"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Monday, September 30, 2013

Siap pun kerabunya....

Assalamualaikum,

Lambat plak bersiaran hri ni.....bnyk perkara sbnrnya nak disetelkan ptang tdi...

Ok...sambungan dri tayangan mangga sabtu lepas, ermmmm...tghari td baru dapat siapkan....yg sebiji tu pun dah nak hmpir masak dah....tp stil sedap lg buat kerabu tau...rangup2 lagi!

Gmbar 1 lg tu....itu bawang besar yg dah hiris, rendam dgn air batu, tujuan utk nak bg kurang rasa bwang kat dalam mulut sebenarnya...kalau sape2 yg mcm sy ni....x brapa suka bau dan rasa bawang yg kuat....bole try gitu.bawang ni antara bahan yg duk dalam kerabu tu sbnrnya.....

Tips ni dapat msa tgk food network canel...x ingt cef mna yg bg tips ni...biasa kan time iklannya...mmg ada saje tips yg diaorng sharekan....da ramai  sangat....smpi x ingt siapa....

Resepi kerabu mangga? X yah la kan...sy buat main cmpk2 bahan...x reti plak nqk sukat2.....kalau nak....cer try gugel...:-)

ok....selamat malam.....;-)

Published with Blogger-droid v2.0.10

Saturday, September 28, 2013

Mangga muda dan serunding ~ bukan resepi ya...

Assalamualaikum

Selamat berhujung minggu...apa plan weken ni,,? kami x de plan...tp jap lgi mau keluar...

Hari nie....x sempat lagi nak buat kerabu...plan nak buat kerabu mangga...x berkesempatan lagi ni...



gambar bawah nie...sedap sangat2 bila makan dgn nasi panas...x de lauk lain pun dah ok tau...


serunding ikan bilis....

mak mentua bagi....hehehe...sedap tau...! mau kena menuntut nie....

nnti nak test buat sendiri...

kalau sama rasa....kira pas la...kalau x sama....nak buat cmne...huhuhu...

ok...selamat menjamu selera.........:)


Friday, September 27, 2013

Nasi minyak hujan panas dgn ayam panggang rosemary lemon ~ SEDAP !

Assalamualaikum,

Salam ceria...lama dah rasanya x share resepi, jadinya....sebab hari ni jumaat kan....so hari ni nak share resepi nasi minyak yg simpel dan sedap ni...jangan tanya..sebab dah habis....n dah seminggu pun gambar nie terperap dalam kamera.

Buatnya jumaat yg lepas, kena plak hari jumaat tu sy sihat...alhamdulillah dapat sediakan lunch yg simpel dan mudah nie...n sabtu plak ada kenduri di rumah SIL...mmg 2 hari tu...badan agak stabil...dan yg x stabilnya masuk hari ahad...malam tu...dah rasa x selesa...itu yg isnin nak x nak pegi juga spital...n sampai ke hari nie...kesihatan amat lah memuaskan...alhamdulillah....

Berbalik cerita nasi minyak dan ayam ni...buat sebab nak surprise la kengkonon utk besday kakak n ayahnya, awal sehari sebab sabtu kan dah kena g kenduri umh sil tu kan...nak buat kek....kakak ngan ayahnya bukan penggemar kek....baik masak nasi...semua makan..!

Untuk 2 resepi ni kan, dua2 sy angkut resepinya dari Dapur Mamasya, thx mama....:)


Ayam panggang ni...ntah da masuk kali keberapa sy buat x ingat dah...sebab anak2 suka...siap bole ratah2 lagi...resepinya bole tgk SINI. Kali ni, sayur nya cuma letak karot...n penambahan....ada sos black paper...

Sos tu ~ ambik air lebihan ayam yg dipanggang, campur dgn susu cair skit, letak sos lada hitam, letak juga dalam 1 sudu tpung jagung utk bagi pekat ~ agak2 la ye.

nasi yg agak malu2 utk diwarnakan ....hehehe...

Dan nasi nie resepinya :-sy x guna beras basmathi pun...guna beras biasa je..:D

Nasi minyak hujan panas 
Sumber; MakYong @ Myresepi 

Bahan-bahan ( 5 orang ) 

4 cawan beras basmati 
5 cawan air - letak lebih air sesuaikan dg beras 
2 kiub ayam - letak 1 sj 
2 helai daun pandan 
pewarna merah, kuning dan hijau 
[bahan tumis] 
1/2 inci halia 
2 ulas bawang putih 
1/2 biji bawang besar 
2 sudu besar minyak masak 
1 sudu besar minyak sapi- letak 1 1/2 sb 
1 batang kulit kayu manis 
2 kuntum bunga lawang 
3 kuntum bunga cengkih 
3 biji buah pelaga 
[bahan hias] 
bawang goreng , kismis 

Cara-cara 

Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan. 
Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang 
Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi 
Masukkan beras dan gaul rata. 
Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan. 
Masaklah nasi sehingga masak 
Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu. 
Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka 

Nota dapurmamasya; 

Lepas tumis, mama masukkan dulu beras...kacau rata barulah masukkan air, kiub dan daun pandan.utk pewarna, campurkan 1 sk warna dg sedikit air . 

Nasi yg sangat simpel dan sedap...lenkali bole buat lagi......thx mamasya...:)


Thursday, September 26, 2013

Kali ni...betul dah ok...Insyallah....

Assalamualaikum...

Ceriaaaa....n senyummmm...:), alhamdulillah....hari ni semakin baik...dan semakin sihat.... dan moga2 x datang dah lah penyakit yg x diundang tu...harapnya gitu...


Terima kasih pada semua sahabat yg mendoakan....


Tuesday, September 24, 2013

Alhamdulillah....

itu lah pengakhirannya...masuk ubat terus....lg senang...! mkn pil...mula2 je oknya....pg klinik blik...ambil pil lain....pun x jln juga.

last2, spital terus....ini la jln terbaiknya...

harapnya lah....insyallah....moga sakit tuuuuu x kembali....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Saturday, September 21, 2013

Ini hari mereka...21 September....

Assalamualaikum...

Alhamdulillah....dah sihat...:) semlm lagi da ok...tp kesan ubat yg agak kuat....tu lalok semacam plak dah kepala rasanya...terima kasih pada sahabat yg mendoakan...:)

Ok...x bole nak taip panjang2...masa agak terhad skit ...cuma...nak abdikan ucapan sedikit ringkas dlm blog nie...

To : my asben n the only one my doter....Nurin Athirah...hepy besday to both of you....diaorng share tarikh yg sama...:D, doa ~ semoga dipanjangkan usia...dimurahkan rezeki....n kakak....jgn malas2....harus dengar cakap ibu..!!! , anak dara sorang nie...mcm2 peel nya...sabar jela.....


gmbar kakak jelah....ayah x yah....hehehe...

kek ??? kek nnti2 lah....

ni nak siap2 p kenduri rumah SIL, mlm nie kendurinya....dia nak p tunaikan haji next week....


Thursday, September 19, 2013

tajuk n motif....x pasti....

Gitu tajuknya...

Sebab apa...tajuknya gitu....? ntahlah ..

Awal2 ckp ni...sy x bole nak bw hari ni...x pasti bole atau tdk....tp sy rasa mmg x dpt sngt2.....maaf....

Sebabnya....sebabnya...nanti2 lah....bila keadaan diri kmbali mcm biasa...

Yg sy mohon skrg...biarlah Allah s.w.t berikan sy kesihatan yg baik....sbb bila sihat....senang nak jaga anak2..dan buat bende2 lain kan.....bunyi mcm kronik ke...???? 

x lah...! cumanya...keadaan x selesa sahaja....

jumpa lagi.....insyallah....:-)

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, September 18, 2013

Ww

x tau apa nak di entrikan....layan aje gmbar makanan ni...

smua pic diambil di kg halaman....time cuti hari tu...

Dah share kat IG pun...tp nak gak tepek sini , sbb idea x brapa nak muncul 2 3 hari lpas balik dri kg ni....huhuhu...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, September 16, 2013

"T-SHIRT I ❤ BLOGGING GIVEAWAY"



Klik Banner
Bermula 16 September - 23 September 2013

Sunday, September 15, 2013

Berat bertambah....! perlu diet ke...????

Assalamualaim...

Saje buat entri dipagi hujung minggu yg sejuk ni...sementara semua isi rumah masih dibuai mimpi....almaklum la....cuti kan.....sebab semua tido...sy dah abiskan pun sebungkus nasi lemak...alhamdulillah....tp berat makin tambah2....seronok ler duk mentenak lemak ni kan....! hehehe...

Berat sy dah bertambah ke...? sendiri mau ingt ler kan... Tambah ke tdk...sendiri jaga la...orng lain tgk je...~ argggghhhhh peduli orng kata...! yg pnting sihat..!  apa dah melalut pepagi ni....

Yg sebetulnya sy cek berat blog....sudah begitu lama x ceknya...dari sehari ke sehari nak buat...asik tetangguh...so pagi ni, terbaca entri sis mia ( x reti nak bg link guna app android yg ni, jdi bole tgk di mialiana.com)  jadi sy pun....x la lengah2 lagi...terus timbang aje....dan hasilnya...agak berat juga...lebih dari 150kb...harus kemaskini balik...buang widget2 yg x penting...tp pada sy semua penting...cmno tu...??

sebetulnya penah juga timbang blog last tahun 2011...giler lama tu kan...ada entri2 yg lepas...

Selagi boleh loading dgn cepat tu...bg sy kira ok la kan..., jadi kesimpulannya....x yah la diet...!

Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, September 12, 2013

Rahsia Garam ~ Amalan sunnah yang tak diketahui..

Assalamualaikum,

Hari nie buka2 fb jumpa la 1 artikel yg fren fb share nie, rasanya ok juga kalau sy kongsikan juga buat rakan2 yg lain...

Ini info berkaitan dgn garam... salah satu amalan sunnah yang tak diketahui.....(ada setengahnya mungkin dah tau kan...)

tq google
Amalan Rasulullah S.A.W memakan secubit garam sebelum dan selepas makan kini dibuktikan oleh sains bahawa tabiat ini menambahkan keberkesanan perut untuk menghadam makanan dan menghindarkan perut dari menyerap racun.

Dari Abdullah Bin Umar

” Sesungguhnya ALLAH menurunkan empat perkara berkat ( mempunyai kebaikan ) dari langit ( menerusi hujan ) ke bumi iaitu besi, api ,air dan garam”

Hadis Riwayat Al-Baghawiy dalam tafsirnya .

Dari Anas Bin Malik, nabi bersabda ” Penghulu segala lauk pauk kamu ialah garam .

Dalam kitab perubatan Islam, untuk penyakit dari laut maka untuk keluarkannya dari badan/merawatnya dari laut juga iaitu menggunakan air garam.

Ini pulak antara petua yg bole digunakan ~ antaranya :-

1. Penyakit Ghaut – timbus anggota badan atau bahagian yang bengkak dengan pasir laut ( tepi pantai ) 1 – 2 jam kemudian mandi air laut.

2. Kalau tinggal di bandar seperti , goreng 1 – 2 genggam garam kasar sampai kekuningan kemudian demah/tuam di bahagian yang bengkak atau sakit. Garam itu dibungkus dengan kain.

3. Guna cara yang sama seperti di atas untuk penyakit lenguh-lenguh sendi, sakit kepala, senggugut. Kalau sakit lelah demah/tuam pada tapak kaki.

4. Elak mabuk semasa perjalanan dengan meminum madu dan secubit garam atau air suam dan secubit garam sebelum memulakan perjalanan

5. Mengembalikan tenaga untuk orang yang bekerja berat seperti bertani, bersukan dan seumpamanya – minum air suam dan sedikit garam.

6. Cuci perut : minum air suam dan satu butir garam kasar sebelah pagi.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Petua berdasarkan kajian

Merendam kerang supaya hilang tahinya. Dalam kaedah perubatan Islam, sesuatu perkara yang buruk diubat dengan asalnya. Kerang berasal dari laut, dan garam digunakan untuk meneutralkan keburukannya (tahi).

Mengurang tahap kemasinan ikan masin. Ikan kering yang terlalu masin boleh dikurangkan kadar kemasinannya dengan merendam dalam air garam juga.

Merawat cirit-birit. Ia boleh diubati dengan meminum air yang dicampur sedikit garam.

Garam diguna untuk merawat kegatalan. Air yang dicampur garam disapukan pada kulit yang gatal.

Menambah imuniti badan akibat perubahan hawa/angin. Hal ini berlaku di sesetengah tempat di negeri Arab. Misalnya pelajar Malaysia yang berkunjung ke Arab akan mengalami alahan terhadap hawa/angin tempat baharu. Air garam diminum sebagai ubatnya.

sumber : SINI 


Wednesday, September 11, 2013

Ww ~ kalau ada rezeki...

X terlalu mengharap...sebab big contest kan....tp sekadar mencuba saje...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, September 10, 2013

Kek Lemon Simpel

Assalamualaikum,

Hari ni nak share resepi kek yg simpel jer....lama duk dalam folder nie...asik tergendala aje bila nak updatenya...

Nie basic kek zaman mak2 dulu kala....zaman2 sy suka tolong mak pukul gula ngan majerin, dan zaman  bila nak makan kek ni...time raya je mak buatnya...rasa meriah skit ~ mlm pengumuman raya, dan malam tu jugak la baru nak buat keknya.., ...bukan mcm skrng...semua bole makan anytime...x yah nak tggu raya2 dah kan..hehe..


Basicnya.kek ni sebab guna majerin, gula tepung dgn telur...itu saje...pastu kalau nak kaler2..buh ler serbuk koko ke, sirap ke .. jadi la dia kaler2... :)

Meh nak share resepinya 

1 cawan majerin 
1 cawan gula icing
5 biji telur gred B 
1 cawan tepung gandum 
1 cawan tepung naik sendiri
1 sk baking powder
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar parutan kulit lemon
2 sudu besar air perahan jus lemon
5 sudu besar jus sunquick

Caranya :-

1 Pukul majerin dengan gula, smpai gula betul2 rasa dah hancur dan majerin pun dah putih/kembang.
2 Masukkan esen vanila , dan masukkan telur sebiji2 smpi habis.
3 Masukkan tepung2 tadi yg telah diayak dengan baking powder kedalam adunan.
4 Masukkan parutan kulit lemon dan jusnya, serta jus sunquick tadi, pukul hingga sekata dalam adunan.
5. Bakar suhu 150 darjah celcius, selama 45 min atau sehingga masak.

majerin ~ mmg guna planta dan mmg x nak guna butter sebab mak buat x guna butter...:D, zaman dulu2 mak buat kuih muih ni...lebih pada majerin je...sbb majerin lgi murah kan dari butter...


tepung tu..nak guna tpung gandum saje pun bole jer...ikut ler mana yg adanya...kek ni walau pun simpel jer...x sampi 24 jam...licin bebudak kat umh ni kerjakan....


Monday, September 9, 2013

sekarang musim hujan ke...??

Cuaca da gelap...sekarang ni tiap petang msti hujan turun...x mengeluh, terima saje.....alhamdulillah....hujan tu kan rahmat juga....

Tu gmba dlm rumah....gelap...mmg saje x guna flash...siaran tv pun dah ptus2...jadinya....apa lagiii...mau tdokan kecik ni...pastu setelkan kain 2 3 bakul ni ha....

Daaaaa....ujan da turunnnnn.....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Please vote ~ kalau rajin laaa...

Assalamualaikum,

Pagi Isnin nie kan...x yah la nak blues2 sangat ye...mesti ceria2 jer....:) , dah ceria...meh nak mintak kengkawan semua tolong vote picture ni...join sesaje je pun ha...

Ntah kenape hari tu...mcm boring jer rasa...tangan pun saje gatal klik buka tgk, ...jadinya...mcm menarik bila tgk TnC dia..last2 join je la..pic pun mmg dah ada...

Nak join...bole tgk terma dan syarat di SINI 

Ok..ni picture yg sy join....



please vote HERE 

Terima Kasih....:)

Mood menjak dua menjak ni...suka sngt joint contest...x tau nape...tebiat kut...! hehehe


Sunday, September 8, 2013

Update sepantas mungkin ~ Kerutuk Ayam

Menu tayangan hari ini, ...update cepat2...kat luar dah gelap gilerrr...! nak off semua plug ni...

Menu hari ini...


Kerutuk ayam...

saje nak try rasa camne kerutuk tu kan...


beli adabi punya jer,....belakang tu dah siap resepi pun...

sonang kojo...!!!



Saturday, September 7, 2013

Selamat berhujung minggu

Assalamualaikum,

Selamat berhujung minggu...., tayang2...bekfes dipagi hari ini....menu nasi impit kuah kacang...., walaupun syawal dah pun melabuhkan tirainya....tp menu cmni....bila2 pun bole buat...kan...

Budak2 ni pun suka mkn nasi impit ni.....layan aje la.....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, September 6, 2013

GA BY ZALINZALINA

Assalamualaikum,

Pagi Jumaat yg ceria..indah nie kan...meh kita join GA by K.Ina @ Acik...hari2 ngendap blog K.Ina tau...sebab nak tgk kuih muih dia...tempahan bukan sikit2 plak tu...jelezzzzz tau ! ~ jelezzz ni tau kak....jelez...! hehe...

Ok...K.Ina buat GA, harus la sy join...menang ke kalah ke.. x kisah..., adat la kan...menang kalah nie...

DAh2 x yah nak bebel sangat2....sape nak join... meh klik kat banner nie.... 


Syarat2 n hadiahnya...boleh refer blog Acik,...eh2.....jap2 panggil Acik...jap2 pnggil K.Ina....hahaha...sonang citer...i pnggil K.Ina je la....( ok x K.Ina ~ Acik tu cam tua je....tp K.Ina cun lagi apa...~ ayat bodek nak menang lebih ! hahaha )

Alamak ! tetiba syarat ke 3 tu...K.Ina nak 3 tajuk ye....ok2...no prob...ini entri K.Ina yg bole bikin sy lap2 air liur ....hehe..

Hahaha...semua pasal kuih koci tau K.Ina....x tahan tgknya...!!! sape nak tgk...bole pegi kat link tu...dan link ke tiga tu...bole blaja cara nak buat kuih koci....:D

Ok K.Ina...siap !!! :D


Thursday, September 5, 2013

Ini hari...main tepek2 gamba saje...

Assalamualaikum,

mood x berapa nak ada nak taip panjang2, tgk entri lieya tdi...mcm menarik je utk menepek gambor...

kalau x...mmg x kan ada entri la ini hari...idea pun kureennggg 


ini kuih ketayap, hari isnin buatnya ~ ingtkan anak2 x suka...sekali abih licin ghupenya...


lempeng selasa nama diberi , campuran dari lebih inti buat ketayap tu...ada la skit lebihnya...
x tau nak buat apa...jadi la lempeng
tmbah tepung, garam, gula ...jadi la dia..
bagi hangit2 skit...baru mantap !!!


ini kek coklat biasa2 jer...x termasuk pula kisah kek nie masa up entri makan2 itu hari
kek choc cip simpel aje nie...


Karamel kek dgn puding oreo 
bawak p open house sekolah Hadif weken hari tu, sebab Hadif sekolah PASTI....jadinya kek karamel tu belang2 putih dan hijau...hehehe....saje suka2...x de tema pun..., ibunya jer yg gatal nak belangkan gitu...:)

last sekali....ini lah sebab kena selalu up entri,  inspirasi juga buat diri sy..utk x malas2 nak update blog, ada juga pendapatan yg x seberapanya ni....juga sebab x nak  menghampakan para pengiklan yg datang bertandang ke blog nie....terima kasih nuffnang....:D



Wednesday, September 4, 2013

5 bulan 5 hari...^_*

My new pic.....:D



apa la nak buat ni....boringnyaaaaaa....ibu x nak layan hafiz plak nie....



eh eh...silau ibu...silau....


nak ambik hamba hafiz eh...??, ok...ok...hafiz nak posing ni....


bestnya.......nikmat  tau !!!


tgk2...siap bole lipat kaki lagi...


basah2 mulut...ngan kaki Hafiz...

ibu.....lap ibu...jgn asik belek camera jerrrr !!!

ini xtvt dikala senggang ye...selain ni...Hafiz pun suka golek terlentang keliling umh...jenuh nak bagi dok diam setempat dah ni...


ww

Dah nama pun cover kan....!

Haruslah cover mana yg nak dicover....hehe...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, September 3, 2013

Masak...masak...dan makan...~ Ini kesinambungannya....cewah !

Assalamualaikum,

Hari ni, hari nak tayang makanan..., pada kengkawan yg meninggalkan komen di entri SINI, , entri hari ini adalah jawapannya....cewahhhh...cam bgos2 je ada entri sambung2 eh...reply aje lah balik komen tu..kan senang....

Cerita Jumaat lepas, masak sebab petangnya rakan2 sekerja asben mau bertandang ke rumah, makanya...masak jelah apa yg termampu....

Menu utama ~ mee kari, jangan ditanya resepi...sebab bab lauk pauk nie...sy x pandai sukat menyukat, cara sy masak, tgk berapa banyak ayam/daging....baru bole ambik bahan2 rempah ratusnya...lepastu main lebur ajer....cukupkan perasanya...jadi la dia...kita yg buat dia kan...hehe...


menu campak2 yg siap, siapkan juga 'aksesorinya' yg simpel 

Menu ke 2 ~ Roti jala ~ buat sekali senang kan..cicah dengan kuah kari...tp utk cicah roti jala nie, sy asingkan sikit sebab nak letak karet, utk kuah mee dah ada fish cake, segala bende tu...takut orng x bole nak cicah plak kan...senang cite..asingkan aje...


ini roti jala patah pinggang namanya ~ huhuhu...jenuh nak abiskan sekilo tepung...!

last menu...dezet meletop !!! 


agar2 milo oreo

ntah dah berapa kali buat dah...x ingat dah....nak resepi ? terjah SINI

agar2 ni buatnya pepagi ~ x la pepagi sangat pun...lepas post entri yg sini ni la...baru memulakan projek....

lain2 menu...kuih raya yg dah semakin menipis...!

air oren sunquick dan air teh...


gambar makanan je la eh...tetamunya x snap pun....sebab kengkawan asben...malu le nak klik sana klik sini....:)


Monday, September 2, 2013

Ubi kayu lagi....

Assalamualaikum..

Ubi kayu last yg dicabut smlm...last (sebab sblm ni ada entry pasal mkn dan masak ubi kayu sblm ni..link payah plak nak cari..) la dari ditanam 1st batch gitu...

2 ni...cadangnya nak buat kerepek aje...buat kuih2 ni..x berapa nak jalan kat bebudak nie...buat kerepek senang...lebur je dlm mnyk panas...pastu..siap...!

2nd batch tanam ubi ni.....sudah pun naik pucuk2nya.....tggu yg tu plak....:-)

Published with Blogger-droid v2.0.10
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...