"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Sunday, August 31, 2014

Merdeka 57


Selamat menyambut hari kemerdekaan yg ke 57

Moga Malaysia terus aman sejahtera


'Di sini lahirnya sebuah cinta'

Friday, August 29, 2014

Victoria Sandwich Cake

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Kelas kan nama dia.! Huhuhu...victoria tu nama orang yg mula2 cipta kut....sandwich sebab dia kena letak jem antara dua tu, .gitu la gaknya kek ni dapat nama...( main pandai2 sy je ni...kalau salah...sila betulkan)

Tertarik nak mencuba kek ni sebab selalu sangat tengok Instagram Tengku Puan Pahang dok buat kek ni...lepas tu tertengok pulak kat ig bakers2 yg meniaga kek.....customer diaorng kata sedap la apa la kan...sy yg baca ni pun...macam tergoda u..!


Cari2 resepi.....jumpa la kat Blog sis Honey Barney...yg dah dia translate kan dari blog Rima....lama juga terperap resepi ni...baru la 2 3 hari lepas dapat membuatnya...biasa la...time tu mood rajin sudah mari....:)

Ok...sini sy sharekan resepinya ya....copy dari blog honey barney jer ni...:)

Resepi :

Asal : Rima ~ Bisous À Toi english version
Honey Barney versi melayu

Bahan-bahannya
250 gm mentega (unsalted butter)
250 gm gula castor ~ gula ni syifa kurangkan sikit..., guna 180gm.
250 gm self raising flour
250 gm telur (lebih kurang 4 biji setengah hihihi, korang timbang tau)
1 sudu teh esen vanila
1/4 sudu teh garam*
2 sudu besar susu

Hiasan

Whipping cream ~ putar kental
Bluberry jem
~buah2 tak letak...guna apa aje yg ada ~ nk letak pun boleh..


Caranya :-

1. Panaskan oven dengan suhu 150'C  (ikut oven masing-masing ya)
2. Griskan 2 loyang 8" dan letakkan kertas
3. Ayakkan tepung dan garam. ketepikan sebentar
4. Pukul mentega dan gula hingga kembang (warna putih)
5. Masukkan telur sedikit demi sedikit. Putar pelahan selepas setiap kali masukkan telur. Kemudian masukkan esen vanila.
6. Masukkan tepung yang telah diayakkan tadi, gunakan spatula dan kaup balikkan adunan sehingga rata
7. Masukkan susu dan kacau sekata (hingga mendapat adunan 'dough cake', tidak terlalu cair )
8. Masukkan ke dalam loyang-loyang (kalau nak sama berat, gunalah penimbang atau agak-agak untuk 2 loyang). Ratakan dengan spatula
9. Letakkan bahagian tengah oven dan bakar lebih kurang selama 30 minit atau masak.
10. Dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan ianya dalam loyang lebih kurang 10 minit, kemudian barulah diletakkan atas 'wire rack' serta dibuangkan kertas alasnya.
11. Sejukkan barulah dihiaskan ikut kreativiti masing-masing ya.


Jangan tanya sy punya...kalau buat kek kat rumah ni...memang umurnya tak berapa nak panjang.....

Esok weken...cuti pula tu kan...bole la kalau nak mencuba...:)

Thursday, August 28, 2014

Bersediakah kita ?

~~Sekadar perkongsian....~~

اِنّا لِلّهِ وَاِنّا اِلَيْهِ رَاجِعُوْن.

Kita terus bertanya siapa yang meninggal? 

"sesungguhnya daripada Allah kita datang, kepada Dialah jua kita kembali."

Bagaimana jika berita itu, khabar kematian kita sendiri?

Saat itu ramai yang sudah berkumpul di ruang tamu. Dalam sedih dan sendu, penuh terharu. Kita dengar dan lihat saat itu..tapi hanya terbujur kaku..menepis lalat pun tak mampu..

Jenazah sedang dikafankan. Bau kemenyan, kapur barus, air bidara dan serbuk geharu saling menusuk deria hidu. Alunan syahdu surah Yasin menambah kesayuan yang membadai di pantai hati yang terharu. Kita mengeluh : " Aduhai inilah kesudahan buatku"

Tugas mengafankan sedang disempurnakan oleh beberapa orang di sebalik tirai kusam. Siraman air satu persatu dihitungkan. Aggotamu di wudhukkan dan dimandikan penuh sopan. 

Sanak saudara mengaji sambil menyeka air mata. Mata-mata yang memerhati dari tadi tidak dapat menahan tangis mereka. Semua tetamu mendiamkan diri, bertafakkur, berkongsi kesedihan dan mendoakan sesuatu. 

Mati....Kehadirannya yang pasti
Tiada siapa dapat menghindari 
Setiap hari pasti ada yang pergi
Pergi takkan kembali lagi..

Sakratul maut....pertarungan yang sangat hebat. Hela nafas terasa berat dan sendat. Sejuk tubuh terpancar urat-urat..nyawa dicabut ke negeri akhirat..

Selepas itu tiada lagi suara yang berbicara dan tiada lagi cahaya di ruang mata.. tiada lagi gelak tawa..tinggal semua harta dan kemegahan dunia..

Mati...sebuah perpisahan bagi segala pertemuan. Permulaan musafir kehidupan akhirat yang hebat. Siapa sedar ia sebuah permusafiran yang jauh dan takkan kembali

Mati.. datangnya mungkin serta merta.. tanpa sebarang nota dan tinta. Menyapa siapa sahaja.. tiada lagi peluang ibadat..fardhu , sunat mahupun qadha..walau tagis seribu tahun..tiada lagi peluang kedua. .

Aku ingin rukuk! Aku mahu sujud! Aku ingin menyembah Tuhanku lagi! Namun saat itu, aku hanya mampu menangis tanpa air mata kerana aku kini sudah tidak ada upaya apa-apa lagi. Kudrat yang pernah dipinjamkan Allah telah diambilNya semula.

Sudah terkena baru terasa..perjuangan hidup yang panjang hanyalah persiapan untuk satu perkara, iaitu untuk kembali kepada Allah dalam rela mahupun terpaksa.. 

“Ya Allah, jadikan umur terbaikku di penghujungnya, jadikan amal terbaikku di penutupnya dan jadikan hari terbaikku adalah hari bertemu denganMu.”

From: Ustaz Mohd Hazri al-Bindany
Copy n paste : Facebook islam itu indah


Wednesday, August 27, 2014

#Gazamenang

Alhamdulillah

Setelah 51 hari perang...Gaza menang !!!!


Tapikan...
selagi puak2 yahudi ada atas muka bumi ni... ..
Masih perlu hati2 jugakan...diaorang tu bukan bangsa boleh percaya sangat...!

Boikot tetap boikot!!!

Tuesday, August 26, 2014

Rendang Tok dari Azie kitchen

Terlebih rajin pula hari ni...sampai 2 kali up entry...mood datang...apalagi kan..:)

Tadi nak bw...tapi line slow...dashbord tak keluar apa2.....kejap2 lagi ok agaknya kan..nanti...sy jalan2 ya...

Hari ni nak share lah resepi rendang yang sedap ni. Kalau ambik resepi di dapur K.Azie, insyallah tak mengecewakan tau... menepati selera sy. Tapi kalau ada yg cuba kata tak sedap tu...tak tau la saya kan...tekak kita lain2..! 

Kalau semua manusia ni sama je tekaknya...dah macam mana pula gitu.


Pertama kali buatnya, masa mini open house hari tu...ni teringat balik...cepat2 le up resepi. Pada Kak.Azie, mohon share resepi ye kak...terima kasih kongsi resepi yg best ni...


Resepi asal : Azie Kitchen


Bahan bahan:

2 kilo daging - potong kiub
5 biji kelapa (santan)
½ plastik kecil/1 ½ sb  jintan putih) goreng tanpa minyak dan tumbuk
2 plastik kecil/6 sb  jintan manis )
1-2 senduk cili giling- ikut pedas disukai
Kerisek - 1 biji kelapa
1 ketul gula melaka
2-5 helai daun kunyit - hiris
Lengkuas – mesin/perah air dan ambil hampas saja
Bunga lawang, kayu manis, buah pelaga
1 keping Asam keping
Sedikit belacan
Garam
Gula

Bahan hiris halus:

30 ulas bawang merah
10 bawang putih
5 cm  halia
5 -7 batang serai

Cara cara:

Masuk semua bahan kecuali daun kunyit, asam keping, kerisik dan santan ke dalam periuk.  Perap dengan daging selama dua hingga empat jam.

Nota: saya guna pressure cooker untuk mengempukkan daging. ~syifa pun ikut k.azie...hanya buat separuh empuk je daging yg dimasak dalam presure cooker tu, ..sebab nak reneh dia kan lama...jadinya dah masak tu...lembut dia..mmg sedang2 aje.

Sy perap dari tengahari sabtu tu...sampai ke malam., lepas isyak baru masak..
Lama kan...siap pegi open house lagi...:)

Masak dan didihkan perlahan-lahan hingga air kering. Baru dimasukkan santan.

Reneh selama 3 jam. Masukkan kerisik, gula melaka, gula dan garam. Kacau dengan kerap sehingga daging menjadi empuk, berwarna agak hitam dan kering. Kena selalu dikacau supaya tidak hangit.

Akhir sekali masukkan daun kunyit dan asam keping.  Kacau lagi hingga rata. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.


*sy buat hari tu kurang pedas sikit...asben komplen...mak  pun komplen....kikiki...tak pe..next time kasi tambah lagi cili...

Sila la cuba....syawal dah tamat pun...nak buat makan dan sendiri rasa...apa salahnya kan...:)

Tempahan dibuka ~ Felt Craft

Assalamualaikum / selamat sejahtera


Tempahan untuk kraf felt sy dah open balik...

Ada la job sikit kan...dari duk diam jer...:)

Minion keychain  tempahan dari cikgu sekolah kawan asben...nak bagi anak2 murid dia katanya......~ baiknya la cikgu !!


Keychain nak nama macam ni pun bole saje...
 Semua terpulang pada citarasa customer...

Bulk order juga diterima...:)

Sesuai kalau nak beri sebagai cenderahati...pelbagai majlis...


Harga lain-lain mengikut rekaan dan permintaan pelangan

Harga keychain bermula dari Rm4.00/pcs, kalau bulk order... ada la terma dan syaratnya. 

Boleh bincang...:)


Bantal2 comel ni pun open order juga.....sesuai utk hiasan...kalau nak guna ganazzzzz2 tak sesuai ya...felt ni jenis lembut dan mudah berbulu...nak ganazzzzz2, baling2, campak2....better beli cotton..✌

Custom made...semua atas pilihan anda...

Details boleh la whatsapp / sms : 0136693984

Insyallah...pertanyaan anda akan sy layan :)

Tq sudi singgah dan membacanya....

Saturday, August 23, 2014

Pau goreng frozen

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Semalam tak mengupdate..tiba hari ni rajin pula ye...sebab semalam hari sedih kan...mata asyik ke tv...mood nak update blog pun tak berapa nak ada..

Sedih la...maunya tak sedih..lagi2 bila tgk anak2 yang ditinggalkan....bahagian mereka di dunia ni dah selesai..bahagian kita? Sama2 la lipat gandakan pahala...buat amal., ..mati itu pasti kan...tapi cara yg bagaimana...hanya Dia yang Maha mengetahui....

*takziah buat kaum keluarga MH17 , semoga tabah menghadapi *

------------------------------------------------------------------------------

Hari ni...sy share lah 1 resepi yang memang best dan sedap!  Sedap is subjektif ! Ianya sedap dan kena pada tekak saya dan anak2 ~ itu saje. 

Nak tau sedap tidak...sila buat sendiri...:)

Tadi goreng 5 ketul je...nak rasa kan...yang lain...dah siap sy frozenkan...buat bekal anak2 sekolah next week...

Yang ini sy buat inti kacang merah...beli dah siap je...:)


Sy panjangkan resepi di sini ya Kak.Reen, buat rujukan masa akan datang...:)

Resepi asal : Air Tangan Reen Khan 

PAU GORENG/KUKUS

BAHAN-BAHAN ( MENGHASILKAN 20-25 BIJI)
• 500GM TEPUNG GANDUM
• 60GM GULA HALUS 
• ½ SUDU KECIL GARAM
• 70ML MINYAK SAYUR/MAKAN
• 1 PAKET INSTANT YEAST
• 230ML AIR PAIP


~~ 1st time rendam yis dgn air sejuk, boleh rupanya dia kembang...:) ~~

CARA-CARA :

1. MULA2 SATUKAN YEAST KEDALAM 230 Ml AIR…KACAU SIKIT DAN KETEPIKAN.
2. MASUKKAN TEPUNG, GULA DAN GARAM KE DALAM MANGKUK BESAR DAN GAUL RATA.
3. KEMUDIAN MASUKKAN MINYAK SEDIKIT2 DAN GAUL LAGI HINGGA RATA.
4. AKHIR SEKALI MASUKKAN AIR YEAST SEDIKIT2 DAN ULI HINGGA LEMBUT DAN TAK MELEKIT. JIKA MASIH MELEKIT, TAMBAH SEDIKIT TEPUNG DAN SEKIRANYA KERING MASUKKAN SEDIKIT LAGI MINYAK.
5. DOH YG SUDAH SIAP DIULI, TIDAK PERLU DIPERAP. BOLEH SEGERA DI BUAT PAU.
6. BULAT2KAN DOH DAN ISI INTI KESUKAAN MASING2.
7. GORENG PAU 1/2 MSK DAN SIMPAN DALAM FREEZER JIKA INGIN MEMBUAT PAU GORENG INSTANT. ATAU KUKUS PAU DAN SIMPAN DLM FREEZER UTK PAU KUKUS INSTANT.
8. INTI PAU PILIHAN SEPERTI SAMBAL TUMIS, KACANG MERAH, KAYA, KELAPA MANIS, CHOC. DAN LAIN2.
9. ADUNAN AKAN LEBIH LEMBUT JIKA MENGGUNAKAN FOOD MIXER. JIKA TIADA FOOD MIXER ..JOM KITA MENGULI MANUAL SAHAJA.

**utk frozen...sila ke step no.7 ye...goreng setengah  masak sahaja...sejukkan...baru simpan dalam bekas yang sesuai **

Selamat mencuba....

Thursday, August 21, 2014

Biskut jejari coklat

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Nak share 1 lagi resepi roti. Mana2 roti  yang agak2 dah nak expired tu kan, boleh ler cuba macam nie...sedap pun sedap...senang tu...jangan cerita lah...tapi kalau ada M tu....tak dapek ler nak nolong eh!!!

1st time makan hari tu time raya rumah.....rumahhhhh...adalah kan...malas nak cakap...hehehe.... sedap woii ! 2 3 ketul masuk mulut tak ingat...usah kata 2 3 ketul..ntah berapa tak berapa pasti..

Besok2nya balik...macam rasa nak minta resepi lah kan...tapi bila pikir2 balik...sebab sy bukan jenis org yg suka2 mintak resepi ke...minta itu ...minta ini, selagi daya...atas apa cara sekalipun....sy cuba cari sendiri...dah betul2 tak mampu...tak jumpa...dah teringin sangat...baru la nak tebalkan muka mintak...hehe...

Zaman sekarang ni...cari la apa saje kat google ni, insyallah ada...tak ada baru la bertanya....:) cari punya cari.......selongkar punya selongkar......akhirnya...ketemu jua....itu namanya berkat kesabaran kan...tidak lah nanti org kata...orang melayu ni suka 'disuap' !.

Tapi bila kita dah tau tu.....dan org bertanya...bg tau jer la mana termampu tu...tak yah ler nak kedekut ilmu sangat! Pahala tu kan... kita bantu orang...nanti Allah bantu pula permudahkan urusan kita...kan senang gitu... buat2 apa pun... ingat pada Dia yg bagi segalanya atas bumi ni...kita ni pun...menumpang saje kan !!!

Panjang bak hang pulak dah ni...! Terus je la ke resepinya ya...tak susah pun...semudah Abc saje!!   Tak payah nak sukat2 tepung...nak timbang2 gula...:)

Apa menu utamanya... Adalah roti! Sy guna gardenia biasa tu je...dah dekat  seminggu kot buatnya.....masih rangup lagi...ok jer...


Sumber utama cara2 membuatnya dari : Fieza.net

Bahannya :


Roti ~ potong bentuk jejari
Dark coklat ~ cairkan double boiler
nestum

semua bahan agak2 ler banyak mana roti yang diguna pakai.

Bakar roti suhu anggaran 120° dalam 15 min sampai garing
sejukkan
celup dalam coklat yang dah cair
salut dengan nestum.

Siap !!!

senangkan!

Rasa nak makan? Sila la cuba....

Abaikan bebelan terlebih panjang hari ni...:)

Wednesday, August 20, 2014

Ww ~ Selfie la sangat!!


Tak dapat dipastikan siapa yang mengajarnya....

Omak eh..jgn harap la nak selfie2 ni.....

Tuesday, August 19, 2014

Roti john delivery

Dah petang petang baru nak muncul...ok la dari tak muncul2...nnti bila terhenti sehari...nak menyambung balik tu mcm kemalasan sikit lah.

Oh...hari nak cerita...roti john delivery...! Syok ler dok rumah sekarang...main order2 jer dgn kawan setaman ni... dia buat roti john...di rumah saje...start berniaga dari ptg ke mlm..sape nak...call / wasap..nanti anak dia hantar...

Mudah kan...hahaha....sy pun..apalagi...ambik kesempatan ler....tak yah susah2 nak kuar rumah...nak order..menunggu siap masak kan...dok je rilex kat umh...nnti anak dia bagi salam kat pagar..maknanya...dah sampai...! 


Tu la dia zaman skrng...smua nak mudah...! Abih..nak buat cmne kan....

Tu pun...tak lama lagi dia nak buat kuih frozen2....mcm2 kuih pula tu katanya.... akk nak...nnti bole order...sy anta depan rumah katanya... 

Adoiii! X ke senang gitu ceritanya...! Hahaha....

Kek lumut

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Nak kongsi resepi kek yang sedap hari ni...☺ sedap di tekak sy...tapi belum tentu sedap di anak tekak orang lain...hehe...tapi kalau anak2 kata sedap..itu pun dah kira ok la kan...

Dan bila dah diaorang kata sedap....makanya...hari ni...hanya tinggal beberapa keping sahaja...tak 'berumur' kek ni rupanya..., semalam buat hari ni nak licin dah...senang keje...!


Lihat! Tak menarik kan...? Biar tak menarik! Janji sedap! Don't judge a book by it's cover ok...! Keh3.....
Si kakak kata...patut ler nma dia kek lumut....rupa dia mcm lumut !! 😉

Ok...meh sini tgk resepinya...resepi ni lama dah simpannya...baru la ni tergerak hati nak buatnya....☺

Sumber resepi : dayang jack

Bahan-bahan untuk 1/2 adunan : loyang 7 " x 7 "

1 cawan tepung gandum (diayak)
1 cawan horlicks
3/4 cawan gula halus
250 g mentega
4 biji telur A
pewarna hijau secukupnya (dyg guna 1 sb pandan paste Cap Kopoe-Kopoe)
4 sudu besar seri kaya
1/4 cawan susu pekat manis
1 sk esen vanilla
1 cawan nestum - dikisar halus
1/2 cawan serbuk almond

Cara-caranya :

Cara-cara :

Sediakan pengukus. Didihkan air.
Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks, serbuk almond, dan nestum, gaulkan sebati.
Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
Kukuskan selama 2 jam 30 min. (tambah air panas jika hampir kering)


Ada bahan yang tak letak dan diganti pun ok dah sebenarnya, kalau ikut kata k.dayang...dah letak horlicks...tak letak nestum pun tak pe...

tapi sy nak rasa 'sedap'nya tu...letak aje smua..., serbuk almond..pun tak ada tak pe...tp serbuk almond tu..lagi la bagi rasa lemak2 gitu...

*ini adalah resepi separuh dari adunan, utk versi adunan yang banyak sila jenguk resepi kak Dayang lu..
* saya tak kukus atas dapur...sy gunakan presure cooker, cara yang sama macam masak kek buah di SINI Malas tau nak kukus2 atas dapur yg makan masa berjam jam ni...leceh nak tambah2 air...

Yg nak cuba tu...silakan..insyallah sedap...!

Monday, August 18, 2014

Mini open house kami....

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Alhamdulillah....selesai dah penat2 memasak....yang tinggalnya sekarang....penat nak kemas pinggan mangkuk pula....

Alkisahnya...semalam buat makan2...kiranya..mini open house lah konon2nya..., tetamu hanya rakan2 sekerja asben saje...diaorng ni biasala kan...hari ni rumah org ni...besok2 rumah kwn lain pula...camtu la pusing2nya....semalam kena turn asben...so...berpenat lelah le masaknya...

Macam tahun lepas, time tu hanya 2 3 kerat je...tapi semalam lebih kurang 12 keluarga, ..termasuk jiran la kan...itu yg kena 'buka pintu' lebar sikit...

Penat masak tu...mmg penat lah...sampai selera mkn pun mmg tak berapa nak ada...tapi puas hatinya...bila apa yg kita sajikan tu...habissssss....alhamdulillah...tinggal pun sikit2 aje lgi...mampu la habiskan lebihan tu...☺

Apa yg sy sajikan...meh tengok !


Soto! Hampir 4 thn tak buat...last buat masa preggy kan Hazim...now Hazim pun dah 4 thun...giler lama tak buatnya kan. Habis!...alhamdulillah...tak berapa lengkap sebab tak ada begedil... tak pe lah...itu pun dah penuh mangkuk..hehe...


Pulut kuning dan rendang tok, rendang ni...kurang pedas sikit...tapi rasa dia..ok! Nanti ada masa sy kongsikan resepinya dari mana ya.

Tak sah kan kalau tak ada pencuci mulut kan...cuci la sangat!

Menu desert yg dah banyak kali rasanya sy kongsikan dalam blog ni, Kek karamel , kek coklat lapis cream cheese kukusagar-agar laici.

Semua ni...tak la masaknya dalam sehari...yang mana boleh dibuat dulu...kita buat la dia dulu kan.....paginya tu...sy cuma masak kuah utk soto saje...dan siapkan bahan2 sampingan jer...

Itu la ceritanya....:)

Saturday, August 16, 2014

Kek Tembikai kukus

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Gigih pagi2 update blog ! ...dah biasa bangun pagi...lepas tu sy tak 'pandai' nak tidur balik...jadinya update blog ler.....walhal..bnyk keje lain bole dibuat...hehehe..

Hari ni cuti kan...tak la kelam kabut sangat...hari biasa mana dapat time2 subuh gini nak hadap blog!.....sibuk nak uruskan anak2 nak pegi sekolah...so pagi ni....relak la sikit kan......

Hari ni , nak share lagi 1 resepi kek... cara adun buatnya...bahan2nya...lebih kurang sama macam kek lumut yg buat hari tu...


Kek laku keras ni...tak sampai 24jam pun...licin dikerjakan seisi rumah! Ye la kan...cer kalau hari2 makan kek ni...memang tak laku dah...ni pun ada la seminggu sekali...pastu...tgk pula ala2 rupa tembikai gini kan ( ada rupa ke?) Itu yg bdak2 ni eksited kengkononnya....😛


Mari sy kongsikan resepi yg diambil dari blog Hanamemories, mencuba resepi2 dari Blog K.Hana ni kan...insyallah la tak mengecewakan...:)

Sumber resepi : Hana's Family

Kek Tembikai kukus

Bahan-bahan

1 cawan tepung superfine @ tepung gandum
1 buku butter (250g)
1/2 cawan horlick
1/2 cawan nestum kisar
3/4 cawan gula halus
1/4 cawan susu pekat
1/4 cawan serikaya
4 biji telur
1sk esen vanilaPewarna/perisa : hijau pandan, merah dan kuning
Segenggam kismis hitam - belah dua ~ syifa guna choc cip


Cara-cara

Pukul butter dan gula hingga kembang dan halus. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.
Masukkan esen vanila, susu pekat dan serikaya. Pukul lagi sebati.Ayak tepung, horlick dan juga nestum.
Kemudian masukkan ke dalam adunan sedikit demi sedikit dan pukul sebati dgn speed paling perlahan.
Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dengan nisbah 3:1:2 (merah:kuning:hijau). Warnakan, Masukkan kismis hitam separuh ke dalam adunan merah dan separuh lagi untuk tabur.
Panaskan kukusan. Oles loyang dengan butter. Tuang dan ratakan adunan berwarna hijau. Kukus 15minit atau sehingga masak.
Pastikan loyang ditutup dgn aluminium foil supaya air kukusan tidak menitis atas kek.
Kemudian masukkan adunan berwarna kuning dan ratakan. Kukus lagi 15minit.
Akhir sekali tuang adunan berwarna merah dan taburkan baki kismis hitam. Kukus lagi selama setengah jam. Sejukkan dahulu kemudian baru potong.

Selamat jamu mata ya....keknya pun dah habis....hehe...

Selamat berhujung minggu.

Thursday, August 14, 2014

Popia nestum

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Ini kan...buatnya baru 2 3 hari lepas., sebab nak habiskan stok kulit popia lebih bulan puasa hari tu. Tak ada idea nak buat apa...last2 try la buat popia nestum ni...

Inikan...tak payah tunggu raya kalau nak buatnya...bila2 pun boleh buat ...untuk makan saje2 gitu.....sesambil tgk tv bole ngap2 ......

Sy buat...tak sampai sebungkus,dah namanya lebihan kan...tak banyak pun dapat....kalau buat sebungkus tu...mak oiiii...! Bole patah pinggang nak menggulungnya!


Nak cuba ?? Sini sy sharekan resepinya...malas nak taip2...sy letak je gambanya...☺

sumber : Facebook page ~ Resepi Cookies Aidilfitri



Kalau nak rasa.....sila la cuba ye...:)
Pun dah banyak jual dipasaran....nak lagi mudah...beli jer...kan...😉

Wednesday, August 13, 2014

Ww

Assalamualaikum / selamat sejahtera


Baju abang...dia pun sibuk nak pakai...sndiri punya...x nak! 
Main campak2 aje...

1thn 5 bln...da banyak akal...manja pun ia...pantang ler ibunya begerak...lain benar ler perangai dgn abg kakaknya time kecik2...

Eh2...kata ww...tapi banyak pulak tetaip....hehehe...

Tuesday, August 12, 2014

Koleksi dari Adourra

Assalamualaikum / Selamat sejahtera.

Nak cerita skit ni...:) hehe... sy ni kiranya termasuk dalam kategori  penggemar beg cotton....sebab...sebab senang nk basuh...ringan pun ia jugak...hahha....pada sy la...minat masing2 tak sama ye tak...

See...sy ada 3 koleksi brand yg sama dari pemilik jenama Adourra.


2 handbeg dan merah tu utk organizer dlm beg. Yg biru tu...sy beli...itu 1st koleksi...cun sangat!! jahitan dia kemas...harga pun agak berpatutan. Yg ready made pun cantik2 belaka. 

Adourra ni kan..kat sini dia bole buat purses, wallets, tote bags, diaper bags, sling bags, pouch, clutches...( ayat sy copy dari blognya ) 

Kalau nak design kita camne pun...request aje...pilih kain corak camne pun...boleh saje....

Organizer utk beg tu...sy dapat free sbab join GA di Facebook Page Adourra ... tahun lepas rasanya.

Yg h.beg putih butterfly tu...itu pula menang GA di instagram Adourra... baru sampai tu...bau kedai lagi...😆😆😆

Alhamdulillah...rezeki ye tak...😊

Berminat? Bole refer kat link page tu atau Blog Adourra ok...

Daaaa...dari sy peminat tegar beg cotton !!! 😆😆😆

Friday, August 8, 2014

Rangkuman seminggu

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Jumaat...sekali harung je la letak gambar di sini..kehabisan idea...sekarang ni..mampu update sehari sekali...pun dah ok kan...dari mcm bulan2 lepas...0....0...ye tak.


Kejadian dodol yang di masak guna presure cooker...semalam punya gambar ni...ok..lagi rasa dia...dah jadi mcm kuih pun ia...ada yg kata mcm dodol dulu2... 1st time cuba kan... nnti bole adjust balik bila buat semula.


Alkisahnya...menengok daun kunyit yg hidup membesar gitu...buat rasa geram je nak makan...ambik 2 helai...buat masak rendang cili api ayam...tiba2 pulak nampak beras pulut, apalagi...cargas je basuh masukkan dalam pressure cooker...15min...siap! Mood raya lagi kan!!! Hehe...


Kuih2 raya kat rumah ni dah habis...laku sungguh pula tahun ni...jadinya semalam...budak2 ni ada jamuan sekolah...kena la ibunya buat lagi...rajin tak rajin tu kan...malas pun ada juga...tapi kenang kan anak tu nanti tak ada kuih raya nak bawa...buat kan aje la...barang2 pun memang ada...so..., go on je la...

Kek karamel  ( resepinya bole klik) ni utk asben punya jamuan pula...lama dah tak buat..nasib jadi...debar2 gak time nak tebalikkan tu...hehe...

lastly

Ini lah yang membuatkan sy gigihkan juga tiap hari nak update, ...insyallah..., dari Jan sampi ke Ogos ni...tetap di berinya...walau kadang berminggu minggu juga tidak berupdate...

Apa pun...tq XperiaZ2 Launch, Mayfair Bodyline_ August dan Air Asia Go - Korea Sale. Sape teringin nak ke korea tu...klik2 je kat iklan tu ye...air asia tgh sale la tu...

Thursday, August 7, 2014

Pavlova

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Khamis sudah...maknanya 10syawal...kejap je kan...

Hari ni...nak share resepi pavlova pula.

Mari  ler tgk resepi pavlova ni...buat minggu lepas...time sedara mara datang bertandang. Utk tahun ni...dezetnya mmg ini saje...sbb nnti ada pulak yg komplen...oh..utk org ni buat lain...org tu buat lain...jadinya...tak nak banyak bunyi , adil dan saksama...semua merasa pavlova sahaja lah kan...hehe...


Untuk resepinya, sy ambil dari blog K.Azlita Masam Manis, sy share pula resepinya di sini ye....:)

Sumber resepi : Azlita Masam Manis

PAVLOVA

4 biji putih telur
1 cawan gula castor - ita letak 3/4 cawan
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan

Sediakan loyang
Alas loyang dengan baking paper.
Lorek atas baking paper bulatan berdiameter  8inc
Terbalik kan kertas. Kalau ade ring bulat pun boleh juga digunakan.
Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C

Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil (syifa  tak buat mcm ni pun...main letak je semua sekali dgn gula, pastu terus pukul high speed.)
Kacau rata hingga semua bahan larut
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.

Letakkan adunan atas baking paper yg telah di buat bulatan tadi ratakan.
Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya


Bahan Hiasan

Wiping Cream
Strawberry - di dadu
Kiwi - didadu
blueberry
Markisa

Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Letakkan atas pavlova tadi
Hiaskan dengan buah-buahan segar
Akhir sekali taburkan markisa.

* buah2 ni...ikut ler citarasa masing2 kan...*

taraaaa...siap! Ntah berapa biji buat hari tu..tak ingat dah...:)


Kalau baca resepi....macam panjang kan...tapi try buat...simpel saje buatnya....


Tuesday, August 5, 2014

untuk perokok !

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Cerita ini sy copy and paste dari facebook. Harap perkongsian ini ada manfaatnya..


Kisah seorang petugas sukarelawan Gaza yang merokok:

Sehinggalah..menjejak kaki di bumi Gaza...apabila ditegur oleh seorang anggota Alqassam semasa pergi ke kem di Jabaliya

Soalan pertama dia tanya.. " anta isap rokok tak? " saya jawab..hisap tapi di malaysia.. Di gaza tak hisap lagi..

Lepas itu..dia senyap dalam 3,4 minit..saya tunggu soalan yang seterusnya..kenapa susah payah dia nak tanya soalan yang kedua..

Mungkin dia takut..saya akan terasa hati kalau dia tanya soalan yang seterusnya..kemudian dia menarik nafas dalam-dalam.baru dia bertanya semula. "Anta sayang tak Rasulullah?" Saya dengan pantas menjawab.."mana mungkin tidak sayang..mestilah sayang...!"

Dia kemudian memberi penerangan ...."kalau sayangkan Rasulullah..kita tidak akan buat apa yg Rasulullah tidak suka buat..Rasulullah tidak suka kepada perkara-perkara yang merosakkan diri sendiri dan orang lain..Rasulullah tidak suka kepada benda-benda yang berapi dan yang mengeluarkan asap... Rasulullah tidak suka kepada bau-bauan yang busuk.."

Katanya lagi.."agaknya kalau kita buat juga perkara-perkara yang Rasulullah tidak suka..Rasulullah sayang tak dengan kita??"

Saya senyap terus..airmata mngalir..berasa sebak dan pilu dalam hati...selepas hari tu sehingga kini.saya dah tidak menyentuh rokok.. Sehinggakan orang nak suruh hulur kotak rokok pun saya tak mahu .. 

* fikir fikir kan lah...*

Monday, August 4, 2014

Cerita Aidilfitri 2014

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Kembali menerjah blog.....yang hampir seminggu ditinggalkan.

Cerita raya kami...! Alhamdulillah...sederhana belaka dan biasa2 sahaja.


Raya pertama : Tema pilihan tahun ini..... paling muka bad mood...Hafiz ler orgnya...bila dipaksa rela pakai baju melayu....sepanjang hari muka mcm tak mengizinkan, tapi ibunya peduli apa kan...sarungkan aje!!


Raya ke 2...time utk berziarah rumah saudara mara sebelah asben..... , dah belek2 gambar baru perasan... tak bnyk gamba rupanya tahun nie... tak rajin sngt nak mengklik2...hehe...

Raya ke 3 dah balik ke teratak kami... 

Raya ke 4 sudah menyibukkan diri di dapur... mula pagi...sampai le ke malam...full ! Mula tengahari sudah ada saudara yg datang bertandang...sampai la ke malam... punya la sibuk kan...sampai gamba makanan yg di masak...1 pun tidak di snap.. nampak tak betapa sibuknya...! Hahaha... sibuk la sangat hai !!! 

Raya ke 5 pun sama le juga...masih dok masak2 di rumah,...saudara mara...adik beradik je yg datang...rumah dah full.. 


Ini je yg sempat diambil gambarnya... itu pun minta gambar kat anak buah...haha.....

Antara menu desert yg dibuat., ..pavlova...2 hari berturut turut membuatnya...sampai dah hafal resepi step by step nak buat...😊

Gitu je ler raya kami tahun ni...alhamdulillah la kan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...