"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Monday, August 18, 2014

Mini open house kami....

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Alhamdulillah....selesai dah penat2 memasak....yang tinggalnya sekarang....penat nak kemas pinggan mangkuk pula....

Alkisahnya...semalam buat makan2...kiranya..mini open house lah konon2nya..., tetamu hanya rakan2 sekerja asben saje...diaorng ni biasala kan...hari ni rumah org ni...besok2 rumah kwn lain pula...camtu la pusing2nya....semalam kena turn asben...so...berpenat lelah le masaknya...

Macam tahun lepas, time tu hanya 2 3 kerat je...tapi semalam lebih kurang 12 keluarga, ..termasuk jiran la kan...itu yg kena 'buka pintu' lebar sikit...

Penat masak tu...mmg penat lah...sampai selera mkn pun mmg tak berapa nak ada...tapi puas hatinya...bila apa yg kita sajikan tu...habissssss....alhamdulillah...tinggal pun sikit2 aje lgi...mampu la habiskan lebihan tu...☺

Apa yg sy sajikan...meh tengok !


Soto! Hampir 4 thn tak buat...last buat masa preggy kan Hazim...now Hazim pun dah 4 thun...giler lama tak buatnya kan. Habis!...alhamdulillah...tak berapa lengkap sebab tak ada begedil... tak pe lah...itu pun dah penuh mangkuk..hehe...


Pulut kuning dan rendang tok, rendang ni...kurang pedas sikit...tapi rasa dia..ok! Nanti ada masa sy kongsikan resepinya dari mana ya.

Tak sah kan kalau tak ada pencuci mulut kan...cuci la sangat!

Menu desert yg dah banyak kali rasanya sy kongsikan dalam blog ni, Kek karamel , kek coklat lapis cream cheese kukusagar-agar laici.

Semua ni...tak la masaknya dalam sehari...yang mana boleh dibuat dulu...kita buat la dia dulu kan.....paginya tu...sy cuma masak kuah utk soto saje...dan siapkan bahan2 sampingan jer...

Itu la ceritanya....:)

13 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Salam kenal Asyifa,

Walaupun penat tapi puas hati dapat jamu kekawan kan.. murah rezeki..
Lama akak tak makan pulut kuning dengan rendang tu.. yummmy :)

Akak follow #708, jemputlah ke blog kecik akak ye :)

Kakzakie said...

Bila cuma ada 2 tangan nak membuat open house kenalah bijak mengatur masa kan Syifa. mana yg boleh dibuat dulu kenalah buat dulu...

Soto kakak pun jarang buat dgn begedil sebab anak-anak kurang minat..

safurara said...

wahhhh meriah jugak makanan tu!

Fazleyatul Aini said...

soto memang feveret !

kaison ada kat mahkota parade. tingkat 2

Tina Othman said...

Pergh untuk 12keluarga dasat tu nak masak byk2

Bicara Kak Noor said...

adoiii terlioq nya akak tengok macam nak try je semua nya tu syifa

NinaAz said...

waaa.gigihnya
hehee. nina teringin nk wat openhouse ajak kawan2 makan. tp xberani nak masak. sb xreti. hehehe

asyifa mustaffa said...

K.Yati : wsalam...dah singgah dan folow balik...:)
Kalau dekat bole datang :)

K.zakie : btul tu kak...tmbah2 ada si kecik ni...ok la semua berjalan lancar...asben pun bnyk tlong juga...:)
Sy suka begedil tu kak...sedap...!

Safura : alhamdulillah...

FA : ok..! Thx.

Tina : dah terbiasa...sbb kuarga pun ramai juga...hehe...

k.noor : buat2 kak...:)

Nina : tak cuba tak tau...try je la...:)
niat baik tu dah ada...insyallah nnti dipermudahkan...

Acik Erna said...

Alhamdulillah syifa..boleh masak banyak untuk menjamu tetamu.
acik muda2 dulu tak pandai sangat..jenuh nak adjus bagi cukup hi hi

Rai Ourkizuna said...

semua buat sendiri ke syifa? hebatnya~~!!

Daddy Ziyyad said...

Soto tu yg best! Selalu open house org buat rendang..lemang..nasik impit kuah kacang...mee kari....:)

Bin Muhammad said...

Pekena soto dan pulut kuning tu di rumah terbuka memang best! Menu yg mantop! mestilah habis licin...hehe

hainom OKje said...

Nape tak jemput OKje....Maunya Okje turun kalau dengar masak soto hehe....Lama tak buat soto AM teringinlah nak buat...Kalau ada bergedil lagi best ek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...