"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Wednesday, February 27, 2013

Kek Pisang ~ pisang padang

Assalamualaikum & Selamat sejahtera.

Nak bg tau dulu nie ~ Kek pisang nie...wujudnya sebelum cuti raya cina hari tu.

Draftnya dah lama duk dlm senarai menunggu utk dipublish....ntah cmne hari tu ada spoil skit....line tenet x brapa cun...sbb hujan la kut...makanya proses sunting dan edit gamba tergendala....senang cerita off pc terus...! malas dah nak layan....


sambung hari nie plak.......:D

Ini guna resepi pisang yg namanya pisang padang, bukan dari padang pasir...x tau la nama lain pisang nie apa....tp pisang nie sedap buat makan gitu je...buat cucur ke...lempeng ke...pun sedap...! 

pisang padang nie...x beli, pemberian dari MIL... hehe..kat umh SIL bnyk pokoknya...sbb pisang mudanya mmg kadang diguna buat masak lemak cili api daging salai, pastu campur dgn pisang padang yg masih muda tu.......sedappppp...! 

ni bakar guna bekas aluminium  tu...sebab malas nak kuarkan loyang...dan malas nak basuh loyang....guna  itu..senang..! kek dah sejuk.....kuarkan...pastu buang !! abih citer...


bnyk pulak nak dibebel....terus pada resepi la...resepi ambik dari blog K.Zila... mohon share kat sini plak ye kak....:)

Sumber resepi : K.Zila 
Dicuba try test : Am

bahan-bahan

4 biji pisang sederhana besar
3 biji telur
1 3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung jagung
1 cawan gula
1 cawan minyak
1sdt bikarbonat soda
secubit garam

cara-caranya

Pukul telur dan gula hingga kembang
Masukkan pisang yang telah dilenyek dan gaul
Kemudian masukkan tepung dan gaul lagi
Akhir sekali masukkan minyak dan kaup balikkan adunan hingga sebati
Masukkan dalam acuan yang telah disapu sedikit margerin dan dialas dengan kertas minyak
Bakar hingga masak selama 45mins dengan api sederhana atau pastikan kek telah masak dengan mencucukkan lidi dan jika lidi bersih bermakna kek telah masak.

* syifa tambah choc rice dlm adunan....~ sebab stok bnyk kan..alang2...campur aje...itu mcm nmpk ada hitam2 skit dlm tu...


sape nak cuba tu...sila sila lah....mmg x rugi...wangi semerbak harum rumah bila time tengah bakar tu....

psttttttttt sebenarnya kek nie terlupa letak tepung jagung mcm resepi kat atas tu, kikiki...tgh bakar baru teringat...adoiii....itula klau x print resepi....main on off tab je tgk resepi....last2 tertinggal 1 bhn.....har3......

x pe..! rasa dia masih bole dimkn tau...habis je pun kek nie......:D


Monday, February 25, 2013

Anggaran sukatan

Assalamualaikum & selamat sejahtera .

nak tepek gmba food...cam x de mood nie....kjap2 lagi la.... nak share info ni dulu ye... 

jumpa kat page fb BUKU RESEPI , harap dpt membantu... juga buat panduan diri sendiri.


thx google


TEPUNG


1/4 cawan = 30 gram

1/3 cawan = 40 gram
1/2 cawan = 60 gram
1 cawan = 125 gram
6 3/4 cawan = 1000 gram @ 1 kilogram


GULA KASTOR



1/4 cawan = 60 gram

1/3 cawan = 80 gram
1/2 cawan = 125 gram
1 cawan = 250 gram


MENTEGA



1/4 cawan = 60 gram

1/3 cawan = 80 gram
1/2 cawan = 125 gram
1 cawan = 250 gram


CECAIR



1/4 cawan = 50 ml

1/2 cawan = 125 ml
3/4 cawan = 180 ml
1 cawan = 250 ml
4 cawan (1 quart) = 1000 ml @ 1 liter

ok...ini dulu utk pagi nie...

insyallah jumpa lagi lepas nie.....:)

SUMBER : BUKU RESEPI


Friday, February 22, 2013

nak skolah katanya....

tiba2 dtng kat ibu mintak salam.....tnya dia ~ ajim nak g mna

"ajim nak lah" ~ maksudnya "ajim nak g skolah" 

tgkkkk...siap beg lgi....


beg tu..mmg beg dia lah...! wajib ada sebab abang ngan kkk beli beg skolah time nak bukak skolah hri tu...

dia pun nak gak....!

siap bwak tepon lgi nak p skolah...


ibu kata pgi skolah x boleh bawak tepon...

dgn selamba dia jawab bolehhhhhhhh......pnjng plak lehh nya tu...!

layan kan aje budak nie....

nak sngt dah dia g skolah...hari2 dok belakon pgi skolah....

thun ni bru 3 thun...thun dpn bru 4.....x kan nak skolah dah...bosan plak dia sok.....


Wednesday, February 20, 2013

Kuih Talam Gula Merah ~ 2 resepi ~


Talam Gula Merah ~ nie buatnya senin lepas...jgn tanya dah...hari nie memang x de dah kewujudannya .....:D

lama teringin nak makan....orng jual mmg susah nak cari ...hari tu nak cari kuih lapis pun sikit punya seksa...... last2 try la buat talam nie....

resepi ? search tenet la... last2 jumpa yg memang ngam dan senang... lapisan bawah ikut resepi lain (dari blog K.as ) ...atas resepi dari orng lain (dari blog K.Rohah) ...bole gitu ? janji jadi....mmg jadi lah...pestime menalam nie... mmg x pernah buat...kesian kan....huk3....

Untuk kakak bloger...sy mohon panjangkan resepinya di sini ye....:)  sebab sy rajin...so ambik dua dua punya resepi...sy tepek sini ye.... 


Bahan2nya (as guna loyang 8 x 8)

BAHAGIAN BAWAH

1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air gula merah ( 1 1/2 cwn gula merah+1/2 cawan gula pasir+1cawan air) dimasak, sejukkan
2 cawan santan cair

BAHAGIAN ATAS

1/2 cwn tepung beras
3 cawan santan
4sdb tepung jagung
1sdk garam
campur smua bahan dan panaskan sebentar seniasa digaul sekadar panaskan saja,jgn sampai bergentel.

cara2
sapu sedikit minyak keatas loyang, masukkan bahan A, kukus 10-15 min, gunakan garfu lorekkan atas permukaan lapisan gula merah,kemudian tuangkan bahan yg atas tadi pula. Kukus hingga masak.
Untuk menghasilkan permukaan yg cantik dan rata, penutup kukusan dibungkus dengan kain. Setelah betul2 sejuk baru boleh dipotong.





Bahan-bahan:

Lapisan Bawah:

1 cawan gula* | (*) masak dan sejukkan
1/2 cawan gula pasir*
5 cawan air*
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil kapur

Cara:

1.Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2.Gaulkan adunan dan tapiskan.
3.Tuangkan dalam loyang dan kukusan selama 20 minit.
4.Bila dah masak cakarkan sikit permukaan adunan dengan garfu.

Lapisan atas:

3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam

Cara :

1.Gaul dan tapiskan.Masakkan sedikit adunan ini sehingga naik wap saja.
2.Tuang atas adunan bawah yang telah dicakarkan sikit.
3.Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
4.Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau plastik dan hidangkan.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

kalau nak cuba...ikut la mna yg suka ye....itu pun kalau nak cuba.......:)

tp ada musykil skit la.... nape kuih talam sy nie merekah atasnya ye ~ nie kejadian lepas dah sejuk...cenggini la jadinya, masa abis kukus elok pulak ratanya......,  ada bole tolong explain ??


sila2....sape bole explain...

komen anda amat dihargai..........tq...


Cuci Mata ...!

Assalamualaikum & Selamat sejahtera.

asik nak masuk gamba food je...nnti orng bosan lak kan....bajet kengkonon blogger masakan...kikiki...

masak2 saje suka2 je nak tepek dlm blog nie.....:D

mende lain pun bole layan gak tau..... cth ...! mcm pic kat bwah nie.... 

bukan citer masak...! tp citer nak sejukkan mata.... kepala ada rasa ting tong plak pgi nie..... 

biarla gambar-gambar ini sahaja yg berbicara pula..........:)










jgn stress pepagi.... ~ x baik utk kehidupan sepanjang hari.....bole gitu ??


Monday, February 18, 2013

Snow Cheese Cake ~~ akhirnya.....

Assalamualaikum & Selamat sejahtera.

malas nak bebel pepanjang kan....straight to the point je ! projek membuat kek semalam....

edisi wajib tayang....gambor ler...apa lagi....hihi...


lama dah bekenan tang kek nie....sebab ramai kakak kakak bloger yg terer2 masak tu kan....dah mmbuatnya...+ siap buang tayangan amal plak kat pesbuk ! mmg sungguh mencabar iman rasanya..... dok pendam je resepi dulu....sbb x de mood lgi nak buatnya.....

ntah cmne semalam mood tetiba jer kan ~ hah...! tanpa lengah2..... terus sukat timbang bancuh je....tggu lagi ke petang.... nnti mood dah di bawa terbang....hape pun x jadi...!!!

Alhamdulillah......berjaya !!! merealisasikan keinginan anak tekak..........:D paling gemar kek nie...tentulah Hadif...si budak westen tu....bab ciz2 nie....mmg peberet dia...!


untuk resepinya ~ sy ikut step by step dari K.Yatie, juga ambik panduan dari Mamasya... juga dari Kak Noor. tq ye...dan thx juga pada empunya tuan resepi asal dari Sherry@MyR ~ bak kata Kak Yatie... x rugi la mencubanya....

Nak jugak tepek resepi kat sini ~ buat panduan masa akan datang kan....

Resepi

Sumber asal  : Sherry@MyR 
Sumber resepi :  K.Yatie / Mamasya / K.Noor 
try test : AM

Bahan-Bahan

6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gm gula halus
100 gm tepung hong kong (blue key superfine boleh juga)
60 gm tepung jagung (maizena)
50 ml air sejuk (dr peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu teh ovelet
75 gm mentega (dicairkan)

UNTUK KRIM

1 kotak cream cheese philadelphia (250gm)
1 cwn susu pekat manis- (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2).

UTK TOPPING

1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)

Cara-cara :

1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.



Ada tinggl lagi sikit nie ~ lagi sedap mkn hari nie dari semalam 

 simpan dlm fridge....perggghhhh....nikmat....!!! 

mari mari....mari kita kumpul lemak....hihihi....


Sunday, February 17, 2013

cuti CNY hazim gunting rambut....

Assalamualaikum....& selamat sejahtera.

da berapa hari x berupdate...n3 lepas pun autopublish.....

kengkonon dah azam x nak biarkan blog nie bersawang....

last2 blik dri kg cuti CNY aritu.....mmg dah mcm malas plak nak updatenya.....huhuhu....

malas nak panjang2kan cite....kite tepek gambar jelah...


hazim sudah botak !

kalau kat umh....ayahnya nak guntingkan...konpem menangis nangis mcm orng kena dera !

ni blik kg aritu kena gunting kat pakciknya ~ diam x melawan ! 

1 lgi sebab nak gunting ~ sebab pakciknya dok sogok dgn segala mcm bende...nak bwak jenjalan naik moto...hazim bab naik moto....mmg suka !!!

cuma tetunduk tunduk je menahan geli mesin gunting...

ibu pun rasa 'amannnnn' jerrrr tgk bila rambut hazim yg panjang dah selamat menyembah bumi..............:D


Wednesday, February 13, 2013

Monday, February 11, 2013

Cameron Valley ~ Bharat Plantations ~ Tehnya ada umphhhh !!!

Assalamualaikum & Selamat sejahtera

N3 autopublish lagi ~ semalam citer pgi Padang Besar , so hari nie publish citer kat Bharat pulak....:), pginya time cuti sekolah hari tu....

Bharat nie kat cameron la...semata mata g cameron nak beli teh kat Bharat ~ bole gitu ?? hehe.... best tehnya...ada aroma bau yg macam2 perisa....wangiii....!


gamba 1st ~ biasala la...mesti welcome la dulu...:D


nie dalam kedai....mcm2 jenis perisa teh ada....pilih je la...


kakak Athirah....tukang teman dan tukang angkut ibu nyoping teh...

ada lagi berkotak kotak..yg kkk mampu pegang 3 tu je......kikiki...

stok utk setahun ckp kat asben.....cukup ke ?? x cukup kita p cameron lagi ye en.asben.....


sementara cashier dok ting tong kat mesin dia kira harga...

sempat gak snap pic set cawan tea yg gedabak nie...:D


ok dah abis soping ~ jom balik

nie view dari tempat parking kat Bharat nie...

x leh g masuk ~ ujan plak time tu....

daaaaaaaaa...........:)



Sunday, February 10, 2013

Jalan Jalan di Padang Besar, Perlis

Ini n3 autopublish ~ tuan rumah x dop ngadap pc nie...hihihi...., cuti2 CNY nie kan...mana ada time nak ngadap pc...so kita buat n3 siap2...pastu publish la time nak dipublishkan.....

Nie kesinambungan balik dari Langkawi ari tu...., disebabkan turun di Jeti Kuala Perlis kan...jadi x lepaskan peluang ler menyoping plak di Padang Besar....2nd time dah pegi sini.....1st time pegi...x kawin lagi pun time tu...anak pun x dak...! 

meh layan gambor le....cuti2 nie...ada ke orng nak layan ayat panjang bejela....kita tepek gambor je ye...:D


Welcome²




itu...nampak kelambu size king tu...yg banyak jual online kat pesbuk tu kan...

kat sini dapat rm20 je...~ belikan utk adik sebab dia nak guna...katanya umhnya bnyk nyamuk...sian baby dia...



hampir tepengaruh nak beli bakul2 tu....nmpk menarik..murah pun ye gak...

tp bila pikir x tau nak letak mna...niat terbatal !!!

last pic ~ bawah nie....


kalau nak adil ~ gini la...3 anak....wajib le dpt sorang 1...lau x...ada yg ngamuk nnti....

daaaaaaa........:)


Friday, February 8, 2013

sebab lapar....

Assalamualaikum selmat sejahtera

bekpes pagi cuaca yg mendung 


x yah nak posing sangat la kan.....snap gitu je....!

cekodok kosong buta gitu je....sebab lapar sngt....

dok bw tdi....asik tgk gmba kek....gmba kuih muih..gmbar kari ikan k.lina pg tu...

sungguh buat makin lapar...

p dapur....biskut tadak....roti pun tadak....nasi pun abis...lau x bole goreng...

mlm tadi sakit perut plak...ntah silap mkn apa....sempat minum secawan susu panas je sblm tido.....

mood nk mkan...x de...nie yg buat kebulur time pepagi ni....

nie pun dah alhamdulillah.....

da abis 1/2 pun....hihi...


Thursday, February 7, 2013

Donut Ball

Assalamualaikum & selamat sejahtera.

Alhamdulillah cuaca baik ....cerah...je...matahari pun dah nmpak sinarnya.....dah dua hari matahari malu nak menonjolkan diri..., pagi nie...dia keluar dgn cerianya.....harapnya panas smpi ke petang...sebab ampaian sudah penuh....nnti bole bagi laluan kat pakaian yg lain pula.....

Apa la bebel² pasal cuaca plak nie....nak citer pasal donut ball la hari nie.... buat petang semalam sambil ditemani bujang 2 orng tu, Athirah x de...biasala...dia petang bru smpi umh...sekolah zaman skrng...petang baru bebudak ni smpi umh.....~ jdinya... sape lgi yg jdi penonton.....Hadif ngan Hazim la...paling suka la tgk ibu bolat2 kan donut...Hadif le...sebab itu menu peberet dia...~ donut..! ~ 

masa tengah bulat kan pun dah kena sound... ni bukan donut kata hadif....sbb biasa dia mkn donut...gitu je pesennya....kali nie ibu try ler buat yg ball plak Hadif.....apa pun...mmg la rasa donut...yg penting dia suka...anak2 semua suka.......:D

Thanks pada kak DJ sebab share resepi yg simpel dan mudah....gebu gebas lagi rasa dia smpi pagi nie... ~ ada balance lgi skit...sebab sy buat gandakan sukatannya....


Kak Dayang ~ sy mohon panjangkan resepinya di sini ye....:)

di try test : AM

Resepi

Donut Ball 

bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum atau tepung high protein
2  1/2 sudu besar gula
1 sudu besar susu tepung
1/2 sudu besar yis mauripan + 1/4 cawan air suam (direndam hingga berbuih)
1 sudu kecil ovallette
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur
1 sudu besar marjerin
1/3 cawan air / susu segar (-/+)
gula saduran
**(jika menggunakan susu segar, tidak perlu letak susu tepung)

Cara-cara :

Kisar semua bahan (kecuali tepung, ovallette, yis dan gula saduran) hingga sebati.
Di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah-tengahnya. Tuangkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi, yis dan ovallete. Uli hingga menjadi doh. Jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.
Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian dan bentukkan seperti bebola. Gunakan sedikit tepung untuk membentuknya (sekiranya doh melekat di tangan). Susunkan di atas dulang yang disapu dengan sedikit minyak atau ditaburkan tepung. Rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka.
Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi hingga keperangan. Toskan.
Sadurkan dengan gula icing/gula halus atau hiaskan dengan topping kesukaan.


selamat mencuba.....

:)


Wednesday, February 6, 2013

Tuesday, February 5, 2013

Terapi gitu !!

Meh sini cuci mata 

penat dah tgk pc kan

nie kira terapi gak nie....

pic smua kt kat pakcik google.


damai mata memandang


sambil tengok...sambil bayangkan anda kat tepi sungai...

bayangkan aje dah le....


Kebesaran Allah s.w.t...yg tiada tandingan......


Maha suci Allah s.w.t....Tuhan sekelian alam....


cuci mata :D


CS6 photoshop ~ pening giler....!

Assalamualaikum.........& selamat sejahtera....selamat pagi..........:)

Hari nie cuaca mendung lagi.....skrng pun hujan renyai lagi kat luar....dlm umh nie pun gelap jer....

sebelum dok melayan bende lain jap.....nak study balik bende alah nie....lama dah x tukar watermark...tetiba ari nie cam terajin balik nak godek mende nie....:D

nape gelap itam jer nie...huhuhu...nie le software adobe phothoshop....dulu guna CS3...sekali my brother kasi upgrade CS6...terus x berusik dah mende alah nie.....sakit hati pun ada..sebab bnyk function yg da bertukar....adoiii...tu yg ambik masa nak membelek....bila da ambik masa tu....malas je la yg bnyknya....huhuu....

sebab nak belek hari nie...sebab dah bosan ngan watermark2 yg sedia ada....hehehe....balik2 dok tgk pesen ngan tulisan gaya gitu jer.....mcm nak betukar angin plak.........:D

header kat atas tu...tggu masa kasi tukar....pun bosan gak bila dia statik ngan kaler mcm tu.....bnyk bende kena blaja nie....huhuhu....

betul la...klau ilmu lama ditinggalkan....diperap x disebarkan....gini la jadinya....

sama la cam dunia masak masak ok....jgn ler kedekut ilmu....bab2 resepi tu ~ klau ada yg best tu..share je ...x kan kemana punya....betul kan...?

dah...meh godek mende nie...harapnya dpt siap skit hari ni.....~ nnti klau ptng fre bru BW....ada keje skit...^__^

daaaaa......



Monday, February 4, 2013

Cream Puff

Assalamualaikum & selamat sejahtera.

Jumpa lagi...:D, cuaca kat luar tu...mendung je dari semalam....x pelah...alhamdulillah la hujan turun...dah lama rasanya hujan x turun...cuaca pun panas kering je skrng nie...

Sebab hari nie hujan dri mlm tadi....tekak ni pun ngada2 la mintak sumting utk disumbat...plan mcm nak buat pau atau donut....tp bila memandangkan cuaca yg x berapa nak bagus nie....niat itu terbatal...!, nak baking kek....terasa malas nak mengeluarkan segala bende utk proses sukat menyukat plak.....huh..! mcm2 alasan ler klau dah mmg x nak buat tu ye x?

so...plan bertukar...ini yg jadinya.....:)


cream puff already !!!

Resepi sepenuhnya copy dari Mamasya, ~ menjak hari tu tgk Mamasya dok tayang cream puff yg dibuatnya...utk mkn2 la...utk jamuan la.....mcm teringat ingt sebab x cuba buat lagi kan....

Jadinya hari nie...buat le cream puff yg best nie....:), part paling kritikal nak buat ~ hahaha....part masukkan krim kastardnya...kenapa tau...sebab....mana bole tahan....!!! siap masuk krimnya...ntah berapa ketul plak dah terlajak dingap !!! mmg x tahan....


Pada Mamasya ~ izin copy resepinya di sini ye kak....:) 

Resepi 

Sumber resepi : Dapur Mamasya
try test : AM

Cream Puff

Bahan-bahan ( untuk 28 biji cream puff )- dpt dlm 38 biji
125 gm self raising flour @ tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
100 gm butter
250 ml air
1/2 sudu teh gula
3 biji telur

Cara-cara :

Cara-cara untuk puff :

1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.
Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.- bila masuk tepung perlahankan api, guna api yg paling kecil,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk, nampak tepung tu dah jadi doh , terus padam api dan angkat. Sejukkan.
2.Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer
3. Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang
4.Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit.
- tak spray hanya renjis dgn air.pre heat oven, bakar selama 25-30 min; 180'C api atas bawah

Cara-cara untuk kastard cream : 

Custard cream

Sumber; Honey @ Myr 
Bahan-bahan ( lebih kurang 300ml )

1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200cc(1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
* syifa tambah 1 sudu tepung kastard

Cara-cara

Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.
** Perhatian: Kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur tu dengan 2 biji telur kuning.

Nota dapurmamasya

Buat 2 adunan inti cream custard utk 1 adunan puff . Kacau atas dapur dg api sederhana perlahan hingga pekat. masukkan mentega dan tutup api,kacau. sejukkan cream custad sampai keras sikit.nak mudah isi inti, masukkan dlm piping bag/plastik kecil gunting bucunya.pipingkan inti dlm cream puff.kalau suka taburkan gula icing semasa menghidang... ~ syifa ikut cara Mamasya nie....



Hasil yg sangat memuaskan hati....! 

x rugi cuba....:D

selamat menjamu selera dipetang hari........



Friday, February 1, 2013

Agar Agar Sirap Bandung

Assalamualaikum, selamat sejahtera.

Hari jumaat pertama di bulan Feb 2013, kejap je ha da masuk bulan 2...cuaca plak skrng panas dan berangin....angin pun time petang....x gak rasa sejuknya....rasa bahang panas ada....time yg bestnya...waktu pagi dan mlm....kalau malam tu...dah rasa mcm duk kat tepi pantai je bila angin dok bertiup tu.....

Disebabkan cuaca panas skrng nie....tekak nie mula la rasa mntak yg sejuk2 je utk dingap...!! sebab teringat ada stok agar2 tali tu la yg dok rajin buat mende nie....bila makan time hari panas nie....dapat plak yg sejuk baru kuar fridge tu.....aduhhh...nyaman rasanya tekak........alhamdulillah.....:)


Buat kosong aje...kalau dicampur bende lain macam cincau nie...lagi sedap rasanya.....tp...guna apa yg ada sudah ler...janji sedap...!

Untuk buat nie...x la susah mana pun....main campak2 dalam periuk...pastu sejukkan kejap...masuk dlm fridge.......


Resepinya :

sepeket agar2 bertali
6 cawan air 
1 1/4 cawan gula
1 sudu besar sirap rose
1 tin susu cair

Caranya.

1. Basuh agar agar, masak dengan air tadi sehingga menjadi hancur/jernih.
2. Tapiskan utk buang bendasing ~ masukkan gula dan sirap rose tadi, biar smpi gula hancur.
3. Masukkan susu cair ~ didihkan sekejap.
4. Masukkan dalam bekas, biarkan sekejap di luar, agak suam dan beku skit....baru masuk dalam fridge.

sedap makan time sejuk...


:)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...