"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Saturday, November 24, 2012

Langkawi ~ Part 1

Assalamualaikum n salam sejahtera.....

ok...now nak bercerita skit...jalan-jalan kami hari tu.~ jalan-jalan ke Langkawi n Padang Besar jer.......phewwwwww........kira cuti cuti Malaysia family yg pertama...ewah..! ada plak ke nak bercuti tmpt lain nie?? planning mcm ada...tp time macam x de...muahahahhaaaa....kaki gatal saje nak bejalan...!!! 

view dri dlam feri ~ otw ke Langkawi

Langkawi ~ sempat merayap utk 1 hari 1 malam sahaja....~ citer malam dulu....malam x kemana...melepak kepenatan dlm hotel saje ~ tmpt penginapan Langkasuka Hotel ~ kosnya x tau...sebab ikut rombongan...so segalnya ketua rombongan yg aturkan...senang gitu ! x payah susah2....yg bestnya ikut rombongan nie....semua orng aturkan.......dri tiket pegi balik naik  feri (naik kat jeti Kuala Perlis) , tmpt penginapan...tmpt nak jenjalan....semua orng dah atur...just bawak body n money...! 

1st time bawak anak2 naik bas....dari n9 smpi ke Perlis...pergghhh jauh ! sib baik naik bas...klau naik keta...mmg kena cari tmpt rehat utk 1 mlm gamaknya ! ~ ....mmg anak-anak teruja....almaklumlah...x penah naik pengangkutan awam.....for me plak...last naik bas spoloh thun lepas....masa tu duk KL blaja n keje..so ulang alik blik kg..op kos la naik bas....hehe....Athirah plak dah penah naik....masa rombongan tadikanya dulu....tp masa tu dia sensorang je ngan kwan2 tadika...so pengalaman kali nie...dgn family n adik beradiknya la plak....

Jejak kaki di Langkawi ~ 13/11 jam lebih kurang 9 lebih pagi rasanya ~ 1st tempt kena bawak kat drebar bas tu....tmpt jual segala macam produk berasaskan Gamat.... ~ x beli apa pun kat sini...coz..stok minyak gamat kat umh pun bnyk lagi orng bagi....:D


Nama kedai ~ lupa nak snap pic...:D tp kat Langkawi nie...bnyk tempat sebenarnya jual produk Gamat nie...x susah pun nak membelinya..

Memanjangkan lagi perjalanan....ke Cable Car ~ tmpt pemes la klau g Langkawi nie....x naik pun....Athirah je ngikut mak sedaranya naik....malas nak naik...x larat rasa nak jalan masuk ke dalam tu...tggu kat bawah2 tu je...tgk gelagat orng yg makin lama makin ramai....!! ~ x de rasa nak naik sebabnya....niat hati ke Langkawi nie...nak nyoping jer........bole gitu...? kikiki.....

Sebab x naik cable car nie....just ambik pic dari bawah je....jadi la....:)






Antara pic yg di ambil....

2 orng budak ~~ Muka penat tunggu kkk naik cable car.......lepak2 je kat bawah nie smbil mkn n minum.........:D


Next Journey ~~ to Beras Terbakar kat Padang Matsirat 

buat next n3 lah.......ingt nak selesaikan 1 page je nie tadi....macam ada masalah plak nak load gambar nie....

to be continued.............:D


Tuesday, November 20, 2012

lagi dan lagi ~ ~ Soft Cotton Cheese Cake

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Lama dah rasanya tak mengetuk keyboard di malam hari...ntah kenapa.....malam nie ...tiba2 rasa macam nak buat n3 saje.....seminggu sudah blog ditinggalkan....myb sebab tu la kut rasa macam ada sikit 'rindu' kat blog nie....n insyallah...besok kalau kelapangan....akan BW lah kat blog rakan-rakan yg sudi bertandang di sini...walaupun sy x menjengahkan diri ke 'rumah' kengkawan......

Seminggu x buat n3.....penat sebenarnya.....nak duduk atas kerusi nie pun rasa lagi letihnya perjalanan yg ditempuh minggu lepas....mana x jauhnya....dari n9 ke perlis......memang kematu dah rasanya.....! tapi nak ke  Langkawi la punya pasal...sanggup tu...!! apa pun...dah selamat pegi....dah selamat bejalan...dan selamat kembali ke home sweet home.........:) ~~ kalau rajin n ada masa nnti nak buat n3 dan tepek gambar skit....kalau rajin....kikiki....

Ok...balik pada tajuk asal ~~ gambar yg ditepek atas tu....itu projek b4 jalan jalan aritu.....ntah nape tiba2 time tu rasa teringin nak membaking kan.....so...itu la hasilnya...kek yg simpel...n yg penting...anak2 suka !! kalau anak x suka....kang kek x abis....membazir kan...! sape lagi nak menyantapnya...harapkan sy...mmg x la... takat makan sepotong 2 je......suka buat je lebih pun.....:D


Kek yg gebu dan lembut ! makan sejuk lagi sedap........:) dah bnyk kali pun buatnya....mmg x menghampakan lah....resepi boleh tengok SINI , kalau malas nak klik c2....sy tepek juga la resepinya lagi sekali kat sini....

Resepi asal : alma@myresipi.com 

Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon * syifa x letak, tp gantikan dgn esen vanilla.

Cara-cara

Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).


Kalau tengok resepinya macam banyak keje kan....tp kalau dah buatnya...insyallah x susah.....4low resepi...insyallah hasilnya memuaskan......:)

Insyallah besok ada masa sy bw ye....pastu sy nmpk ada penambahan 4lower tu kan...thnx pada yg sudi 4low lah....tp pada yg dah folow tu...tp x tinggalkan link...maaf bnyk2 lah....sebab x tau la sy mcm mana nak 4low back...sbb x dpat nak dijejaki.....

Ok....sampai jumpa lagi...selamat malam...sebelum tido jgn lupa baca doa...:) jgn lupa ! ,  juga doa  buat saudara islam kita di Gaza....moga mereka dalam lindungan Allah s.w.t...insyallah.....

Assalamualaikum.....


Sunday, November 11, 2012

Cipta rasa ~ ESP ~ cuti sekolah....jom holiday....^__^

Assalamualaikum..........selamat sejahtera...selamat berhujung minggu.....:) 

Yeayyyyyy...! cuti sekolah dah mula....telebey excited sudah ! ....hahaha.......excited la...nak berholiday on ice gitu...:D cuti kemana ? (eh eh..ada ke orang nak tau ?? hahahaha...~ syok sendiri !) ada la....... x la atas ais pun....dlm M'sia nie je pun.... teman2 lain cmne? msti dah ada plan nak bawak anak2 time cuti sekolah nie kan ?....Jom cuti cuti Malaysia.......... selamat bercuti juga...:)

thx google

hari nie rasa cam nak baking someting, tp yg simpel je la kut........sempena nak tutup dapur seminggu nie......dalam kepala nie dah plan dah.....tp urat2 kat badan nie.....terasa cam penat la sngt...lepas duk mengemas bilik Athirah sepanjang pagi nie...kasi bersih bilik.....segala buku sekolah tahun lepas...simpan sudah...!! penat tgk kertas dgn buku2nya bersepah.....tp kejap je tu pun....sekejap petang nnti....errmmmm...konpem la besepah balik dikerjakan adik2nya....letih yg x berkesudahannnnn...........klau plan membaking jadi....ada la kut tayangan makanan lepas n3 nie...insyallah......:)

hari nie nak share pasal ESP yg dok beli aritu la kan......nie nak share cara yg sy minum la....sedap gak buat camnie...rasa2 oren sunquick la rasanya....


Cara nak buat senang sngt....sebab selalunya mcm susah je nak telan susu macam tu je kan....yg nie kita kasi kick sikit...! tuang susu full cream tu kan....pastu mmg la kena tambah 1 sudu besar ESP shaklee pastu kasi + 2 sudu besar oren sunquick. sedapppp....! rasa2 masam, lemak dan manis....x perlu la tambah gula.....ikut tekak dan selera sy tu....

Sebenar ESP nie bole je nak tambah dgn air apa pun....tapi buat gini pun ok dah...:) kan kan kan... bagi yg minum ESP nie.........nak try bole je...........:)

Dah...jam dah pun ke angka 12...moh kite ke dapur........ke dapur je la...g makan....hehehe....:)



Monday, November 5, 2012

Nasi goreng ala-ala kampung

Assalamualaikum....selamat sejahtera.....:)

Awal pulak rasanya dok bersiaran pagi nie......layan blog dulu...sebelum tggu matahari naik...nak kuarkan ampaian yg penuh dgn kain baju tu. Musim hujan yg kejap on kejap off ni.......ampaian besar mana pun...klau penduduk dlm rumah tu ramai, ...mmg x kan cukup la....., jawabnya...tumpang sidai kat pagar je .. Kalau dulu masa duk kat Kl....duk umh flat...ermmm....paham2 je la...kadang smpi ke ruang tamu kain baju  dok begantung..... ~ dah citer pasal kain baju lak nie.... 

Lupa nak tanya...dah sarapan ke ? pasti sudah kan...dan nak kul spolah lebih dah pun nie...:D 

Ok...hari nie alhamdulillah...sarapan dengan nasi goreng...biasa-biasa saje....main campak2 je pun nie...ala-ala mcm nasi goreng kg jugak la...sayurannya pun simpel saje....yg penting....budak2 nie bangun tido...dah bole ngap...anak2 da bangun pun...........hehehe....


Macam nie la hasil yg ala-ala saje....nie pun dah alhamdulillah.........ada ke yg nak tau resepi campak2 nie ? kalau x de pun...sy nak kongsi jugakla....ki3....

Bahan2 

3 mangkuk nasi putih
1 ke 2 biji telur
* 15 ke 20 biji cili padi ~ ikut citarasa, kalau nak pedas lgi...bole tambahkan
* 2 ulas bawang merah
* 1 ulas bawang putih
* ikan bilis ~ agak2, kalau nak lebih perisa...boleh tambah dan tambah lagi 
lobak merah ~ potong dadu
kacang panjang ~ potong kecik2.
garam
minyak

Cara-cara.

1. Tumbuk bersama bahan yg tanda * ~ x lumat pun x pe....janji becampur gaul semua.
2. Panaskan minyak , tumiskan bahan yg ditumbuk tadi sehingga garing. pecahkan telur.
3. Masukkan lobak merah yg dipotong dadu tadi, tggu sebentar supaya lobak agak2 lembut ( x terlalu lembut~ sedang2 saje) masukkan nasi putih, dan masukkan kacang panjang yg dipotong pendek tadi.
4. Perisakan dengan garam. dan goreng hingga masak..
5. boleh hias dengan ikan bilis goreng..siap dihidang........:)

Biasa nasi goreng kg...guna kangkung kan, ....tp kalau guna kangkung...konpem la budak2 nie tolak tepi....senang guna lobak dan kacang nie....dah tentu la diaorng makan...


Selamat menjamu mata............dan menjamu selera.........jumpa lagi.......:D


Thursday, November 1, 2012

Super Moist Eggless Chocolate Cake

Assalamualaikum....selamat sejahtera.

Diam x diam dah pun masuk bulan nov 2012 nie....seminggu lebih lagi nak Awal Muharam....lepas tu masuk bulan 12...dan akhirnya masuk ke tahun 2013....makin lama masa makin cepat dan pantas berlalu....

ok...terus ke tajuk utama ! disebabkan x tahan godaan dri blog kak Noor lah..maka rajin x rajin...merajinkan  diri gaklah buat bende nie,  tp x sia-sia la membuatnya kan...sebab finish already lah...! semalam buat...hari ni sudah licin !!! thx la K.Noor sebab berjaya menggoda sy dgn lelehan toping cekelat dia tu....hehehe...

Kasi tayang skit gambornya dulu........:)


Suka bila sesutu yg dibuat tu....menjadi + habis dimakan seisi rumah...x rugi pun buatnya...senang la sngt...moist...mmg moist btul la....thx pada yg empunya resepi...dan sy mohon share nak panjang-pangjangkan resepi tu kat sini ye....mekasih..........:)

Sumber resepi : Bicara Kak Noor n Rahel
Resepi dari : DJ
ditry test : AM

Bahan:

1 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1/2 sudu ecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (dr pt ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco peminat coffee semestinya guna coffee emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak atau myk jagung atau mentega cair
1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara:

1.Panaskan oven pd suhu 160'C.Sediakan loyang kek.Griskan dengan mentega.
2.Ayakkan tepung bersama bkg powder,soda bikarbonat & serbuk koko di dalam bekas besar.Masukkan tpg susu,garam dan gula perang.Kemudian kacau rata.
3.Masukkan air sejuk,minyak masak,esen vanila dan coffe emulco/chocolate emulco.Kacau perlahan-lahan dg whisk.Pastikan adunan tidak berketul.
4.Akhir sekali,masukkan cuka atau jus lemon.Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
5.Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
6.Sejukkan kek setelah masak.Boleh jugak dihiaskan dengan topping kegemaran.


Untuk toppingnya tu....sy buat macam Ina Garten dalam rancangan barefoot contessa tu....just guna choclate chip ditambahkan dengan fresh cream....double boil kan...pastu curah je atas kek.....so yummy !!! 


x dapat la nak hias bagai tang atasnya tu, yg dpatnya cuma curahkan topping tu aje....askar kecik dah duk menunggu....snap pic pun dah main taram je...janji ado !! hahaha....

 

 Ok..ibu ~ dah siapkan...? dah bole cucuk....n ngap !!!! sabar je la budak kecik sorang nie....pantang jumpa makanan.....tp x pe...sbb dia kuat makan la ibu pun suka masak macam2............hehehe.............:D


x bole ckp dah !!!! ngap saje !!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...