Assalamualaikum......selamat sejahtera.......... hari nie Jumaat kan.....penghulu segala hari...macam-macam kebaikan ada pada hari nie.......hari lain tu.......x la kata x ok kan....tp Jumaat nie....ada kelebihannya yg tersendiri....meh baca SINI dgn SINI...~ sudikanlah membacanya ...:)
x leh la nak dok menaip panjang nie....ada hal lain yg lebih penting nak buat hari nie...jadi sblm tu...nak share ler 1 resepi dapat dari kak Dayang Jack....saje try resepi nie kan ...nak tau rasanya macam mana...... dan bila dah cuba resepi nie...kita tau la dah kan rasanya bagaimana............dan gini la hasil yg x seberapanya.....cntik lagi kek kak DJ ye tak....:)
ntah kenapa.......x rata pulak permukaan antara kek choc dgn ciznya tu....tp makan aje...bukan ssh pun....:D
sy tambahkan bluberry jem tang atasnya tu...saje nak try...sedap ke tdk...ok la...tp x bole letak semua....anak tekak memasing dlm umh nie berbeza.......kang bila letak..ada plak yg x kenannya.....
Kak Dayang Jack sy mohon share resepinya di sini ye...buat rujukan masa akan datang......thx kak DJ...
Resepi
Sumber : Dayang Jack ~ DapurKuSaYang~
bahan-bahan :
Lapisan Coklat :
Lapisan Coklat :
115g
tepung gandum
30g serbuk
koko
125g
mentega
2
biji telur A
150g
gula kastor
1
sudu kecil esen vanilla
Lapisan Cheese :
300g krim keju
1 biji telur
60 g gula kastor
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu makan tepung
gandum
Cara-cara :
1. Lapisan
coklat : Pukul mentega bersama gula hingga kembang dan berkrim. Kemudian
masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan. Masukkan esen
vanilla dan putar lagi sebati. Akhir sekali masukkan serbuk koko dan
tepung. Putar hingga sebati. Masukkan ke dalam loyang. Ketepikan.
2. Lapisan
cheese : Pukul krim keju bersama gula hingga kembang. Kemudian masukkan
telur dan esen vanilla dan pukul lagi dengan kelajuan minima. Akhir sekali
masukkan tepung. Gaulkan rata-rata. Kemudian tuangkan adunan ke dalam
loyang adunan coklat tadi. Ratakan.
3. Kemudian
bakar hingga masak mengikut kepanasan suhu oven masing-masing. DJ bakar
dengan menggunakan suhu 140C selama 1 jam. (boleh juga dikukus).
~ syifa pilih resepi yang versi I tu...guna tepung gandum....pastu guna kaedah bakar...malas nak kukus² ...
Nak tau rasanya ? cubala.....sy dah tau rasanya bagaimana.........:D , Hadif kata sedap....! biasala...dia suka makan kek² gini...tambah² ada ciz tu....lagi la.....jadi peberet dia......
Jumpa lagi eh....daaaaaaaaaaaaa........
waduhhhh tngk pun dah tau mmng sedap kek ni..gabungan coklat dan cream cheese mmng ngam sangat2...mabeleslahhhhh..
ReplyDeletemabeles la kak...:)
Deletemmg pantang nampak kek ada cis ni...terasa nak terkam je...kalau dapat ni sure makan tak hingat donia...bagai dunia ana yang punyeeeeeeee...
Deletesedap kak...:)
Deletesedapnya! lagi2 ada blueberry tu!
ReplyDelete:)
DeleteAssalam syifa,
ReplyDeletesedapnya akak tengok kek syifa niiii..terliur dibuatnya...
terasa kecoklatan dan kecheese san nya di tekak akak ni...
W'salam K.Ayu,
Deleteada plak kecoklatan dan kechesan tu ye kak...hehe...
assalam asyifa...
ReplyDeletengancam betul tgk kek tu... entah bila rajin nak baking kek lagi... aritu buat juga kek tp kek yg org order.. bukannya pandai sgt pun buat kek.. tp dah dia teringin sgt2 tu kesian pulak...
W'salam kak,
Deleteakak pandai apa buat...elok je gaya tgknya....lagi terer apa dri sy yg baru nak blaja nie....huhuhu....
nampak sedapp sgt..teringin pulak nk mkn kek coklat he hhe:)
ReplyDeletebuat je kak....:)
Deleteresepi kek yang mcm ni memang menjadi pilihan. lebih2 lagi ada cheese pulak kat atasnya tu.
ReplyDeleteNI ~ yup ! senang sngt...sekali baking jer...:)
Deletesedapnyer tgk kek nih... tetiba teringinn... dushh dushhh
ReplyDeletebuat kak..jgn x buat...:)
DeleteWaduh..waduh enak! Mau setengah loyang tu makan seorang...sedapnya!
ReplyDeleteuish kak...jgn le setenagh loyang..kolestrol tu kak...hehehe...
Delete