"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Saturday, April 27, 2013

Kek Pandan Bersantan

Assalamualaikun dan selamat sejahtera.

tiba2 mcm rajin plak ye nak buat n3 ptng sabtu mcm nie...hehe....ntahlah...x tau nak buat xtvt apa time2 cmni...teringat pula ada 2 3 keping folder lgi yg x up n3 dlm ni...jdi..ada masa terluang nie...taip la kejap...


Kek kali ni ~ kek pandan bersantan , dah lama pun buatnya... cuma pic aje dah terperap lma...klau dibuat pekasam...mmg dah sesuai sngt la klau nak mknnya...hehe..

Time buat ni...sbb teringin nak mkn kek  yg ada aroma pandan + kaler hijau...! x tau kenape...time nie...mmg minat sngt2 kaler hijau...so, guna la khidmat p.cik gugel....n gugel pnya gugel....resepi ni yg pling mudah nak buatnya, yg pentingnya sy x nak gunakan butter/majerin....:D


Resepi yg mudah n simpel ni...sy ambik dari dapur Kak Leen Rosly. Buat K.leen, sy panjangkaan resepi ni di sini ye...:)

Resepi Asal: Puan Rohayati Omar Bakee
Sumber  : LinRosly 
try test rasa : AM


Bahan-Bahan:-

400 gram tepung gandum
360 gram gula pasir
350 ml santan
50 ml air daun pandan* Kak Lin guna perasa pandan dan pewarna hijau ~ sy guna cara k.lin gak...
4 biji telur gred A
4 sudu teh serbuk penaik
1 sudu minyak* disapu pada loyang


Cara:-

1. Pukul gula dan telur hingga kembang
2. Masukkan santan, air daun pandan dan kacau sampai sebati
3. Masukkan tepung dan kacau lagi
4. Akhir sekali masukkan serbuk penaik dan gaul rata.
5. Sapu loyang dengan minyak dan masukkan adunan kek
6. Bakar pada suhu 180 darjah selama 45 minit.


Kan...! senangkan buatnya....cuba la....:D





Wednesday, April 24, 2013

Wordless Wednesday

hasil nyoping on9 tuk baby....hehe...



Jom sihat dan cantik !

Assalamualaikum n salam sejahtera,

n3 hari ni....nak story skit...pasal Premium Beautiful, produk yg baik...utk kecantikan n kesihtan ok, klau konsisten pakai dlm 8 jam...insyallah boleh kurang berat  badan + kesihatan dalaman lgi terpelihara gitu....:) 

ubat kurus? Maaf sy x percaya sngt ubat2 utk kurangkan berat badan nie...x boleh mkn sebarangan...kena ikut nasihat doktor jugak klau nak ambik pil2 pelansingan nie....

cara sy.....pakai je ini....sbb ini yg adanya...hehe...tgh berpantang nie kan... mmg sedap la pakai bengkung nie, dan yg sebetulnya...kadang pakai kadang x pakai....hehe....x pakai...sbb x smpat nak pakai...! 

x sempat sbb nak cepat...!!, insyallah akan lebih disiplin lpas nie....hehe...

 .

nak tau bnyk pasal PB nie kan... boleh explore MY 2ND BLOG yg lama sudah tdk diupdate.., tp infonya tetap tidak berubah ok...! ~~ tp tang hargaya ada perubahan....:) ada kurang skit la....so sbab harga dah berkurang.....jdinya....saiznya pun agak terhad juga.......:D

berminat nak beli atau ada sebarang pertanyaan boleh sms/wasap je sy kat no ni 0136693984 ~ klau fb or email....lmbt skit replynya....almaklum la....mnjak ada baby nie.... nak on9 kat pc masa agak terhad....

jom cantik dan sihat..........:)


Thursday, April 18, 2013

Menu pantang ~ tenggiri ala ala kak Salami

Assalamualaikum n salam sejahtera.

Menu hari nie ~ tenggiri ala ala kak Salami ,kenape nmanya begitu ? hehe...meh nak cerita...


Ada penderhakaan skit kat resepi yg ambik dari k.Amie nie....patutnya ikan tu k.amie panggang...tp sy goreng jer guna mnyk sikit sudah la kan...x bole minyak bnyk2....pastu lumur pulak dgn lada hitam....kira orite la kan...hehe...

minyak2 nie pun...baru je strat mkn ari ni (hari ke 20)...tu pun siap col mak tnya lgi...klau ikut mak...nak ujung2 abis pantang nnti bru bole mkn yg minyak2 nie....tp da mak pun bgi green light kan....apa lgi....dah x larat nak mkn yg kukus rebus segala bagai tu....huhuhu....

balik cerita ikan nie...kalau ikut resepi asal tu kan...ambik kat k.amie..., k.amie...sy share sini ye...:)

Bahan A:

2 potong ikan tenggiri
1 biji limau kasturi - diambil jusnya
serbuk kunyit secukupnya
garam secukup rasa

cara syifa : ikan lumur garam,kunyit dgn lada hitam yg ditumbuk sederhana, pastu goreng ~minyak sikit.

Bahan B:
30 gram halia muda*
1 biji bawang besar*
4 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
minyak masak
hiris semua bahan bertanda*

Cara:

1. Lumurkan Bahan A pada ikan. Perap selama 30 minit. Kemudian panggang ikan hingga masak.
2. Panaskan sedikit minyak. Tumis Bahan B hingga naik bau. Taburkan di atas ikan.

gambar pun main ambik je...x sempat dah nak posing bagai...sementara baby Hafiz tdo nyenyak nie....segala bende kena buat pantas dan cergas...!


Tuesday, April 16, 2013

Gamba sy yg baru !!!

Assalamualaikum...& selamat sejahtera....

nid latest gmba sy....sy bru berusia 2 mnggu lbih kurang ....berat sy dah 3.5 kg...

Nama sy...Muhammad Hafiz Iman...boleh panggil sy Hafiz...Iman pun should be ok lah...:D

skrng apa sy bole buat ye ?? 

sy suka tido n minum susu...! bila bngun tido...keje sy mnum susu....!!

itu je yg sy pandai buat skrang ...:D


ni abng Hazim....mmg x bole tgk klau sy duk dendiam...!

kejenya nak mencium pp sy je....ish3.....


abng  syang sy sangat2.....:D

x penah kacau bila sy tido tau..........luv u abang Hazim........:)



Thursday, April 11, 2013

Award dari Dapur Nasya

Assalamualaikum & selamat sejahtera...

Alhamdulillah....masih diberi kesihatan yg baik hari ni.....baby tengh tido dgn jayanya....! maka ibunya pun akan update blog ni dgn secepat yg mungkin....kang baby bangun...yg dia tau nak "bergantung" saje....itu la keje yg dia bole buat skrng nie....hehe...

Nie nak tayang award nie....rakan blogger yg bagi....siap menjemput lagi....tq banyak2 ler Nasya....dengan bangganya nnti sy tepek kat sidebar ya....

comey dak...? tuannya kata seksi...x tutup aurat...hehe....macam2 la nasya ni....:) 

to Nasya ~ thx bebanyak....moga persahabatan alam maya ni....berpanjangan smpi bila2...insyallah....


Wednesday, April 10, 2013

Thursday, April 4, 2013

Alhamdulillah atas segalanya...

Assalamualaikum....& selamat sejahtera.

Lama sudah x menghupdate blog.....nak buat cmne, masa sngt2 la x mengizink....thx pada follower yg sudi folow blog ni...n thx pada sahabat yg meninggalkan komen....insyallah ada kelapangan akan sy bw kembali ok..:)

X de masa sbb ada my kecik ni....hehehe baru berusia  5 hari....selamat dilahimmrkan pada 30 mac 2013, berat 3.39kg,jam 11.48 pgi...secara normal......alhamdulillah segalanya dipermudahkan....

jadinya....stop lah segala xtvt baking membaking buat masa nie....tp insyallah ada yg sudah siap dlm draft...akan dipublish...pun tggu masa....nak menaip ni pun dah ambik masa 5 6 jam sbb baby pun kjap2 bngun nak susu....

me...baby boy....:) lum ada nma lagi....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...