"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Friday, August 8, 2014

Rangkuman seminggu

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Jumaat...sekali harung je la letak gambar di sini..kehabisan idea...sekarang ni..mampu update sehari sekali...pun dah ok kan...dari mcm bulan2 lepas...0....0...ye tak.


Kejadian dodol yang di masak guna presure cooker...semalam punya gambar ni...ok..lagi rasa dia...dah jadi mcm kuih pun ia...ada yg kata mcm dodol dulu2... 1st time cuba kan... nnti bole adjust balik bila buat semula.


Alkisahnya...menengok daun kunyit yg hidup membesar gitu...buat rasa geram je nak makan...ambik 2 helai...buat masak rendang cili api ayam...tiba2 pulak nampak beras pulut, apalagi...cargas je basuh masukkan dalam pressure cooker...15min...siap! Mood raya lagi kan!!! Hehe...


Kuih2 raya kat rumah ni dah habis...laku sungguh pula tahun ni...jadinya semalam...budak2 ni ada jamuan sekolah...kena la ibunya buat lagi...rajin tak rajin tu kan...malas pun ada juga...tapi kenang kan anak tu nanti tak ada kuih raya nak bawa...buat kan aje la...barang2 pun memang ada...so..., go on je la...

Kek karamel  ( resepinya bole klik) ni utk asben punya jamuan pula...lama dah tak buat..nasib jadi...debar2 gak time nak tebalikkan tu...hehe...

lastly

Ini lah yang membuatkan sy gigihkan juga tiap hari nak update, ...insyallah..., dari Jan sampi ke Ogos ni...tetap di berinya...walau kadang berminggu minggu juga tidak berupdate...

Apa pun...tq XperiaZ2 Launch, Mayfair Bodyline_ August dan Air Asia Go - Korea Sale. Sape teringin nak ke korea tu...klik2 je kat iklan tu ye...air asia tgh sale la tu...

11 comments:

Kakzakie said...

kakak suka kek keramel tu Syifa. tapi lecehlah sikit nak membuatnya.

lieyalatif said...

pandainye awak buat kek karamel...gebu cantik jadi kek dan karamel tu...lieya selalu tgk org buat jadi...nak buat sendiri mcm tak konpiden....tapi lieya dah copy paste resepi mane tau ade niat nak buat kan heheehehehe

rajin betul awak buat biskut balik...kalo lieya sah2 dah pi mydin jek cari hahahhah...kat maydin biskut raye murah2 n sedap2 gak....

hainom OKje said...

Sure sedap kuih Raya air tangan AM ni....apa taknya sampai licin....
Org yg rajin mmg gitu....nampak daun kunyit terus buat rendang, kalau nampak bunga kantn harus buat laksa...
Ramai org buat karemel kek tu kan...

asyifa mustaffa said...

Okje : x de maknanya rajin! Time nak mmg le rajin...kena malehnya...1 mkanan pun tarak ateh dapor...!!

asyifa mustaffa said...

Lieya : bole punya...try ler..
Barang dah ada lieya...kjap je pun buatnya...nak kuar tu lg 1 halnya...maleh ngangkut askar...!

asyifa mustaffa said...

K.zakie : leceh skit je kak..tp hasilnya....insyallah x menghampakan...:)

Acik Erna said...

Syifa macam mana nak dapat on going tu..rasanya dah 2 bulan..stop kat blog acik

asyifa mustaffa said...

Acik : sy pun tak tau sngt kriteria camne dia bg acik...rasanya dia tgk pada unik visit la kot gaknya...klau x silapnya...sy cek2 kat nuff mmg dah camtu dia bg..keep update jugak la kot gaknya...hehe...

aizamia3 said...

psstt: biasa tiap kali raya.. raya ke berapa awak ada kat rumah ek.. mana tau kot2 sempat ai singgah sebelum balik K.L..

Rai Ourkizuna said...

rajinnyaa syifa.. kami tak buat apa sangat pun raya kali ni..

Nieyl said...

yela..tahun nie x jumpa lagi dodol time raya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...