"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, December 27, 2012

Jubah Abaya Dubai Giveaway

Assalamualaikum & Selamat sejahtera.

x de idea nak buat n3 apa nie....so merajinkan diri join GA nie...meh kite sesama join :D


moh ler..sesape nak join tu...sila klik banner kat atas nie ye...

hadiahnya ~ abaya yang sy kira sangat la cntikkkkk.!! 

due datenya 15 Januari 2013 ~ lambat lagi kan....

syarat penyertaan seperti di bawah 
    1. Blogger
  • Jadi follower blog ni dan blog http://www.dobuy.blogspot.com/
  • Buat simple entry bertajuk Jubah Abaya Dubai Giveaway .   
  • Jangan lupa letakkan banner dan syarat2 penyertaan  
  • Anda perlu letakkan url post giveaway ini ke dalam entry anda.
       
2. Facebook
  • Like page Do Buy Dazzle
  • Like post ini (seperti gambar di sebelah).
  • Share ke wall Facebook anda mengenai giveaway ini & tag Do Buy Dazzle
     
     





    atau x jelas lagi ye....boleh refer SINI

    jom la join !!!



    Wednesday, December 26, 2012

    ILUS ~ by Melur Jelita

    Assalamualaikum & Selamat Sejahtera.

    novel baru lagi...........hehehe....:D


    tajuk buku I Love You Stupid !


    ketebalan ~ x tau....x bukak lagi....

    since beli last week....till now...plastic x bukak2 lagi....muahahhahaa.....

    beli sebab terpengaruh ngan rakan2 bloger lain kata best...kikiki...

    beli jugak sebab buku nie tebal ~ skrng tgh buat hobi baru ~ suka kumpul novel tebal2...:D

    bila nak baca ~ ntahlah......tggu ada masa terluang !

    now tgh bzy nak setelkan jahit lencana skolah kakak nie...i jahit manual ok...x dak mesin2 nie....sakit pinggang ko...!

    nie curi masa skit hupdate blog + bw jap mana yg sempat.....

    nnti jumpa lagi ok...~ insyallah....

    daaaaaaaaaa



    Tuesday, December 25, 2012

    LIKE LIKE LIKE

    Assalamualaikum & Selamat sejahtera.

    x nak cakap banyak....just nak mintak tolong pada rakan2 yg tengah on9 facebook tu kan.......

    tiada paksaan.....

    cuma nak seikhlas hati je pada rakan2 yg baca n3 nie kan....terutama kengkawan yg ada pesbuk tu kan kan.......hehe...meh le LIKE gambar nie.........due datenya 28 Disember 2012......

    itu je permintaan sy .......:D 

    x nak LIKE page pun x pe tuannya kata ~ tiada paksaan juga....Tuannya kata lagi...just suruh kengkawan LIKE picture sahaja............senangkan..? 

    nie LINK picture sy ye....sila la klik....:D


    ini gambar yg akan tertera.....


    pada kengkawan yg sudi LIKE tu...jasa anda amat lah sy hargai ye....

    TERIMA KASIH ...


    Friday, December 21, 2012

    Puff Sosej

    Assalamualaikum, selamat sejahtera.

    Jumpa lagi...alhamdulillah...... Dan utk semua yg sudi baca n3 nie...selamat berhujung minggu ye...mesti ada yg dah planning nak bercuti panjang smpi hujung tahun nie kan...apa pun...selamat bercuti ye...

    kami sekuarga stop dah bercuti...klau nak jenjalan pun...area dekat2 je la...x p jejauh dah...dah nak bukak sekolah nie....kena la sediakan kelengkapan sekolah anak2 plak...banyk keje nak di buat....biar siap awal2 kan....weken nie pasti la bnyk tempat yg sesak + ramai la orng nak beli kelengkapan akhir buat anak....seminggu lgi skolah nak bukak dah...selamat sopinggg...! 

    bebel panjang2...ada ke orng nak baca? ntahlah....baca la kalau nak...x nak bole skip......:D

    Hari nie kan...nak share 1 makanan yg simpel je pun sebenarnya....mudah la sangat2...~ buat bekpes ari tu...hari apa ntah...x ingat...tp dlm minggu nie la....gamba da berapa hari tersimpan...baru malam nie ingtnya...huhuhu....

    Ini la diaa.....puff sosej ~ di buat bekpes ~ anak2 suka...itu paling penting ! cicah dgn sos aje...:)


    Senang yg amat sebabnya guna puff yg ready made je...kalau anda yg rajin sesangat tu...nak try buat puff sendiri pun ok gak....:) ~ google je resepi puff....banyak di alam maya....hehe..

    Ini bahan2 simpel yg sy gunakan 


    Bahan kat atas tu  : -

    Sepeket puff pastry ~ sy guna jenama kawan tu, memang ngam2 dgn sepeket sosej.
    Sosej ~ pun sepeket 
    sebiji kuning telur
    mentega/majerin

    Cara2 nya...

    ambik sekeping puff
    gulung sosej dalam puff tu
    siap digulung~ kelarkan sikit atasnya
    kemudian sapu la dengan kuning telur tadi.
    letak dalan dulang pembakar yg dah disapu dgn majerin/mentega tadi.
    bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 20 ke 25 minit...atau sehingga masak 
    biarkan sejuk.


    Sy gulung2 kan gini jer semuanya....mudah dan senang tau....sekali sekala buat gini pun ok apa.....anak2 insyallah suka punya lah.....

    nak buat ? silakan..mudah senang, jimat...yg pasti bersih ~ sbb buat sendiri........hehehe.......

    jumpa lagi di lain waktu ~ happy wekend :D


    Thursday, December 20, 2012

    20.12.2012 ~ my big big day !!!

    Assalamualaikum...........selamat sejahtera.

    20.12. 2012 ~ tarikh hari nie kan.....~ special kan date nie....sekali seumur hidup gitewww jumpa date cmni.....:D

    today is our (me n hubby la...) genap le usia perkahwinan kami yg ke ~ 9 tahun.... alhamdulillah...

    9 tahun. ~ macam2 dugaan...pahit manis masam masin...~ segala bentuk rasa ada....huhuhu....itu namanya alam perkahwinan kan.... x pernah ler sentiasa manisnya.... mesti la ada pahit masinnya......klau x...x best la...kikiki....


    Ini...kad jemputan kahwin kami 9 tahun yg lepas.........:D ~ masih ku simpan...sebagai tanda kenang kenangan...... op kos kan...nnti bila dah makin lanjut usia (insyallah moga dipanjangkan usia kami)...ada sentimental value tu........ 
    Kad nie tempah kat kedai bawah kat bangunan Mara tu.......alaaaaa...kat Bangunan MARA kat Jalan Raja Laut tu ler....kan bwah tu bnyk kedai printing....tp kad nie x la secanggih kad2 kawin zaman la nie.....

    9 tahun yg di lalui..~ alhamdulillah....kami dikurniakan tiga cahaya mata......aminnnn....semoga rezeki makin bertambah dan bertambah di tahun tahun yg mendatang....insyallah...........


    Athirah ~ 8 tahun....Hadif ~ 5 tahun n kecik yg makin nakal nie...Hazim ...tahun depan dah 3 tahun ~ tahun depan....nie pun dah ujung tahun dah...tnggl seminggu lebih kurang nak ke 2013........makin lama....semakin cepat masa berjalan rasanya nie....makin cepat plak rasanya my kiddos nie membesar.....


    gambar nie...kena kecik je...malu plak nak bgi besar.....hehehe...

    9 tahun yg lepas....~ gitu ler pesennya......ada x puas hati benornya bab pakaian time nie....:D

    dah dah...x leh tgk lama2....malu...........:P


    to my hubby ~ thx utk segalanya....

    Moga....ikatan perkahwinan nie...kekal ke akhir hayat...........

    insyallah....amin....

    :)


    Wednesday, December 19, 2012

    Kuih Keria

    Assalamualaikum...........selamat sejahtera.....:)

    jumpa lagi nie...dah nak ujung2 tahun nie.....bagi rajin skit update blog nie....x mo kasi sawang bnyk dah...x larat nak "sapu" nnti.....harap2nya la....x tau la plak lepas nie mood menjunam plak dah.....sape tau kan....


    gambar tu kan..........sebenar lama dah tersimpannya gmbar nie....x sempat nak update je....~ kuihnya pun dah lama abissssss !

    buat kuih nie pun...sebab keledek banyak yg datang dari sini.......... kuih nie antara salah satu menu hasil keledek....

    Nak membuatnya...x la susah sangt pun.......kat sini sy bagi kan resepinya......

    Bahan-bahan

    3 ke 4 biji  ubi keledek ~ saiz sederhana
    1 cawan tepung gandum
    Sedikit garam
    minyak utk menggoreng
    3 sudu besar gula dan sedikit air

    Cara-cara

    Bersihkan dan potong agak sederhana keledek dan rebus ubi  sehingga empuk.
    Toskan airnya dan bubuh sedikit garam. ~ kalau air tnggl sikit..lenyek sekali pun x pe.
    Lenyek2 kan sampai hancur~ buat nie sementara ubi tu masih panas lagi,
    Bila sudah siap lenyek ~ ketepikan dulu biar sejuk.
    Bila dah sejuk. masukkan tepung gandum dan sedikit garam tadi.~ uli sebatikan
    Buatlah bentuk gelang2 smpi adunan habis
    Dah siap buat bentuk ~ boleh goreng smpi masak.
    sejukkan dulu sebelum di sira dengan gula.

    Cara nak sira gula :

    Masak gula dengan sikit air ~ guna kuali lain
    Didihkan gula hingga pekat.
    Masukkan kuih dan kacau rata
    Kacau sampai gula nampak bertali baru boleh tutup api.
    Bila dah tutup api, kacau lagi sampai gula nampak  kering kat kuih tu, pastu rasa2 x melekat tu...kira ok la...
    kena sentiasa kacau, klau x gula boleh hangit kat kuih.


    selamat mencuba..........:)


    Tuesday, December 18, 2012

    Donut memang gebu !!

    Assalamualaikum.............selamat sejahtera.

    Lama dah rasanya x masukkan n3 pasal masak memasak nie.......asik duk cite pasal tmpt becuti je kan....ada plak yg bosan nak ngadap nanti...... X pe...kita selang seli kan cite k...lagipun blog nie bukan pasal makanan saje...apa2 yg sy nak share pun.... x kisah la kan....:D

    Ok..balik pada cite donut...~ donut nie buatnya petang semalam....mood tiba2 + angin apa ntah yg melanda.... makanya...jadi lah donut yg x seberapanya nie.... 


    Donut celop coklat....... sekali Athirah dtng dapor....siap tnya...nape x buat donut kaler2 mcm dulu....~ adoii...bnyk plak prmntaannya...senang ckp..kemudian la yg tu...buat ini dulu....sbb time dia dtng...bende dah siap goreng pun....


    keje kakak....cuma tolong tabur rice choc je.....eh eh...tiba2 tangan budak kecik tu sibuk je nak tolong....pantang le tgk orng lain buat keje...dia pun nak jugak.....

    Untuk resepinya....sy ambik kat blog Izzah...mmg sedap...gebu je....sekali hadap....petang semalam gak abisnya....x tunggu smpi mlm dah....laju sungguh !! 

    Nie sy share kan resepinya ye...~ pada Izzah...mohon dipanjang panjangkan resepinya ye....:)

    sumber resepi : Izzah Muffin Lover
    di try test : AM

    2 sk yis mauripan
    1/4 cawan air suam
    1sk gula

    *satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.

    3 cawan tepung gandum
    4 sb gula
    1/2 sk garam
    2 sb susu tepung
    1 biji telur
    1/2 cawan air - kurang lebih
    2- 21/2 sb butter / marjerin

    Cara-caranya:-

    Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar.
    Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung. Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga llicin atau tidak melekat ditangan.
    Biar kan doh didalam bekas yang bertutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
    Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
    Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
    Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.
    Sedia dinikmati.



    buat 2 versi ~ coklat n salut gula.... 

    try le...insyallah x mengecewakan.........:)


    Monday, December 17, 2012

    Ke Sini Lagi ~ Cameron Highlands

    Assalamualaikum.........selamat sejahtera....

    cuti minggu lepas ~ kami menuju ke sini lagi ..........:D ... , tdk bermalam di sana... balik hari saje ( stay umh sedara di perak) .... sebab tahun lepas dah penah tido kan...jdi kali nie...pegi hari .....layan gmbr skit dulu....kemudian lah kite story mory k..........:D ~ nnti bila ada time....






    X sah kan...kalau datang sini x makan bende2 yg berasaskan stobery nie.....:)


    Thursday, December 13, 2012

    Langkawi ~ Part II

    Kesinambungan dari Part 1 ~ SINI.

    Next journey tu...kami di bawa ke Beras Terbakar di Padang Matsirat....sepanjang jalan masuk ke rumah yg ada beras terbakar nie....banyak woooo kedai kedai jual kain batik dgn kain pelikat...siapkan je duitnya....bole tahan murah juga....:) 


    Sepanjang jalan tu...kedainya x ambik pic....malas plak sebab pegang tngn anak kan....x dan nak ambik pic....pastu sibuk plak pilih fridge magnet yg macam2 paten kat sini.....hehehe....


    Cuaca time nie panas....x la terik sangat...tp alhamdulillah sepanjang hari berjalan...x hujan.....cuaca pun cool je menyambut kedatangan kami.....cewahhhhh !!!

    next jouney ~~ ke Kilim Geoforest Park ~~ part yg best...di bawak naik bot laju...perggghhh...! sekali ambik selekoh...cam nak terbalik bot rasanya....tp yg pasti jaket keselamatan kena pakai la...


    Harga tiket x ingat plak berapa....hehe.......
    kat sini ada bahagian2 nya la drebar bot tu bwak p jenjalan....seriau je naik bot nie...!


    Jenjalan naik bot nie....bukan tgk keliling saje...pemandu bot tu siap tunjukkan lagi antara pemandangan yg menarik la kan kat area Kilim nie...macam gambar atas nie....antaranya kawanan helang tu...yg dapat tangkap pic pun sekor tu je...yg lain dok bawah cbuk tangkap makanan.....

    then...batu yg bentuk rupanya macam orng red indian tu.... pastu pulau tu....pulau kasut namanya....sebab ada rupa kasut kan...kalau pgi dan dpt tgk dgn mata kepala sendiri...mmg best !...subhanallah....mmg cantik...!!

    dan satu lagi batu yg menarik.....


    batu yg berbentuk ala ala penyu tu....menarik ..! 

    last tempat yg di bawa kat Kilim nie kan...kat sini 


    memula tempat sangkar ikan.... dapat ambik pic belangkas nie je... ikan lain x sempat dah.....sibuk dok pegang tangan hazim....klau x pegang...mmg naya la...kiri kanan air tasik....huhuhu....dok jalan atas kayu papan tu pun seriau je.... dalam kepala dok pikir...tahan ke tdk kayunya.....huhuhu....

    pastu kami ke gua kelawar..... apa yg menariknya...? ntah le...x masuk pun dlm gua tu....x larat dah nak jalan... tggu kat luar je...yg pastinya mereka2 yg masuk tu kata...dlm tu gelap la....., gelap je la kan...da namanya gua...

    Abis menjelajah Kilim.... kami di gerakkan ke Idaman Suri dengan  kedai Hj Ismail Group....mmg sakan le nyoping coklat....ambik x hengat...bila dah bayar......ermmm...sndiri mau ingat le.... 


    Ok...last la nie cite pasal Langkawi...
    pstttttttttttt sebenarnya da lama n3 nie tertunggak duk dalam draft....sehari selepas n3 part 1 tu dah buat dah...tp asik tertangguh nak edit balik...tu pasal lambat publishnya....

    Itu la part2 best berblog nie....bole buat draft dulu kan....ki3...mcm orng maleh cam den nie ha....huhuhu...bila dah buat draft tu...dah jdi cam pekasam pulak...disimpan la lama2.....

    Ok lah...panjang pulak n3 kali nie.....bukan selalu pun..........:D


    membasuh.....memasak. ....tired2....!!!

    Assalamualaikum....selamat pagi.....:)

    cuaca pun alhamdulillah......panas aje pagi ni.....jadinya...ambik kesempatan ler mmbasuh baju yg melambak sngt...g bejalan mmg la best...part yg x bestnya...itu la...balik aje...mmg mesin basuh tu kena keje x berenti la pagi nie.... sian2....

    sementara mesin dok putar putar.....meh kite kejekan ikan dan sotong nie....penat g tangkap kat pasar pgi nie...ki3....


    plan nak masak lemak cili api sotong ditambah dgn kacang buncis....pastu goreng ikan saje....cencaru tu..bsok je la kut ~ itu pun klau besok duk umh....kikiki....~ ada hati lagi nak bejalan.... ( mesin basuh dah bunyi tut tut tut ~ tanda benti...suh sidai kain..... ~ susah le update pkai tablet nie...lembap semacam je ha...!)

    stop dulu ye.. nak masak....! dah 3 hari x on dapur.....maleh betul la... nak beli makanan kedai.... tekak cam x mau masuk dah nie.... nak x nak...kena la masak...... huhuhu.....

    sape nak tolong masak ? pastu dapat makan la sekali upahnya..................hehehe....

    insyallah petang kang...klau ada masa...kita jumpa lgi ....+ nak jenjalan kat umh kengkawan.....daaaaaa...:D

    jom masak !!! jom sidai kain !!!


    Wednesday, December 12, 2012

    Monday, December 10, 2012

    jalan jalan lagi...

    Assalamualaikum dan salam sejahtera.....

    snap pic di RnR Dengkil~petang tadi...hehehe.....kami jalan2 lgi.....:) perjalanan yg x dirancang nie.....dah mendamparkan kami di bumi perak pulak........

    insyalllah...moga percutian atas permintaan athirah ngan hadif nie....
    berjalan lancar.....


    Sunday, December 9, 2012

    Alhamdulillah.....ini hasilnya....^__^

    Assalamualaikum, selamat sejahtera...

    Hampir 2 weeks kan blog x berupdate....jadinya petang yg mendung ni...tuan rumah rajinkan lah juga mengemas....menyapu segala habuk dan sawang yg dah melekat dan terlekat....hehehe...., Hari nie terajin skit sebab x ke mana.... 2 hari dah dok merayap.... pinggang rasa cam nak patah aje dok dalam kereta... 

    Nak BW pun ye juga....almaklumlah....lama sudah x jenguk rumah kengkawan semua...apa kabar la agaknya ye... dapat bw pun 1 2 blog je yg sempat....sorry la pada kengkawan yg lama sy x jenguk tu....ntah resepi dan cerita apa la yg hangat2 dan terbaru nie...

    Cerita sy hari nie... pasal ubi keledek, dulu ada sy kongsikan n3 nya kat blog nie....citer pasal memula tanam... pastu... citer pasal tumbesarannya...... pasal n3 yg lama nie... klau nak tau ~ kalau nak tau la.... x nak tau pun x pe.... sy x kisah pun....:D cerita2 lama tu bole review kat sini PART I , PART II n PART III. ada 3 story...dan yg ini mybe yg last la kot......:D

    Dan daripada 2 biji itu.............ini lah hasilnya..............:)


    Ini cabutnya hujung bulan 11 haritu....cuaca hujan2 nie...mmg senang mencabutnya.... bukan sy yg cabut pun....en.asben yg cabutnya.....:D  

    Tak abis makan pun....dapatlah bagi pada jiran sorang sikit....nak makan semua...mmg x larat...yg dapat buat pun, kuih keria pastu buat masak lemak pucuk manis, ..goreng jejari keledek skit...pastu goreng keledek....itu je lah...itu pun..semuanya buat sikit2 aje....alhamdulillah...:)


    Memula ingt banyak nie aje....makin lama dicabut....makin banyak lagi dalam2 tanah tu....mmg puashati....x rugi kan berbudi pada tanah....pasti ada hasilnya........sekarang nie...tunggu pulak yg tanam kali yg ke2 tu....yg itu...x cabut lagi....


    sipi2 je gambar en.asben yg mencabutnya.... :D

    Insyallah....next n3 sy kongsikan hasil dari keledek nie...kuih keria je pun..............hehehe....gambar dah ada...tp nanti2 lah kan....nnti x de point plak nak buat n3.........hehe...

    sampai jumpa lagi................:D


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...