"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Tuesday, September 25, 2012

Kuih Kacang Hijau

Assalamualaikum..........selamat sejahtera....terima kasih pada yg sudi datang menjenguk blog yg semakin suam suam kuku nie....lately nie...mood nak bern3 tu mcm susah sikit......x tau kenapa...macam-macam sebernarnya di story dalam nie...tp bila on je pc nie...mood tu mcm dah x de....pesbuk tu...x yah kata lah....x bukak sehari pun x pe....dah x kisah dah.....ada x orng mcm sy skrng nie....x kisahla.....janji bahagia....:D

ada 2 3 resepi pun sebenarnya duk perap lagi gambarnya....tggu la bila ada 'mood' nanti.....macam petang nie kan...lagi lama dok perap...kang lagi bnyk nnti...smpi satu tahap kemalasan yg begitu berat....hah ! lansung x de satu pun yg termasuk nanti......baik masukkan pelan pelan .... ada juga nampak blog nie bernafas....hehe....:)

dah panjang melalut pulak nie ha...sebenarnya kuih kacang hijau nie....timbul idea nak buatnya....( minggu lepas punya nie) bila Athirah nak guna kacang hijau kat sekolah...ada le lebihnya .....x tau nak buat apa...nak buat bubur kacang hijau.....macam x de rasa nak makan.....bebudak nie pun x berapa gemar jugak....last2 , timbul idea nak try buat kuih nie......x penah buat pun.....makan suka la...siap pernah beli yg frozen punya tau...sbb kuih nie kira peberet juga lah.....so.....gogel aje nama kuih kacang hijau....maka...bederet la yg kuarnya...

Juga ada nama lainnya....kiranya ada juga orng panggil kuih rengas....kuih kasturi lah....tp kat sy, ianya tetap kuih kacang hijau....sonang ingat eh ! 


Hasil pestime membikinnya...! x la secantik mana pun............tp rasanya....alhamdulillah.........:) x sia-sia u...! thanks kat Hasue punya resepi....dia pnya resepi je yg mudahnya.....sbb x pakai kelapa kan...ada setengahnya tu guna kelapa....so sy cari resepi yg x berkelapa...sbb stok kelapa x dak ! 

Ok...so...terus pada resepinya...pada Hasue...sy mohon share resepinya di sini....resepi yg kene pada tekak sy...:)


di try test : AM 

Inti Kacang Hijau

Bahan2:

1 cawan kacang hijau
3/4 atau 1 cawan gula pasir(kemanisan bergantung kepada selera masing2)
1 sudu kecil garam
Air secukupnya untuk merebus kacang

Cara2 membuatnya:

Kacang hijau dicuci dan ditoskan seketika,rebus dengan lebih kurang 7-8 cawan air sehingga empuk.
Apabila air rebusan hampir kering,tambahkan sedikit air supaya kacang lebih lembut dan tunggu sehingga benar2 kering(sila kacau selalu apabila hampir kering tu untuk mengelakkan berkerak atau hangus)
Setelah benar2 kering,barulah masukkan gula dan garam tadi. Inti akan mencair kembali kerana gula yang cair tu..Biarkan renih dan kering lagi sekali..kacau sekali sekala dan pastikan guna api sederhana.
Apabila sudah mula kering,perlahankan api..dan kacau sentiasa.
untuk memastikan inti sudah masak-kacang yang dimasak tadi tidak lagi mengeluarkan wap dari inti atau tiada renihan lagi walaupun api masih terpasang..memang senyap je(takde plup2 dah kat adunan inti tu..haha..bahasa apa aku guna nih),dah siap laa tu..harap faham laa maksudnya ni..hehe
Padamkan api dan sejukkan inti sepenuhnya sebelum dibentuk.


siap inti...bentu bentuk...ditepek-tepek jadi gini rupannya...buat banyak2 dulu...senang time nak gorengnya...

Bahan2 membuat adunan tepung :

1/2 cawan tepung gandum
1/3 sudu mkn marjerin
1 sudu kecil garam
secubit gula
1/2 cawan air
Sedikit pewarna kuning
Minyak secukupnya untun menggoreng-lebih kurang 2 cawan

Cara2:

Dalam bekas,campurkan tepung,marjerin,garam,gula. Masukkan air dan kacau menggunakan hand whisk supaya adunan cepat sebati. Tambahkan sedikit pewarna kuning
Panaskan minyak dalam kuali,celupkan inti yang sudah dibentuk tadi ke dalam adunan tepung dan goreng sehingga keemasan.

Siap goreng siapkan lah airnya juga ye.........:D


Selamat mencuba...........:) 


Thursday, September 20, 2012

Ermmmm....x tau nama pokok bunga nie ^__*

Assalamualaikum.........selamat sejahtera....lama ye x buat n3...jadi hari nie tuan rumah dtang nak kemas²...dan sapu sapu habuk dan sawang,  pastu...nak letak bunga nie pulak.....biar di tinggal lama pun....rumah kecik sy nie nnti nmpk beseri je......ye tak ? ye kan aje eh.... :D

bunga ni....x tau nama ke hapenya nie....sape yg tau meh le bg tau....yg sy tau nya....bunga nie my luvly biras (K.Ina)  dok kat Bt Gajah tu yg bagi,....dia nak bagi....ambik je la.....berpindah la bunga nie dari Perak ke N9...masa ambiknya...pokok bunga ni kecik lagi...K.Ina pun dok tau bunganya kaler apa...~~ to K.Ina...thx ye...bunga nie menambah seri rumah kecik sy....:)

Ini la rupanya pokok bunga tu....silakan cuci mata dari tangan yg x berapa nak pro shoot pic nie....main taram je nie....x dak edit edit punya.....malas makin menjalar nie.....layan eh.....


bunga x tau namanya....huhuhu...







Sekian saje persembahan bunga yg x seberapanya nie..........harapnya bole mnyerikan 'rumah kecik' nie ....:) ada masa jumpa lagi.............daaaaaaa....

:) :) Assalamualaikum :) :)


Wednesday, September 12, 2012

WW ~~ 12





TQ to google....not my photo...just share it...:) 

:D


Tuesday, September 4, 2012

8th Giveaway by umiyumi2.blogspot

Ini hadiahnya.............tayang giftnya dulu...kut2 ada mereka-mereka yg nak join gak tu kan.......:)


Menarik kan....bg sy yg minat nie la....kalau orng lain tu...x tau la kan...kut minatnya lain tu....x minat nengok je tau...., sy minat...so sy join ler..........hehe...dok menambah koleksi tefal yg dah sedia ada kat umh nie....:D mau beli sendiri...mahal woooo, mahal tp berbaloi baloi !!!

kuali/wok jenama tefal yg saiznya 28cm...mmg cun la hadiahnya.....insyallah kalau ada rezeki ada la....kalau x de tu...tengok je la orng lain yg dpt.....dah habis cuba dah nie....


Untuk nak tau syaratnya kan....boleh refer SINI ye....semuanya telah dijelaskan oleh sis Umi secara terperinci...

Due datenya : Jam 12 tengah malam 25 September 2012

Lama lagi kan duenya...tp x pe...join cepat-cepat....kang dah lama-lama nnti bole lupa........berminat ?? ok jom join sama-sama...ada rezeki x ke mana....Insyallah...........:)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...