Assalamualaikum & Selamat sejahtera.
Jumpa lagi....ambik kesempatan jap update blog yg dah berapa hari x berupdate...~ nak buat camne...tuan rumahnya buat2 bzy...ki3.......
Nie pun curi2 time gak nie...sementara Hazim smbung tido ~ sambung tido la...pepagi dah bangun time abang nak g skol tadi...lepas abang g skol...dia ajak plak ibu dia membongkang sama atas katil....sementara nak tggu dia tdo tu.....yg dah rasa macam bazir masa nak tggu dia lelap balik ( jgn la plak korang asume ibunya tdo blik !!! ...x elok tau tido lepas subuh...rezeki x masuk !!! ).....wajib bgi dio tido balik...baru free n easy nak buat segala keje ~ walaupun dia x kacau....tp lagi mudah buat keje sebenarnya bila x de orng nie.....so separuh keje dah siap....bole la menaip dan bw mana yg patut.....:D
sebelum tu kan....tq pada rakan2 yg sudi tinggallkan komen kat mna n3 tu....nnti sy jejak anda semula ye...:)
Ok...nie kuihnya ~ Seri Muka .... suasana persekitaran yg suram ~ sebab hujan lebat....gambarnya pun x berapa nak cukup cahaya...~ den maleh nak setting camera...janji ado...!!! ki3...~ gitu le bila mood makin merudum !!
Ada Seri x kuih nie ???
Nie kuih nie ~ buatnya mnggu lepas......baru kini mau diperagakan.............hehehe...biasala...kan dah kata...kerajinan menhupdate makin tipis....!
geram sebenarnya tengok kuih nie.....geram nak mencuba !! dan gini la hasil yg x seberapanya..... bila dah rajin plak ~ bahagian atas tu...sepenuhnya gunakan daun pandan yg dikisar ~ pergghhhh...! gile rajin tak ?? hehe....x de pewarna2 tiruan ok.......! :D
meh kita tinjau resepinya plak....... ~ resepi ambik dari blog Kak Yatie n blog K.Ct.
Resepi
Sumber resepi : Kak Yatie n Kak Ct Delima
Di Try Test : AM
2 cawan pulut
2 1/2 cawan santan cair ( saya guna 1 1/2 cwn je..)
sedikit garam
Cara-cara :
Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
Lapikkan pelastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran 8 inic.
Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Lapisan Atas:
2 cawan santan pekat
1 cawan jus pandan + warna hijau
3/4 cawan gula
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastad
1 biji telur
1 sudu kecil garam
Cara-Cara :
Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau rata. Tapiskan.
Tuangkan perlahan-lahan atas pulut dalam loyang tadi.
Kukuskan lebih kurang 30 minit.
**Utk adunan ni saya masak sebentar di atas api perlahan sehingga berwap sahaja dan tuangkan di atas lapisan pulut tadi. Kukus lagi selama 20 minit dngn api sederhana.
Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau pelastik.
~ Nak bagi tau ~ MY 1ST GIVEAWAY duenya 18 Januari nie....~
nak join....klik SINI...
senarai nama yg dah join plak...klik SINI...
tq....:)
Kalau dekat dapat juga kakak merasa tapi jauh dapat tengok jadilah..
ReplyDeletehubby suka makan kuih nie tapi saya tak pandai buat..lepas nie boleh ler saya cuba buat..tq
ReplyDeleteassalam Syifa
ReplyDeleteakak buat kaswi keladi jom tukar2 piring ye he he akak nk serimuka
salam Syifa, akak mmg suka kuuih ni tapi tak pernah buat pun cuma pernah makannnnnn je tunggu permintaan yg ramai baru leh buat dan berbaloii kalau sekadar dua orang makan heheee beli je, tapi kalau dpt yg syifa lagi best kan mesti sedapp
ReplyDeleteKak Zakie ~ klau dekat mmg lama dah anta sepiring...:)
ReplyDeleteSalmi ~ sy pun 1st time buat...bukan teringin nak makan...teringin nak buat je sbnrnya...hehe...
Mama Sara Nur ~ Wsalam, sedap2 tu....meh kita tukar2...~ mcm sebelah umh je bnyinya....:)
K.Noor ~ Wsalam kak....mmg berbaloi lah mmbelinya klau 2 orng je yg mkn kak....sy sbb nak try buat je....itu yg terajin tu....:)
nyummy!!! salah satu kuih feveret.. sgt suka makan!! kalau bulan puasa mmg wajib buat nih.
ReplyDeleteAslmkum Asyifa
ReplyDeletedah berseri kuih serimuka ni....tambah guna daun pandan...asli rasanyakan...
re; mmg sejuk cuaca skrg...grrr...mcm pasang econ. kalau sapa ada ashma mmg tak digalakkan berada lama di luar rumah...
Salm syg syifa..
ReplyDeleteWahh akk jeles tue dgr org leh baring2smbung tdo dgn ank..he heee nk join jew rasa..dh brseri2 dh kuih tue..seyess akk suka color hijau camtue..cantikk jew.
Suka kuih ni.. Masa kecik2 dulu mak akak rajin buat..
ReplyDeletedah cantek dipandang kuehnya tu Syifa, lagi cantek klu dapat makan..hehe..kat sini ada serimuka labu..yok mampir rumah akak, mamam serimuka kita@pun tukar2 kuih..hehe..
ReplyDeleteNampak serinya Syifa.... suka warna hijaunya tu, nampak real je.. pulutnya pun nampak halus sekata!
ReplyDeleteTun ~ wajib buat ! ...bgosnya...:)
ReplyDeleteMamasya ~ mekasih kak....:)
K.Zila ~ jgn jeles2 kak....ki3...
ok eh...kira ok la kan...msuk perut gak....:)
K.Nur ~ mak sy x rajin buat...sbb kekurangan orng yg mengemarnya kat umh tu....
Rohah ~ mcm sebelah umh je bnyinya kak...kalu dekat lama sudah betukar piringnya....:)
K.Amie ~ thx kak....sudah lepas ke perut pun kuihnya....:)
Sedap boleh Cuba tak penah buat
ReplyDelete