"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Monday, March 9, 2015

Hazim dan keknya 6 Mac 2015

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Jumaat lepas. Alhamdulillah Hazim genap dah 5 tahun. Kejap je rasanya.

Sekolah dah dia...


Dia tau jumaat tu besday dia, ibu plan...hujung bulan baru buatkan sebiji kek...sebab bulan mac ni 3 anak lelaki sekaligus dlm bulan yg sama..., TAPI ! awal2 pagi dia dah minta kek dia...huhuhu...

Ibu pun...dgn rajin tak rajinnya juga lah.....turutkan kehendak dia....Hazim suka...ibu happy :)



Atas permintaan dia...atas nak coklat dan ada colour biru. Warna coklat atas dari coklat mousse, tepi2 biru dan putih guna buttercream.

Kek ~ dia nak kek coklat. Tp kakaknya dok sageskan kek coklat dan vanila...ok..no problm...ibu bole tunaikan...

Ok..sebelum mula baking, siapkan COKLAT MOUSSE nya dulu. Sebab kena masukkan dalam fridge bagi sejuk. Boleh refer link tu, di blog pakar kek....sape lagi kalau bukan K.Ita kan...:) p la jengah sana...nak tepek sini panjang nnti entry ni... huhuhu...

Kek span. Untuk kek. Sy ikut Kek span dari K.Yatie dari kek tu, sy potong, jadinya dapat 4 layer.

Untuk buttercream, sy guna dari Mas ~ dapurmas,

Dalam antara layer, letak choc mousse, tengah letak buttercream ditabur dengan cheddar cheese. Top atas choc mousse tabur juga dgn chedar cheese, dan keliling itu adalah buttercream, bahagi dua, 1 bhgian letak colour biru, 1 lg biar yg asli gitu.....pastu...touch up lah tepi2 dia...hehehe...

Gitu la kisahnya kek Hazim ni... , Hadif dah berbunyi pula nk kek patern lain...huhuhu...

RAJIN ????

Tak sangat sebenarnya....tapi sebab anak...apa yg baik tu...sy turutkan jer.....MALAS pun sy ada juga sebenarnya...tak la...semedanggggg rajin pon!


9 comments:

Nuri Karim said...

Happy besdayyyyy
sedappnya kek syifa
semoga sehat dan besar jd ank yg soleh ya
#Kak nurisara#

Bbwana adienia said...

aloo..comelnya hazim

happy birthday hazim..

Bbwana adienia said...

aloo..comelnya hazim

happy birthday hazim..

Bin Muhammad said...

Kerana anak...ikutkan ajelah. Nampak sedap kek tu! :)
Selamat ulang tahun Hazim.

Tihara said...

happy birthday
cantik keknya ^_^

Daddy Ziyyad said...

Happy 5th birthday Hazimmmmmm :)
Comel betul masa dia baby.

Rohah said...

Kehendak anak kita turutkan..mana yg baik kita tunaikan..sanah helwa adik Haziq.moga membesar dgn sihat dan jd anak soleh

Kakzakie said...

Dek kerana anak buat kita rajin kan Syifa. Tapi kakak tahu Syifa memang jenis rajin..

Happy belated birthday Hazim..

hainom OKje said...

Kalah kek indulgence SR tau kslau cenggitu punya structure hihi....Untung Hazim dapat mak rajin, dpt selalu makan kek....tukar tukar keknya

Hepy belated bezday Hazim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...