"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Wednesday, July 31, 2013

ww

Image wasap dri adik.....selingan di opis alkisahnya....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, July 30, 2013

Tengah feeling dgn otromen !

Bila Hazim tengah berimaginasi...gini la gayanya....hanya dia seorang yg tau apa motif otromen dgn kete2 tu disusun begitu.....

Baju pun harusla juga gamba penyelamat no.1 dunia tu...kononnya....!

Dari zaman sy kanak2 lagi otomen ni dah wujud....x sangka kan....sampai skrng pun karakter ni masih laku. bdak2 baya hazim ni pun kenal sape dia otomen....

Hari ni nak share menu lah,

...baru muncul tadi....hehe...., hari ni nak masak sup tauhu, tenggiri sambal n da siap 1 menu dessert....puding kastard....pudingnya da siap....kastardnya petang2 karang ler...

Nak ambik gmba mkanan pun x sempat dah skrng......kalau boleh mmg hari2 nak tepek gamba m

kanan kat cni...tp keadaan x mengizinkan......

Alkisahnya....gituler klau ada anak kecik ni....semuanya x sempat nak buat....nak tggu dia tdo...kadang tdonya x penah nak lena....nak betunggu pulak.....hari2...ada je macam2 pesen....kelakuannya.....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, July 29, 2013

Kering idea daaa....

Bila tak tau apa lagi nak dijadikan entri....gambar sikecik ni la yg bole bg idea kut iya.....

Idea nak up entri pun tiada....idea nak masak untuk buka pun tak muncul2 gak nie....

Idea ke laut sudah semuanya........

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sunday, July 28, 2013

Kena serang dengan malware....


first time kena macamni. gelabah la juga kan...sebab tak lepas2 bila nak viewnya...sungguh rasa macammmmm...camne nak cakap ye...ermmm...orng2 yg penah kena camni je yg bole faham perasaan ni.

Bila view di tablet..boleh jer...di phone pun ok...hati dah mula rasa x best..dan pikir macam2...( alamak..blog x bole nak bukak...camne nak bw, camne nak jumpa kengkawan...camne nak bg tau diaorang blog x bole masuk...haishhhh...) macam2 le pikirnya...bila orang x penah kena nie...

Bila dah 2 3 kali bukaknya tak lepas2....hati mula dah rasa panas semacam jer...pastu mula la terpikir pikir...nak tanya sape ni...adoiii laaa, ....last2...hati dah kecewa...tutup semua...senang citer !!! + hari pun bertambah malam. Tgh duk nyusukan Hafiz ler...tetiba idea datang...nape la...x ku tanyakan pada en.google...dia kan semuanya tau...!

Bila disearch ayat malware menyerang....tu diaaaa....berderet tutorial yg duk ajar kita camne cara nak buang mende alah nie...so....sebab hari dah malam....badan pun dah letih...ok..! sabar...besok pagi baru setelkan...

Jadinya...lepas sahur dan solat dan setelkan semua...sementara si kecik hafiz lena diulit mimpi...baik ler digodek godek blog ni kejap...

PUNCANYA ~ baru tau....sebab bukak guna chrome...memang akan detect malware ni...bila buka guna mozila...selesa ! mmg dia tak keluar...guna IE...x tau pulak...sebab dah lama tak guna IE tu sebab macam slow sikit...

Then, ada beberapa bloggers yg ajar...kata mereka cuba buang icon B di bloglist, then remove blog yg malware bawa tu dari bloglist kita...( ada tutorial yg kata remove terus blog tu, maknanya x yah follow dah la...tp macam x best pulak ler nak remove....sebab blog2 yg difollow mmg sy suka pun).

Jadinya, sy cuma buang blog ( pembawa malware ), tu dari bloglist sahaja, then..buang icon B tu juga, hasilnya....alhamdulillah....dah boleh buka pun guna Chrome........:)

So, dah boleh senyum lebar.....:D, baru la bole sambung mengkukis lagi hari nie dengan hati yg aman dan tenteram.....thx pada google...n bloggers2 yg buat tutorial nak hapuskan malware tu...banyak sangat tau, ...kalau sape2 yg kena macamni....serach jer di google... banyak bloggers yg buat entry pasal malware ni...

psssstttt ~ entry terpanjang kut nie....alhamdulillah hati senang...., bila masalah setel !

 

Friday, July 26, 2013

Penawar Sakit tekak atau batuk

Assalamualaikum,

Salam Nuzul Al-Quran

Just nak share apa yg terjumpa di fb, insyallah ada manfaatnya jika dikongsi bersama

petua la ni...kiranya penawar untuk sakit tekak ataupun batuk


Tip mudah menyediakan penawar sakit tekak dan batuk,

Hirisan buah lemon + hirisan halia dicampur bersama dengan madu asli ke dalam balang

atau bekas bertutup, dan simpan di dalam peti sejuk.

Ia akan menjadi likat seperti agar-agar.

Tahan sehingga 2 3 bulan.

Cara untuk diminum  :  masukkan sesudu ke dalam gelas, dan tuangkan air suam.



Wednesday, July 24, 2013

Antara menu semalam.....

Ini, agar-agar biasa jer...

nak buatnya...macam kat SINI

tp versi yg ni...susu + vico


dan ini..

roti jala...kena buat kotak2 gak...(gambar karinya x sempat nak snap dah...)




ok...dah setel entri hari nie..

plan hari nie...kuih cara plak....:D

plan jer lah kan...hik3...





Ww


Tuesday, July 23, 2013

Nasib hari ni....

Assalamualaikum....

Nak mengadu kat sini.....penat sebenarnya, 
penat mencari barang...bila dicari.mmg konpem la x kan jumpa kan.....
bila x dicari...saje2 je dia dok tayang depan mata...
tp yg ni...mmg lama dah x nmpk....
ntah mana tercampaknya....
rasa2 mcm ada nmpak...tp bila dicari...x de pulak.....alahaiiii....

barang ni la yg semput dado den mencari nie...
ini pnjam gambar gugel ye...mekasih tuannya...
pinjam tepek kat sini eh...


ini la y dicari x jumpa..

plan nak buat roti jala petang ni...nak guna acuan ni la....
merajuk dah ke apa..sebab selalu guna yg botol muncung tiga tu...

tp hari nie...rasa macam nak buat jala2....dah bosan la tgk pesen kotak2 gitu...

maaf kalau x bw sangat hari nie....i bzy u cari acuan ni.....


Sunday, July 21, 2013

Agar-agar Milo Oreo

Assalamualaikum,

Selamat berhujung minggu, hari nie saje ler nak tepek gamba dessert yg tengah hot dipasaran skrng nie kan...

Orang kata sedap...rugi kalau x dicuba kan....tp mmg sedap la bak kata bebudak nie...mmg heaven gitu !

Sepatutnya nak lapis bawah tu sekali, tp dek kerana dah petang sangat membuatnya, kerje lain plak bnyk...makanya dua lapis gini je lah yg sempat...


Resepi yg best nie..harus ler disimpan...buat panduan juga utk satu hari nanti...., utk resepinya terima kasih pada owner nya Along Roz, mohon share juga ye resepinya di sini...

By: AlongRoz@HomeKreation
Di try test : Syifa

Saiz: 8" persegi

BAHAN2:
1 bungkus / 10g Jelly Powder (Serbuk Agar-Agar)
750ml Air
160g Gula
1 tin (400g) Susu Cair
3/4 cup Serbuk Milo
1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis

CARA2:

1. Masak serbuk agar2 & air sehingga larut.Masukkan gula & masak sehingga gula larut.Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.
2. Asingkan 2 cwn  ke dlm periuk yg lain & campurkan milo sehingga sebati.
3. Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan. Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku. Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi. Taburkan biskut oreo.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.
4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.

TIPS UNTUK MELAPIS:

a. Janagn tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
b. Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.

Nak tau camne rasanya...silakan cuba...pasti x rugi....:D


Friday, July 19, 2013

Biar gambar berbicara....

Ketandusan idea di pagi jumaat

bila idea tiada....gambar lah yang berbicara...

Muhammad Hafiz Iman


sudah mula meniarapkan diri..

hampir seminggu dah dapatnya..




selamat berhujung minggu semua....hingga jumpa lagi...:D


Thursday, July 18, 2013

Puding roti jem blueberry

Assalamualaikum.

Best cuaca pagi nie...mendung + sejukkkk...nyaman jer.....sahur pagi tadi pun ditemani hujan...:)

Line tenet hari nie ada sikit semput daa...kejap ada kejap x de..dah serupa macam cuaca jer...Ok, x yah nak bebel panjang2...hari ni nak share resepi puding roti.

Dah selamat pun dihabiskan, sebab buatnya isnin lepas, Isnin buat...baru hari nie nak up jadi entri...sungguh jadi pekasam sudah picnya...

Tau2 je lah bulan pose ni, bukan termakan sangat roti kan...time membeli kemain...x nak kalah...roti gandum lagi tu yg diguna nie...

Nak membuatnya...senang je.., selalu puding roti biasa tu je kan..kali ni kita sapu jem dulu...:D


bahan-bahan

Roti
Jem ( sebarang perasa, ikut suka lah, syifa guna blueberry)
3 sudu besar mentega dicairkan*
2 biji telur *
3 cawan susu segar/full cream * ~ ikut bnyk mana roti ye..!
1 sudu besar tepung jagung*
5 sudu besar gula halus*
1 sudu kecil esen vanila.*

Cara-cara :-

Sapukan jem pada roti, kemudian digulung, dan susun dalam bekas yg nak dibakar.
Satukan semua bahan yang bertanda * ke dalam bekas, kacau guna whisk je.
Tuangkan adunan bahan tadi ke atas roti yg siap disusun.
Biarkan seketika dalam 15 ke 20 minit supaya terserap.
Bakar pada suhu 170 darjah  selama 30minit.
Sejukkan..siap utk dihidang


Kat rumah nie guna sos coklat ready made jer...pun sedap...! makan camtu pun sedap gak....:)


Wednesday, July 17, 2013

WW ~ Kurma dan Ramadhan...

Assalamualaikum

Ini kurma kami....kotak yang ke 3 sudahhhh....


sy suka kurma yg begini.

antara khasiat kurma.....bacalah di gambar bawah ni...

perkongsian dari fb

semoga bermanfaat......:)


Tuesday, July 16, 2013

Agar Agar permata ~ macam kak lina pg..

bukan nak bagi terliur di bulan puasa ni...

sekadar berkongsi resepi...


sedap sebagai dezet yg agak simpel juga, 

kaler2 tu...orng kata macam bagi menarik la utk dimakan....anak2 pun nak makan...tgk macam best jerrr...

tp mmg best pun...lepas buka..ini je yg duk diulang makan....sampai la habissssss...

thx pada K.Lina sudi share resepi ni, mohon copy juga resepi di sini ye kak....:)


Sumber : Kak Linapg
di try : asyifa

Bahan-Bahan

10g agar-agar serbuk
4 cawan air
1 cawan susu cair
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat manis
1sk esen vanilla
Beberapa Pewarna kegemaran

Cara-Cara:

Masak agar-agar bersama 4 cawan air dan gula hingga gula hancur.
Masukkan susu, susu cair dan esen vanilla.Kacau sebentar.Tutup api
Bahagikan agar2 kepada 5 bahagian.(Ikut suka nak bahagi brp kaler)
Titiskan pewarna merah untuk satu bahagian, kuning satu bahagian, ijo dan biru
Tinggal satu bahagian dengan warna asal.
Bekukan agar2 berwarna.Apabila keras, potong kecil2 dan masukkan ke dalam agar2 warna asal.
Sejukkan dalm esbok.


sudah habis...!!


Nuffnang ok....churp churp pun ok...

Assalamualaikum.

Alhamdulillah atas segalanya, Ramadhan pun dah sampai hari ke 7, diam x diam...kejap je masa berjalan kan..

Takde idea yg bernas sebenarnya nak distory ni...cuma nak terima kasih pada nuff lah...bulan2 ramadhan ni...rajin pula dia bagi iklan...apa pun terima kasih...mau disimpan kasi banyak2 nie...iklan ke 5 di tahun 2013, dan yg ke 2 bulan Julai nie...suka2...:D ~ kecoh jer...tu pun nak bg tau...


Itu...baru masuk semalam....syukur alhamdulillah...rezeki ramadhan juga kut...sebab trafik banyak masuk...unique visit tu,...tgk tinggi jer...terima kasih juga pada yang sudi menjengah masuk blog ni...tanpa anda siapalah blog ini ~ feeling mcm menang juta2 pulak dah !.

1 lagi bende nak share nie kan...kat churp churp nie pun bole buat duit gak rupanya...lama dah register...tp x penah nak ambik tau...last2 weken hari tu..saje2 baca email dari churp2 ni...baca2 mcm best pula buat duit...just share2 gitu je rupanya...

sape nak join..bole register SINI, ke mmg dah join...tp i yg ketinggalan kut....hahahaha....


thx google ~ atas gmbar yg cun...

atau klik banner churp churp tu pun ok...register je...x kena bayar pun......:D


Monday, July 15, 2013

Ayam Panggang Rosemary & Lemon

Assalamualaikum,

Hari nie nak share resepi ayam panggang yg memang sedap, dan paling penting..senang dimasak ! main campak2..lumur2...sumbat dalam oven...siap !!! semudah abc....:D

Tak payah dah nak basuk kuali...basuh sudip bagai....senang kan...kalau boleh...memang hari2  nak masak lauk yg mcamni...tp larat ke tekak nak nanggungnya...? 

Resepi ni, ambik dari dapur Mamasya...dah berbulan dah perap resepi nie....baru sabtu lepas dapat merealisasikan kat anak tekak...wangi bau lemon pun bestttt sangat !


Tak dan nak posing bagai dah ayam nie...main snap je ha...

Ayam sy x gunakan sampai sekor sebenanrnya...ambik dalam 6 ke 7 8 9 ketul gitu...pastu..lumur2 je semua bahan perap tu..

Tp terlebih perahan lemon...bila da ujung2 nasi makannya,...anak2 ckp masam...hahaha....nak buek camno...lemon mmg sebiji guna..hanya utk suku ayam.........:D 

sebab wangi lemon tu...tu yg x beringat perahnya....hehehe...tp sedap juga....

Untuk resepinya...sy copy ye Mamasya, ....resepi yg  sedap...insyallah akan dibuat lagi....

Sumber resepi : Dapur Mamasya
Di test : AM

Bahan2 : 

1 ekor ayam - dibelah 4 
5 ulas bawang putih - direbus 
1 inci halia - disagat 
1 1/2 sudu besar rosemary kering 
2 sudu besar lada hitam - tumbuk halus 
2 sudu besar madu 
3 sudu besar gula perang 
Garam 
2 kiub ayam - mama letak 1 sj 
2 biji lemon - hiris 
4 sudu besar olive oil 

4 biji kentang - potong 4 dan rebus hingga hampir masak 
3 biji karot - potong kecil2 memanjang 
2 biji tomato - potong 4 

Cara2 : 

1. Bersihkan ayam dan ketepikan. 
2. Campurkan semua bahan kecuali sayur2an dengan olive oil. Kemudian lumurkan pada ayam. Susun ayam ke dalam dulang. 
3. Lebihan bahan lumur tadi, lumurkan pula pada tomato, kentang dan karot dan kemudian susun bersama2 ayam. 
4. Bakar pada suhu 200C selama 1 jam @ hingga masak. 
5. Hidang bersama salad dan sos lada hitam. Sos boleh buat guna air dari panggangan ayam, cuma tambah sedikit susu, serbuk lada hitam dan sos lada hitam. Masak hingga kuah agak pekat. 

Tak sempat juga nak membuat sosnya + sos lada hitam pula lupa nak dibeli...


Cuba la sendiri eh kalau nak tau kesedapannya....:)


Sunday, July 14, 2013

Morning ^__^ ~ pagi pagi dah nak update panjang2...

Assalamualaikum.

Pagi lagi dah rajin sangat menghadap blog...hehe...semua orng dalam rumah nie tengah melayari mimpi lagi,..ada masa...kita tengok2 n jenguk blog...dan tengok hasil di nuff..

Saje dok bukak nuff, nak tengok ada peningkatan hasil ke tidak,  alhamdulillah...ada sikit rezeki di situ, kita bagi perap lama2...sampai jadi ribu riban...bila la agaknya ya....huhuhu....

Kalau bukak nuff nie...x sah le klau x cek segalanya...saje dok gatai...tgk keywords tadi...ni yang keluar...sepanjang minggu ini. Almaklumlah...bulan puasa kan....semua orng duk gugel resepi je kejenya....me too.....:D


See...semuanya keywords pasal makanan...patutler kenkadang bila bukak blog nie...ada time2 nya trafik macam naik skit...

pikir pikir sepanjang hari nie....masak apa plak hari nie....ermmmm, ayo yoooo....baru bape jam lepas sahur sudah pikir menu buka ka ?  , gogel ajer kan....


Friday, July 12, 2013

Handbag raya saya tahun nie

Baru 3 hari puasa...

dah terpikir pikir nak buat persiapan tuk raya nie...hehehe

tapi bole je buat persiapan awal kan...

meh tengok gambar handbag ni...terbaru di pasaran...

furla namanya.... kalau x silap lah...

meriah kalernya....dari jauh kalau nak datang beraya..mmg nampak begnya dulu...

bergaya u di pagi raya...:D



tapi picture bawah nie lah 'handbeg' sy tahun nie....:)

yang ni la akan diusung kehulu ke hilir ....memang termahal di dunia...orang lain memang tak kan ada ok...



berpikir....nak kumpul duit raya banyak2....hehehe...

psssttt....apa daaa ibu melalut nie....puasa baru 3 hari...dah pikir nak raya....ermmmmm

mood hepy...sebab my lappy udah bagos2 semula....:)


Pagi jumaat kisahnya....

Assalamualaikum...salam ramadhan ke 3 di hari jumaat...:-)

Sadisnya di pagi jumaat yg tenang...aman dan damai...dan burung pun berkicauan ( menghiburkan hati sndiri yg gundah gulana melihat pc di on off)

my laptop apa ke halnya pepagi ni....asik dok hang je dia....nie masih menunggu kali ke 3 di tutup dgn cara yg tdk berhemah!

Dah la nak buat keje skit nie.....jgn la mcm2 ye...ku masih setia padamu....huhuhu....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, July 11, 2013

Ramadhan ke 2 ~ hujan....alhamdulillah...

Assalamualaikum.

Pic pukul 7 pagi tadi....gelap lagi...alhamdulillah hujan turun...

Alhamdulillah....selamat sudah ramadhan pertama....masuk hari yg ke 2, 2 hari bersahur aman dan damai....kenapa..? sebabnya si kecik hafiz tidur dengan aman.....selesai lah semua acara kemas mengemas dapur....dan dia akan bangun selepas subuh...aman la skit kan...setakat hari ni laaa...besok2 tak tau la camne pula.

Dan setakat 2 hari ni...athirah n hadif...mmg senang nak dibangunkan...harap kekalkan ye anak2 hingga hujung ramadhan.

Semalam...dan semalam...cuaca panas terik yg amat...hari ni awal pagi pula dah hujan...harapnya cuaca x seterik semalam....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, July 10, 2013

Ww~bunga bunga cinta

Assalamualaikum.

Alhamdulillah atas segala nikmat dan rezeki hari ini

mood~ nak tukar bunga tu...dah hampir setahun berkhidmat di ruang tamu...bole gitu...?

hahaha....baru sehari puasa kan....macam bunyi dah nak raya gitu.....:-P

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, July 9, 2013

Shepherd Pie Daging yang simpel


Menu yang dah pun habis, last week buatnya...

1st time membuatnya...alhamdulillah...tdk mengecewakan....sebab habis begitu sahaja ! hehe

senang je nak buat ~~ follow resepi...insyallah jadi...

cara mudah step by step boleh refer kat blog Ana ni,

atau kalau nak resepinya....sy copy dari blog Kak.Ummi dan sy tepekkan di sini ye..

ikut la mana2 yg anda rasa nak cuba ye...., mohon share resepinya ye kak.ummi...


Resepi: Chef Hanieliza @ Buku 1 Hari 1 Resepi

Bahan A (Untuk Inti):-
500 gram daging kisar ~ syifa guna daging jenama ramly, dah siap kisar
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
1 ulas bawang putih (dicincang)
1 cawan kacang panggang (akak xda stok) ~  syifa x letak
8 biji cendawan butang (dibelah 4) ~ syifa x letak
5 biji tomato masak (dipotong dadu) ~ syifa x letak
1 batang lobak merah (dipotong dadu) ~ syifa x letak
1 pokok daun parsli (dicincang)
1 sudu makan tepung jagung - dibancuh dgn 1 cwn air
1 sudu makan serbuk lada hitam - 
1 kiub stok daging ~  syifa x letak
2 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
** untuk sayuran ~ syifa gantikan dengan sayur campur**

Cara Memasak Inti:-

Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan daging kisar dan cendawan butang, kacau rata hingga daging masak.
Masukkan lobak merah, tomato dan semua bahan lain, kecuali bancuhan tepung jagung.
Apabila daging mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga masak.
Perasakan dengan garam dan bila daging sedikit kering, tutup api.
Ketepikan. Sediakan bahan untuk membuat pai pula...



Bahan B (Untuk Pai):-

1 kilogram kentang (dipotong kecil-kecil)
1/2 cawan susu segar
2 sudu makan mentega
1 sudu teh serbuk lada sulah
garam secukup rasa
Air untuk merebus kentang secukupnya

Cara Menyediakan Pai:-

Kentang direbus dengan air dan sedikit garam hingga empuk/air rebusan kering.
Ketika kentang masih panas-panas, lecek hingga hancur sebati.
Gaulkan dengan susu segar (akak tuangkan susu sedikit-sedikit), serbuk lada sulah dan mentega.
Masukkan adunan kentang ke dalam bekas alluminium kecil (akak letak dulu dalam semua ramkin untuk base kentang ni ).
Masukkan pula inti daging tadi dan tutupkan pula dengan kentang semula (atas syifa letakkan kepingan cheese saje..).
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 200C (akak set oven 190C je) selama 30 minit/hingga bahagian atasnya keperangan.
Keluarkan dari oven dan hidangkan ketika suam-suam panas gitu....

sape2 yg ada buku resepi chef hanieliza....bole bukak terus m/s 285...follow c2 je...lagi senang...:D


cepat dimasak...sedap dimakan !!!

:D


Breakfast last......dan terima kasih nuffnang...

Assalamualaikum..

Lewat sikit nak update...menyelesaikan segala kerja...nak tidokan si kecik yg x berapa nak lena pula tidunya pagi ni.....buat kerja pun dah secepat yg mungkin...bekpes pun kena cepat....huhuhu

Biasa la...kalau ada anak kecil ni...semua kerja mesti pantas...kannn...

Tayang2, menu last bekpes nie...insyallah esok dah mula berpuasa...selamat berpuasa buat semua sahabat2 di alam maya nie...minta maaf kalau ada salah dan silap...sepanjang kita berblog ni ye... 

Lepas ni mai pakat ramai2...tayang menu/resepi utk berbuka dan bersahur pula...:)


Ok...buat sekian kalinya....terima kasih nuffnang....

BE/CPUV  pertama di bulan Julai...dan yg ketiga ditahun 2013...

terima kasih SUNSILK yg sudi meletakkan iklannya...meh2 klik...jangan x klik....:D




tak banyak...sikit jer ....tapi...

Alhamdulillah...rezeki menjelang ramadhan....


Sunday, July 7, 2013

Sembang 0 jer....

Assalamualaikum

jumpa di malam hari, hari ni melepak je di rumah...

cuaca pun panas yang amat la hari nie..

sambil lepak2 bukak majalah yg dpt dri jusco semalam...

alkisah semalam...ambik voucher dari jusco..dan dapatlah free magz ni....

kali nie...disertakan sekali dgn pes maggi ayam kicap berempah (free jer)...

alaaaa...yg mcm iklan di tv tu...

ntah camne la rasanya kan.....besok bole cuba...tadi anak2 suruh buat...tp lauk lunch dah siap...

x kan nak masak yg nie plak...ayam pun duk keras kejung dalam peti ais....

jadinya....besok jer la kita rasa sedap atau tidak ye anak2....hehehe....

(ada pek dari sunlight dgn sabun attack...mmg x beguna la jawabnya....huhuhu..)


belek punya belek majalah....meh tgk aksi model omputih nie pakai baju melayu....dan berkurung songket...

nice kan..!



sana sini dah iklan raya....puasa pun belum lagi...

insyallah lagi dua hari kan sebelum sambut ramadhan...

moga semua diberi kesihatan yang baik untuk menyambutnya....


Saturday, July 6, 2013

Hepy weekend

Assalamualaikum

petang dah baru nak ckp hepy weken...

kepenatan sbnarnya...merehatkan diri...setelah penat blik berjalan...

jap lgi nak keluar balik....update sekejap...tepek gmba makanan....hehehe





Friday, July 5, 2013

Rama2 masuk rumah...

Rama rama masuk rumah

orng dulu dulu kata...ada orng nak dtng...ntah ye ke tdk...x dpt dipastikan...

yg pastinya...rumah kami...rama2 x dtng pun...ada je orng yg dtng menyinggah...

x pe...tetamu tu kan pembawa rezeki......:)


cntik kan corak dia...

snap masa dia tgh menepek kat dinding....hahaha...


Header anak menangis !!!

Assalamualaikum...

Meh sini nak citer...meh datang sini meh...tak nak singgah pun x pe...biar la sy membebel sensorang kat sini...

Alkisahnya tukar header baru lagi....( ada ke orng nak ambik tau ??) peduli lah...janji betukar.....

sebenarnya...hati masih tidak puas....buatnya pun secepat yg mungkin...skill mendesign memang ke laut dah nie...


Memula dah hilang ingatan tang photoshop nie...ntah cmne pagi nie....sekali bukak pc...godek2 skit....perggghhh...keluar dah gaya mna patut di tepek...apa lagi...cargas la membuat header baru....

Baru 1/2jam menepek....si kecik Hafiz bole bangun siap menangis plak dah......ya x ya...semangat punya pasal...sebelah tngan dia duk "bergantung" sebelah tangan lagi menepek gamba....:D

So...hasilnya mcm di atas....:D x pro lansung !!! gambor kecik besar....huhuhu...x pe...buat sementara waktu nie...itu dulu headernya...

Next time...ada time....kita kasi touch up kasi cun....ok tak header tu...??? ok tak ??? ( huhuhu...ada ke orang nak ambik peduli nie.....)

terima kasih pada yg sudi komen header nie ye....jasa baik anda amat dihargai...bole sy touch up lagi mna yg patut....


Wednesday, July 3, 2013

Hafiz 3 mnth...

Semakin aktif berusaha utk meniarapkan diri....go Hafiz go...u can do it....nnti ibu upah susu...:)

Elok diletak dibahagian tengah tilam....kejap je dia dah sampai ke lantai....

Berat da 5.8 kg....bacaan seminggu yg lepas...bmi ok je...tp pak2 sedaranya kata dah obes....sabar je lah.....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Ww ~ Ramadhan 1434 (2013)


Assalamualaikum

perkongsian utk Ramadhan yg bakal tiba...

yg ini harus di print dan tampal di bilik kakak....dia dah tak sabar nak berpuasa...


bawah ni...mari kita amalkan....insyallah


picture share dari fb (thx to owner)

Rabu minggu depan kita dah mula berpuasa.....moga dipanjangkan umur ....

juga diberi kesihatan yg baik utk menunaikan ibadah...insyallah...



Tuesday, July 2, 2013

Kek Coklat Moist ~ kukus

Satu lagi resepi kek coklat yang mungkin harus dicuba, buat penggemar2 kek coklat...

ini adalah versi kukus...mmg moist sangat2...

sudah habis...sebabnya buat di bulan lepas...baru nak tayang bulan nie...( mcm lama pun haaa..julai baru hari ke 2)


bajet bagos !! harus ambik gambar makanan dalam keadaan yg cun !

baru mantap...walaupun sesi mengeshoot dah hilang skill...!


Resepi kek ni sy share dari blog Ros @ jintanmanis...bnyk resepi kek yg sedap kat c2 ye...mohon share juga di sini ye Ros....:)

Sumber resepi :  rosmarlina@jintanmanis.com 

Resepi 

Bahan-bahanya

2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 ( tiga suku cawan) minyak masak 
1 cawan gula
1 cawan air suam 
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko ( ros guna serbuk koko jenama van hauten)
3 biji telur 
beberapa titik esen vanila

*Untuk Topping dan Hiasan*
1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya.

Cara-caranya

1. Ayak tepung gandum bersama, serbuk koko,  baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus.

2 Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.

3. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.

4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan  dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit, sejukkan, Selamat Mencuba.


Untuk topping ~ syifa x buat...just guna lebihan cream ciz masa buat Red velvet hari tu...banyak lebihnya...sebab kek ni dibuat selang sehari habisnya rvc itu....jdi creamnya elok lagi tau...

Anak2 suka...ok je....

nak cuba silakan....selamat mencuba...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...