"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, October 31, 2013

Roti oktober !! bukan tragedi oktober....:-P

Assalamualaiku...salam sejahtera...

Hari ni nak tepek gamba roti sahaja......ni namanya roti oktober...sebab hanya dibuat dlm bln oktober....., memandangkan oktober pun last day hari ni...jdinya...nak la jugak buat entry last bln ni...closing kengkononnya!!

Resepi?? bnyk tempat sebenarnya sy cilok...antaranya blog cik mat gebu...blog Hanamemories pun ada... dari fb resepi Tok Mak yg fofular tu pun ada gak...bnyk sumber sbnarnya...masalahnya pkai phone ni....susah nak bg link..,x lepas2 lg menuntut bab yg 1 ni... nak ngadap lappy...mmg x de masa sngt + M....kikiki....

Moh layan pic je lah ye...pic 1st n 2nd tu....tu roti manis....makan begitu sahaja....:-)

2nd tu roti gitulah dia...n last tu...roti tawar....! mmg tawar...buat sebab nak cicah kari ayam...:-)

Jdinya....utk 3 jenis roti ni...abis sekilo tepung roti yg brrharga rm3.50...mahal ke murah tpung tu???

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, October 30, 2013

Hazim nak tolong ibu...~~ katanya lah....

banyak pic plak entry ni...x pe kan...:-)...alkisahnya....tghari td...ibunya tgh bzy masak...

Duk kat dpor tu...yg nmpknya Hafiz je...duk bising2 mulut dia.. heran gak...mna plak pgi abngnya Hazim...senyapppp je...sekali ibu jenguk....amboi...tekun melipat baju rupanya dia..., haaa lipat la sngt ni....

Dlm pda sibuk lipat bju dia sndiri..matanya sbuk gak tgk tv tuh...! x de la btul mnanya budak 3 thun nak lipat baju ha...saje dia suka ngacau baju blom belipat......kdang biar kan aje...duk dendiam c2...aman juga nak masak kat dapor...

last2....ibunya ni jugaklah haaa yg lipat btulkan blik....

Published with Blogger-droid v2.0.10

ww

Assalamualaikum......selamat sejahtera...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, October 28, 2013

Kesian dia....

Assalamualaikum.

Sebenarnya...x de mood sngt pun skrng  nak menaip....tp mcm x patut plak rasanya dibiarkan sepi je...

Semlm msuk lg BE dri nuff....klau sok lma2 x update....maunya nnti en.nuff x nak bg iklan dah....huhuhu....cmne nak pnuhkan tbung nnti...???

Yg buat mood x brapa nak ada ni....ni...si bujang kecik ni...bole plak demam....sian dia....tau je la baby klau dmam mcm mna kan....asik laaaaa nak dok bekepit....yg abngnya Hazim pun dmam gak...

Nasib la Hazim bila demam bkn yg jenis merengek....dia coolllll je...dmam pun x bnyk kerenah....tp...penakut ubat...!

Kkk ngan hadif dah demam mnggu lepas lg...ni turn bebudak ni plak....haiiiii....sabar je lah.....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, October 23, 2013

WW ~ Hafiz Iman pic!

Dah 6mnth ++...

Gmbar x memuaskan...sbb guna tpon cap ayam :-P

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, October 21, 2013

Lama x update...dan cerita cornflakes salut coklat..

Assalamualaikum.

Lama dah x update ye....bila dah 2 3 hari dan lebih,..terabai x berentry....kemalasan tu makin menebal rasanya....:-(...

Supaya orng kata blog x bersawang....nak tepek gak la 2 3 kping gamba buat conrflakes ni..ini bukan utk raya haji ye...ini dibuat jumaat yg lepas...hehe...

Buat sbb nak abiskan cornflakes yg x berusik kat bebudak ni....sbb rasanya kan tawar...bila di campur susu...mmg lah x de rasa manisnya...jd..budak ni pun x minat....klau bijirin lain tu....laju je mknnya....

Rasanya....semua tau kan nak buatnya cmne...x la susah mna pun...mula2....cairkan coklat, sy guna dark coklat...sbb mmg dlm tu dah ngam2 best rasa manisnya....klau pakai serbuk choc tu...mcm leceh plak nak sukat2 + susu semua kan....yg senang...guna dark coklat....

Cairkan cara double boil, smpi btul2 cair...klau nak tmbahkan sikit butter pun bole...tp sy x letak....jd utk mkn2 budak2 kat umh ni...biarlah dia btul2 coklat...tanpa ada campuran...

Agak dah btul cair....x de ketulan lain....masukkan la cornflakes...sy cmpur gak dlm ni bijirin honey star tu skit...dgn bubble rice skit...gaul la sebati...smpi semua choc melitupinya....

lepastu...sudukan lah masuk dlm paper cup....- part ni la pling leceh sebenarnya...sib baik kakak tolong..., then masuk la dlm fridge kejap...dlm 5 min pun ok dah...nak bg lekat choc tu je...

senangkan...:;-)...,..baru perasan x de sukatan...huhuhu...sy main agak2 je antara cornflakes dgn choc....nnti lenkali sy try buat lg dan sukatnya....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, October 15, 2013

Salam Aidiladha

Assalamualaikum..

Selamat menyambut hari raya aidiladha pda hari ini....

Dan pada mereka yg mnjalankan ibadah korban...moga ibadahnya diterima....dan moga dipermudahkan segala urusan....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, October 10, 2013

Kek lagi...tajuk pun x tau apa nak buat dah.....

Apasal lak tiba2 pnjang tajuk hari ni....huhuhu...~abaikan...

Kek lemon lagi....senang nak buat kek ni sebenarnya....tekak ni...rasa nak mkn kek 2 3 hari ni....tp asik x sempat....

Ini kek zaman mak2 dlu ye...resepi ada dah dlm blog ni...cuba search kek lemon simpel...insyallah ada...

Kek ni...jangka hayat dia..x kan lama kat rumah ni...pling lama 2 hari...ni bdak2 ni tgh tdo....jap lgi bangun...suka la tu ada bende nak ngap...!

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, October 9, 2013

Dulu TM TOUCH....skrng CELCOM....

Assalamualaikum...

Skrng x kira time dah nak up entri..jnji ada masa...lg plak si kcik hafiz smkin aktif....lg pyah dah nak ngadap lappy....si kecik ni...klau dia da bngun tido...abih merayap serata rumah...mmg kena tgk2...tkut dia ngutip...yg abgnya plak da la mkn suka buat sepah....! ....hohoho...cite da melalut dah ni...

Back to the picture! Td tgh cari brang dlm laci...sekali tejumpa kad3 lama ni...ntah apa motif sy simpan pun x tau lah.....agak2 celcom x nak bgi reward ke pada pelanggan dia yg setia ni...hik3....

Dah lama tau gunanya... Dan sy x pernah tukar no phone...hmpir 11 ke 12 thun dah....n pada mmber yg kata col x dpt tu...jgn tipu eh...dari blom kawin...smpi anak 4 u....no tpon i x pnah betukar !!!!.

Dulu2 skali topap rm50 ko...abih duit gaji.. Mna ada mcm skrng topap rm10....yg rm30 tu pun...lmbt baru wujudnya....mau rasa tecekik nak bli topap....time tu plak bru abis blaja...keje plak under kontrak kat gov..ddk kat kl plak tu......tau je la ciputnya gaji yg dpt....huk3...kdang...nak x nak..kena gak topapnya kan....

Celcom.....celcom......

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, October 8, 2013

Apa ler masalahnya ni....

Pokok cili haritu...ntah kenapa..naik dah elok....tp tiba2 ada je bendasing yg nak menumpang kat daunnya....smpi mengerekot jdinya daun tu...

Kat rumah ni...mmg bnyk le spesis suka numpang....daun limau purut...abis juga daunnya...yg tnggl...tangkai...sudahnya...x berapa nak naik dah....

Daun kunyit....x juga sempat nak rasa...juga rompong dikerjakan ulat.....cmne nak buatnya....? Kdang...beserah jer la...da rezeki hidupan menumpang tu....nak buat cmne..

Tp syang pokok cili ni....:-(

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, October 7, 2013

Allano lotion ~ product amway

Hari ni nak cite skit psal 1 product dlm amway yg mmg top ni... allano lotion... ada mcm2 kegunaannya tau...

Antaranya....bole buat sebagai sapuan pada kulit yg melecur ~ andai kata korang tgh msak2 ke kan...pastu tekena kuali panas tu....haaa...cpt2 la sapu ye.

Dan juga...klau anak dmam kan...bole je sapu lotion ni kat bdan anak....utk redakan kepanasan...

Yg sakit kepala....migrain ke kan...bole sapu kat tengkuk dan kepala...

Bnyk lagi kegunaan nya tau...pyah plak nak taip guna tepon kecik ni...

Nnti ada masa....sy cite detail lg ye....jd..klau sape berminat nak bli...harganya Rm35 sahaja...bole email sy di asyifa2701@gmail.com..nak harga murah....jgn segan2...wasap syifa 0136693984 segala pertanyaan anda...insyallah akan sy layan...tp tanya psal product je tau....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sunday, October 6, 2013

Jalan2 hujung minggu...

saje nak tepek gamba pun....;-)

Hazim ni....nak bg dia duk diam....bg mkanan je...

eh2...gamba Hadif x de plak...huhuhu...sian hadif....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Kuih talam dan nuffnang

Assalamualaikum,

Sekian harinya x sempat nak update blog...ada sedikit kebizyan yg melanda....~ bzy la sangat hai...! 

Macam biasa...hujung2 mnggu ni...pepagi ni...jenguk2 email dan segala bende kat tenet ni....dan x ketinggalan...hujung2 mnggu....part paling syok...menjenguk en nuffnang....:D

Alhamdulillah....walau kadang x berkesempatan nak buat entry meletop letop tiap hari mcm orng lain kan...en nuff masih setia datang bertandang .... terima kasih daun keladi...kalau boleh...bagi la hari2....hehehe...

tgk nie...keywords search last week punya....ramai juga ye orng nak buat kuih talam...buat2...sedap tau...:)


kuih talam oh talam....ramai juga orng masuk sini cari resepi kuih talam...


Alhamdulillah atas kesudian nuff masih melayarkan iklannya....

ini yg masih running....moga ada lg yg masuk....hehe...


da boleh cash out dah...tp saje x mo lagi....biar dia bekepuk kepuk duk dalam tu.....

selagi bole simpam....kita simpan dia....!!


Wednesday, October 2, 2013

Tortilla chicken wraps yg simpel....!

Alhamdulillah....selesai dinner...dah hampir sejam pun....tp bzy kat ig...hehe...kat c2 lg cepat dan senang nak post...x yah nak buat ayat panjang2..:-)

oh...dinner mlm ni...semestinya yg simpel..mudah dan cepat..!

Ayam ~ ambik bhgian dada la senang kan, perap kjap dgn lada hitam, garam, madu, perahan air lemon, gula perang, semuanya secukup rasa...panggang je dlm kuali yg orng kata ajaib tu kan...ha....senang cite...x smpi setengah jam...da siap.!

ayam dah setel, bole hiris nipis2...pastu ambik la wraps tu...wraps tu...salai2 kjap bg masak skit...dlm 2 ke 3 min pun da ok...

Pastu...bole la hias dgn daun salad....letak hirisan ayam tadi...tuangkan sos cili...dan mayonis...siap..!!!

Dah bole makan....:-)...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Hanya sekeping gambar.....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, October 1, 2013

Food feeder n magic spoon ~ hafiz punya....



Assalamualaikum,
1st entri di bulan oktober....nak citer gajet baru Hafiz...
since dia da start makan kan....ibu dia plak mcm telebey eksited tu...siap beli2 magic spoon...itu yg mcm bntuk lobak tu...msuk bubur...or puri atau apa2 mknan yg mcm bubur tu kan....insyallah la x tumpah...klau nak tau camne fungsinya....rasanya kat utube ada...search aje magic spoon.

Yang kaler hijau tu....itu bkn puting,...fungsi...sama juga mcm magic spoon lbih kurang....tp yg ni versi sedut2...now tgh sale kat mom care....limited edition ni...ada 2 size...yg size besar tu...lobang dia lgi besar....so...sesuai guna...bila anak mkin mmbesar la kan...n yg size kcik tu....mmg da bole guna la sangat2.

Sesuai la sangat klau nak g mna2....jln2 ke kan...just bwk bubur dlm termos....then...tuang je dlm tu....x yah dah nak bwk sudu mangkuk segala bagai tu kan...

Skrng ni....mcm2 ada jual kan...zaman Athirah dlu....sudu mangkuk gak gunanya....jeles kkk tgk adik ada mcm2....hehehe....

Published with Blogger-droid v2.0.10
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...