Alhamdulillah....pelut udah kenyang bekpes pagi tadi....hehe..., sekarang baru bole masuk n3...sbb anak² ku sayang itu tgh melantak bekpes ala-ala omputih tu, bkn selalu pun...kenkadang jer....bila dah x tau nak mkn apa....:)
Tajuk panjang x ? x kan...ok lagi kan.......:)... ok nie nak citer pasal menu buat petang semalam..! tercapai jugak hasrat nak membuatnya....siap bawak pgi umh sis in law lagi...saje buat utk minum petang......merangkap makan mlm kat c2 lagi.....hehe...
Dlm bekas tuppeware je .....sbb nak kuar dah time nie....snap pic jap.......b4 nak g umh SIL...jumpa cucu....ngeh3.....cucu ??
Cucu ?? ini ler cucu-cucu yg cute miut nie..........tp yg jumpa smlm yg si mata boolat tu jer...:D
Si mata booolat namanya Adam Zafran baru 2 bulan lebih usianya.....yg mata pejam tu plak...cucu yg baru lahir 23/6 yg lepas.......Muhammad jer baru namnya....~ maknya tgh pening duk cari nama anak....
waaaa....../no jgn kata i tua ok...! muda lagi nie...'3 series' baru......nie sebenarnya cucu sebelah asben..~ asben i anak bongsu dari 9 adik beradik.....so..anak-anak buahnya udah besor...yg dah kawinnya dah 2 orng... so semua cucu total ~ ada 3 orng...termasuk la kkk pada Muhammad tu......yg Adam nie plak....anak sulung...n cucu sulung sis in law yg jumpa smlam.......gitu ler...~ pening ke baca ?? apa-apa je lah !!!
Ok...balik pada citer pulut serunding nie......letak gambor skit lagi...refresh balik...kasi ingt tajuk utama kita...~ PULUT SERUNDING.....hehe....~ itu jemari asben...nolong kite buat ler.....kene la tolong kan...nak cepat kuar...!
Ok....Untuk resepi yg sy guna pakai
Pulut
Bahan-bahan
3 cawan pulut - basuh dan sy rendamkan selama 2 ke 3 jam.
1/2 cawan santan (patinya) + 1/2 cawan air
garam.
Caranya.
1. Kukus pulut yg dah ditoskan dri rendaman tadi selama lebih kurang 20 minit.
2. ambik santan dan air tadi satukan dan campur secubit garam.~ gaulkan.
3. Dah 1/2 masak pulut tadi, masukkan santan yg dikacau tadi kedalam pulut dan kacau rata. tutup semula..kukus lagi smpi masak dalam 30 minit.
Serunding kelapa
Bahan-bahan
Segengam udang kering *
2 batang serai *
5 batang cili kering *
1/2 inci kunyit hidup *
Bawang merah *
bawang putih *
halia *
garam
gula
kelapa parut putih
Caranya :-
1. Hiris nipis serai, rendam sekejap cili kering ~ senang nak tumbuk...
2. Tumbuk semua bahan yg bertanda *
3. masukkan semua bahan yg ditumbuk tadi, bersama kelapa parut ke dalam kuali....goreng sangai sahaja..
4. perasakan dgn garam dan gula secukup rasa..
5. masakkan sehingga garing ~ mcm goreng kerisik tu....
Biarkan sejuk dulu bahan serundingnya tu...bila pulut dah siap.....bentukkan je pulut tu ikut suka....kemudian letak la serunding tu..ikut citarasa masing-masing.....
3 ketul jer tinggal kan kat umh....balik mlm....kasi licin semua........alhamdulillah......:)
Dlm bekas tuppeware je .....sbb nak kuar dah time nie....snap pic jap.......b4 nak g umh SIL...jumpa cucu....ngeh3.....cucu ??
Cucu ?? ini ler cucu-cucu yg cute miut nie..........tp yg jumpa smlm yg si mata boolat tu jer...:D
Si mata booolat namanya Adam Zafran baru 2 bulan lebih usianya.....yg mata pejam tu plak...cucu yg baru lahir 23/6 yg lepas.......Muhammad jer baru namnya....~ maknya tgh pening duk cari nama anak....
waaaa....../no jgn kata i tua ok...! muda lagi nie...'3 series' baru......nie sebenarnya cucu sebelah asben..~ asben i anak bongsu dari 9 adik beradik.....so..anak-anak buahnya udah besor...yg dah kawinnya dah 2 orng... so semua cucu total ~ ada 3 orng...termasuk la kkk pada Muhammad tu......yg Adam nie plak....anak sulung...n cucu sulung sis in law yg jumpa smlam.......gitu ler...~ pening ke baca ?? apa-apa je lah !!!
Ok...balik pada citer pulut serunding nie......letak gambor skit lagi...refresh balik...kasi ingt tajuk utama kita...~ PULUT SERUNDING.....hehe....~ itu jemari asben...nolong kite buat ler.....kene la tolong kan...nak cepat kuar...!
Ok....Untuk resepi yg sy guna pakai
Pulut
Bahan-bahan
3 cawan pulut - basuh dan sy rendamkan selama 2 ke 3 jam.
1/2 cawan santan (patinya) + 1/2 cawan air
garam.
Caranya.
1. Kukus pulut yg dah ditoskan dri rendaman tadi selama lebih kurang 20 minit.
2. ambik santan dan air tadi satukan dan campur secubit garam.~ gaulkan.
3. Dah 1/2 masak pulut tadi, masukkan santan yg dikacau tadi kedalam pulut dan kacau rata. tutup semula..kukus lagi smpi masak dalam 30 minit.
Serunding kelapa
Bahan-bahan
Segengam udang kering *
2 batang serai *
5 batang cili kering *
1/2 inci kunyit hidup *
Bawang merah *
bawang putih *
halia *
garam
gula
kelapa parut putih
Caranya :-
1. Hiris nipis serai, rendam sekejap cili kering ~ senang nak tumbuk...
2. Tumbuk semua bahan yg bertanda *
3. masukkan semua bahan yg ditumbuk tadi, bersama kelapa parut ke dalam kuali....goreng sangai sahaja..
4. perasakan dgn garam dan gula secukup rasa..
5. masakkan sehingga garing ~ mcm goreng kerisik tu....
Biarkan sejuk dulu bahan serundingnya tu...bila pulut dah siap.....bentukkan je pulut tu ikut suka....kemudian letak la serunding tu..ikut citarasa masing-masing.....
3 ketul jer tinggal kan kat umh....balik mlm....kasi licin semua........alhamdulillah......:)
Asyifa.....waaaaaaaaaaa this is one of my peberet:) tp punyelah bercinta nak wat..
ReplyDeleteThanks for visiting my kitchen.
Ayu : :)
DeleteAs'kum Nenek muda tu namanya.. comelnya geram tengok ni hah! lagi geram tengok pulut serunding yang mengancam tu...
ReplyDeletebzy2 pun menyinggah gak ye kak..tq...:)
Deletecomel je baby baru lahir kan. suka baby kecik2 ni senang nak urus bila kenyang je dia tido sedap digomol2 baby ni wangi baunya.
ReplyDeletepulut serunding sedapnya kalau dibungkus dalam daun pisang buh serunding jadi inti tu dah jadi pulut panggang kan.
GL ~ baby mmg comel belaka kan....:)
Deletesedapnyaaa..cumeiii baby..salam kenal ya:)
ReplyDeletesalam kenal...:)
Deletehihih...tula...mula2 terfikir jugak. maju betol seorang nenek duk update belog. sekali rupanya cucu belah keluarga hasben. hihih...
ReplyDeletekite tak pernah makan serunding kelapa dengan pulut. mungkin kat kelantan tak hidang macam tu kot. selalu kami makan pulut dengan kelapa parut, ikan kering je.
try la...tp kelapa tu bole jer nak kasi manis atau pedas...:)
DeleteKita pun ada cucu la, tak kecoh pun (saje taknak kecoh, taknak dpt title datok)...:-)
ReplyDeleteSyifa, favourite akk tu pulut serunding, arwah tok pandai buat.K
saje nak tunjuk gmba cucu kite....hehe....
Delete