"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Friday, June 28, 2013

Durian oh durian....

Alhamdulillah....masih ketemu lagi hari ni...:)

rezeki semalam...
x perlu dinafikan kesedapannya (pada penggemar nya)


dikopek abis semua....ini yg dpt...
tolak dgn yg dimakan lgi...

tgh pikir gak ni...bnyk2 mcm ni...
nak buat kuah durian n crepe weken nie....
insyalllah...


sedap....!!!!

:D


Thursday, June 27, 2013

Dia datang ! jeng jeng jeng....


kannn...sebenarnya x penah pun nak hupdate pasal nuff ni..
bukan apa..sebab blog picisan mcm ni...x berapa sngt orng nak pandangnya
kejap tenggelam kejap timbul !!
bila timbul tu...asik duk timbul je kan...bila tenggelamnya ....mmg tenggelam sungguh !

ada yg paham ke ayat melalut kat atas ni?

abaikan !!!

orng nak letak iklan pun takut2 je...
2 iklan u ! yg 1st tu bulan mac....skrng bulan jun....see !!!
jauh giler gapnya...! orng lain sebulan masuk 2 3 BEnya...blog ni ?? har3....

tp apa pun iklan yg muncul di blog nie....
yg mmpu diucapkan.....alhamdulillah....:)
ada gak hasilnya tu....walau seposen dua....duit gak kan....? dari x de lansung !

kan...! besyukur apa yg ada ok...
dan x salah kiranya 
berusaha utk menambah apa yg ada....demi kehidupan yg selesa.....:D


Semoga dipermudahkan segalanya

assalamualaikum dan salam sejahtera.

Alhamdulillah....masih lagi dipanjangkan usia hari ini....moga apa yg kita lakukan hari ini....akan dipermudahkan....

Insyallah

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, June 26, 2013

wordless

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, June 24, 2013

Red Velvet Cake

Assalamualaikum dan selamat sejahtera....
Apa khabar hari nie..? jerebu kat tmpt sy alhamdulillah berbanding semalam. jerebu msih ada...tp agak kurang dah...hari nie...bau asapnya dah x terbau...dah boleh buka tingkap n sliding semua....

Kalau semalam...mmg x bole bukak lansung...kuat betul bau asap pembakaran.....smpi Athirah pun kata busuk bau asap tu...smpaikan dlm rumah pun masuk bau...walaupun sudah tertutup tingkap dan pntu...

Mungkin ada hikmahnya kan....ermmmm....


balik citer kek....buatnya sabtu lepas...almakumla...duk berkurung dalam rumah...bosan gak kan...so..buatlah sumting yg bole dingap anak beranak....makanya...jadilah rvc nie...

rvc kali nie...sy x gunakan buttermilk...tp guna yogurt mcm resepi k.Hana bagi ni. saje nak test cmne plak rasanya kalau guna yogurt kan....ok...masih moist lagi...masih sedap lagi...dan yg penting...dah habis pun....setel !!

utk resepinya....sy panjangkan di sini ye K.Hana...mohon share....:D

Sumber resepi : Hana's family 

resepi

Bahan-bahan
*2 cawan tepung kek/superfine
*2 sudu besar serbuk koko
*1 sudu kecil baking powder
*1 sudu kecil soda bicarbonat
*1 sudu kecil garam
1 cawan buttermilk - resepi di bawah
1 cawan gula halus
1 sudu besar pewarna merah
1 cawan minyak masak
1/2 cawan air panas - hana tambah 2 sudu besar lagi
2 biji telur A
esen vanila

Topping
250g cream cheese @ satu ketul
1/2 cawan whipping cream
1/2 cawan gula - hana letak 1/4cwn+1sb jer
1 sudu besar jus perahan lemon

Cara-cara

Sediakan buttermilk - Campurkan 1 cawan  susu segar/susu cair dengan 1 sudu besar cuka apple cider atau cuka putih. Biarkan sebentar lebih kurang 10minit. Boleh juga guna yogurt sukatannya ialah 3/4cawan yogurt plain/original + 1/4 susu segar.
Satukan bahan yang bertanda * ke dalam mangkuk. Ketepikan.
Mangkuk lain, satukan gula, minyak dan juga telur. Pukul hingga kembang. Masukkan buttermilk, pewarna merah dan esen vanila. Pukul lagi. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit sambil putar perlahan hingga semua sebati. Akhir sekali masukkan air panas dan gaul sebati.
Lengserkan loyang dengan butter dan tepung, tuang adunan dan bakar 45minit. Kek ini boleh juga dikukus.
Sementara menunggu kek masak, sediakan topping. Putar semua bahan sehingga sebati kemudian sapu pada kek. Sejukkan dahulu baru potong dan hidang.


sila abaikan krim yg sememeh itu....! yg penting kesedapannya.....hahahaha.....rugi x cuba tau ..!!!


Sunday, June 23, 2013

Chef Hazim! !!



today ibu off masak.....sebab dah ada chef baru dlm rumah ni....
masak sedap2 ye chef...ibu dah lapar.....:-)
Published with Blogger-droid v2.0.10

Saturday, June 22, 2013

Bila tiada kerja......

Ya....gitu tajuk cerita hari nie....
tepek2 gamba je hari ni...

9 thn

6 thn

3 thn

2 mnth ++

MY KIDS............!!!!

:D


Friday, June 21, 2013

Alhamdulillah.....tahniah Hadif...

tahniah utk Hadif....:-), moga sentiasa cemerlang di dunia....juga di akhirat....ini exam sblm cuti sekolah hari tu...then minggu lepas lgi dah dpt report cardnya....alhamdulillah... alhamdulillah sngt2....sbb Hadif memulakan alam persekolah bru thun ni, di usia 6 thun....umur 5 thun x hantar lgi...sbb pelat percakapan dia mcm ssh lgi orng nak paham....skrng ni pun msih lgi ada pelatnya...tp kurang skit banding dlu....masih kena sentiasa tegur dia dari segi tutur sebutan...bab mengaji la...mmg kena sabar bnyk2..... bab belajar....Hadif mmg cpt tangkap...asas math tambah tolak...insyallah dia mmg dah boleh buat...skrng kena improve kan bacaan dia dlu sblm msuk thun 1 untuk next year....insyaallah Hadif....u can do it...!
Published with Blogger-droid v2.0.10

jerebu sudah.....

Assalamualaikum....selamat sejahtera.... cuaca pagi ni di tempat sy....jerebu sudah melanda....hujan pun dah berapa hari tak turun ni....terima je la.... harapnya cuaca mcm ni x lama la...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, June 20, 2013

kenapa macam ni???

Bila mood nak bw dah dtng....mesti konpem jadi mcm ni.....terpaksa refresh bnyk2 kali....baru dia ok balik....spoil betul ler...! harus la bnyk2 sabar....nak kata line tenet x ok....yg lain laju je....

sementara ada masa ni...nak jugak jenguk2 kengkawan yg dah lama x disapa tu....insyallah akan digigihkan la juga ni....;-)

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, June 19, 2013

WW~ pic zzzzz

X mampu utk berkata kata....hanya sekadar gambar tuk menyatakan sy masih rindu utk berblog....huhuhu....rindu sama kawan2 blogger....update ni myb tunggang tebalik gaknya sbb hanya update guna phone kecik sy yg agak "comey"...hehe

Hafiz pun dah 2 mnth ++....makin bnyk akalnya....makin bam bam pun ye...2 3 hri ni...dah mengiring ngiring plak bdannya....badan pun dah semakin tegap....

Tgh syok taip2....bby kecik ni bngun plak...smbung lain kali la nmpknya.....

Lain kali tu....ntah bila pun x tau....:-(

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, June 5, 2013

Cuti sekolah...berendam !

Assalamualaikum n selamat sejahtera.

Lama sudah ditinggalkan blog nie...hari ni masuk sini sapu2 sawang...then nak tepek2 gamba skeping 2 bagi ceria balik....hehehe...

almaklumla...cuti sekolah kan...makanya jari jemari ni pun bercuti juga...:D , bukan apa... bila dah duk kat kg ni kan... masalah betul bila nak ngadap blog... x de masa,  tgk blog dgn fb pun ujung2 mata je....hahaha...sory ye kengkawan....insyallah nnti ada masa sy cuba jugak la ber bw...

sebelum undur diri....nih tepek gamba bebudak ni ngan anak2 buah berendam kat sg yg makin cetek airnya (kg asben)..


Hazim muka takut2 berani.....orng x penah mandi sg....gini la rupanya...


bersuka ria di pagi hari..

gamba kredit pada anak buah...Naza.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...