Pages - Menu

Tuesday, June 9, 2020

Cara buat begedil kentang

Assalamualaikum / Selamat sejahtera.


Jumpa lagi , 

Kali ni nak berkongsi cara buat  begedil kentang pula, Ini ikut cara saya lah ya, cara paling senang, 

Bahan-bahan yang saya gunakan :-

kentang - potong kecil dan digoreng
ayam - diracik dan disangai sebentar supaya air ayam kering.
Daun sup - diracik halus
Bawang goreng - optional ( kalau nak guna bawang besar dan potong dadu pun boleh)
Cili besar - racik halus
Garam secukup rasa - ada yang gunakan lada sulah, pun boleh juga, ikut citarasa masing-masing dan bahan apa yang ada di dapur anda

Telur - untuk disalut masa mengoreng



1) Kentang yang dah goreng, lenyek boleh, tumbuk pun boleh, ikut kekuatan lah ya . Lenyek masa dia masih panas tu ya.




2) Kentang dah siap lecek semua, masukkan bahan-bahan yang dah diracik tadi, daun sup, cili, bawang goreng cili besar dan perasakan dengan garam. Bahan-bahan ini semua ikut citarasa. Gaul sebati semuanya.




3) Bila dah gaul sebati, bentukkan begedil, kebiasaannya bulat macam di atas. 




4) Dah siap bentukkan, kita gorengkan dia pula, ambil telur tadi, letak garam sikit, minyak dah panas ambil begedil tadi, salutkan dengan adunan telur dan goreng kan lah dia sehingga masak, buat lah sampai habis. 



5) Macam ini lah rupanya bila dah masak ya.



Sedap dimakan bersama soto ☺

Ini cara saya ya, kalau ada cara / resepi yang lagi senang dan sedap, terpulang lah ya, sila ikut mana yang berkenan dihati 

Selamat mencuba, kalau nak cuba 

Jumpa lagi.......