"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Tuesday, October 30, 2012

Hazim n Aisyah


X de tujuan....:D 

lama x berupdate blog nie....
jdi...dri terbiar lama sngt....ini la yg mampu di buat n3...

saje tayang gambar budak berdua nie....Hazim n little girl Aisyah....
Aisyah ~ bru 3 bln umurnya....
Hazim panggil Ecah....hahaha....n kdang2 lgi singkat...Cah je...:D

" sama x rupa kami ?? " 


sehabis daya nak dukung Aisyah yg agak 'semangat' nie... !!!
dia nak...bgi kan aje dia pegang....

Hazim ~~ ada talent jdi abang yg penyayang.....hehehe....
sebab dia suka mengulit dak kecik nie....


Aisyah cuba mengacau abang Hazim tdo....
bila Aisyah tdo...Hazim pulak dok cium² pipi mungil dia tu........

layan kan ajeeee.............:D


Thursday, October 18, 2012

Kek Karamel ~ versi nipis ~

Tayang gambar dulu ...............:)


Hehehe....ini kek minggu lepas.....hari nie memang dah x de....so tgk gambar je la ye :D ....nak buat n3nya dari sehari ke sahari asik tertunda saje....baru la nie dpt masukkan.....

Kek Karemal versi nipis....saje buat nipis....kalau nak yg karamel tebal skit...bole tengok resepinya di SINI ~ KARAMEL VERSI TEBAL ...ecehhh...ada plak tebal nipis ye.....hehe..., terpulang sebenarnya...ada orng suka tebal...ada yg suka nipis....tapi bebudak dlm umh nie....x kira tebal nipis....semua dihentam !!...


Untuk resepi karamel yg nipis nie...sy ambik dari kak Munirah Baharum dan Kak Azlita Aziz  mohon share resepinya di sini ye kak....:)

Karamel versi nipis 

1/2 tin susu cair
70 g gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur.

Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )

Adunan Kek Bahan 1

70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak

Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.

Adunan Kek Bahan 2

140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder


Matikan  mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan  sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.

Merinque
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2

Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.

Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.
Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.
Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula  3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.
Panaskan oven terlebih dahulu. Ita panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160C
Gunakan api bawah sahaja.

Kaedah Steam Bath
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.

Selepas masak biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.

dan hasilnya..............



ok.........selamat mencuba kalau nak cuba...........:D

pssssstttttttttt-----------> sy masih x puas hati sebab karamelnya masih dok berlubang lubang walaupun sy dah kacau secara lemah lembut dan berhemah !!! sungguh x puas hati kat c2 je....ermmmmmm....

akan dicuba dan terus mencuba lagi..........smpi puas hati ...............!


Tuesday, October 16, 2012

Energizing Soy Protein ~ ESP Shaklee

Setelah menjalankan 'window soping' di internet selama lebih kurang seminggu lebih la.......ini la hasilnya.....:) 



survey bnyk tempat juga sebab nak cari price yg betul2 mampu milik.....hehehe....bukan apa....kita kan ada hak sebagai pengguna...so x salah la kan dok tanya kedai sana kedai sini berapa harganya.....bgosnya hanya dalam talian aje.....

Kalau beli kat luar nie......nak dpt harga yg betul2 best...mmg susahla kan....yg penting consultation nya berpanjangan....apa-apa yg x paham...masih bole tnya lagi.....senangkan...:) 

1st time punya percubaan nie....ESP hanya food supplement saje tau...! sbb sy x penah ambik apa2 spplmnt pun sblm nie...dan memandangkan skrng tenaga yg semakin bnyk berkurangan..itu yg teringin nak tau sejauh mana  keberkesanan ESP nie.......jdi..x salah klau nak mencuba kan.....:)

bestnya beli kat sini...sy dapat giftnya sekali.........:) shaker yg comel nie....


comel sesangat la....hnya bole isi 200ml saje...cukupla utk 1 sudu besar ESP nie....siap dapat resepinya sekali tau.....:)

nak tau apa lgi kelebihan dia kan....+ klau berminat juga nak mencuba....bole refer PN NORLAILA ISMAIL . jangan malu jgn segan....Kak Laila sedia menjawab soalan anda.......hehehe....

ok...so sy cuba dulu ya.......kalau ada kemajuan dan perkembangan yg baik2.......nnti akan di share kan di sini....:)


Friday, October 12, 2012

Sup Daging ala² Jom Masak

Assalamualaikum............selamat sejahtera.

Ok...hari nie Jumaat...penghulu segala hari kan....besoknya dah cuti ujung minggu.....cepat je masa bejalan skrng nie....ok...jam pun dah 11 lebih nie kan....yg duk umh tu....msti ada yg dah siap masak kan....ke.....ada yg tgh plan nak masak apa tgh hari nie ? 

Meh tengok 1 resepi hari nie...yg x kurang gak bestnya....ambik dari page Jom masak....itu pasal le namnya ala² Jom masak.....dah bekurun lama pun gambar ni dok teperap....lauknya pun dah x de....baru hari nie terasa nak masukkan dlm blog....nak buat camne.....masa x mengizinkan.......:) 


Ini la sup daging yg sedap dimakan time panas tu....jgn la panas menggelagak sngt ....itu x bagus ye....orng kata ala-ala panas je kira ngam2 tuk dihirup la.....

Untuk resepi nya ~ pada admin Jom Masak....sy share resepinya kat sini ye....mekasih sudi kongsikan sup daging ni ye....TQ...

Sumber resepi : Jom Masak 

Resepinya :-

Daging  ~ direbus hingga empuk, kendian hiris nipis
* rebus daging bersama sebunjut rempah sup
* masukkan kentang ketika daging 1/2 empuk

- selabu bawang holland
- 3ulas bawang putih
**diblend halus ~~ sy x guna bwang holland...x de stok...just guna bwang besar pastu tumbuk saje....

- sebiji tomato belah 6
- seketul halia muda diketuk
- 2 batang seleri di potong serong
- 5 biji cili padi diketuk kasar
- tomato belah 4


siapkan bahan2 yg nak diguna pakai.......:)

cara cara :-

- tumiskan bahan kisar bersama tomato serta cili padi hingga naik bau
- masukkan halia muda & batang seleri....kacau goreng hingga wangi
- masukkan daging bersama air rebusan kedalam kuali & jugak tomato belah 4...biar mendidih
- rasakan garam & perisa


resepi yg mudah dan senang..........sy buat pun main campak2 je...resepi kat atas sbgai panduan sahaja.........nak tambahkan atau kurangkan atau nak tukar bahan pun bole saje....ikut citarasa masing-masing la kan....

selamat mencuba..........sy dah cuba pun.........x cuba nnti x tau pulak rasanya mcm mna kan...........:)


Wednesday, October 10, 2012

WW ~~ 13


:)


1055 m/s

abis suda bacanya...................ngeh3.....


Friday, October 5, 2012

dinner@SR

Assalamualaikum......salam ceria di pagi jumaat nie...selamat bersarapan juga.....
Terasa susah payahnya pulak nak mengupdate blog nie guna tab....nak on pc malas la sngt....mata dah x bole nak pandang screen lelama....nnti kepala bole sakit....huhuhu....dah wajib kene cek mata gaknya....tu kemudian pikir lah... Menu masak masak tak de...! Masak tu mcam macam lah yg di masak....bab nak snap pic tu yg agak M tu...sebab x de resepi....meh nak tayang gambor je lak ye.....gambor dinner kami anak beranak mlm tdi kat SR... adehhh....x paham pulak cmne nak masuk gmbar guna blogger android nie.....sure publish nnti besepah jadinya....lantak le...janji berhupdate! Susah la...layan gambar je la eh...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...