Assalamualaikum..........selamat sejahtera....terima kasih pada yg sudi datang menjenguk blog yg semakin suam suam kuku nie....lately nie...mood nak bern3 tu mcm susah sikit......x tau kenapa...macam-macam sebernarnya di story dalam nie...tp bila on je pc nie...mood tu mcm dah x de....pesbuk tu...x yah kata lah....x bukak sehari pun x pe....dah x kisah dah.....ada x orng mcm sy skrng nie....x kisahla.....janji bahagia....:D
ada 2 3 resepi pun sebenarnya duk perap lagi gambarnya....tggu la bila ada 'mood' nanti.....macam petang nie kan...lagi lama dok perap...kang lagi bnyk nnti...smpi satu tahap kemalasan yg begitu berat....hah ! lansung x de satu pun yg termasuk nanti......baik masukkan pelan pelan .... ada juga nampak blog nie bernafas....hehe....:)
dah panjang melalut pulak nie ha...sebenarnya kuih kacang hijau nie....timbul idea nak buatnya....( minggu lepas punya nie) bila Athirah nak guna kacang hijau kat sekolah...ada le lebihnya .....x tau nak buat apa...nak buat bubur kacang hijau.....macam x de rasa nak makan.....bebudak nie pun x berapa gemar jugak....last2 , timbul idea nak try buat kuih nie......x penah buat pun.....makan suka la...siap pernah beli yg frozen punya tau...sbb kuih nie kira peberet juga lah.....so.....gogel aje nama kuih kacang hijau....maka...bederet la yg kuarnya...
Juga ada nama lainnya....kiranya ada juga orng panggil kuih rengas....kuih kasturi lah....tp kat sy, ianya tetap kuih kacang hijau....sonang ingat eh !
Hasil pestime membikinnya...! x la secantik mana pun............tp rasanya....alhamdulillah.........:) x sia-sia u...! thanks kat Hasue punya resepi....dia pnya resepi je yg mudahnya.....sbb x pakai kelapa kan...ada setengahnya tu guna kelapa....so sy cari resepi yg x berkelapa...sbb stok kelapa x dak !
Ok...so...terus pada resepinya...pada Hasue...sy mohon share resepinya di sini....resepi yg kene pada tekak sy...:)
Sumber : Hasue:I Love My Life
di try test : AM
Bahan2:
1 cawan kacang hijau
3/4 atau 1 cawan gula pasir(kemanisan bergantung kepada selera masing2)
1 sudu kecil garam
Air secukupnya untuk merebus kacang
Cara2 membuatnya:
Kacang hijau dicuci dan ditoskan seketika,rebus dengan lebih kurang 7-8 cawan air sehingga empuk.
Apabila air rebusan hampir kering,tambahkan sedikit air supaya kacang lebih lembut dan tunggu sehingga benar2 kering(sila kacau selalu apabila hampir kering tu untuk mengelakkan berkerak atau hangus)
Setelah benar2 kering,barulah masukkan gula dan garam tadi. Inti akan mencair kembali kerana gula yang cair tu..Biarkan renih dan kering lagi sekali..kacau sekali sekala dan pastikan guna api sederhana.
Apabila sudah mula kering,perlahankan api..dan kacau sentiasa.
untuk memastikan inti sudah masak-kacang yang dimasak tadi tidak lagi mengeluarkan wap dari inti atau tiada renihan lagi walaupun api masih terpasang..memang senyap je(takde plup2 dah kat adunan inti tu..haha..bahasa apa aku guna nih),dah siap laa tu..harap faham laa maksudnya ni..hehe
Padamkan api dan sejukkan inti sepenuhnya sebelum dibentuk.
siap inti...bentu bentuk...ditepek-tepek jadi gini rupannya...buat banyak2 dulu...senang time nak gorengnya...
1/2 cawan tepung gandum
1/3 sudu mkn marjerin
1 sudu kecil garam
secubit gula
1/2 cawan air
Sedikit pewarna kuning
Minyak secukupnya untun menggoreng-lebih kurang 2 cawan
Cara2:
Dalam bekas,campurkan tepung,marjerin,garam,gula. Masukkan air dan kacau menggunakan hand whisk supaya adunan cepat sebati. Tambahkan sedikit pewarna kuning
Panaskan minyak dalam kuali,celupkan inti yang sudah dibentuk tadi ke dalam adunan tepung dan goreng sehingga keemasan.
Siap goreng siapkan lah airnya juga ye.........:D
Selamat mencuba...........:)