"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, January 3, 2013

Akhirnya.....siap !!!

selesai gak akhirnya....15 buah buku.....
maka dengan  itu....habislah juga pembalut buku sebanyak 5m x 34cm......
5m lebih skit la.....da rasa cam nak patah pinggang plak....!
 rutin biasa bila anak dah memulakan persekolahan..........
:D


rutin biasa je balut buku ni....
dri time zaman skolah dulu....time tu..balut buku adik adik...
skrng balut buku anak plak....
nak buat cmne...
terima je la.....

time dok balut buku tu...biasa la kan...selingan mesti dok belek2 buku Athirah nie....
menariknya zaman skrng...buku semua kalerful gitu !

dan yg rasa advancenya plak tu..tahun 3 pun dah belajar camne nak buat email bagai....
sungguh maju sukatan pelajaran skrng.....


siap belajar cara nak buat animasi...
nak download file lagi....
nak copy paste lagi...
macam2 lah....!


time sy dulu...dapat pegang comp pun masa form 4....
thun tu dlm 95 ke atas....zaman tu bru pnggunaan komputer nie nmpk meluas la....
semua orng duk sibuk nak gi kelas kompter lepas abis SPM....

nak buat akaun email segala bagai nie....
zaman U baru nmpk cmne kegunaannya...
kalau dah zaman U tu....tau2 lah umur brapa masa tu kan....
tak ke 18 ke atas...??

kira bertuah bebudak skrng....
dan makin bertambah tanggungjawab mak bapak...
sebab anak2 dah tau kegunaan internet semua nie...

so mak ayah...rajin2 pantau apa yg mereka buat.....:D

panjang plak dok bebel malam nie.....hehehe........


10 comments:

Cik Gee said...

teringat zaman sekolah2 dlu.. takde duit beli pembalut buku, last2 balut pakai surat khabar. itupon kalau ade surat khabar. selalu beli pembalut kertas minyak yg murah tu je.. ^^

dasat buku teks zaman skang, patutlah sy penah jumpe budak umor 10tahun da ade blog sndiri.. keh3..

Mel said...

Tula tingat zaman skolah dulu2 mak belikan pembalut kertas minyak. Dah sekolah menengah baru pakai pembalut bunga2...

Bila dah ada buku macamani pun,warna-warni, budak2 ada yang makin malas..Belajar pun tak nak, banyak menjurus kepada gadget dan teknologi.

Kesuma Angsana said...

mmg suka bab2 balut buku2 ni hehehe

Diana said...

Saya dulu kalo balut buku mesti memula balut ngan kertas hadiah...biasanya akan pilih corak kartun-kartun yang cantik n warna yang menarik...

Pastuh balut lak ngan plastik...plastik beli plastik alas meja tu..yang tebal gile tu...

hiihi...semua tu kenangan dah..
Zaman sekarang pembalut bukul dah sedia ada kot kan.... yang buka tang glue masukkan buku.. lekat..dan siap!

Lambatnyer anak nak masuk sekolah..
Teringin nak balut buku ler...hikhikhikhikhik

ogyep yummy mellow said...

Macam same aje duty kita.. membalut buku2 anak2... hehe..

Amie said...

Dunia di hujung jari... anak2 kecil sebenarnya lebih cepat menangkap pelbagai maklumat secara maya...

Asyifa Mustaffa said...

Cik Gee ~ sy dulu balut ngan kertas mnyk gak...tp tula...kdang x tahan kan...cepat je koyaknya....

bdak 10 thun ada blog?? cam x pecaya...huhuhu...


Mel ~ penah gak pakai yg bunga2 tu....tp plastiknya mudah koyak kan...mahal lak tu....da la beli sndiri time tu...guna duit belanja je....hehe....

bdak2 skrng telebih manja sbnrnya...da bnyk kemudahan...tp x ambil peluang dgn sebaiknya...


KA ~ sy memula mmg semangat kak...dah makin lama tu...semangat merudum !...hahaha...


Diana ~ mak ai...lagi rajin...2 3 kali balut....hehe...

x nak guna yg dah siap tu...mmg ada jual..penah guna time Athirah darjah 1...x tahan lama...kejap je...last2 tanggal...
senang balut sendiri cmnie...puas hati skit....:)



Ogyep ~ sama eh kak...hehe...mmg rutin kan kak....nak buat cmne....:)


Amie ~ betul kak kan...budak2 mmg senang kita nak ajar...nak2 yg mmg cepat paham tu...lgi la mudahnya....

Cikgu Ma said...

teringat zaman skolah plak...tp dh jadi cikgu ni pon masih balut buku..x suka kalo ada buku yg tak berbalut ^_^

Asyifa Mustaffa said...

Cikgu Ma ~ kan...klau jdi cegu nie...dri kecik smpi besor x abis2 p skolah....hehe...balut buku pun mmg x abis2 gak........:)

Nur-nba said...

Wah hebatnya siap ada cara2 nak buat akaun emel.. Kak Nur tak tahu pulak tu.. Untungnya budak2 zamab sekarang.. Syifa tak guna pembalut plastik ready made ke? Kalau tak silap untuk buku kerja pun ada juga dijual.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...