"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Saturday, August 31, 2013

Merdeka 56 dan nasihat UAI

Assalamualaikum,

Selamat menyambut hari merdeka...dan selamat berhujung minggu....:-)

Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, August 30, 2013

Masak...masak...dan makan...

Assalamualaikum

Hari ni... X janji dapat bw dgn baiknya....nak main masak- masak jap...

Harapnya Hafiz x bnyk ragam....dia mmg x bnyk ragam pun...tnggal aje..abih tergolek satu rumah...pandai dah main sndiri pun...maknya je kecoh lebey...huhuhu...

Ok...tata...titu...jumpa malam kang..bw..klau x penat..! Klau penat...mmg bsok la bru nmpknya...insyallah....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, August 29, 2013

Contest: Family Potret Raya.

Assalamualaikum,

Hari ni...hari rajin..., jadi bila rajin....meh kita join contest yg sangat la simpel dan mudah ni....syarat tak la banyak...just tepek2 gambar...pastu buh kan ajer linknya ke Tuan empunya contest iaitu Blogger DYatie... 

Syarat pertama ~ ini dia gambarnya.....taraaaaaaa........:D


Family Potret Raya : ini je gamba yg muka ala2 'hapening' sikit....

yg lain2 muka bebudak ni kepanasan...........ibu n ayah...x yah la kan...hehe...

ok...pada kengkawan semua yg nak join, n nak tau apa hadiahnya...sila lah baca T&C di SINI...


Wednesday, August 28, 2013

Ww : golek2....tergolek dia..!

Berpusing...bergolek...trus kuar dari tilam...puas hati...!

Lgi puas hati dapat kacau abang Hazim...capai2 segala bende yg dia nmpk begerak gerak...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, August 27, 2013

Xtvt yg sekian lama diberhentikan...

Assalamualaikum,

Alhamdulillah jumpa lagi..., masih dipanjangkan umur...syukur...~ nie dah x tau dah apa lagi nak ditaip...ayat intro lah kenkadang paling susah nak di buat...huhuhu...

Tak payah intro bagai...tepek jer gamba sekeping dua..sudah ada entri kan...hehe...

Meh jenguk dan tengok pokok cili yg baru ditanam nie...harapnya naik menjadi...dan membuahkan hasil..., Ini la xtvt yg sekian lama diberhentikan, menjak preggy kan Hafiz , smpi la ni umurnya nak masuk 5 bln...baru la dapat merasa buat keje2 ni  balik...

Skrng pun kena gak tgk mood dak kecik tu...dah kalau pepagi dia mintak kena layan...mmg x bole buat apa dah....., klau mood dia ok....tido dgn aman dan damai..., bole la nak tgk2 segala tanaman...(mcm bnyk jer bnyinya..padahal..bnyk yg nak KO..!)


mengharapkan ia membesar dan membuahkan hasil...


ntah ghupe camne la cili api nie agaknya...


jadila...dapat  2 pasu dulu...

akan disiram....dan dijaga...moga berhasil....insyallah...


Sunday, August 25, 2013

Kek Coklat resepi Anis Cmc

Assalamualaikum,

Ini buatnya sbb terjumpa resepi di fb paga Anis Cmc, x dpt nak bgi link plak dah...sape nak tgk clear lagi...search je page fb Anis Chocolate Moist Cake..., nmpk mudah...itu yg try tu...sngt2 la moist...

Nak tau kemoistan (ada ke bm word gini...huhuhu....rosak2)...bole try sndiri ye...:-)

Bekpes pgi ni...mkn kek coklat....muahahaha...gemuks2...!

Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, August 23, 2013

Merajuk lah..!

Assalamualaikum...selamat pagi....

Pagi jumaat yg sejuk n nyaman...baru lepas berenti hujan...ini gamba budak merajuk x kena layan....hehe...

kesiannn x de orng nak melayan.....duk dendiam je dia kat c2...lama plak tu...sedar pula tu bila orng ambik gmba dia...

Dok la diam2 dulu ya hafiz...ibu nak update blog....muahahaha....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, August 22, 2013

Waffle mudah makan lepas raya....

Assalamualaikum,

Meh nak kongsi gamba nie...dari lepas raya hari tu dok terperap dalam folder...baru hari nie perasan gmbar ni...sian dia...lama2 dok terperap...


yg ni buh jem strawberry...


yg ni..blueberry..

Resepi waffle...sy copy dri Reena , thx reena, sy share sini ye...:)

Sumber : Reena's Online
ditest : syifa 


Bahan-bahan untuk 2-3 orang makan :

12 sudu besar tepung gandum (i bubuh penuh-penuh satu sudu besar macam bukit)
2 sudu kecil yis kering (i guna instant yeast je. Yis nilah sebenarnya bahan rahsia yang i bagitau tadi)
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
3 sudu besar mentega yang dicairkan (i suka brand Buttercup)
1 cawan susu segar dalam suhu bilik (i suka brand Dutch Lady Full Cream Milk)
1 biji telur dalam suhu bilik. Nak cepat kurangkan kesejukkan telur tu, korang rendam dalam air panas seketika
1 sudu besar esen vanila (i tak letak pun sebab takde. Hehe)
Air panas/suam (untuk dimasukkan sedikit demi sedikit)

untuk cara2nya, lebih details...boleh refer SINI ye...

lepas ni....bole buat  lagi...budak2 ni kata sedap..., tu pun klau penyakit M x datang menjengah...hahaha...


Wednesday, August 21, 2013

2013 ~ hasil setakat ini...

Dah petang2 ni...idea x berapa nak keluar plak dah...bila idea tak ada ni...saje la cek nuff kot2 la klau murah hati lagi nak bagi iklan kan...

tak sia2 rupanya bila tgk tadi...walaupun lama x update ~ cuti raya...adehhhh....nak nulis blog pun ada cuti ka? blogger semua...sila jawab,  klau nak jwabla.......hehehe

walau iklan yg diberi x 'semeriah' blogger lain...tp sy tetap bersyukur....Alhamdulillah....:) 

syukur ler...yg bulan julai pun masih on lgi tu...tq nuffnang....dan dah nak hujung ogos dah pun ha...baru dpt 1...


kalau sape2 nak tips camne nak bagi CPUV melekat tu kan....korang boleh refer kat MAM3HERO ni...,dia rajin tulis...sy malas nak tulis..hahaha...so sy bgi link...pepandai ler terjah ye...:D


WW ~ raya anak-anak

Sangat2 la susah nak ambik gamba mereka  berempat ni !








yg maintainnya...kakak je...3 lelaki...semua out...!

Hafiz lgi laaa....panas sudah....!!!!





Tuesday, August 20, 2013

Tak makan saman nih !

Hadif : ibu2 tgk ajim panjat
Ibu : pandang sambil ckp "panjatlah...panjat lagi tinggi2" ~ nada suara perli sebenarnya....
Hazim (dgn banggany ckp kat ibu) : bu...camni? Cmni ke...smbil trus panjat besi gril tu....

Arghhhhh...tension ibu ajim oiiii !! Budak 3 thn ni mmg x paham bahasa perli nie.....

Nmpk ibu snap pic dia...mula buat muka...then siap tnya...da ke bu...? Da ke...??? Pastu nak tgk, nak tgk....katanya.....

Aduhhh....sabar2.....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tiramisu simpel

Assalamualaikum

Malasnya la sngt2 nak post entri...tp paksa gak ni nak menaip...sebab gmba ni da berapa hari terperap...lagi dibiar..nnti bertambah malas la jadinya....

Tiramisu ini, guna sponge kek, teringin juga nak guna biskut lady finger tu...tp masa buat ni...kedai bakery tu tgh tutup cuti raya, jadinya...buatla dengan apa yg ada...

resepi yg simpelnya...mcm kat bawah nie ~ seingat sy ambil dari my resepi...tp x ingt linknya...pada pemilik asal, kalau terbaca resepi ni...mintak halal ye...thx sudi share resepi yg simpel n best nih...

Bahan-bahan

1 biji sponge kek
250 ml whipping cream
200 ml cream cheese
1/2 cwn gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko utk hiasan saje...

Cara-caranya :-

1. Bancuhkan nescafe dgn 1 cwn air panas tadi.
2. Satukan gula, whipping cream dan cream cheese
3. Potong kek pada 3 bahagian.
4. Susun 1 bahagian dlm bekas bancuhan.
5. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek.
6. Sapu 1/3 bahagian adunan whipping cream n cream cheese + gula tadi.
7. Susun lagi bahagian yg selebihnya dan buat step tdi smpi kek habis.
8. Tutup permukaan bekas tadi, simpan dlm fridge.
9. Bila nak makan...hiaskan dgn serbuk koko....

( ikut saje step2 diatas, sy buat nie guna 2 biji kek, so..pepandai le adjust bahan2 lain nak bagi sedap lagi ye...)


Yg pastinya dezet ni abis licin dikerjakan sedara mara yg datang bertandang weken haritu, rasa aiskrim kata biras yg sorang tu...hehe....yelah..layan kan ajer....


Monday, August 19, 2013

Weeken kami...

Assalamualaikum,

Rumah dah mula sunyi....sesi persekolahan dah pun mula balik...jadinya..semua xtvt kembali seperti biasa....

Sesi kemas mengemas rumah dah setel...so skrng..sesi melayan blog yg dah berapa hari x update..almaklumlah...di bulan syawal nie...mood nak up entri dihujung minggu tu...agak down la skit....huhuhu

Weken kami yg lepas, x kemana....sebab asben ada halnya pagi sab2 n ahad..jadi kami x kemana pun...dan sebab kami x kemana, sedara mara je la yg datang ke rumah...

Tahun nie...juga x buat open house, last open house masa preggykan Hazim, now Hazim pun dah 3yrs kan...giler lama x buat tu, sape2 yg nak datang...pintu rumah sentiasa terbuka...dijemput anytime...

Buat makan2 gini pun dah macam open house, bayangkan 3 family (belah asben, suku baru) semua dtng bertandang, anak2nya lagi...cucunya lagi...bingit juga la rumah malam tu...ruang tamu, ruang menonton....semua full. (rumah kecik...gini ler...)..yg x full dapur jer...sebab smua makanan diangkut ke depan sudah...hahaha...

Itu belum klau campur adikberadik semua..asben ngan sy...mau pasang khemah la agaknya....:D

Menu simpel jer yg sempat2...n ala kadar...n yg penting...senang dihabis...dilicinkan! , tahun ni, thun spagetti...asik dok buat spagetti je la bila orng dtng ni...bukan apa...senang kan...nak buat mee2...cam malas la plak...

Menu disaji ~ pulut n rendang ayam, spegetti n dissert yg sedap kata mereka,...tiramisu simpel dimpel jer,...licin ko dibantainya....bagos2...itu yg suka..:D


Sate ~  sate tu x bakarla....ditaja oleh SIL n familynya....ada gak penambah juadah tu...sedap2...


makan2...lepak2...chatting2...dari kul 7 pm lebih...membawak ke pukul 11 malam....
gitu la klau dah bersembang kan...

budak2,...lagi la...suka sangat..bila sedara mara datang...

part yg penatnya...ini lah dia....

gambar bwah ni...


basuh membasuh ok lagi...

nak menyimpan balik tu....alahaiiiii....mmg 'bercinta'

tp hari ni semua da setel kemas pun...:)

sape nak datang lagi...sila2...jemput...pintu rumah sentiasa terbuka....:)


Thursday, August 15, 2013

Mood Raya tak habis lagi....^__*

Assalamualaikum...salam syawal...

Rindu pada blog yg  satu nie...rindu juga nak berbw....sokmo sibuk minggu ni...bzy le melayan tetamu bertandang,...nak jenjalan berbw pun masih x sempat lagi nie...insyallah akan 'beraya' juga nnti ke 'rumah' teman2 yg juga sudi bertandang ke sini....

Nak datng rumah betul2 ada yg jauh2 belaka....jadinya...tgk menu2 n kuih2 raya kat alam maya nie je la...

Tak boleh nak taip panjang2 plak dah...budak kecik nie da bangun...

pagi 1 syawal
layan dulu sekeping gambar budak kecik yg dah berumur 4mnth ++ nie...~ makin lenguh plak dah tangan angkat dia....

Tuesday, August 6, 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Ramadhan sudah semakin hampir dipenghujung...insyallah panjang umur...jumpa lagi Ramadhan di tahun hadapan....

Meriahnya syawal dah semakin terasa...bila duk umh mak ni...lampu lip lap lip lap tepasang...pelita pun pasang...bahang nak raya tu...lagi la rasa...hehe..cam budak2 plak dah ni...:-)

Dikesempatan ini, (besok pepagi dah nak start mensibukkan diri...so...x de masa sngt dah nak jengah blog ni ) sy memohon ampun dan maaf...zahir dan batin...andai kiranya sepanjang berbw nie..ada teguris hati dan perasaan semasa mengomen...atau terkomen....harap dimaafkan...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

ikhlas : ASYIFA MUSTAFFA

Published with Blogger-droid v2.0.10

jom menganyam...!

Assalamualaikum, selamat pagi...

Ramadhan dah semakin smpi ke penghujungnya......dan x berapa hari je lagi...syawal akan menjelma...maybe ramai yg dah pun menuju ke kg halaman masing2...semoga perjalanan pulang anda selamat insyallah....sy dah pun selamat smpi umh mak...:-)

Misi hari ni...anyam ketupat...! ! Disebabkan lama dah x buatnya...yg 1 tu la yg mula2 dianyam....cam hape je rupanya....

Masuk yg ke 2 tu...bru le comey skit...:-) baru nak start enjin...gitu laaa....

Ok..jom...setel semua yg ada...klau mood rajin ok, bnyk la dpt buat..klau tdk....tggu je adik beradik yg lain blik buatnya.....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sunday, August 4, 2013

kukis setel sudah !!

Alhamdulillah....selesai sudah....dalam pada malas2 nak buat tu...kena paksa diri gak sebenarnya.

Kukis last (buat 3 jenis je thun ni) itu pun yg senang2...main cmpak2 pastu bakar....simpel...jnji ada...klau nak beli mmg x cukup sebalang, Hazim sorang saje dah abis sebalang kuih....ini buat sendiri...dapatla 2 3 balang....,
Biskut suji kristal...resepi ada dlm blog nie....:-)

Skrng tgh luruskan pinggang...baru setel buat puding oreo again n again !!! Panas cuaca hari nie...wajib ada desert !.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Saturday, August 3, 2013

bila dah kenyang....

Siang tdi dah berkobar semangat nak mengukis malam ni...utk last kukis konon2nya....

Tp bila da malam gini....perut da kenyang...mmg x la kut...badan pun da penat rasanya ni...besok la jawabnya....

Last kukis...besok start tutup dapur dah....cuci segala yg patut.....n zoooommmm balik kg....haha...macam jauh pun kgnya....

Motif gmba tu??? Kan senang hidang utk tetamu camtu kan...2 in 1....x yah susah2 basuh cawan....hehe...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, August 2, 2013

Cahaya di aidilfitri gitu !

Melayan kerenah bebudak ni main bunga api......:-)

Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, August 1, 2013

Puding koktail tambah laici sahaja !

gambar terperap dah 2 hari rasanya...

malas punya pasal...baik je dia duk dendiam dalam draft ni..


dan sebab malas lah...puding nie disekali kan saje dalam bekas tuppy nie..

malas letak bekas kecik...sebab malas nak basuh banyak2...

bila keras...potong2 dadu..campak jer dlm kuah tu...~ campak manja2 jer...



untuk isi dalamnya...hanya puding dan buah laici sahaja...

beli siap dalam tin

tp laicinya habis dulu...pudingnya terbiar sahaja....

utk resepi boleh tgk SINI

x larat nak taip dah...tangan duk gigil rasa ni...telebih keje pagi tadi...

tu pun x siap2 lagi....


Kerja keras!

Assalamualaikum.
Jom buat keje.....tebas bgi licin segala rumput rumpai yg ada....raya pun dah nak dekat kan...moh ler ngemas umah....
Hari ni...lewat skit la ye bw...nak buat xtvt outdoor kjap...smentara si kecik tidooo...
Ntah sempat ke tdk siap sbom raya ni.....

Published with Blogger-droid v2.0.10
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...