Assalamualaikum,
Hari ni nak share resepi kek yg simpel jer....lama duk dalam folder nie...asik tergendala aje bila nak updatenya...
Nie basic kek zaman mak2 dulu kala....zaman2 sy suka tolong mak pukul gula ngan majerin, dan zaman bila nak makan kek ni...time raya je mak buatnya...rasa meriah skit ~ mlm pengumuman raya, dan malam tu jugak la baru nak buat keknya.., ...bukan mcm skrng...semua bole makan anytime...x yah nak tggu raya2 dah kan..hehe..
Basicnya.kek ni sebab guna majerin, gula tepung dgn telur...itu saje...pastu kalau nak kaler2..buh ler serbuk koko ke, sirap ke .. jadi la dia kaler2... :)
Meh nak share resepinya
1 cawan majerin
1 cawan gula icing
5 biji telur gred B
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri
1 sk baking powder
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar parutan kulit lemon
2 sudu besar air perahan jus lemon
5 sudu besar jus sunquick
Caranya :-
1 Pukul majerin dengan gula, smpai gula betul2 rasa dah hancur dan majerin pun dah putih/kembang.
2 Masukkan esen vanila , dan masukkan telur sebiji2 smpi habis.
3 Masukkan tepung2 tadi yg telah diayak dengan baking powder kedalam adunan.
4 Masukkan parutan kulit lemon dan jusnya, serta jus sunquick tadi, pukul hingga sekata dalam adunan.
5. Bakar suhu 150 darjah celcius, selama 45 min atau sehingga masak.
majerin ~ mmg guna planta dan mmg x nak guna butter sebab mak buat x guna butter...:D, zaman dulu2 mak buat kuih muih ni...lebih pada majerin je...sbb majerin lgi murah kan dari butter...
tepung tu..nak guna tpung gandum saje pun bole jer...ikut ler mana yg adanya...kek ni walau pun simpel jer...x sampi 24 jam...licin bebudak kat umh ni kerjakan....
nyum nyum makan panas2 sedap nie..guna loyang saiz berapa ye
ReplyDeleteaDisH sHidA ~ loyang saiz 8 inci
ReplyDeletearitu beli lemon konon nak buat iced lemon tea ke, ulang buat kek lemon ke...tapi haram....tak rajin...sudahnya buat basuh ikan je, dah kurang fresh...
ReplyDeletebetul tu,zaman kanak2 sy dapat makan kek yg mak buat cuma malam raya.kek panas2 dan bau semerbak satu rumah ;)
ReplyDeleteskrg anytime nak makan kek beli je kat kedai
ni kek nisbah 3:2:1:1 sy panggil
(3 telor,2 tepung,1 majerin,1 gula)
hehe
Ye lah... dulu2 mak k.gee pon buat kek masa raya jer... guna marjerin dan pukul pon pakai tgn jer... dekat sejam baru kembang... hasilnya kek yg sgt harum dan k.gee paling suka kek yg berkerak hangus... nostalgia kannn....
ReplyDeletemesti semerbak bau oren dalam rumah. bestnya nak try buat jugak lah !
ReplyDeletebetul tu ...dulu2 kalau nak makan kek time raya saja.
ReplyDeletekalau tetiba ai rajin nak buat.. resepi kat blog ni ai amik.. ;)
ReplyDeleteWaduh dap..daap..daapnyer asyifaa!!
ReplyDeleteuissshh lieya bace ni sambil terbau2 haruman lemon...mcm kek oren tu kan...lepas jek bakar wangi semerbak bau orennyer.....
ReplyDeleteKA memang suka buat, best sgt !
ReplyDeletezaman kecik2 dulu selalu jugak menolong mama wat kek. mmmg resepi2 lama selalu guna sukatan secawan marjerin secawan gula. hihi..
ReplyDeletewahh..nampak sedap ni kak :)
ReplyDeleteassalam Sifa
ReplyDeletenostalgia raya dulu2 he heee mlm raya yg sibuk
sampai skrg pun Syifa raya akak masih suka kek yg guna planta sb baunya lain harummm sedap he hee
adik beradik semua pengemar kek cam ni
Nampak sedap boleh cuba nie
ReplyDeleteargh!!!tak sabar nya nak tunggu hujung bulan ni sebab nak pegi beli oven... yay! boleh try lemon cake ini! heheheh
ReplyDeletenak copy resepi.... boleh??
ReplyDeleteIn Sha Allah..hujung minggu ni nak trylah... :D
sedapnye wpun simple...nk try lah...
ReplyDeleteCicah air kopi memang sedap ni.
ReplyDeleteRajinnyeeee.nmpk sedap tuuu
ReplyDeleteMakan panas2 sure sedapkan AM...
ReplyDeleteadoii sodapnya...
ReplyDeletetq kak share resepi ini..inshaallah nk cuba nnt