"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Friday, June 27, 2014

Ramadhan 1435H

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Alhamdulillah...masih dipanjangkan umur lagi...dan tak berapa lama lagi..ramadhan menjelang tiba kan... moga dipanjangkan usia...insyallah..


Dikesempatan ini...sy mohon maaf secara sengaja atau tidak ye...tertulis sumting yg menyentuh perasaan ke...terkomen apa2 yg kawan2 tak puas hati ke....mohon maaf atas segala salah dan silap...

Semoga segala ibadah kita diberkatiNya....

Tuesday, June 24, 2014

Bantal untuk dijual

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Bila terhenti sehari nak mengupdate...terus jadi macam malas...ok..tak nak malas- malas, sambung update hari ni.

Hari ni nak cerita sikit...sy nak lelong je bantal ni..lebih join booth hari tu...ada pun..tinggalnya sebiji sahaja...


Bantal ABC ni sizenya 30 cm × 30 cm. Material sepenuhnya gunakan felt. Inside nya guna fiber...bukan kekabu lah. Lebih sesuai sebagau hiasan atau utk buat anak nak main2 ke kan...

Harga RM35.00 termasuk kos pengeposan ( pos laju).

Ini sepenuhnya jahitan tangan..bukan tampal2 pakai gam ye....ambik masa juga nk membuatnya...walau pun sebiji gini...dan nmpk macam mudah kan...tp tak mudah nak membuatnya dgn adanya anak kecik tau !

Kalau ada yg berminat nak tempah bentuk dan design ( wording) yg lain...pun sy sedia menerima tempahan. Harga bergantung pada size dan bentuk

Nak order bole wasap sy di 0136693984.

Ok...tu je nak kabor...hehe...

****reading list sy problem la...dah 2 hari...kwn2 lain ok ke?? **** ni la padahnya bila bloglist kat side bar tak berupdate....! Huhuhu.....susah le nak bw....!!!


Thursday, June 19, 2014

Bayou Lagoon Park Resort , Bukit Katil Melaka.

Hari ni kan...sambung balik agenda cuti sekolah hari tu..Alkisahnya...

Balik dari perak tu..menyinggah dulu ke Semenyih buat 1 malam...tengahari gerak balik...sampai rumah...solat kejap...ambik baju topap balik baju yg dah berkurang...baju yg kotor..tinggal dulu..., kemudian...ke Melaka pula....

Merealisasikan hajat budak2 ni...yang asik dok bising bila nak mandi kolam...+ nak tido hotel juga katanya...tak pe la...sekali sekala...walhal...rumah kami dgn melaka ni...ambik masa 45 minit je pun...kalau ikut hiway..lagi la cepat...boleh je nak ulang alik sebenarnya...

Jadinya....ke sini la kami anak beranak....


Gamba ambil belah malam...tak dan aihh nak snap hari siang...busy dok berendam! Kikiki....

Kat sini...bilik2nya lebih pada apartment...so kalau yg berhajat nak beli utk buat investment tu kan...memang ada kat bahagian lobby tu salesman dia...nak try test tnya je pun boleh.

Kat sini...apa yg bestnya...waterpark dia lah...waterpark aje ada 3 bahagian. 


Bahagian sana tu...yg melingkar gelongsornya tu...itu part budak remaja...remaja purba semua kat situ...yg gelongsor warna warni ni pula...semua peringkat umur pun tak kisah...Hadif syok je katanya main situ...

part budak-budak...kat sini


Ada 3 part....main la mana nak main...sy main je gelongsor yg ni...kikiki...ramai je mak pak budak yg mainnya...hehe...

Waterpark...open juga pada public yg tak menginap...so..kalau nak datang weekend pun boleh je...setakat ni..open daily...tak tau bila dia basuh kolam...maybe malam la gaknya...

 

Ini ratenya ya..kalau cuti sekolah...harga termasuk dalam weekend dikiranya...Yang super peak tu...tak tau la hari2 yg macam mana kiranya.

kami ambil apartment 2 bedroom...sangat2 selesa..sebabnya ada 2 bilik air. 1 bedroom ada 2 bilik air.kemudahan lain semua ada macam dok hotel...air panas nak masak ada.... nak bancuh kopi...ada fridge kecil lagi disediakan...dapur nak masak2 je x de...hehe...

yg benarnya...kami ada voucher...free 1 night...jdinya...jimat kat situ dah kan...kalau tak de free....mmg tak de la tido sini...just datang mandi pool je laaa....

Untuk masuk waterpark saja...itu rate dia...ada surau...ada cafe ada juga locker utk disewa..rm5/perday. Kecik je lockernya...

Nak mandi...tak kisah korang nak pakai camne pun...t.shirt ke...tracksuit ke...jgn pakai kain batik/pelikat udah ler ya.!

Yg menarik lagi kat sini...ada Bayou 9D theatre...tak masuk pun...bdk2 ni dgn ayah dia je pegi tgk...duk dalam bilik je sebab tidokan Hafiz yg dah ngamuk penat berendam...bdk2 ni kata best la sebab tgk teater dinosour...bdk2 kan..bagi la tgk apa pun...semuanya best...

kat waterpark pula bole main trickle bike rm10 utk 10 minit...

Ada water ball...pun kena cas juga kalau nak mainnya...rm10/10 min.


Snap gambor katalog...tak ingt nak ambik real picturenya.....kikiki...

Minat nak pegi berendam? Ambil ler gambor maps nie...free je...sekadar berkongsi maklumat...


Ok...habis dah...lepas ni insyallah pegi lagi kut...sebab voucher waterpark tak guna lagi...hehehe...

Average...sy bg...4 dari 5 bintang...sebab breakfast agak tak berapa 'menyerlah' kat tekak...pada tekak sy la...tekak org lain tak tau la pula...


Wednesday, June 18, 2014

Bubur pulut hitam cepat di masak...sedap di makan !

Assalamualaikum / Selamat sejahtera

Kerajinan ada sedikit terserlah ni...harapnya kekal lah rajin nak mengupdate blog ni...insyallah.

Hari ni cerita pasal resepi pula. Saya saje nak try guna presure cooker (PS) tu je...bende dah àda kan...apa salahnya try n error...ada juga terpakainya...kalau tdk..apa guna beli kalau tak diguna kan nya...kan..kan!


Resepi saya jumpa di blog Along Rose. Cara2 nak masak guna PS pun ada disertakan sekali... terima kasih ye..Along Rose...mohon share resepinya di sini.

Sumber resepi : Roz HomeKreation 

BAHAN2:
1 cwn Pulut Hitam
1 mangkuk Santan
 Gula secukup rasa
 1 helai Daun Pandan
 ½ st Garam

CARA2:
1. Basuh pulut hitam dan rebus dlm periuk Noxxa High Pressure 20 minit sehingga empuk.
2. Masukkan santan, gula, garam dan daun pandan.
Tutup dan set Steam 5 minit.
3. Siap untuk di hidangkan.

Untuk masak cara biasa, bole tengok SINI.



Penambahan sikit yg saya buat ~  ini mengikut anak tekak sy ye...kalau korang rasa manis sangat..atau kurang manis...sila rasa dulu ya.!

Lepas pulut hitam sudah empuk, sy tambahkan :

1 cawan santan pekat
2 1/2 cawan air
3/4 cawan gula
Garam sikit
Daun pandan

Ini adalah nota sukatan sy utk bulan puasa nanti...sebab tak dapat nak rasa kan...jadi..buat siap2...nanti nak buatnya lagi...senang kan...

Kalau nak tambah air jadi 3 cawan pun ok...sebab sy punya tu...see...macam pekat sangat kan...

Selamat mencuba...

Monday, June 16, 2014

Mee Udang Kuala Sepetang ~ Salleh Stall

Assalamualaikum / Selamat sejahtera.

1st entry...jalan-jalan cuti sekolah yg lepas.

Ke mana lagi kalau tidak balik ke tanah tumpah darahku....Perak darul ridzuan...! Hehe...tanah tumpahnya darah je...membesarnya kat n9..:)

Tengaharinya ke Kedah...di Bandar Baharu...makan kenduri gitu...dan petangnya...mencuba rasa mee udang...


Yang ini di Kedai Mee udang Salleh Stall...x cuba pun kat Mak Jah tu...sebabnya ramaaaiiiii yg amat kat situ.....jadi makan kat sini...boleh tahan sedap juga...

udangnya segar...tak macam makan udang beli kat pasar...huhuhu...., sebetulnya sy ni tak makan udang...kalau udang tu tak dimasak pedas...jadi..kiranya kedai ni...termasuk dalam piawaian la ni...ok la rasa mee nya...

tu sebab jadi begini....


Udang ntah berapa ekor...tak sempat nak kiranya...hahaha.... mau kena pegi makan sini lgi ni...nasib la tak jauh dgn kg...

boleh la camni.....kalau balik kampung bila2 kan... tersinggah...dan termakan lagi....kikiki...kalau ter laaa...kalau tak ter...x juga....:)


Makan ramai-ramai...3 family sekali...meriah bila dah berjumpa...cuti sekolah ye tak...tidak....bila lagi nak jumpa kan....

Sambung tempat lain pula nanti ye...:)

Biskut lidah kucing coklat

Assalamualaikum.

Jumpa lagi....:) update seterusnya....biskut lidah kucing chocolate.


Rupa tak berapa nak ada...tapi rasa nya ada tau!

Nak buat entry jalan2 cuti sekolah hari tu....ermmm macam malas sikit...kemudian lah yg itu...

Ait..? Pegi becuti ke?? Bila pginya tak bg tau pun...ko pgi mna ?? Soalan2 kepoh ada org tanya...sebab tiba2 tgk gamba yg dah balik rumah...baru nak tayang...privasi la kata kan....hik3...

Ater...tak kan 24jam nak update status....cek in segala tempat ... yg kita pgi kut...! Dulu2 masa baru2 bukak fb rajin ler...skrng ni...malas dah pun...ikut mood juga sebenarnya....

Ok...tak yah bebel panjang2....meh nak share resepi biskut ni...dan insyallah....kalau rajin...kalau la ye...boleh kut raya ni buatnya...kalau rajin...ki3...

Antara biskut rainbow dgn yg ini...bagi sy..ok lagi yg ini...sebabnya...terasa juga la coklatnya tu...yang rainbow tu pula...( rainbow kukis yg resepinya bezaman dok dlm ni tak berupdate ~ tetiba kukis ini baru buat da masuk dlm ni yek....hahaha ) hanya sekadar rasa butter...dan penariknya...dah tentu la colour2 rainbownya tu....


Moh tinjau resepi....sy share dari blog K.Wan...tumpang share ye Kak.Wan resepinya...

Sumber resepi : Blog K.Wan ~ ResepiCitarasawan

Bahan-Bahan

250 gm mentega
170 gm gula kaster
100 ml putih telur
170 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
30 gm serbuk koko
1/4 sudu teh emplex (bahan perangup)
1 sudu teh coklat emulco
30 gm coklat urai * syifa tambah

loyang lidah kucing yang digriskan mentega

Cara-cara :

1. Ayak tepung, serbuk koko dan emplex. ketepikan
2. Pukul mentega, dan gula hingga berkrim. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit sambil diputar hingga sebati. Tambahkan coklat emulco dan gaul hingga rata.
3. masukkan campuran tepung dan gaul sebati. Masukkan ke dalam piping bag dan picit memanjang ke dalam loyang.
4 . Tabur sebarang hiasan jika suka.
5. Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 150c selama 10-15 min.

Selamat Mencuba

Monday, June 9, 2014

Tisu Box Cover by fabrik felt

Assalamualaikum. Selamat sejahtera.

Alhamdulillah...jumpa lagi...masih lagi Allah swt beri kesempatan utk meneruskan hidup...

Sekarang...nak cuba adakan masa nak melayan blog ni...ntah berapa kali dah kata gitu...masih juga ada MALAS nya tu nak update dan berbw...insyallah...sy slow2 kembali xtif mcm dulu2 ye...

kawan2....tunggu sy dtang dimukablogmu....ewahhhh....bekobar nyebut nya ni....ntah ia tidaknya ha....!

Ok...hari ni utk monday morning yang indah ni....nak up sikit beberapa keping gambar la ye. Orang kata....ini macam...hobi baru juga la...mula2 dulu nak suka suka saje....last2 terjebak utk jadikan pendapatan sampingan....sape tau kan...rezeki Allah swt nak bagi...nnti ada masa lagi sy up gamba bantal untuk hiasan pula ye..


Yg kotak tisu ini...tema love2 gitu...sy buat depend pada customer request la...nak colour apa...design macam mana...terpulang...anda nyatakan...dan sy cuba utk merialisasikan...selagi daya yang termampu....insyallah...


Ini pula...utk gift hari guru haritu...nak buat wording pun ok..tema bunga je yang ini...sesuai kalau nak letak no plat kereta pun boleh saje sy buatkan...:)


Yang atas ni...temanya lebih pada kukis la...

Untuk sizenya....sy buat je utk size kotak 100pcs dgn 200pcs...harga bermula dari Rm18.00 ke Rm26 gitu...tengok pada design...dan ini adalah 100% handmade...

Berminat nak order?? Boleh terus WhatsApps Syifa 0136693984 . Wasap je yg cepatnya kan skrng ni...nnti kita bole diskas2 nak macam mana ye...

Terima kasih sudi baca entry ini ya....:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...