Pages - Menu

Thursday, February 16, 2012

APAM GULA HANGUS

Projek dipetang hari...disebabkan keboringan....ku merayap ke serata alam maya mencari resepi...x tau nak buat apa kan...cari lah resepi yg mudah + bahan² yg mmg ada dlm dapur rmh thanks to kak Paty...disebabkan sy selongkar "dapur" akak ler sy jumpa resepi nie....

ini lah hasilnya.....kaler x terang sngt la mcm Kak.Paty punya kan...+ sy pun pkai acuan lompang jer...kecik, senang..skali ngap dah abis....makan time panas mmg sedap...:)


sy tumpang copy ler sini resepinya ye kak...utk mereka² yg nak mencuba...mna la tau kan,....kot ada tu...sila² lah mencuba...bru tau camne rasanya resepi yg simpel, sedap n mudah nie....


 Resepi :-

2 eggs / 2 biji telur
1 cup granulated sugar / 1 cawan gula pasir 
1 cup water / 1 cawan air
1/2 cup cooking oil / 1/2 cawan minyak masak
2 tbsp margerine / 2 sudu besar marjerin ~~ Syifa pakai butter, majerin keras dlm fridge...
2 tbsp condensed milk  / 2 sudu susu pekat
1 tsp soda bicarbonate / 1  sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum. / 1 1/2 cup flour

Directions

Melt sugar until golden brown, add water and set aside / Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan

In a blender combine eggs, milk, oil and margerine. Blend for 3 minutes / Di dalam blender / mixer masukkan telur, susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit  ~~ Syifa pakai mixer, x muat pakai blender

Add the caramelised sugar together with baking soda and blend again / Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.

Finally add flour and blend again untill well combine. / Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.

Steam in tea cups for 15 minutes and if use bigger baking tray steam for 45 minutes. / Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit. ~~ Syifa kukus 15minit jer sbb pakai acuan kecik..

ituler resepinya...tq Kak.Paty, sudi share resepi ni.....silalah cuba utk tau rasanya...........:)

 

3 comments:

  1. hangus ke nih ? macam sedap je.hehe :P

    ReplyDelete
  2. Akak pun dah lama tak buat kuih kesukaan warga emas...hehe...senang kan guna acuan lompang.

    ReplyDelete
  3. CIk dila :

    gulanya yg kene dihanguskan...:)

    Zanafahmi :

    kan kak..mmg sedap + wangi jer baunya...:)

    ReplyDelete

Tq sudi meninggalkan komen diblog ini...anda akan saya jejaki...
~syifa~