Baru nak update nih.....semalam semalam punya desert bukak pose...maknanya 2 hari lepas punya lah...semalam gantung semua kuali....talak masak wooo...sbbnya letih buat kukis......buat sorang², mmg le rasa penatnya....
Puding roti kat atas nie...jem dalamnya tu...blueberry.....resepinya sy ambik dari Kak Ummi...tq kak, sbb share resepi yg sedap....:)
Sumber : Kak Ummi @ Home sweet Home
Resepinya :-
Bahan:-
- 7 keping roti putih
- jem bluberi secukupnya (boleh jugak guna serikaya)
- 3 biji telor
- 40 gm gula kastor
- 200 ml susu cair/susu sejat
- 1 sudu makan tepung kastad
- 1/2 sudu makan tepung jagung
- 1 sudu teh esen vanila
- 30 gm hirisan badam/secukupnya [sy x pakai badam ni, tp gantikan dgn kismis]
- sedikit mentega untuk dilenser pd loyang
- Buangkan bahagian tepi roti (yg berkerak) dan sapukan dengan jem. Gulungkan roti dengan kemas.
- Aturkan roti di dalam loyang ukuran 20 x 11 cm yang telah dilenser dengan mentega terlebih dahulu.
- Pukul telor bersama gula hingga sebati.
- Masukkan susu cair, esen vanila, tepung kastad dan tepung jagung. Gaul sebati.
- Tuangkan bancuhan ke dalam loyang berisi roti tadi.
- Taburkan badam secukupnya biar rata dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 C selama 30 minit atau hingga kekuningan atasnya.
- Hidangkan bersama sos kastad jika rajin...kalau malas picitkan jek Hershey's Syrup. [sy pakai sos kastard....sedap...!!]
mmg sedap....:)
ReplyDeletesdpny.. lapar r plak. >_<
ReplyDeletesabor eh...^^
ReplyDeletesedapnya AM..mampu menggugat iman nih
ReplyDelete