"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Friday, December 27, 2013

Nasi Arab ~ Restoren Saba Cyberjaya

Assalamualaikum,

Hari tu kan dah kata nak jalan2 cari makan kan...nak pergi bercuti lah kan...jadinya...1st visit..! tempat yang lama dah bermain dalam fikiran...Restoran Saba di Cyberjaya...

Sebab sy teringin sangat2 nak makan nasi arab !

Jumaat kami dah start memulakan perjalanan ~ sebelum besoknya sambung ke utara....tido semalam di rumah anak buah di Putrajaya...so dinner kami...di sini...Cyberjaya...


Ya Allah...sedap sangat2...sampai la ni masih lagi terasa rasa kat tekak ni ha...walau seminggu sudah berlalu...

Meh layan gambar yg x seberapanya ni...main snap je...segan dgn orng meja sebelah yg dok pandang2...sebab asik dok ambik gambar...kikiki....






sos yg sangat sedap !!

ini jer yg sempat di snap...try juga manisanya...baklava tu...mak aiii!! manis yg amat...mmg x bole masuk tekak banyak2...



Kalau ada yang nak try makan nasi arab....try makan kat Saba ni...insyallah tak mengecewakan...:)

kalau kat sy...makan nasinya pun dah sedap tau....ishhh..rasa cam nak pegi makan lagi je nih!

tapi...masa kitaorng sampai tu ramainya la hai...silap time kut....memang sampai dalam 8pm....dan kebetulan minggu orng gomen dapat gaji....mmg full....siap kena menunggu sekejap la...

tp alhamdulillah...ramai gitu pun..servisnya tidak lah lama utk kita menunggu....ok saje...

next jjcm...nnti bila ada masa macam ni...:D

Thursday, December 26, 2013

Ubat kutu : Lice Clear

Badan rasa ok skit...tp still dedor...orng perak kata.....thx pada yg sudi singgh tinggalkan komen entry pagi tadi...

Tiba2 ptng ni nak share something...alkisahnya...sblom pegi jalan2 haritu...baru perasan si kakak ngan Hadif kepalanya berkutu...haru sungguh! Patut ler kakak asik dok garu kepala...

Ye x ya....tido la juga dihotel dgn kepala berkutu...nak diproses kepala mereka...masa tak ada kan...jadi...tggu balik rumah je lah...

Jadinya semalam....ke guardian la terus...cari ubat...masuk2 pintu kedai terus tnya adik salesgirl tu...malas nak tercari cari...ubat ni yg di recomended kan...nak kata bagus tu...x tau lah...sebab resultnya kata...tggu 3 hari...kalau ada lagi...ulang step cucian.

Cara guna...ada disertakan sekali...dan akan dapat sekali sikat kutu colour biru tu..
Harganya RM 15.90, 70ml

Boleh nak pakai 2 3 kali rasanya...sebab buat kat Hadif...guna sikit je..sebab rambutnya nipis...guna pada kakak pun tak habis setengah botol...walaupun rambut si kakak agak tebal.

Nanti...dah hari ke 3...sy bagi resultnya ye...;-)

Published with Blogger-droid v2.0.10

Seram sejuk...

Saat ini...tgh sedap membaringkan diri...badan tak berapa nak sedap...tadi dah sapu sampah semua...adoii...x larat plak dah...last2 baring balik....

bebudak ni...tido lagi...saje bagi tido melajak...sebab kang diaorng bangun....sy x larat nak melayan....so hari ni...semua keje kena slow n steady...huk3....

Dari semalam dah telan panadol...hari ni masih rasa seram sejuk gini....tekak pun sakit...! penangan balik bercuti...telebih penat pun ia...cuaca yang panas pun ia juga...

Semalam aje menyetalkan hal dobi...setel semua siap lipat masuk lemari....aman dah mata ni....x larat pun...gagah kan juga la badan...

Nak rehat2 sangat pun tak dapat...si kecik Hafiz ni..nak kena jaga juga...hai la...moga diberi kekuatan Ya Allah...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, December 24, 2013

Sepetang di Batu feringgi..

Melepaskan lelah dahaga di sini.... Nak kata makanannya sedap....tidak juga...biasa2 saje...

Ais kacang nya pun simpel habis, hari dah petang....kebanyakan menunya dah kurang....boleh ler kan...nak hilangkan lapar dahaga...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, December 20, 2013

Alhamdulillah for everything....

Assalamualaikum...selamat sejahtera.

Alhamdulilah...today...is our (me n hubby ler....<3 ) anivesary...yang ke 10... Insyallah..moga kebahagian kekal selamanya...

Alhamdulillah juga....semalam dah selamat menyelesaikan barang sekolah anak2..., cuma bab buku belum lagi...sebab utk beli buku...after xmas baru kedai buku sekolah buka.

Alhamdulillah juga...hari ni kami nak jalan-jalan cari makan...nak jejauh sikit...macam Okje g jenjalan hari tu..:D ...insyallah........harap semuanya berjln lancar....dipermudahkan segala urusan.....bukan cuti2 malaysia rilex2..santai tu......tp more to jalan2 cari makan....kikiki....

from google

Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, December 12, 2013

Kek Batik Dot-dot.

Assalamualaikum, selamat sejahtera.

Lama dah tidak kongsikan resepi kan...jadinya bila ada masa sikit ni..sy share lah mana yang sempatnya.

Biasa la cuti sekolah ni kan...dah duduk rumah...manjang aje laparnya...kena pula cuaca sekarang asyik mendung dan hujan....jadinya perut tu...paham paham je ler....

tapi hari ni...cuaca alhamdulillah panas..setakat ni la...petang nanti...wallahualam...

 

Ok...kek batik ni...macam kek batik biasa yang guna biskut marrie tu...tapi untuk jadikan batiknya dot-dot...sy guna biskut jejari ni...
 


Ini sy sharekan resepinya ya...
Resepi sy share dari blog Hasue ye..tumpang share ye...:) , dan sy memang ikut Hasue punya sukatan..

Kek Batik Dot Dot

Source :  HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Sharing By : AM
BAHAN2NYA:

½ buku buttercup /125g marjerin/mentega
2 cwn tepung gandum *hasue letak 1 1/2 cawan sahaja
2 biji telur
½ cwn gula
½ cwn milo + ¼ serbuk koko
½ cwn susu pekat
200g biskut jejari 
sedikit esen vanilla

CARANYA

Pukul telur, butter, gula & susu pekat hingga sebati
masukkan milo + serbuk koko & tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata
kemudian masakan dlm kuali dgn api yg perlahan sehingga bertukar warna dan
dikacau selalu. Tutupkan api & patah2 kan dua biskut jejari dan digaul rata
*Boleh juga ditambah coklat chip - jika suka
Bubuh ke dlm bekas/loyang yg dilapik plastik lalu tekan2 & mampatkan adunan tersebut
Simpan dlm peti sejuk selama 4 jam dan kemudian bolehlah dipotong.

*Ketika nak meratakan/mampatkan permukaan adunan sarungkan tangan dgn plastik kerana ianya tidak akan melekat dan tekankan perlahan-lahan.

p/s: pagi sampai petang tak boleh nak bw...nanti malam skit sy jengah 'rumah' kengkawan semua ye....daaaaa

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, December 10, 2013

JPO ceritanya....

[autopublish]
Assalamualaikum...



Agak lama juga ni x dpt nak update blog...dan bw pun dah suam2 kuku....maaf lah...bkn apa...cuti sekolah ni...da mcm bnyk plk keje kat rumah ni...lpas tu...sedara mara dtng...mak...adik....selang sehari...ada je yg dtng...

x mengeluh...cuma nak bg tau je...sebab apa lama x update blog...hihihi ( ada ke orng nak kisah ??? )....dah mlm...penat...! Mmg malas dah la nak ngadap lappy kan....

Nak pegi bejalan pun x tau nak kemana...paling jauh... sini la...khamis lepas pergi JPO 

ni......menunaikan hajat sedara yg dtng dri perak.....dah mereka x tau nak kemna kan...nak ke melaka...dah selalu sngt...last2...pgi la sini...misi ngabihkan duit gitu...!!! hehehe..




Ni...roti bakar ala2 kopitiam gitu kan...kami dah abih soping...smntara tggu gerombolan rombongan ipar duai ngan anak beranaknya lom abih2 soping ......kami mencekik lah dulu...

Soping cuci mata nmanya...!  Saje bwak budak jln2...bosan dtng sini kata mereka...kikiki


Published with Blogger-droid v2.0.10
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...