"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Tuesday, January 29, 2013

Siakap Stim simpel !!!

Assalamualaikum & Selamat sejahtera.

Meh nak cite skit pasal menu lunch semalam....plan nak buat n3nya ptng semalm.....tp itu la....tetiba je kaki rasa mcm gatal merenyam nak kuar......maka n3nya pagi nie baru terbuat......:D, biasala tu...bnyk n3 tertunggak...yg dok dlm draft pun...ntah bila bole di publish...huhuhu...x pe...kayuh pelan2....

Menu Siakap stim yg simpel saje...mmg x de bahan2 berat sangat pun...just main campak2 je nie....tp hasilnya superb....!!! en asben kata sedap....Athirah plak kata....wanginya bau..........hehehe...~ ibu..kembang setaman dgrnya.....:D


huh...! x nmpk ikan....terselit disebalik bahan2 campakan........hehehe...

Resepi yg simpel nie.....saje nak share.........:-

1 ekor ikan siakap sederhana besar
2 batang serai ~ diketuk
2 helai daun limau purut
3 ulas bawang putih *
1 inci halia *
10 biji cili api *
1 biji buah tomato ~ potong bulat atau nak dadu pun ok.
2 biji limau nipis ~ ambik airnya
garam ~ lumur pada ikan
1/2 cawan air ~ agak2 je air nie utk kuahnya
1 sudu teh tepung jagung
daun sup ~ tabur lepas masak....lagi wangi..

Caranya :

1. Basuh ikan bersih2 ~ pastu lumur dengan garam.
2. hiriskan bahan2 yg bertanda * dan taburkan sahaja.
3.Serai di ketuk, taburkan saje atas ikan ~ daun limau purut...siat sikit...nak lgi wangi ~ sumbatkan serai dgn daun limau purut tu skit dlm perut ikan. 
4. perahkan limau nipis ~ 1/2 curah pada ikan , 1/2 lgi bancuhkan dgn air yg digaul dgn tepung jagung ( utk pekat kan kuahnya)
5. Balut kemas2...pastikan jgn smpi bole terbuka balutan ~ syifa balut guna aluminium foil je...
6.Air msti panas terlebih dahulu ~ kukus dlm masa 20 min. 

Siap...! bole hidang....~ rasanya ada masam ada pedas skit...kalau tegigit cili api la..........:D



Semalam makan dgn sayur campur tambah dgn sambal belacan saje....simpel saje lauknya ~ cukup utk sekali mkn.....alhamdulillah......:)


Friday, January 25, 2013

Kek Coklat simpel aje ... ^__*

Assalamualaikum & Selamat sejahtera.

Bersiaran lagi....:) hari nie nak kongsi kan menu utk anak2 sebenarnya....lama dah x buat kek choclate....so hari nie...ntah angin rajin mana yg datang menghembus x tau la.......jadinya...bila dah kena tiup2 dik hembusan angin tu....rajin jer nak sukat2 segala benda...ayak2 tepung lagi....hehe....jadinya....siaplah sebiji kek yg ala kadar sahaja.....


dapatla menggembirakan hati si bujang Hadif yg snyum lebar bila tgk kek coklat....( sbb dia suka mkn sebarang jenis kek ) hari2 ada stok kek kat umh pun x pe kat dia...) Hazim...~ hazim x kisah...semua bende masuk tekak dia....x pemilih makanan....Athirah ~ yg kakak nie makan...tp tgk mood dia...susah nak sruh mkn....tu badan cikeding jekk....


Resepi kek coklat yg ini, ambik dri blog kak Lina. dok jenjalan kat blog dia ....nmpk cam menarik pulak nak cuba resepi yg disertakan...tgk bahan2 pun...x la susah sngt kan...mmg semua ada stok pun....jdinya...apa lagi...lancarrrr saje menyukat segala bahan...

Sukatan utk resepi nie...sy gunakan 1/2 bahannya saje...sbb klau tgk dari resepi K.Lina...macm bnyk je dapatnya....so sy kurangkan jadi 1/2 lah...mmg ok...n ngam2 la utk kami sekuarga pun....

Pada K.Lina ~ sy mohon share kan resepinya di sini ye....:)

Resepi

Sumber resepi : K.Linapg
Di try test : AM

Bahan-bahan:

100g Serbuk Koko*(1 cawan)
200g Gula pasir*(1 cawan)
1 tin Susu sejat*
200g Minyak Masak Sayuran*(1 cawan) ~ syifa guna minyak jagung
250g Susu Pekat*(1 cawan)
4 biji Telur gred A - pukul sehingga berbuih
150g Tepung Gandum (1 1/2 cawan)
1 st Soda Bikarbonat
1st Baking Powder

Cara-cara

1.Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dengan api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya.Tak payah sampai menggelegak/mendidih.
2. Satukan dengan telur yang dipukul tadi dengan hand whisk. Gaulkan bahan2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
3. Masukkan ke dalam loyang.Bakar hingga masak.Suhu bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus ~ syifa bakar suhu 160 darjah selama 45 min.
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.


jemput jemput jamu mata.........:D

nak sepotong ke ??

ambik la yg bawah nie.........:D


jumpa lagi.............:)


Wednesday, January 23, 2013

WW ~ 15

Assalamualaikum & Selamat sejahtera

Tuesday, January 22, 2013

Lepat Ubi Kayu

 :D ~ n3 auto publish ~ :D

Meh nak show gambor dulu....hehehe....


ok....buat cuci mata saje.........:D

kuih dah abis....

ini hasilnya daripada cerita di SINI...

kan dah kata petang sabtu nak makan lepat kan...

alhamdulillah dapat................:)

seminggu nie...asik dok show gamba ubi kuning la yek.....jgn ada yg bosan udah ler....kikiki...


sudah siap....tp x sejuk lagi....petang2 nnti bru bole potong.....klau x sejuk betul....konpem la x cntik time potongnya kan.....tu pun dah ada kecacatan tang atasnya...huhuhu,.....dalamnya x tau lagi cmne....

Lepat ubi nie...hasil tangan my mother in law gitu......resepi x de sukatan....sebabnya ubi yg dah siap sagat ( x sagat pun...guna mesin kelapa je....buatnya guna sagat...kul brapa plak nak siap lepatnya...time pun udah petang masa tu....biasa la...moden kan....hahaha...)...banyak dptnya...

Resepinya :

Ubi yg dah siap disagat
kelapa muda diparut 
gula secukup rasa
garam ~ secukup rasa saje

daun pisang yg dah dilayur ~ dipotong 4 segi.

Caranya : 

gaul rata semua bahan2 ~ rasa la sendiri kalau x cukup manis....tambah gula smpi cukup rasanya....
sudukan rata atas daun pisang, dan lipat la daun tu...
kukus smpi masak

my MIL kata...kalau nak sedap lagi....ubi kayu sagat tu kan....bole tapis dulu dan tggu dlm beberapa jam...~ buang airnya....hasilnya lagi padat dan sedap....

x dan nak nunggu tapis la....x tahan sngt nak makan lepat nie....semenjak dok tanam batang dia lagi...dah pasang niat....kalau cabut.....hasil pertama ...mesti buat lepat....~ hihihi...azam dah tercapai....!!! misi berjaya.......:D


kuih dah abis ~ cuci mata je ye....:D

kuih talam tu....insyallah gambarnya kemudian...........



Nak 1001 daya.....

Assalamualaikum.....selamat sejahtera....

xtvt pgi nie....menyagat ubi kayu.....huhuhu....penat ko...! Lenguh tangan den nie ha....nak try buat talam ubi sebenornya....ntah jadi ntah tdk.....wish me luck....:).....


itu la kan....nak 1000 daya....nie bukan 1000 dah....nie 1001 daya nie.....ntah jadi la tdk....x penah buat sbnrnya....hehehehe...

Monday, January 21, 2013

Pemenang My 1st Giveaway

Ok...1stly....nak ucapkan bebanyak terima kasih pada 35 orang kengkawan yg sudi join MY 1ST GIVEAWAY hari tu........:D 

dan mesti ada antara yg join tu x sabar kan nak tau sape yg menang....sy yg dok buat bende2 nie pun x sabar nak tau sape yg dapat....:D

hasil cabutan semua....si kakak (Athirah) yg buat....dia yg cabut ye....TAHNIAH pada yg menang......:D


So..... selepas membuat keje2 print out.....menggaris....menggunting.....dan menggulung nama 35 orang yg terlibat itu......maka..........ini la hasilnya......


PEMENANG PERTAMA

ialah ~ no. 19




PEMENANG KE DUA

ialah no.2




Tahniah pada pemenang, giftnya seperti yg diajnjikan haritu......

urusan pengeposan hadiah akan dilakukan sebaik sy dpt add para pemenang ye....

so kalau lebih 3 hari pemenang x ada respon....maka sy akan buat cabutan semula ye....

terima kasih sekali lagi pada semua yg sudi turut serta.......:)


UPDATE RABU 6/02/2013 :  ADA PERUBAHAN PEMENANG DISEBABKAN PEMENANG 1ST , TIDAK MENUNTUT HADIAH .


Monday moning.....:-)

Assalamualaikum.....& Selamat sejahtera.....selamat pagi isnin....ada y monday blues ke ari nie.....apa pun....moga ceria hari nie......:)


insyaallah....harinie nnti sy umumkan nama2 pemenang utk my 1st giveaway tu ye....:)

Saturday, January 19, 2013

Bila xtvt "BERSIH" dilaksanakan.....

Assalamualaikum.....& selamat sejahtera....

Bila orng BERSIH....kasi bersih semua.....hehe....x de lah...ini semua mcm x dirancang pun....yg sebenarnya mmg nak cabut ubi kayu tu petang karang.....dah kebetulan abang sulung asben ini dtng menyinggah....so...kira rezeki dia la kan....

Along ~ (abng sulung asben), dia nak blik ke kg sbnrnya...tp biasa la...rumah ku ini kan RnR...mmg jdi tmpt persinggahan pun.....x kisah tu...suka orng dtng nie...kan bwak rezki kan....hehe...dan kebetulannya kak.long nak ambik pucuk keledek je pun....tp da bejangkit buat keje lain...cabut ubi kayu, cabut keledek....cabut  serai...last2...terang skit keadaan kwsan kebun kecik ku itu.....hehe... 

meh layan gambar....sib baik along kata ambik gamba....klau x..mmg x ingt lansung nak snap gamba mereka2 yg 'bekeje'....sebhagaian xtvt tengahri buta....cuaca mendung je..x panas...tanah pun lembap...mmg sesuai la sangat nak mengerjakan tanaman2 itu semua.....


camne x dikatakan BERSIH....kebetulan plak 2 beradik nie pakai baju kuning....kikiki....

pastu buat plak xtvt gini....:D....

gigih tu cabut ubi kayu ~ lupa nak snap gmba pucuk ubi yg banyak tu....huhuhu....


hasilnya.....!! alhamdulillah...

ubi kayu kuning ~ ku suruh k.long buat lepat....

suh dia buat kat kg....nnti petang ku dtng bertandang makan saje....hahaa.....bgos x...?

x pe...dia x kisah...~ kami sekepala....bole marah2 merajuk gitu....:D


kasi potong sama dia along...!!!


bnyk dptnya.....ku ambik skit je...yg lain suh dia angkut...

besok2 boleh rebus....cicah dgn kelapa parut muda.....

pergghhhh...leleh air liur lak membayangkan nih....!


ubi keledek ~ ada seketul dua je yg matangnya....yg lain muda lgi....

so cabut skit je....


lastly ~ gamba biras den....hehe...sipi2 je...x leh penuh...dia x bagi.....:D

dapat bnyk gak serai nie...

semua bgi k.long angkut....

yg ku ambik....3 batang je....sbb ada lgi yg tertanam....

ok...tu saje utk hari nie....

moga dapat la makan lepat ubi petang kang......hihihi....


Friday, January 18, 2013

Update Terkini !!!

Update terkini : My 1st Giveaway 

duenya tepat jam 12.oo am mlm karang

nak join sempat lagi

klik SINI.


untuk rakan2 yg dah join...thanks bebanyak....

bole double cek nama kat 


ada 34 nama yg tersenarai,

kalau nama x tersenarai....bg tau ye....

Terima Kasih



pagi jumaat.....

assalamualaikum.....& selamat sejahtera.....moga ceria di pagi Jumaat nie.....:)


keadaan dpn umh....angin kuat....mcm dok tepi pantai....sejuk jer.....

MY 1ST GIVEAWAY

Assalamualaikum....& selamat sejahtera.

1st n3 utk 2013 ~ dan post nie adalah entry melekat sehingga 18 JANUARI 2013 ~ utk new n3, sila scroll di bawah !!

Meh la singgah sini jap.......jgn la main lalu je...mai mai singgah tengok sini......:D 

psssssssssttttttttt adik-adik, abang-abang, kakak-kakak sekelian............meh join GA sy...yg giftnya x seberapa nie....


gambar atas nie utk anda yg jadi pemenang ye....!
No.1
hadiahnya ~ beg tupperware + fm dari Langkawi 1pcs  + fm Cameron Highlands 1pcs

nak jelas lagi beg tupperware tu...mcm gmbar bawah ni...


besar tau beg nie...boleh isi macam2...nak2 kalau g soping time hari Sabtu kan x guna plastic beg...so bawak je beg nie...segala benda bole angkut ~ max weight 7kg...

ok ...utk
No.2 
nie giftnya....

fm dari Cameron Highlands 1pcs  + Langkawi 1 pcs


Dah tengok kan giftnya tu kan......meh nak story syarat-syarat yg mudah je nie....x nak la menyusahkan anda-anda yg berminat nak join.......:D 

Syarat-syarat :-

1 ) Terbuka untuk semua yg membaca entry ini. ( mereka2 yg bermastautin di Malaysia).

2) Komen kat box komen "SAYA NAK" ,
Tinggalkan alamat blog anda beserta email address dan nama penuh anda di ruangan komen post ini. Untuk pembaca yang tidak mempunyai blog, boleh tinggalkan email beserta nama penuh. dan untuk yg datang dari facebook~ tinggalkan link facebook anda beserta nama penuh. ~ utk yg ada blog x perlu kot buat post/entry pasal GA nie...dan  x perlu la susah2 kot nak follow blog nie...tiada paksaan....:D...kalau nak buat gak ~ x de markah utk n3........:D

3) Tarikh tamat GA ialah : tepat jam 12 tengah malam (waktu Malaysia) 18 Januari 2013 ~ Insyallah pemenang akan diumumkan pada 21 Januari 2013

4) Pemenang akan dipilih cara cabutan bertuah ye..., pemenang akan sy hubungi melalui EMAIL sahaja. Sekiranya pemenang yang terpilih tidak menjawab email dalam masa tiga (3) hari, kemenangan adalah terbatal dan undian akan dibuat sekali lagi.

Terima Kasih......

mood ~ saje suka suka....sebab x penah buat GA....kikiki.....sila la komen..............jgn segan jgn malu.....:D





Thursday, January 17, 2013

Hati unta ~ nak buat cmne ni....?

Assalamualaikum & selamat sejahtera....


ok...nak tanya nie..... bende kat atas nie hati unta...

dah google segala mcm x tau cmne nak buat...

ada sape2 tau cmne nak olah hati unta nie untuk dimakan ?? 

orng kata baik tuk asthma kan.....jadi klau ambik nie....asthma tu hilang lansung ke ??

cmne ye cara nak masaknya ??



Pancake Simpel Aje ^__^

Assalamualaikum & Selamat sejahtera.

Dah sarapan ? mesti dah kan...selamat sudah bersarapan...:)

Hari nie rajin telebih skit....almaklum la...bila tekak rasa mcm nak je...itu yg rajin skit tu..... Pancake mudah nie...dah berapa kali pun membuatnya...dan dah berapa kali share kat blog nie ~ kat SINI ~ ..., tp hari nie nak share gak lagi...sebabnya...senang lah yg amat nak membuatnya....

Dah la senang nak buatnya...anak2 plak suka makan......nie nnti kalau x habis pagi nie....terus buat utk minum petang ~ jimat !! ki3..... bujang sorang yg skolah tu ~ Hadif la....bila blik skolah...mesti tnya ibu masak apa....manjang lapar aje bila balik.....so pancake nie...mmg bole masuk tekak dia....dan tekak orng2 kat umh nie.....

Kali nie cicah plak ngan sos coklat nie......huhuhu......sedapppp......sedaaapppp.....:D


share gak lagi resepinya kat sini....meh jenguk bawah nie...., selalu buat sy gandakan adunan nie...klau buat 1 adunan saje...kat umh nie x cukup...

sumber resepi : Dapur K.Lily

Bahan-bahannya :-

3 sudu besar butter-dicairkan
1 biji telur
1 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula
1 cawan susu segar
1 sudu besar jus lemon - kalau tak letak pun takpe
secubit garam

Cara Membuat :-

1. Campurkan semua bahan, guna blender...blend sebati
2. Biarkan adunan selama 10 minit**
3. Tuangkan sesudu adunan dlm kuali non stick yg tlh panas
4. Balikkan adunan bila nampak permukaannya berbuih
5. Biarkan seketika, bolehlah diangkat. Hidangkan dengan maple syrup dan jem kegemaran.


Kalau nak try buat....buatla....x rugi punya....buat utk minum petang pun best gak....

selamat mencuba

jom BW.........

:)


Wednesday, January 16, 2013

Kuih Seri Muka

Assalamualaikum & Selamat sejahtera.

Jumpa lagi....ambik kesempatan jap update blog yg dah berapa hari x berupdate...~ nak buat camne...tuan rumahnya buat2 bzy...ki3.......

Nie pun curi2 time gak nie...sementara Hazim smbung tido ~ sambung tido la...pepagi dah bangun time abang nak g skol tadi...lepas abang g skol...dia ajak plak ibu dia membongkang sama atas katil....sementara nak tggu dia tdo tu.....yg dah rasa macam bazir masa nak tggu dia lelap balik ( jgn la plak korang asume ibunya tdo blik !!! ...x elok tau tido lepas subuh...rezeki x masuk !!! ).....wajib bgi dio tido balik...baru free n easy nak buat segala keje ~ walaupun dia x kacau....tp lagi mudah buat keje sebenarnya bila x de orng nie.....so separuh keje dah siap....bole la menaip dan bw mana yg patut.....:D

sebelum tu kan....tq pada rakan2 yg sudi tinggallkan komen kat mna n3 tu....nnti sy jejak anda semula ye...:)

Ok...nie kuihnya ~ Seri Muka .... suasana persekitaran yg suram ~ sebab hujan lebat....gambarnya pun x berapa nak cukup cahaya...~ den maleh nak setting camera...janji ado...!!! ki3...~ gitu le bila mood makin merudum !!

Ada Seri x kuih nie ??? 


Nie kuih nie ~ buatnya mnggu lepas......baru kini mau diperagakan.............hehehe...biasala...kan dah kata...kerajinan menhupdate makin tipis....! 

geram sebenarnya tengok kuih nie.....geram nak mencuba !! dan gini la hasil yg x seberapanya..... bila dah rajin plak ~ bahagian atas tu...sepenuhnya gunakan daun pandan yg dikisar ~ pergghhhh...! gile rajin tak ?? hehe....x de pewarna2 tiruan ok.......! :D

meh kita tinjau resepinya plak....... ~ resepi ambik dari blog Kak Yatie n blog K.Ct.

Resepi

Sumber resepi : Kak Yatie n Kak Ct Delima
Di Try Test : AM

Lapisan Bawah:

2 cawan pulut
2 1/2 cawan santan cair ( saya guna 1 1/2 cwn je..)
sedikit garam

Cara-cara :

Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
Lapikkan pelastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran 8 inic.
Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.

Lapisan Atas:

2 cawan santan pekat
1 cawan jus pandan + warna hijau
3/4 cawan gula
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastad
1 biji telur
1 sudu kecil garam

Cara-Cara :

Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau rata. Tapiskan.
Tuangkan perlahan-lahan atas pulut dalam loyang tadi.
Kukuskan lebih kurang 30 minit.

**Utk adunan ni saya masak sebentar di atas api perlahan sehingga berwap sahaja dan tuangkan di atas lapisan pulut tadi. Kukus lagi selama 20 minit dngn api sederhana.
Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau pelastik.



~ Nak bagi tau ~ MY 1ST GIVEAWAY duenya 18 Januari nie....~ 

nak join....klik SINI...

senarai nama yg dah join plak...klik SINI...

tq....:)


Friday, January 11, 2013

Crepe Oreo

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera.

Jumpa lagi.........:) hari nie mengcrepe lagi ~ baru je berapa hari yg lepas buat crepe milo coklat tu... hari nie kena buat lagi....

x larat dah dengar Hadif dok mntak2 bila dia blik skolah......ingt nak buat besok....tp cam x smpi hati plak nak tggu besok...bila dah 2 hari buat janji dgn dia....~ hari nie rajinkan lah jugak.....

Makanya...hari nie....buat 2 crepe ~ yg kaler kuning kat belakang tu...crepe milo + coklat...n yg terbentang di depan pic nie crepe oreo....resepi masih sama macam buat crepe milo coklat hari tu ...


Kan...yg belakang tu...kaler kuning tu....yg tu crepe milo coklat. 

sukatan kali nie, digandakan...

resepi masih sama 



x cuba buat lagi ?

cuba la....:D

sebelum tu kan...

nak bg tau nie....

 nak war2 kan lah...MY 1ST GIVEAWAY tu.... due date next week....sape nak join...masih open lagi.........:)

dan utk anda yg dah join ~ bole cek nama kat SINI.....

daaaaa............



Tuesday, January 8, 2013

cuci cuci....dinner done....!

Alhamdulillah.....

selesai dinner.....

our dinner tonite....simpel jer....:D

sate.....ayam + daging (boli yo nie....) + ada nasi yg digoreng ~ sendiri goreng eh...x beli pnya...:D

itu saje.....


selesai dinner....

mesti cuci kasi clear sebelom tngglkan dapor...!!


kasi bersih....

anggun ....!!! bersih berseri....kikiki....

berseri ke ??

bole la kan....dari belonggok pinggan mangkuknya....

sy "alegik" tgk sinki penuh2  nie..... :D

sy la....kut orng lain tu...x tau la kan....hehe...


Monday, January 7, 2013

Crepe Milo Coklat

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera.

Alhamdulillah............jumpa lagi....masih diberi nafas dan nyawa utk meneruskan hari nie....insyallah....:)

Pagi isnin yg indah dan cerah....selamat lah menjalankan segala aktiviti hari nie...pada yg bekerja tu....kerja rajin2 ye......pada suri rumah tu plak.....selamat menguruskan rumahtangga..........:D

Hari nie ~ 1st resepi utk 2013....sebelum nie x de resepi ~ ada sebenarnya....tp cam x berkesempatan nak menaip, itu yg ada 2 3 folder gambar yg x berusik lgi.....q dulu lah....bsok2 x de idea...baru tepek kat sini...bole gitu ? hehe....~ .....asik citer2 pasal anak je kan....nnti orng bosan plak.....hari nie nak cite pasal crepe...! ramai dah blogger2 masak yg dah pun tayang menayang aneka crepe mereka kan, Kali nie......turn sy plak.....mood sudah datang dengan begitu jayanya semalam...maka........terhasil la crepe nie.....

Nak buat crepe nie...x payah tggu durian lah......apa2 saje filing dalamnya kalau rasa nak letak....letak saje....., tapi anak2 x begitu gemar plak crepe yg diletak buah2an nie....penah makan crepe durian......x  disentuh lansung pun diaorng....jadinya....try le buat choc campur milo gini.....abis licin di lantaknya.....x tggu smpi malam dah.......rasa aiskrim gitu !!!


Sy ambik resepi adunannya dari Kak Zila, bezanya, Kak Zila guna oreo, sy guna choc n milo filing didalamnya, mmg ngam2 lah dapat........x terlalu banyak.......dan x terlalu sikit juga....semua merasa, puas tu....x la kut...sebab masih diminta lagi....plan nak try buat crepe oreo plak pasni.....:)

Rasanya ramai juga kan yg dah simpan n share resepi crepe nie...... jdinya....sy pun nak share jugak kat sini....~ buat tatapan dan info utk diri sendiri pada masa lain ~ kalau buat lagi.....tp insyallah mmg akan buat, x rugi tau cuba....:D

Resepi : Crepe Milo Choclate

di try test : AM

bahan-bahan

20gm tpg gandum
20gm tepung ubi
10gm tpg kastard
10gm tpg jagung
1 biji telur
1 sdk myk masak
1 sdb gula halus
40ml susu cair
150ml air
pwrna ~ apa2 pewarna yg anda suka

cara-caranya

masuk semua bahan kedalam mangkuk.sebatikan dengan whisk dan tapis..
kalau pekat  tambah air sedikit
boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kena hilangkan buih-buih itu dahulu.untuk mengelakkan crepe akan berlubang bila banyak buih..
ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yangg dipegang..
layangkan kuali agar adunan sekata
masak atas api kecil.
masak hingga kering angkat tak perlu terbalikkn semasa  mengangkat.



filling
150ml fresh cream diputar hingga kental

1 cawan dark choc ~ cairkan cara double boiler ~ kalau nak senang lagi ~ beli jer sos coklat tu...
serbuk milo secukupnya

letakkan fresh cream letak serbuk milo, paipkan choc yg dah cair tadi (letak dlm piping bag ~ lgi senang) dan letak lagi fresh cream di atasnya.
lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah.
siap



memang sedap la sangat bila dimakan time sejuk.....~ dah rasa cam eskrim vanila coklat plak.....

mood nak kaler pink2 gitu.....tp cahaya terlebih plak time shoot pic nie.....x la nmpk pink sngt dah...

x rugi dicuba tau......

tp mmg tggu mood rajin dtng la....


Selamat jamu mata..............:D


Saturday, January 5, 2013

Update senarai nama "My 1st Giveaway"

Assalamualaikum & Selamat sejahtera.

Update terkini , setakat hari ini senarai nama mereka-mereka setakat ini...yg sudi menjoinkan diri menyertai GA sy yg x seberapanya nie....

masih open lagi ~ utk yg masih lagi berminat nak join....boleh refer SINI ye...penyertaan amat lah dialu alukan.......:)

senarai nama setakat ini ~ pada yg dah komen, kalau x tersenarai setakat jam dan masa ini...sila nyatakan....

1. Zana Hassan  ~   http://zanahassan-zana.blogspot.com

2. Mama sara nur     ~ http://saranur74.blogspot.com                                                

3. Cheq Su   ~      http://chequesuechekgu.blogspot.com/                                                               

4. Salami Simon   ~    http://salamisimon1.blogspot.com/                                                      

5. ninazsyafinaz   ~        http://ninazsyafinaz.blogspot.com/                                    

6. zila norazila    ~    http://zila4ever.blogspot.com/                                              

7. Nur-nba    ~         http://cetusanrasa-nba.blogspot.com                                 

8. umimiqdad     ~         http://www.deardiary-umi.blogspot.com/                                

9. Seri Kandi Tanah Jauhar    ~      http://sariyusa.blogspot.com/            

10. issnita      ~   http:cendanakasih-issnita.blogspot.com

11. Kesuma Angsana   ~   http://kesumaangsana.blogspot.com

12. Qasey Honey  ~   http://qaseyhoney.blogspot.com

13. Kakzakie  ~  http://zakiepurvit.blgospot.com

14. Norzie hany  ~  http:/rziehany.blogspot.com/

15. Love2 cook Malaysia  ~  www.love2cook-malaysia.com

16. Suri Solehah  ~   http://surisolehah76.blogspot.com

17. Diana  ~  www.apabilaazambercerita.blogspot.com

18. Emma Marinie  ~   http://whymore.blogspot.com

19. lieyalatif  ~  http://lieyalatif.blogspot.com

20. Quantity Surveyor   ~  http://yezzzza.blogspot.com/

21. Diana @ Melley Mey  ~  http://skybluemelleymey.blogspot.com/

22. fatin amalina husna   ~  http://husnazahidi.blogspot.com/

23. MaDiHaA a.k.a Ratna  ~  http://mamawandiha.blogspot.com

24. Kathy Tuah  ~   http://gadisarawakcorner.blogspot.com/

25. Marsita yahya   ~  http://my-mintroom.blogspot.com/

26. Siti Asiah  ~  http://sitiasiah84.blogspot.com/

27. ira nur ~ http://irapunyela.blogspot.com/

28. ogyep yummy mellow  ~ http://ogyep-yummy.blogspot.com/

29. Norlin ~ http://diarylensamama24.blogspot.com/

30. Kak Nik Ja ~ http://mokwonik.blogspot.com/

31. JaSSNaNi ~ http://jassnani.blogspot.com/

32. Nur Fauziah Abdul Hamid ~ http://qhaifanurin.blogspot.com/

33. MamaFaMi ~ http://mamafami.blogspot.com/

34. EmbunRosaliza ~ http://embunrosaliza.blogspot.com/

35. DapurOfficer ~ http://bundlewalla.blogspot.com/


penyertaan masih dialu alukan........

senarai nama akan diupdate dari semasa ke semasa....itupun kalau ada pertambahan lagi sape2 yg nak joinnya.....

nak join ??

 klik 

SINI 

:) :)  terima kasih  :) :)


tq google


Thursday, January 3, 2013

Akhirnya.....siap !!!

selesai gak akhirnya....15 buah buku.....
maka dengan  itu....habislah juga pembalut buku sebanyak 5m x 34cm......
5m lebih skit la.....da rasa cam nak patah pinggang plak....!
 rutin biasa bila anak dah memulakan persekolahan..........
:D


rutin biasa je balut buku ni....
dri time zaman skolah dulu....time tu..balut buku adik adik...
skrng balut buku anak plak....
nak buat cmne...
terima je la.....

time dok balut buku tu...biasa la kan...selingan mesti dok belek2 buku Athirah nie....
menariknya zaman skrng...buku semua kalerful gitu !

dan yg rasa advancenya plak tu..tahun 3 pun dah belajar camne nak buat email bagai....
sungguh maju sukatan pelajaran skrng.....


siap belajar cara nak buat animasi...
nak download file lagi....
nak copy paste lagi...
macam2 lah....!


time sy dulu...dapat pegang comp pun masa form 4....
thun tu dlm 95 ke atas....zaman tu bru pnggunaan komputer nie nmpk meluas la....
semua orng duk sibuk nak gi kelas kompter lepas abis SPM....

nak buat akaun email segala bagai nie....
zaman U baru nmpk cmne kegunaannya...
kalau dah zaman U tu....tau2 lah umur brapa masa tu kan....
tak ke 18 ke atas...??

kira bertuah bebudak skrng....
dan makin bertambah tanggungjawab mak bapak...
sebab anak2 dah tau kegunaan internet semua nie...

so mak ayah...rajin2 pantau apa yg mereka buat.....:D

panjang plak dok bebel malam nie.....hehehe........


jom bekpes!

Assalamualaikum....& selamat sejahtera.



setel anak2 g skolah...ibunya dah rasa lapar nie ha.....awal pagi dah mencekik !....rasa lapar plak....jom bekpes....bekpes simpel di hari ke 3 thun 2013 nie....secawan air vico dan potato bread yg gebus dan lembut.....

malas nak masak2...x de sape nak makan....hazim klau dah duk sorang2....makan apa saje pun dia ok....

selamat bersarapan.......:D


Wednesday, January 2, 2013

Rabu hari nie.......:)

Assalamualaikum & Selamat sejahtera........:)

Hari nie 1st day sesi persekolahan utk tahun 2013 bermula.........rata2, x kira emak ayah dok up status kat pesbuk pasal anak2 yg baru nak masuk skolah......upload pic yg mcm2 pesen gaya anak utk hari pertama nie....

Hari nie gak Athirah n Hadif 1st day skolah.... malam suh tido awal x bole nak lelap....pagi nie bangun tido mood baik2 saje  ~ sebab 1st day kan...teruja lah nak jumpa kengkawan yg dah sebulan x jumpa tu.... + sebab mood baju baru semua...........ermmm biasala budak2.... ibunya pun penah gak mood gitu zaman skolah dulu...........hehe....:D . Hadif plak 1st day skolah...... ok je tgk dia...excited telebey.... !

nie gamba dulu2 ~ tahun 2011 kkk mula sekolah SINI ~ skrng dah darjah 3....kejap btul rasanya.....

Hazim ~ mood x berapa nak best ! bangun tido sunyi !!! hampir sebulan kan bangun tido bole main dgn abng  ngan kkk.... hari nie dia kesunyian..........huhuhu....sian dia.... ibu pun boring gak, rumah rasa sunyi pagi nie... huhuhu....



jom join GA sy di SINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...