testing buat puding...ari tu try buat time bulan pose...x menjadi...sbb silap baca arahan...smlm test blik buat...baca btul² .....alhamdulillah menjadi....tp yg x besnya x brapa nak manis...sbb sy pandai² je kurangkan sukatan gulanya...sbb masa masak dgn agar² tu dah rasa ok manisnya....bila tuang bhan² kastardnya...x brapa manis plak jadinya...next time...kena baiki lagi....belajar dri kesilapan.......!!!
Resepi nie sy dpt dri Lady, cari balik link resepinya x jumpa pulak...Lady...sy share sini ye resepinya...:) pada yg nak cuba tu, silakan lah....
Bahan-bahan :-
1400ml air
1 tin susu cair
2 cawan gula
8 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar tepung kastard
2 sudu chocolate emulco
2 sudu besar planta
sedikit esen vanila
2 biji telur ayam
sedikit garam
** sy pakai 1/2 agar² tali tu je....so bhn² lain pun sy kurangkan setngah la...**
Cara membuatnya :-
-Basuh agar-agar dan masaknya bersama-sama 1400ml air dalam periuk di atas api sehingga hancur. Kemudian masukkan gula dan kacau sehingga larut.
-Di dalam satu bekas, pukul telur, masukkan susu, tepung jagung, tepung kastard dan masukkan garam. -Kacau sehingga sebati, masukkan/tuangkan ke dalam agar-agar yang dimasak di atas api tadi dan kacau di atas api sederhana sehingga likat. Bila adunan sudah likat, tutup api dan masukkan 2 sudu plantan dan esen vanila.
-Kemudian bahgai adunan kepada dua bahagian, satu adukan diletakkan chocolate emulco dan satu adunan lagi dibiarkan warna asli (kuning). [ **sy bahagi 3 adunan...lagi 1 tu pakai strawbery emulco ** ]
-kemudian lapiskan adunan yang berwarna koko dan kuning berselang seli dengan menggunakan senduk. Sejukkan dalam peti ais. Sedia untuk dinikmati.
Hasilnya kat bawah nie bila dah dipotong.............slamat mencuba :)
gojes nye warna...pasti se gojes rasanye kan As
ReplyDeletecantik giloo. cm pelangi pun ada. thnx for sharing.
ReplyDeletekak lily...tq...
ReplyDeleteshaofie : wlcme...
salam singgah sini..
ReplyDeletenampak sedap puding tu...