"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Sunday, July 28, 2013

Kena serang dengan malware....


first time kena macamni. gelabah la juga kan...sebab tak lepas2 bila nak viewnya...sungguh rasa macammmmm...camne nak cakap ye...ermmm...orng2 yg penah kena camni je yg bole faham perasaan ni.

Bila view di tablet..boleh jer...di phone pun ok...hati dah mula rasa x best..dan pikir macam2...( alamak..blog x bole nak bukak...camne nak bw, camne nak jumpa kengkawan...camne nak bg tau diaorang blog x bole masuk...haishhhh...) macam2 le pikirnya...bila orang x penah kena nie...

Bila dah 2 3 kali bukaknya tak lepas2....hati mula dah rasa panas semacam jer...pastu mula la terpikir pikir...nak tanya sape ni...adoiii laaa, ....last2...hati dah kecewa...tutup semua...senang citer !!! + hari pun bertambah malam. Tgh duk nyusukan Hafiz ler...tetiba idea datang...nape la...x ku tanyakan pada en.google...dia kan semuanya tau...!

Bila disearch ayat malware menyerang....tu diaaaa....berderet tutorial yg duk ajar kita camne cara nak buang mende alah nie...so....sebab hari dah malam....badan pun dah letih...ok..! sabar...besok pagi baru setelkan...

Jadinya...lepas sahur dan solat dan setelkan semua...sementara si kecik hafiz lena diulit mimpi...baik ler digodek godek blog ni kejap...

PUNCANYA ~ baru tau....sebab bukak guna chrome...memang akan detect malware ni...bila buka guna mozila...selesa ! mmg dia tak keluar...guna IE...x tau pulak...sebab dah lama tak guna IE tu sebab macam slow sikit...

Then, ada beberapa bloggers yg ajar...kata mereka cuba buang icon B di bloglist, then remove blog yg malware bawa tu dari bloglist kita...( ada tutorial yg kata remove terus blog tu, maknanya x yah follow dah la...tp macam x best pulak ler nak remove....sebab blog2 yg difollow mmg sy suka pun).

Jadinya, sy cuma buang blog ( pembawa malware ), tu dari bloglist sahaja, then..buang icon B tu juga, hasilnya....alhamdulillah....dah boleh buka pun guna Chrome........:)

So, dah boleh senyum lebar.....:D, baru la bole sambung mengkukis lagi hari nie dengan hati yg aman dan tenteram.....thx pada google...n bloggers2 yg buat tutorial nak hapuskan malware tu...banyak sangat tau, ...kalau sape2 yg kena macamni....serach jer di google... banyak bloggers yg buat entry pasal malware ni...

psssstttt ~ entry terpanjang kut nie....alhamdulillah hati senang...., bila masalah setel !

 

7 comments:

dear xila said...

penah kena gakk,,,aah caranya senang je search je tuto kt gugel bederet tips keluor heee

Mamasya said...

Salam Syifa

blog dapurmamasyapun ada kwn blog report tak boleh buka ke malware. tp bila buka sendiri kat PC lain tak da pula. Syifa buka blog dapurmamasya ada detect malwave tak?

Amie said...

Saya ni bukan tahu sangat pasal dunia komputer ni he hehh... nak juga tambah pengetahuan tentang virus malware

Syifa, nak tahu rupa cream nestle tu boleh klik sini:
http://salamisimon1.blogspot.com/2013/07/puding-mango-casablanca.html

azieazah said...

Blog saya pun 2,3 orang dah bagitau pasal Malware dan depa tak leh masuk. Tapi saya dok cari list yang ada virus tu tak jumpa pula.

Jika Syifa tahu blog mana yang jadi punca, buang dulu blog tu di list anda. Nanti lepas seminggu dua, baru masukkan semula.

aizamia3 said...

kalau kena mau panic sekejap + tak senang duduk dibuatnya.. ;)

Kakzakie said...

Kena 2-3 kali on macam ini yg keluar memang berpeluh dahi dibuatnya kan Syifa. Mujur dah ok..

Kesuma Angsana said...

seb baik dah tau sebab & punca yer !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...