"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Wednesday, March 27, 2013

Apam Beras / Nasi

Assalamualaikum & Selamat sejahtera.

Gambar terperam setelah hampir 2 minggu ~ bukan x nak post time fresh....tp masa yg begitu mencemburui sy...hehe - alasan benornya !

ok...share skit citer alkisah terjadinya apam nie...sebab mata bling bling tengok apam K.Yatie ~ sinar kehidupanku yg sungguh kalerful ! jiwa i memberontak nak buatnya ok...walaupun stok kelapa parut ngak ada...! gagah jugak buat tu....kikiki....


sedap ok walaupun makan tanpa kelapa , sy buat 1/2 adunan sahaja ( daripada resepi di bawah )....cukup utk 5 orng dlm rumah nie...1/2 adunan pun dah dpt bnyk jugak tau ~ alkisahnya sebab nasi semalaman tu...tinggal secawan jugak pun...:D


Pada K.Yatie, sy mohon share kan resepi ni dipanjangkan di sini ye....moga perkongsian nie....dapat lebih la manfaatnya,.....resepi yg best...meh kita try reramai meh....:D


dicuba : Am

Bahan-bahannya.

2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 1/2cwn gula pasir
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara

Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
Setelah hancur, campur gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
Perap selama 3 jam.
Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.


x rugi pun mencubanya....baru kita tau camne rasanya kan....selamat mencuba....:)


Tuesday, March 26, 2013

GIVEAWAY : EDY 3 DESTINASI

Jom join GA 3 destinasi dan menang fm ~ utk yg minat nak kumpul fm...:)

3 destinasi 

Bangkok ~ Jakarta ~ Langkawi

walaupun dah ada fm langkawi....harap dpt yg lain....hehe...saje saje join...lama dah x join GA..

nak join ?? bole klik kat blog bawah nie





due datenya 3 APRIL 2013 

:D


Saturday, March 23, 2013

jom tukar ~ DIY sarung bantal

jom kita tukar sama dia....lama dah x betukar....klau beli mmg x de saiz...

kain pun da lama tersimpan....dri x de keje...me kita buat keje...........:)


jom tukar yg lama ni...!


potong la kain nie bagi 2 bahagian....sama saiz...yg 1 tu..lebih kan la skit...
nak msukkan tang dlm...
pastu kita jahit la dia kiri kanan...atas bawah....:D



taraaa....! da siap !!!


yeayyy...! hazim dah dpt sarung bantal baru............:D
dia pnya la nie....

x de keje saje cari keje....hehe...!


Thursday, March 21, 2013

xtvt petang Hadif

xtvt ptng hari....! Wajib buat keje skolah...~ kalau ada la...

klau x de...dia layan tv jer....

alhamdulillah....senang sngt nak ajar hadif nie....cepat tangkap....

mood belaja ok je....tp make sure lah tv kena off...!

klau x...mmg x siap la kejenya.....



wat  keje x sah klau x meniarap...!


daya imaginasi Hadif ~ lukis rama2.....




Wednesday, March 20, 2013

Wordless Wednesday.....

Assalamualaikum & Salam sejahtera


Monday, March 18, 2013

Agar-agar gula merah bersantan

Assalamualaikum & Selamat sejahtera


Tu dia agar-agar yg dibuat semalam...memandangkan sekarang cuaca yg agak panas ni kan...tekak nie plak mintak nak mkan yg sejuk2 aja......bila tekak dah teringin tu kan....kena la buat sendiri....

x susah mana la membuatnya....main campak2 aje..pastu sejukkan la dlam fridge.....hari nie dah tinggal skit bende nie....bebudak nie kejenya duk bukak tutup peti ais je ngambik bende nie...
sebab bebudak nie nak mkan sangat dah....ambik gamba pun ntah da mcm hape je...smua x sabar....ibunya pun sama je....sambil ambik gambar sambil ngap lagi tu...! mana tahan kan....:D

meh tengok resepi yg x seberapa nie 

Bahan-bahan :

1 peket agar-agar
5 cawan air
1 cawan air gula merah
3/4 cawan gula
1 cawan santan pekat ~ kalau nak tebal lagi santannya tambahkan.
1 biji telur ayam

Caranya:

1. Masakkan agar2  dengan air
2. Masukkan gula pasir - biar smpi gula hancur ye...
3. Dah hancur, tapiskan kedlm periuk lain.
4. Masukkan air gula merah
5. Telur ayam tadi, kacaukan bersama santan, kacau hingga sebati.
6. Bancuhan telur dan santan tadi, tapis dan masukkan terus kedalam agar-agar tadi, biarkan ia mendidih.
7. Masukkan adunan ke dalam bekas yg sesuai. pastu sejukkan dlm fridge.


dah siap...! senang je...klau ikutkan...sy x sukat sangat air gula merah tu.....main tuang je...tp agak2 la kan...bole rasa sendiri kemanisan yg kita nak....so klau nak try...adjust2 la tang gulanya tu....

ikut kesesuaian tekak memasing la....ada yg suka lebih manis...ada yg suka manis2 buah kan....so sy buat nie asben kata dah ok la manisnya...sbb kitaorng kat umh ni mmg x kuat manis....suka manis buah je......:)


Friday, March 15, 2013

Hadif n Hazim ~ Mac bulan mereka ^__^


selamat hari lahir buat my boy 2 orng nie...


dan 

MUHAMMAD HAZIM IKRAM ~ 6 MAC 2010

semoga membesar menjadi anak yg soleh...dan menjadi insan yg berguna...serta

cemerlang di dunia juga akhirat..... insyallah....


:)

kek di "taja" bakers cottage....kikiki.... ibu x larat nak buat kek....

jdinya ayah je lah yg "taja"....hehe....



Thursday, March 14, 2013

Puding Roti Coklat

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ni nak kongsikan lgi satu resepi yg baru di try test semalam.....puding roti coklat.., alhamdulillah habis juga la stok choc chip...hehe...

Buat pun sebab nak abiskan stok roti yg tiba2 bebudak nie x usik...slalu beli yg panjang tu cepat je abisnya...disebabkan expirednya hari nie...dan roti sikit pun x berusik....try la buat puding roti coklat nie....dah selalu sangat buat yg plain bersos kastard tu kan ( resepi kat sini ) ....kali nie...mkn guna sos coklat plak....baru yummy !!! 


sos coklat pulak...x yah susah2 buat....i like..! sebab den maleh....so guna je yg mmg ada...guna apa ? sos coklat hershey la...:D


untuk resepinya....kat bawah nie ye...

Sumber resepi : Datin Lulu @ my resepi 
di try test : Am

Bahan-bahan ( loyang 9 x 9 inci )

12 kpg roti - carik2 kasar
800ml - susu segar@susu penuh krim@1 tin susu cair+air= 800ml
*roti drendam dlm susu 1/2 jam

time ni pun dah tabur choc chip...nak buat cmne...nak abiskan stok....hehe..

3 biji telur - cuci dulu
3 sudu besar serbuk koko - dbancuh dgn sedikit air suam
3 sudu besar butter/marjerin - dcairkn
3/4 cawan gula pasir
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh coffee emulco ~ syifa guna 1 sk nescafe bancuh dgn air suam
1/3 cawan kismis
1 sudu besar (mumbung) tepung jagung
*chocolate chips utk tabur kt atas

siap utk acara membakarnya !
Cara-cara

Pukul telur & gula mnggunakn hand whisk (x prlu mixer) 1 minit aje@ sedikit kmbang
Masukkn tepung jagung, pukul lagi dikuti butter cair, esen vanilla, coffee emulco & pes koko...gaul hingga adunan sebati, mesra gitu...
Masukkn adunan ni kedlm adunan roti+susu tadi...gaul sebati tpi jgn hancurkn roti...biar ia nmpak brketul ketul sedikit
Akhir sekali, masukkn kismis-gaul sebati (kejap aje). Sediakn loyang yg dsapu dgn butter/marjerin, masukkn adunan tadi & tabur datas dgn chocolate chips
Panaskn oven 180'C, bakar >< 40minit @ smpai masak. Pastikn sejuk @sedikit suam baru dpotong
Selamat mncuba...lebih sedap lgi klau dnikmati brsama chocolate syrup...




terbanyak gambar kali nie....hehe...x pe kut...x berat rasanya nak loading....

:D


Wednesday, March 13, 2013

Wordless Wednesday ~ Perak Wit Luv

Lokasi :-

Belakang rumah arwah Tok
Parit Haji Aman, Bagan Serai, Perak

belakang rumah je....melangkah 4 ke 5 kali da bole terjun bendang !!! 

bendang tmpt best zaman kecik2 dulu....:)










ok...sekian dulu........:)


Monday, March 11, 2013

Muffin Chocolate Chip

projek di pagi hari ini......sebabnya nak menghabiskan stok choclate chip...dah buat nie pun masih x abis abis lagi....tp.. x pe la..ada gak kurangnya skit....


resepi mudah dan senang la sangat....yg penting sedap...! siap masak je...x abis sejuk lagi...hazim dah makan 2 ketui...x menyabar dah dia....almaklum la...bila bngun tido...nmpk je muffin atas meja...lansung x nyempat sudah...

sebab nak abiskan choc chip tu kan.....tang dalam bubuh......tang atasnya pun tabur gak....perggghhh....mmg heaven dgn choc la rasanya.....:D

resepi yg mudah dan simpel nie....ambik kat my resepi je.... sbb tgk mmg ini resepi yg simpel dan mudah...+ bahan2 mmg semua ada stok kan....apa lgi...terus proceed je la.....hehe....

meh tengok resepinya....

Sumber resepi : junjs11@my resepi
di try test : AM

Bahan-bahan

250gm tepung
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu besar serbuk koko
175gm gula
150gm coklat cip
250ml susu segar
90ml minyak
1 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara

gaul semua bahan kering dalam satu mangkuk.
gaul bahan basah dalam mangkuk lain n masukkan campuran bahan kering tadi. gaul rata, masukkan coklat cip, gaul lagi.
letak dalam papercup, tabur coklat cip lagi jika suka (jun x isi ni). bakar selama 20min.
* suhu oven syifa guna 180 darjah bakar selama 25 min ~ bergantung pada suhu oven memasing ye.


selamat mencuba........:)


Jemputan PERCUMA .....

Assalamualaikum......dan selamat sejahtera....

Buka2 email...dapat jemputan percuma gitu....mmg best la kan....oh..ini jemputan ke 

Malam Anugerah Stormreaders III, 
16 Mac 2013, Hotel De Palma Shah Alam

tp nak buat mcm mna kan...mmg x dpt nak pegi...atas sebab sebab tertentu....sayang la hai....insyallah lain kali la kut.....

antara isi kandungan email :-

Dear Asyifa,

Assalamualaikum warrahmatullah,

Kepada ahli Stormreaders yang dihargai

Pihak Stormreaders dengan berbesar hati ingin menjemput tuan/ puan ke Malam Anugerah Stormreaders III bagi meraikan ahli Stormreaders yang telah berjaya mencapai anugerah mengikut sasaran yang telah ditetapkan.

Tawaran dibuka PERCUMA kepada ahli Stormreaders bersama pasangan (PERCUMA 2 tiket). Terhad kepada 50 tempat duduk percuma sahaja. Tambahan tempat duduk ialah RM50 bagi setiap satu.

Ketetapan majlis adalah seperti berikut:

Tarikh: 16 Mac 2013 (Sabtu)
Masa: 6.31 pm-11.31 pm
Tempat: Grand Ball Room, Hotel De Palma Inn, Shah Alam
Tema pakaian: Biru dan Putih (sempena Kempen Ultimate Home Business)
Ikon yang hadir: Dato' Dr Fadzillah Kamsah, Dato' Ustazah Nor Bahiyah, Ustaz Wan Akashah, Ustaz Dr Zaharuddin Abd Rahman, Ustaz Dr Zahazan Mohamed dan ramai lagi
PERCUMA: Door gift, baucar belian dan peluang memenangi cabutan bertuah

tgk ikon jemputan yg hadir....~ best kan.... huhuhu...x berpeluang nak join.....sad sad sad....klau x...sure dpt jumpa mereka2 yg best itu.....




Tuesday, March 5, 2013

Kuih Lapis

Assalamualaikum & Selamat sejahtera.

Alhamdulillah....jumpa lgi hari nie.... ada masa skit nie...sebelom nak ke 'office' ~ opis la sangat kan....! opis la...tempat nak masak memasak jap lgi ni ~ dapur ler...mna lagi...nak msak tghari nie,  hehehe....

Sebelum tu...nak tepek kuih lapis yg sedap dan mabeles nie...buatnya petang semalam....mmg sedap... mmg memenuhi citarasa...!


cukup semua bahannya...! manisnya...lemaknya.... mmg perfect resepi.... kat tekak sy la... lain kali... mmg akan ikut resepi yg nie...x nak cari resepi lain dah....btul nie, x tipu....... thank bebanyak kat Mama Sara Nur...:)


rajin x rajinnya....nak makan punya pasal la terpaksa merajinkan diri.... time nak belinya...susah plak nak jumpa...bila time x nak tu...mmg terpampang je la orng duk menjual.......biasa camtu kan...?

Untuk resepinya... sy kongsikan kat sini ye Mama Sara Nur,.... meh kita panjang panjangkan resepi yg best nie....



Resepi 

Sumber resepi : Mama Sara Nur
try test : AM

bahan-bahannya

3 cawan tepung beras
6 cawan santan sederhana pekat
6 sudu besar tepung gandum
6 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula pasir
1/4 sud teh garam
sedikit pewarna merah dan perisa ros

Cara membuatnya:

1. Panaskan pengukus dan sediakan loyang .
Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api.
2. Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak berbintil. (Daku tapiskan.)
3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.  Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.
4. Masukkan loyang ke dalam kukusan. Tuang sesenduk adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit dengan api kuat. setelah lapisan pertama masak, tuang sesendukj lagi adunan merah. Kukus lagi. Ulang proses hingga habis 6 lapisan dengan diakhiri dengan lapisan merah. * sapukan loyang dengan sedikit minyak.


pada yg nak mencuba tu....silakan la sangat....mmg x rugi nak mencubanya....:)


Monday, March 4, 2013

Tun Telani's 1st Giveaway - My Favourite Food

Assalamualaikum & Selamat sejahtera.

1st n3 di bulan Mac, orng lain dah bederet n3nya....ini baru 1 je.... nmpk sngt x aktifnya berblog.....sadis sungguh....!!!

nasib la Tun buat GA .... klau x...makin berabuk bersawang la blog nie...~ nak buat cmne.... mood skrng kejap rajin kjap malas....! kadang bukak blog tu...tenung2 je... bw pun mcm2 tu je.... insyallah kembali pulih la kut minggu nie.... kikiki.... insyallah la....:D

ok...berbalik pada tajuk ye... meh ramai2 kita meriahkan join GA Tun nie.... menang ke...kalah ke...itu lain cerita... yg penting...support  kengkawan yg buat GA kan.... klau menang tu...kira bonus la....:)

cara nak join....boleh klik kat pic bawah nie ok... atau klik SINI


Syarat2 penyertaan :- 

1. Terbuka kepada semua follower lama dan baru
2. Buat n3 bertajuk -Tun Telani's 1st Giveaway - My Favourite Food
3. Copy paste gambar di atas dan linkkan ke blog tun
4. Tuliskan apa makanan kegemaran anda ^^ kalau ada gmbr letak gambar, kalau ada resepi blh tulis resepi, tp x wajib. cerita la sket kesedapan makanan tu. hihi
5. Tinggalkan link penyertaan di ruangan komen.. **** tun menghadapi masalah utk komen di EMBEDDED komen ye, cuma dpt komen di pop-up window, harap maklum.
6. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 17 Mac 2013.


*********************************************************************************
untuk syarat no.4 tu kan... ~ peberet food eh....sebenar semua bende telan je....tpppp...yg betul2 suka kan...kuih nie... 



memang sedap2 la sangat kalau mak yg buatnya....air tangan mak kan...mestilah sedap...:D, suka yg cmni...resepi bole klik kat SINI, lepat yg rasa lemak2 kelapa muda...ada pisang secukup rasa...manis yg cukup rasa...segalanyanyalah...! wangi daun pisang lagi.....mmg best lah...!!! 

ok...citer bebanyak kang...buat telan air liur je...sebab bende semua x de klau teringin nak buat pun....:D 

sesi tayang gambar je sempena join GA yg Tun buat nie....sape nak join GA ni.....sila-sila la ye.....

daaaaaaaaaaa.......wasalam...:)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...