"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, July 24, 2014

Salam Aidilfitri

Asslamualaikum / selamat sejahtera.


Lama tak letak gamba si kecik ni...muka seriau kena pakaikan baju melayu...last2 nangis tarik2 tak mo pakai.....besok pagi raya tak tau ler nak pakai tidak...agak2 klau tgk abg kakaknya pakai...nak la kot kan...

Harap2nya....

Ok...dikesempatan ni kan...ada masa ni...sebab esok tak tau ler ada mood tdk nak update kan...x de kot..sbb bnyk benda nak setelkan esok.

Utk semua yg datang bertandang di sini...secara lansung atau tak lansung...yg komen...dan yg silent reader... sy ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI maaf sekiranya sepanjang anda membaca entry yg dipost...ada yg membuatkan terasa atau apa2 je la kan....mohon maaf...zahir dan batin...

Insyallah...moga aidilfitri yg tak berapa hari lagi nak disambut ni ingat2 la juga buat saudara islam kita yg ditimpa musibah , doakan sentiasa ye...

Salam aidilfitri buat anda semua.

Tuesday, July 22, 2014

Dodol durian ~ masak menggunakan pressure cooker noxxa.

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Ada sikit kerajinan ye mengupdate  2 3 hari ni...mesti la kan...ambik peluang up2 kan entry bagi naik skit rank dia kan...walau pun blog yg x seberapa ni...yg dtg berkunjung tiap hari..cecah la 1k...bulan puasa ni je yg rancaknya...besok2...susut la balik...huhuhu...

nuffnang pun alhamdulillah...berjalan lancar gitu...bole la dah kalau nak cashout kan...tp kali ni kena tahan nafsu..tak nak kuarkan..biar dia beranak pinak!

Hari ni...nak share 1 lgi cara buat dodol mudah dan senang...guna pressure cooker noxxa.


Tp kan...rata2 yg komen macam keras sikit...ada yg kata bole kurangkan tepung.....nnti lah, next time sy cuba buat kurangkan skit tepung...sebenar sy yg terlebih kacaunya....hahaha....

dari segi ketahanan dia pula...lama tak lama...nnti sy share update bawah ni...hujung minggu insyallah...sebab sy kacau ahad lepas...20 july..kita tggu seminggu pula ya.


Untuk resepi dan caranya sy follow dari blog Kak.dZana. sy panjangkan resepinya di sini ya..

Tapi k.zana punya lagi nmpk umphhh !!!!

Sumber resepi : dZana Inspirasiku

DODOL  DURIAN

Bahan-bahannya
500 gm tepung pulut
3 cawan gula melaka* ~ syifa guna 2 cawan gula merah 1 cawan gula melaka.
2 cawan gula pasir*
3 cawan air*
2-3 helai daun pandan *
1 kg santan pekat
2 cwn isi durian

Cara-cara :
1. Masak bahan * hingga gula larut kemudian tapis.
2. Masak bahan yg telah ditapis,  santan dan isi durian  sebentar sahaja.
3. Masukkan tepung pulut dan bahan yg di masak tadi dlm pengisar (blender) hingga sebati (tidak berketul2)
4. Tuangkan  adunan tepung ke dalam periuk,pasang penutup
5. Tekan  butang  "Steam"  20 minit.
6.  Selepas itu , buka penutup , dan tekan butang ' Stir Fry' ..
7. Kacau adunan selalu untuk mengelakkan dodol berkerak (anggaran 20 minit)
8. Adunan akan meletop2 dan pecah spt gambar di bawah. kacaulah  sehingga terbit minyak pada dodol trsbt.. siapp.. sejukkan.. sedappp.. tak melekat.

Monday, July 21, 2014

German Cookies

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Lambat skit nak buat entry...menyudahkan last tempahan utk rainbow cookies. Alhamdulillah...bahagian ni setel. Penat! Esok pula la sambung...

2 3 hari ni....macam tak berapa nak sempat nak bw....mana yg sempat je la ye...ni sementara si kecik ni tidur...nak mengadjust baju raya bdk2 ni skit...nak jahit part2 yg nak dibetulkan lah kan...

So...tak yah bebel panjang2...ni nak share 1st cookies buat mnggu sudah. Nama dia german cookies...tak la sy tau mengapa namanya german cookies...nak buat pun senang....bahan2nya pun senang...


Rasa dia...ok la...rangup...tapi tak la sampai bersepah terabur maknnya...sebab sy gentel dan bentukkan dia..utk sekali ngap! Mulut orng tua la...budak2 kena dua kali ngap...! Hehe...

Ok..meh tengok resepi...sy share dari blog k.yati ~ sinar kehidupanku

Sumber resepi : K.Yati ~ Sinar Kehidupanku

BAHAN-BAHANNYA :-)

125 gram mentega
125 gram tepung kentang/potato starch (boleh beli kat kedai baking)
80 gram tepung halus (boleh juga guna tepung gandum)
40 gram gula aising, diayak
Secubit garam (resipi asal tak letak)

CARA MEMBUATNYA :-)

Satukan tepung kentang dan tepung gandun, ayak dan ketepikan.
Putar mentega dengan gula aising hingga sebati, masukkan garam. Perlahan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
Rehat kan sekejap.
Ambil sedikit adunan (mat guna 1/2 camca besar, sama macam Rima), kemudian bulat2kan dan susuh atas dulang pembakar. Celup garfu dalam air dan tekan atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak.
Buat hingga siap.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 minit (mat tambah lagi 5 minit untuk mendapat biskut yang sedikit garing).
Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara....

**Kalau adunan terlalu lembik, bolehlah tambahkan sedikit tepung kentang/gandum dan uli doh sehingga menjadi doh yg di kehendaki.

Selamat mencuba pada yg nak cuba ya...):



Thursday, July 17, 2014

Biskut coklat teddy bear

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Alhamdulillah...19 ramadhan kita hari ni kan...moga terus dipanjangkan umur sehingga kepenghujungnya...persiapan raya...alhamdulillah...siap seadanya.....

Kuih raya...buat yg mana senang dan termampu...terlarat ikut badan dan tenaga...alhamdulillah setakat ni ada la 2 jenis..

Dulu time anak2 kecik lagi....tak sekolah lagi...mmg sy beli je...2 balang pun dah cukup utk letak di rumah...itupun lama nak habiskan....hahaha....

Sekarang...memang kena buat..utk cookies je la.....sebab kalau beli...1 balang saje sudah habis kena makan, utk 1 jenis kuih je kena beli 3 ke 4 balang....sebabnya...utk bdk2 ngap malam2 lepas buka dah sebalang....utk raya nnti lagi...utk lepas raya jamuan sekolah budak2 ni...banyak kos kat situ kan.....

jadinya...buat je lah...nak buat pun....sy cari resepi yg senang...mudah...dan tak banyak bahan...simpel kan...macam biskut coklat yang ini...


Macam cookies yang ni kan...follow terus jer dari  blog K.Ita masam manis...izin share di sini pula ye kak...):

Bahan2 memang dah ada siap kat rumah kan...jadinya..go on jelah....utk resepinya...kat bawah ni...

Sumber : Azlita Masam Manis

Biskut coklat teddy bear

300 gm butter
20 gm lemak sayuran (shortening)
180 gm gula icing

30 gm serbuk koko
200 gm tepung
200 gm tepung jagung
40 gm nestum * syifa gantikan dengan almond ground.

Satukan butter, lemak sayuran dan gula icing. Putar hingga lembut dan sebati
Masukkan tepung, tepung jagung, koko dan nestum.
Uli adunan sebati

Canai adunan
Terap adunan dengan acuan teddy bear dan susun atas dulang pembakar
Buatkan mata dan hiaskan dengan bentuk love dari gula ( ada jual di kedai kek)
Bakar dalam ketuhar pada suhu 150C selama 30 minit
Simpan di dalam bekas kedap udara.


Nak terap adunan tu pakai acuan bentuk apa2 saje pun ok je sebernarnya kan...tp bila pakai acuan bear ni...macam comel je kan....macam jer...):

Cumanya...yg nestum tu ganti dgn almond ground gitu..saje nak try test rasa kan...

Ok...pada yg nak cuba tu...sila2...insyallah sedap...dan yg paling suka...mesti anak2 la kan...sebab biskut coklat...! Budak2 dgn coklat..mmg tak boleh dipisahkan....):

Wednesday, July 16, 2014

Karipap apam berinti kacang merah

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Ini menu tertunda...edit balik...patutnya sudah publish 10 ramadhan...akibat terlupa...jadi dia terperam...

Jom tgk resepi mudah ni....):


Ini la dia rupa karipap apam tu....:) budak2 ni suka la...sedap katanya...


Sebenarnya dah tak tau nak buat kuih apa...tgk yg ni yg senangnya....ok la kan..inti kacang merah tu pula tak buat ye...beli yg dah siap...senang kan...hehe...

Mari tgk resepinya pula ye....

Sumber : Eyda Hj Laham (FB) group RESEPI DAN MASAK-MASAK

Bahan-bahan

*2 cawan tepung gandum
*2 cawan air
*1 sudu kecil baking powder
*1 sudu kecil eno
*2 sudu kecil yis mauripan
* secubit garam
Pewarna
inti kegemaran

caranya :

1. Campurkan semua bahan yang bertanda * guna blender/whisk
2. Perap sebentar dalam 1/2 jam atau sehingga naik.
3. Masak atas kuali non stick sebab tidak perlukan minyak.
4. Letak inti dan claim/picit tepinya gunakan jari je.

Untuk adunan ni....sy hanya gunakan 1 cawan tepung...jadinya..ok la kan dapat 14 ketul gitu...kalau guna 2 cawan...adoii...banyk betui...nanti tak habis !!!

nak cuba..silakan ye...letak inti kelapa pun sedap juga...kaya ke...terpulang...ikut citarasa...:)

Thursday, July 10, 2014

Hulur lah selagi terdaya

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Ramadhan ke 12....alhamdulillah....masih dipanjangkan umur...mudah mudahan.

Sekadar berkongsi info....hulurkan lah bantuan anda buat saudara2 kita yang memerlukan di Gaza.


Kalau rasa-rasa susah nak online banking...atau nak pegi bank pula kena beratur kat Atm tu kan...boleh guna sms juga.


Tangan yg memberi itu....lebih baik dari yg menerima...

hari ni...hari susah mereka...akn datang? Tak minta yg buruk berlaku...tapi..hidup la berpada pada...

Jgn pikir hari ni kita seronok2...esok...lusa...tulat...dan seterusnya...kita akan sentiasa gembira...

#pray4gaza

*share dari fb page Aman Palestin

Wednesday, July 9, 2014

Doakan saudara islam kita di Gaza #pray4gaza

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Sebetulnya....sy nak share resepi....dah siap pun taipnya malam tadi...tinggal nak hit button publish sahaja......tapi...tinggalkan lah sekejap hal2 kedunian tu...ada umur panjang....akan sy publishkan.

pada sy...apa yg sy nak kongsi ni..lagi sangat2 bermakna lagi sangat sangat penting buat kita yang bergelar muslim....

2 hari ni...sy tak tau kenapa....sangat2 tersentuh hati bila baca berita tentang mereka....membayangkan saat2 mereka bersahur....berbuka puasa, ..bertapa bertuahnya kita di sini....

tapi...mereka di sana...Allah dah beri mereka hati dan perasaan yg sngt kental....tak percaya...sila search video2 di gaza...anak2 mereka yg cedera....tabah menghadapi luka sana sini.....kalau anak2 kita...? Luka sikit pun macam kena apa je kan....tak kata anak orng...anak sy lebih kurang je.


Mari...kita doakan mereka....moga 1 hari nanti...ketenangan....keamanan...milik mereka...atas izin Allah...

Tak kan tak 'rasa' apa bila tengok gambar macam ni ?  Terpulang....dunia sekadar pinjaman....mungkin sekarang hari mereka...sape tahu...esok lusa...apa pula akan jadi pada kita....nauzubillah....moga dijauhkan dari sebarang bala bencana.






Gambar-gambar ni..sy copy dari fb page Aman Palestin...nak upadate terkini...sila like page nya ye.

Doa lah....doa kan senjata org mukmin...moga..ramai2 antara kita yang berdoa ni...ada doanya yang Allah swt perkenankan...sape tau kan...Masyallah....maha suci Allah...berkat bulan ramadhan yg mulia ni....mari la kita berdoa....

Dengan doa kita ini...mudah mudahan...kesejahteraan milik mereka satu hari nanti....insyallah...

Maaf kiranya entry terlalu panjang....hanya sekadar luahan hati insan yg tdk berdaya utk menolong...hanya doa buat semua saudara muslim muslimat....😢😢😢😢moga kita sentiasa terpelihara dalam redha Allah swt.

Friday, July 4, 2014

Order semua ditutup!

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Secara rasminya...hari ini...close la order utk barang2 kraft dan cookies lidah kucing...

Untuk kraft...tutup dah...penat nak perah idea...sampi semua bende tak boleh nak buat....idea kalau ada...mmg cepat je buatnya...time idea tak muncul2 tu yg jenuh nak menunggu tu...


Yg bantal comel ni...order 2nd last...yg lastnya ada duk dlm bilik tu....tinggal nak jahit tepi...dan masukkan fiber...insyallah itu keje senang skit la...hold dulu...sebab tuannya nk next week..

So...order utk craft close...open order balik selepas hari raya...insyallah jika panjang umur. Nnti nak order...calling2 kita eh...wasap pun boleh 0136693984....... tp...lepas raya la ye siapnya....:)

Close order juga utk kukis nan 1 ni...


Tak banyak mana pun...ada la beberapa kerat balang je pun...ni pagi tadi pun dah siapkan utk yg nak ambil weken ni...tak larat nak ambik banyak2...mau pengsan duk dapur kan...

takat yg mana mampu je la..... dah itu rezeki kita kan...karang nanti...tamak2 sangat! Last2 rugi yg dapat...kan tak baik gitu kan...!

Ok..daaaaaa....

Thursday, July 3, 2014

Puding roti sos kastard

Assalamualaikum / selamat sejahtera

5 Ramadhan sudah....macam mana puasa? Insyallah moga baik- baik saje semua.

Ok..meh nak share desert berbuka semalam. Seperti biasa la kan...projek nak habiskan roti yg dah hampir ke tarikh expired...sekeping pun tdk berusik rotinya...dari dibuang....kita puding kan la dia ye tak...


Dan sebagai 'penyedap' buatkan la sosnya...walau tak berapa nak rajin! Rajin kan la juga tangan ni..baru nmpk classssss dan mnarik utk di makan bebudak ni...kan! clas la sngt hey..!!

Resepi kali ini sy ambik dari blog Hana's Family. Resepi yg sangat simpel dan mudah...tak percaya...sila cuba!

Sumber resepi ~ Hana's Family 

Bahan-bahan
7-8 keping roti*
500 ml susu segar @ 2 cawan*
4 sudu besar gula halus* 2 biji telur*
1 sudu teh esen vanilla*
1 sudu kecil serbuk cinnamon *syifa x letak
2 sudu besar butter - cairkan
3 sudu besar kismis

Untuk Sos Kastard
1 tin susu cair
1/4 tin air (guna tin susu cair tadi)
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula

Cara-cara

Sediakan mangkuk. Satukan bahan-bahan yang bertanda *.
Koyak2kan roti dan masukkan ke dalam mangkuk tadi.Biarkan terendam dan meresap seketika.
Masukkan separuh kismis dan juga butter cair .Gaul sebati.
Kemudian tuang ke dalam loyang/bekas yang telah digris dengan sedikit butter.Taburkan baki kismis diatas adunan.
Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.

Untuk membuat kuah@sos kastad -

Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat. (kepekatan ikut selera masing2)Tuang ke atas puding roti tadi. Jika suka sejuk, masukkan peti sejuk dahulu sebelum dipotong dan dituang sos kastad.

jadinya...lepas ni...stop dulu beli roti bulan puasa ni. !  Tak baik membazir kan...nak2 lagi bln mulia ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...