"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Wednesday, January 29, 2014

WW


VS

From GOOGLE wit luv...hehe..

Tuesday, January 28, 2014

Berat mata memandang....berat lagi ...... ???

Lewat petang sikit baru nak update....tajuk pun beria meletaknya ni...


Ini bukan nak pindah ya.(mmg x pindah memana dah pun).....ini proses mengemas namanya....mata sy dah agak 'berat' tgk keadaan kabinet bahagian bawah kat dapur ni...jadinya...pepagi lagi dah buat proses keluar semua barang...


Kerja mula seawal pagi...biasa la kan...time Hafiz tido...buat keje harus lah macam lipas kudung...sampai lelah2 rasanya ni...

Bila semua bende dah di keluarkan dari ruang tu, mana bole tangguh dah...karang si kecik tu pula sibuk tolong kemas.....

Stop kejap bila dia da bngun...layan2..main dgn sibongsu tu...bg mkn skit..'lanyak' skit
bg dia penat...pastu...sumbat dlm buai...dia tido...aman dunia!

Cergas balik buat keje...ni pun x siap lagi...sinki penuh...sampah dan barang yg nak dibuang pun x clear lg tu dok kat pintu belakang....

Sakit dah pinggang nih! Rehat bentar ~bw

Sakit pinggang....penat...semua ada...tapi..puas hati bila tgk bende tu elok je kemas tersusun...kan...!


Tunggang langgang macam kena langgar garuda...huhuhu....

psttttt....sebenarnya saya sakit hati sebab en.lipas dah bersaudara mara duk dalam tuh...!!!

itu punca utama kenape dok gigih ngemasnya....huh .! Padan ngan muka kan...klau lipas tak datang...ntah bila kurun nak kemasnya...ada hikmah juga tu....


Monday, January 27, 2014

Cerita hujung minggu

Assalamualaikum, selamat sejahtera..

Tenggelam timbul la tuan rumah semenjak dua menjak ni...penyakit M datang...! Itu blog terbiar je...tak pe...ni nak pelan2 kayuh basikal...nak pegi rumah kawan2 ye...

Minggu lepas bzy jual cadar...so...minggu ni..slow la skit...sbb kakak tu kata...bnyk stok dah abis...so..kena tggu sampai bulan 3....rilex skit la kan...:)

Oh...malam tadi Ajl..tau pun sbb bukak pesbuk...tgk org duk update pasal lagu tu lah...lagu ni lah....., zaman2 tgk rancangan hiburan ni...dah tak masuk dah dalam kamus hidup sy ni. ( perghhh....ayat power..kamus hidup tu...! Poyo !!)...ntahlah....umur makin meningkat ni.....payah dah nak layan2 mende gitu...pening tgknya!!!

Last weken...sabtu lepas harinya...skrng ni...kalau cuti...time nak kuar...mesti sabtu....ahad tu...macam2 kerja nak dibuat...tau la kan...bsoknya isnin...macam2 nak prepare tuk anak skolah esoknya...nak buat malam2...mmg tak la...penat kan....

Dah panjang pula bebel hari ni....maaf la ye...lama tak menulis....kalau tak nak baca pun tak apa....abaikan saje bebelan sy di pagi isnin ini....

Meh layan gambor singa2 comel ni....kebetulan masa pergi jusco bandaraya melaka....celcom buka boothnya...n ada lion dance punya acara...meriah!!!


Ada 4 ekor..tapi yg makan limau n saladnya 2 ekor jer...


2 ekor....lepas mkn limau dan hancurkan salad


Budak kecik tu yg pukul gendang...kemain! Tak padan dgn kecik....kagum jap tgk persembahan dia...


Last...da setel persembahan....ini yg diletak...serius sy tak paham...:)

Wednesday, January 22, 2014

Tuesday, January 21, 2014

Saya jual cadar cotton...

Assalamualaikum...selamat sejahtera...

Agak lama tak berentri....banyak kerje...dan banyak halnya....tak dpat nak berbolging sangat lately ni....insyallah..slow2 nanti sy jln2 balik....

Buat2 sibuk jual cadar cotton ni sebenarnya...x de keje...kita cari keje...dah mmg sedia sibuk ngan anak2...lagi mau tambah keje nih..! ...x pe lah...janji duit masuk kan...hehe...

Meh nak citer skit pasal cadar2 ni....

Cadar ni....ada dalam set singel, queen dan king...karpet pun ada design yg sama...karpetnya dalam size M dan L. Untuk karpet....ada set yg didatangkan dgn dua2 size dan ada set yg 1 jenis size sahaja...

Ukuran karpet size M: 120cm × 180cm untuk saiz L : 150cm × 200cm dilengkapi dengan anti slip.

Ni sy tepek la skit contoh2 gambar...semua ada dalam 12 ke 13 design... kualiti mmg bagus...sejuk dan selesa....insyallah....

nak tau lanjut...dan nak tengok contoh2 gamba yg lain...bole wasap syifa 0136693984....segala pertanyaan amat lah dialu alukan...


Ini cadar twill 3D
 Lagi cadar 3D mcm kat bawah ni..


Yg pink ni...cadar set shima..
cadar high grade cotton...


Gambar ni sebahagian baru ye...kalau nak tgk pattern lain...wasap syifa 0136693984 

nanti ada masa sy tepek lagi pattern yg lain ye...
nak siapkan keje rumah jap...nak layan anak2 dulu...

Wednesday, January 8, 2014

Crunchy Caramel Almond

Assalamualaikum, selamat sejahtera.

Resepi pertama untuk tahun 2014 ni......dah lama juga tak berkongsi resepi dalam blog ni..., resepi dan cara buatnya dah popular dari tahun lepas lagi...ini baru ler nak mencubanya lepas tengok kawan buat crunchy almond ni...

Kalau nak beli...bole je...da banyak jual di pasaran ni....tapi saje gatal nak panaskan oben yg dah lebih sebulan tidak berguna tu...saje ler test try buat ni...

Senang dan mudah..sebab main gaul2 dan bakar saje...tapi kos nak buatnya....aduhaiii..mahal bebenor...! Harusla orng yg beniaga tu jualnya mahal...

hasil rujukan : Azlita Masam Manis


Bahan yg  sy gunakan...

Almond flake 200gm
Sunflower seed 200gm
Pumpkin seed 200 gm
tepung florenta 200gm
Sesame black 20 gm

semua bahan kekacang tu...sy masukkan dlm oven...bakar 10min suhu 160°, kalau nak sangai atas dapur pun bole...nak masuk microwave pun boleh...

Kecuali bijan hitam tu.....digaul sekali dgn semua bahan.

dah gaul sebati...ratakan atas tray....nipis pun x pe...tp jgn tebal sangat...ikut ler mana yg best...

kang kalau tebal...x rangup pula nak krup krap krup krap kan....


Gambar bawah ni.....di bakar selama 15 min suhu 160° 


Bunyi jer oben 'ting' keluarkan....dan potong ler ikut suka hati.... kena potong time panas2 gini...sebab kejap je dia dah mengeras...

Dah sejuk..nak patah2 nya pun x pe...kita yg makan ye tak...lain le kalau korang nak jual....harus le cantik2 potongan itu....


Dapat la dua balang bekas tupperware size a ni....cukup la ..nak rasa kan...
 Tpungnya ada belen lg...nnti nak try buat kat kacang lain pula....


Rasa dia macam bepang kacang ...penat mulut kalau makan banyak2...


Tuesday, January 7, 2014

Muka tak puas hati vs muka puas hati...


Assalamualaikum semua....

Agak lama tak letak pic si kecik ni....pagi ni...dia memarah skit...

3 gaya muka berbeza....

Cam biasa la...dak kecik ni...pantang nengok ibunya pakai tudung...
dia ingat keje nak bejalan nak tinggal dia la tu...
Walhal...ibunya ni...nak kuar sidai kain je pun...nak sapu2 skit laman belakang tu...dah kalau dukung dia...camne nak buat keje....hai la Hafiz....


Ini muka puas hati.....bawak bejalan...syok la dia...kan Hafiz kan...!

Lagi 3 bln nak setahun dah....kejap je kan....

Monday, January 6, 2014

Nasi Arab Damsyik

Assalamualaikum...selamat sejahtera...

Weken hari tu....try nasi arab lagi...x jemu2 kan...! Nak buat camne...dah suka...😊

Kami try makan di sini pula....Nasi Arab Damsyik...di area Taman Bourgainvillea Senawang seremban.


Kat senawang jer....tak la sampai Damsyik pun...hehe...

Ok la menunya sini...dah nama nasi arab kan...gitu gitu...pusing sana pusing sini...lauknya macam tu juga....ayam...kambing..kambing ayam....


Menu utk sekuarga kecik kami....nasi arab mandy chicken... rm35


Lauk tambahan....kambing...rm10 sepinggan ni....banyak juga utk 2 orng...anak2 tak berapa sngt nak mkn daging kambing ni....


Sosnya yg bole tahan pedas...tau la dok area n9 kan...tp sedap juga la...


Air dari arab....kat sini air buahnya dah siap dalam kotak ...yg ini airnya perisa strawberry..bergas rupanya...adoii...x mnum sangat...sebab kena letak ais baru sedap.....sbb berais le kurang mnumnya....


Dekorasi dalam bhagian utk duduk bersila...
Best ddk sila ni...baru bole feling2 mcm kay arab.., tambah senang nak lepaskan Hafiz main2 sambil suap dia mkn...

kalau nak guna kerusi meja...ada juga ya...


Gaya kenyang memasing lepas makan....
alhamdulillah....

Average mkn di sini rm50++ 
Sebab ambik set kut...

Friday, January 3, 2014

Buku Mudahnya Menjemput Rezeki

Buku pertama yg sy baca di tahun 2014 ini...mungkin sudah ramai kut yang menjadikannya salah satu koleksi simpanan...mana kan tidak...buku ni sudah diulang cetak sebanyak 12 kali...

Dan sebab itu lah sy x sabar nak tau apa yg terkandung dalamnya...

Gambar sebahagian dari tajuk2 yg terkandung dalam buku ni...sangat2 santai membacanya...banyak input yg berguna bole dipraktikkan...

Kalau nak cerita...macam2 sebenarnya yg penulis sampaikan...kesimpulannya...nak tau...beli dan baca....

Sangat2 memotivasikan diri utk lebih faham mcm mana utk dapat rezeki lebih...yg penting...berkat !!!!

Antara petikan kandungan buku ni yg nak sy kongsi di sini... " Dengan menunaikan perintah Allah swt khususnya solat, bukan sahaja mendapat ganjaran pahala dan rezeki, malah fikiran kita pun bertambah cerdas".....

" sesiapa yg membaca surah Yasin pada permulaan hari maka segala hajatnya akan dipenuhkan. (Riwayat Darimi)"

Banyak lagi sebenarnya...yg best2 dalam ni...x rugi pun belinya...cuma RM18.00 di MPH...kalau popular tak pasti...sebab dah 2 3 kali cari disitu tak jumpa...

Kalau minat...beli ya...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, January 2, 2014

Menu 1st day hari sekolah....

Rajin la ha kononnya ni buat nasi ayam....supaya bdak2 ni ada selera nak  makan balik dari sekolah.... Minggu depan maybe da start sekolah KAFA petangnya...so x de la lunch kat rumah kan...cuma duit belanja la ayahnya kena up skit....

Bila da kelas petang tu...bebudak ni...mmg x balik rumah dah...terus aja smpi ke petang...baju pun mmg baju sekolah je.......jadi...hari ni...masak yg simpel jer....

Hari ni...sebab 1st day sekolah kan...jadinya...time macam ada 'lari' skit...huhuhu....sebetulnya bukan time tu yg lari...tp pengurusan masa tu yg tak berapa nak betul ni ha...!

Masak pun terlambat skit hari ni...sampaikan sos utk nasi ayam ni pun tak terbuat...pastu...balik sekolah...semua nak makan dah.... x pelah...guna aja sos cili kan...lebih kurang jer...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sesi persekolahan 2014

Assalamualaikum..

Hari ni...sesi persekolahan 2014 dah pun bermula...alhamdulillah Hadif danAthirah...dah pun selamat ke sekolah...

Kakak naik darjah 4...dan Hadif baru darjah 1...belajar rajin2 ye....ibu akan sentiasa doakan yg terbaik....

Sepanjang minggu nak buka sekolah ni...tak berapa sempat nak jengah blog kwn2....blog sendiri pun tak berupdate...bzy setelkan kain baju sekolah....nak cuci...jahit badge lagi....macam2 la halnya lagi...

Ni dah sekolah....lega la sikit...bizy balik...nanti !....bila bebudak ni bawak balik buku teks pula....huhuhu....

Published with Blogger-droid v2.0.10
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...