipegang dan di bawak belari, sbb dia klau mkn bende kukis² nie...mana reti dok setempat.....itu yg kena buat kukis yg gini² je......simpel.....


Ditaburkan skit manik-manik tang atasnya...bagi nmpk beseri sikit...........hehe..bebudak tengok pun teruja.....:))


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...