Pages - Menu

Tuesday, July 22, 2014

Dodol durian ~ masak menggunakan pressure cooker noxxa.

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Ada sikit kerajinan ye mengupdate  2 3 hari ni...mesti la kan...ambik peluang up2 kan entry bagi naik skit rank dia kan...walau pun blog yg x seberapa ni...yg dtg berkunjung tiap hari..cecah la 1k...bulan puasa ni je yg rancaknya...besok2...susut la balik...huhuhu...

nuffnang pun alhamdulillah...berjalan lancar gitu...bole la dah kalau nak cashout kan...tp kali ni kena tahan nafsu..tak nak kuarkan..biar dia beranak pinak!

Hari ni...nak share 1 lgi cara buat dodol mudah dan senang...guna pressure cooker noxxa.


Tp kan...rata2 yg komen macam keras sikit...ada yg kata bole kurangkan tepung.....nnti lah, next time sy cuba buat kurangkan skit tepung...sebenar sy yg terlebih kacaunya....hahaha....

dari segi ketahanan dia pula...lama tak lama...nnti sy share update bawah ni...hujung minggu insyallah...sebab sy kacau ahad lepas...20 july..kita tggu seminggu pula ya.


Untuk resepi dan caranya sy follow dari blog Kak.dZana. sy panjangkan resepinya di sini ya..

Tapi k.zana punya lagi nmpk umphhh !!!!

Sumber resepi : dZana Inspirasiku

DODOL  DURIAN

Bahan-bahannya
500 gm tepung pulut
3 cawan gula melaka* ~ syifa guna 2 cawan gula merah 1 cawan gula melaka.
2 cawan gula pasir*
3 cawan air*
2-3 helai daun pandan *
1 kg santan pekat
2 cwn isi durian

Cara-cara :
1. Masak bahan * hingga gula larut kemudian tapis.
2. Masak bahan yg telah ditapis,  santan dan isi durian  sebentar sahaja.
3. Masukkan tepung pulut dan bahan yg di masak tadi dlm pengisar (blender) hingga sebati (tidak berketul2)
4. Tuangkan  adunan tepung ke dalam periuk,pasang penutup
5. Tekan  butang  "Steam"  20 minit.
6.  Selepas itu , buka penutup , dan tekan butang ' Stir Fry' ..
7. Kacau adunan selalu untuk mengelakkan dodol berkerak (anggaran 20 minit)
8. Adunan akan meletop2 dan pecah spt gambar di bawah. kacaulah  sehingga terbit minyak pada dodol trsbt.. siapp.. sejukkan.. sedappp.. tak melekat.

Monday, July 21, 2014

German Cookies

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Lambat skit nak buat entry...menyudahkan last tempahan utk rainbow cookies. Alhamdulillah...bahagian ni setel. Penat! Esok pula la sambung...

2 3 hari ni....macam tak berapa nak sempat nak bw....mana yg sempat je la ye...ni sementara si kecik ni tidur...nak mengadjust baju raya bdk2 ni skit...nak jahit part2 yg nak dibetulkan lah kan...

So...tak yah bebel panjang2...ni nak share 1st cookies buat mnggu sudah. Nama dia german cookies...tak la sy tau mengapa namanya german cookies...nak buat pun senang....bahan2nya pun senang...


Rasa dia...ok la...rangup...tapi tak la sampai bersepah terabur maknnya...sebab sy gentel dan bentukkan dia..utk sekali ngap! Mulut orng tua la...budak2 kena dua kali ngap...! Hehe...

Ok..meh tengok resepi...sy share dari blog k.yati ~ sinar kehidupanku

Sumber resepi : K.Yati ~ Sinar Kehidupanku

BAHAN-BAHANNYA :-)

125 gram mentega
125 gram tepung kentang/potato starch (boleh beli kat kedai baking)
80 gram tepung halus (boleh juga guna tepung gandum)
40 gram gula aising, diayak
Secubit garam (resipi asal tak letak)

CARA MEMBUATNYA :-)

Satukan tepung kentang dan tepung gandun, ayak dan ketepikan.
Putar mentega dengan gula aising hingga sebati, masukkan garam. Perlahan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
Rehat kan sekejap.
Ambil sedikit adunan (mat guna 1/2 camca besar, sama macam Rima), kemudian bulat2kan dan susuh atas dulang pembakar. Celup garfu dalam air dan tekan atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak.
Buat hingga siap.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 minit (mat tambah lagi 5 minit untuk mendapat biskut yang sedikit garing).
Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara....

**Kalau adunan terlalu lembik, bolehlah tambahkan sedikit tepung kentang/gandum dan uli doh sehingga menjadi doh yg di kehendaki.

Selamat mencuba pada yg nak cuba ya...):



Thursday, July 17, 2014

Biskut coklat teddy bear

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Alhamdulillah...19 ramadhan kita hari ni kan...moga terus dipanjangkan umur sehingga kepenghujungnya...persiapan raya...alhamdulillah...siap seadanya.....

Kuih raya...buat yg mana senang dan termampu...terlarat ikut badan dan tenaga...alhamdulillah setakat ni ada la 2 jenis..

Dulu time anak2 kecik lagi....tak sekolah lagi...mmg sy beli je...2 balang pun dah cukup utk letak di rumah...itupun lama nak habiskan....hahaha....

Sekarang...memang kena buat..utk cookies je la.....sebab kalau beli...1 balang saje sudah habis kena makan, utk 1 jenis kuih je kena beli 3 ke 4 balang....sebabnya...utk bdk2 ngap malam2 lepas buka dah sebalang....utk raya nnti lagi...utk lepas raya jamuan sekolah budak2 ni...banyak kos kat situ kan.....

jadinya...buat je lah...nak buat pun....sy cari resepi yg senang...mudah...dan tak banyak bahan...simpel kan...macam biskut coklat yang ini...


Macam cookies yang ni kan...follow terus jer dari  blog K.Ita masam manis...izin share di sini pula ye kak...):

Bahan2 memang dah ada siap kat rumah kan...jadinya..go on jelah....utk resepinya...kat bawah ni...

Sumber : Azlita Masam Manis

Biskut coklat teddy bear

300 gm butter
20 gm lemak sayuran (shortening)
180 gm gula icing

30 gm serbuk koko
200 gm tepung
200 gm tepung jagung
40 gm nestum * syifa gantikan dengan almond ground.

Satukan butter, lemak sayuran dan gula icing. Putar hingga lembut dan sebati
Masukkan tepung, tepung jagung, koko dan nestum.
Uli adunan sebati

Canai adunan
Terap adunan dengan acuan teddy bear dan susun atas dulang pembakar
Buatkan mata dan hiaskan dengan bentuk love dari gula ( ada jual di kedai kek)
Bakar dalam ketuhar pada suhu 150C selama 30 minit
Simpan di dalam bekas kedap udara.


Nak terap adunan tu pakai acuan bentuk apa2 saje pun ok je sebernarnya kan...tp bila pakai acuan bear ni...macam comel je kan....macam jer...):

Cumanya...yg nestum tu ganti dgn almond ground gitu..saje nak try test rasa kan...

Ok...pada yg nak cuba tu...sila2...insyallah sedap...dan yg paling suka...mesti anak2 la kan...sebab biskut coklat...! Budak2 dgn coklat..mmg tak boleh dipisahkan....):

Wednesday, July 16, 2014

Karipap apam berinti kacang merah

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Ini menu tertunda...edit balik...patutnya sudah publish 10 ramadhan...akibat terlupa...jadi dia terperam...

Jom tgk resepi mudah ni....):


Ini la dia rupa karipap apam tu....:) budak2 ni suka la...sedap katanya...


Sebenarnya dah tak tau nak buat kuih apa...tgk yg ni yg senangnya....ok la kan..inti kacang merah tu pula tak buat ye...beli yg dah siap...senang kan...hehe...

Mari tgk resepinya pula ye....

Sumber : Eyda Hj Laham (FB) group RESEPI DAN MASAK-MASAK

Bahan-bahan

*2 cawan tepung gandum
*2 cawan air
*1 sudu kecil baking powder
*1 sudu kecil eno
*2 sudu kecil yis mauripan
* secubit garam
Pewarna
inti kegemaran

caranya :

1. Campurkan semua bahan yang bertanda * guna blender/whisk
2. Perap sebentar dalam 1/2 jam atau sehingga naik.
3. Masak atas kuali non stick sebab tidak perlukan minyak.
4. Letak inti dan claim/picit tepinya gunakan jari je.

Untuk adunan ni....sy hanya gunakan 1 cawan tepung...jadinya..ok la kan dapat 14 ketul gitu...kalau guna 2 cawan...adoii...banyk betui...nanti tak habis !!!

nak cuba..silakan ye...letak inti kelapa pun sedap juga...kaya ke...terpulang...ikut citarasa...:)

Thursday, July 3, 2014

Puding roti sos kastard

Assalamualaikum / selamat sejahtera

5 Ramadhan sudah....macam mana puasa? Insyallah moga baik- baik saje semua.

Ok..meh nak share desert berbuka semalam. Seperti biasa la kan...projek nak habiskan roti yg dah hampir ke tarikh expired...sekeping pun tdk berusik rotinya...dari dibuang....kita puding kan la dia ye tak...


Dan sebagai 'penyedap' buatkan la sosnya...walau tak berapa nak rajin! Rajin kan la juga tangan ni..baru nmpk classssss dan mnarik utk di makan bebudak ni...kan! clas la sngt hey..!!

Resepi kali ini sy ambik dari blog Hana's Family. Resepi yg sangat simpel dan mudah...tak percaya...sila cuba!

Sumber resepi ~ Hana's Family 

Bahan-bahan
7-8 keping roti*
500 ml susu segar @ 2 cawan*
4 sudu besar gula halus* 2 biji telur*
1 sudu teh esen vanilla*
1 sudu kecil serbuk cinnamon *syifa x letak
2 sudu besar butter - cairkan
3 sudu besar kismis

Untuk Sos Kastard
1 tin susu cair
1/4 tin air (guna tin susu cair tadi)
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula

Cara-cara

Sediakan mangkuk. Satukan bahan-bahan yang bertanda *.
Koyak2kan roti dan masukkan ke dalam mangkuk tadi.Biarkan terendam dan meresap seketika.
Masukkan separuh kismis dan juga butter cair .Gaul sebati.
Kemudian tuang ke dalam loyang/bekas yang telah digris dengan sedikit butter.Taburkan baki kismis diatas adunan.
Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.

Untuk membuat kuah@sos kastad -

Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat. (kepekatan ikut selera masing2)Tuang ke atas puding roti tadi. Jika suka sejuk, masukkan peti sejuk dahulu sebelum dipotong dan dituang sos kastad.

jadinya...lepas ni...stop dulu beli roti bulan puasa ni. !  Tak baik membazir kan...nak2 lagi bln mulia ni.