"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Pages - Menu

Thursday, March 12, 2015

Macaron

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Setelah hampir 5 tahun , baru ada keberanian nak memcuba balik buat macaron. Last buat boleh tgk entry DI SINI , itu la tarikhnya kali pertama buat...dan hasilnya mmg tidak menjadi lansung. Yg jadi pun...ada la 2 3 kut.

Dan wekend lepas, agak rasanya hampir sebulan juga tu dok mentelaah resepi  macaron ni...cara2 dan tipsnya....baru ada keinginan nak buat.

Apalagi...bila angin membaking datang...mmg terus capai segala bahan semua lah... timbang dan sukat segala bahan betul2 teliti...dan hasilnya....

Alhamdulillah sangat2...! Maunya rasa nak melompat  mencapai langit dah rasa gembiranya tu....hehe... 5 tahun tu !! Menunggu dgn penuh sabar...


Alhamdulillah...3 tray...semua menjadi dgn jayanya...tak sia2 lah pepagi dah godek semua bahan kan.:)

Filing nutella

Tapi kemanisan nya mmg boleh buat potong kaki ni kalau makan beria sangat.... Budak2 rumah ni suka pula makannya... ok..nnti boleh try lagi.  Agak2 kalau kurangkan sukatan gula menjadi tdk ye...??

Untuk resepi kali ni, sy folow sini :

Sumber resepi dan tips:

1. Hana Family's
2. Kak.Noor


Resepi macarons dari blog Hana Familys.

Bahan-bahan(+-24 set,48 keping)

2 biji (80gm) telur putih L size
60gm gula kastor
80gm almond powder
120gm gula aising
sedikit esen vanila - hana x letak

Inti :  Nuttela, Chocolate Filling, Fruit Filling

 Cara-cara:

Ayak almond powder dengan gula aising.
Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih.
Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/ bertanduk. ( Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu)
Masukkan sikit demi sedikit bhn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan macam buat kek.
Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag ( sy guna plastik putih biasa ja.. pehtu gunting bucu dia yg kat bawah tu ;)) .
 Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper sebesar size 20sen atau 50sen. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm.
Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons- untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar)
Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. ( Bergantung pada cuaca juga ni. Saya letak bawah kipas bagi dia cepat kering.
Sebelum bakar tu, test dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).
Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 20 minit. (bergantung kepanasan oven masing2.. hana bakar 16-17minit). Pastu sejukkan sebelum letak inti.

Nampak mudah kan...tapi nak cuba...try lah...sy tak makan sangat pun...sesaje nak memcuba jer...:)


Sunday, March 8, 2015

Cekodok pisang Kak Besah

Ok. Tiba-tiba pula petang hari ni rajin kan. Hehe...

Hari ni angin telebih rajin kut agaknyalah. Asar tak masuk lagi...cekodok pisang pun siap! Hehehe...

Meh nak share resepi yg memang selalu diguna pakai bila nak buat cekodok. Hai ! Buat cekodok pun pakai resepi ke? 

Ehh..mestilah ! Ini kejadiannya macam selalu org bejual tu tau...mmg nampak urat2 pisangnya...tak benyek...dan tak resap minyak...rasa manisnya pun ala2 jer... best tau...rugi tak cuba. 


Cer tengok resepi Kak Besah ni...mmg tip top! Rasanya...ramai dah kut blogger yg mencubanya kan... sy pun...nak tumpang sekaki lah berkongsi kesedapan cekodok ni...


Bahan-bahan ; ( 2 piring penuh )

2 cawan pisang lenyek
1 cawan gula pasir @ gula castor
1 penutup sodabikarbonat (1 sudu makan)
1 sudu kecik baking powder
3 cawan tepung gandum
1 sudu besar susu tepung
1/2 sudu kecik garam

Cara-cara;

dlm mangkuk, campur pisang lenyek bersama gula & garam.gaul biar gula larut.

ayak soda bicarbonate & baking powder dgn penapis teh ke dalam campuran pisang.gaul rata2.pastu masukkan susu & tepung.tambah sedikit lg tepung jika adunan masih lembik.

panaskan minyak yg banyak, lalu jemput2kan adunan bulat2 kedalmnya. goreng dgn api sederhana supaya dlm nya masak.bila kulit luar nmpak garing bleh lah diangkat.

Dan hasilnya...... 


Selamat mencuba...tak rugi buat! 

Wednesday, March 4, 2015

Lempeng pisang cheese

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Demam pisang + cheese la kut kan...itu datangnya idea ntah apa2 nak buat macam ni.

Semalam melempeng...dapat la 2 3 keping. Try lah sekeping sebab nak tau apa rasanya.  cheese dan  coklat, diparut kan atas lempeng ni...... ermmm...bole la...


dah nama tekak melayu kan.. memang tak bole layan sangat... biasa2 je rasa nya... tapi kalau nak try buat...apa salahnya kan.

Yg pisang goreng cheese tu pun sy 'tak berapa' sangat juga... sedap lagi kalau dapat cicah cili kicap ! Hehe... tp bagi kat Hadif... mmg sedap lah katanya...dia mmg peminat tegar sebarang makanan berunsur keju...! ☺

Resepi lempeng?


Tepung gandum , gula dan sikit garam. Bahan utama...dah tentulah pisang kan...hehe...

Nak rasa? Try la buatnya...

Tuesday, March 3, 2015

Red Velvet Cheese Brownies

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Dulu2 time sekolah, kalau nak buat karangan..wajib ada pendahuluan. Tengah nya isi, diakhiri dengan penutup. Tapi kalau tgk entri ni. Semua tu tak lengkap...hehe...

Dah...ni nak share resepi yg mantap! Insyallah sedap. Pada sy la kan...org lain tak tau lah...sebab manusia ni...rambut sama hitam...tapi tekak, lain2 nikmat yg Allah swt bagi. Kalau tidak, mana mungkin ada macam2 jenis makanan atas muka bumi ni kan...


Idea dtg lps nmpk kat  Blog Kak.Noor  la ni, dan sebab nak habiskan stok cheese yg tinggal separuh. Tak sampai 350gm pun yg ni...itu mmpk nipis skit.

Resepi

sumber :

Kak Shiela spicesjourney
Kak Nooriahnaim


Red Velvet Cheese Brownies


Bahan-bahannya

250gm butter
½ cawan minyak jagung
2 sudu besar serbuk koko
200 ml yogurt biasa
1 ¼ cawan gula kaster
2 biji telur grade A
2 cawan tepung kek
1 sudu teh vanilla
1 sudu teh bicarbonate of soda
1 sudu teh lemon/cuka
1 sudu teh  pewarna gel


Cara-membuatnya


1.    Cairkan mentega dan minyak jagung dengan menggunakan double boiler, sejukkan.

2.    Ayak tepung kek dengan serbuk koko

3.    Pukul gula kaster dan telur sehingga sebati,masukan campuran mentega dan minyak jagung, gaul sebati.

4.    Tambah yogurt yang telah di campur pewarna merah pukul sebentar hingga rata.

5.    Campurkan tepung sedikit demi sedikit dan adun lah sehingga rata masukan vanilla kacau rata.

6.    Asingkan 2-3 sudu besar untuk lorek.

7.    Masukan cuka dan soda bicarbonate dalam bekas kecil, kacau dan tuangkan dalam baki adunan dengan cepat.

8.    Sediakan loyang kek yang sesuai masukkan adunan dan ratakan, dan bakar lah dengan suhu 160'C selama 40 - 50 minit.

Abaikan corak 'tangan keras' ! Itu...huhuhu...

Bahan Lapisan Cheese

350 gm cream cheese
1 cawan gula icing
1 biji telur grade A
1 sudu besar jus lemon

Cara membuatnya

1.    Putar cream cheese sehingga berkrim masukan gula icing dan putar lagi sehingga sebati.

2.    Masukan telur dan putar sehingga berkilat, tuangkan jus lemon, kacau rata.

3.    Tuangkan di atas kek yang telah di bakar tadi sehingga habis dan loreklah dengan lebihan adunan merah di atas nya.

4.    Bakar lagi sekali selama 30 minit dengan suhu 160’C atau sehingga adunan cheese keras.

5.    Rvc dah boleh di santap.

Selamat mencuba!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...