Assalamualaikum............selamat sejahtera.
Ok...hari nie Jumaat...penghulu segala hari kan....besoknya dah cuti ujung minggu.....cepat je masa bejalan skrng nie....ok...jam pun dah 11 lebih nie kan....yg duk umh tu....msti ada yg dah siap masak kan....ke.....ada yg tgh plan nak masak apa tgh hari nie ?
Meh tengok 1 resepi hari nie...yg x kurang gak bestnya....ambik dari page Jom masak....itu pasal le namnya ala² Jom masak.....dah bekurun lama pun gambar ni dok teperap....lauknya pun dah x de....baru hari nie terasa nak masukkan dlm blog....nak buat camne.....masa x mengizinkan.......:)
Ini la sup daging yg sedap dimakan time panas tu....jgn la panas menggelagak sngt ....itu x bagus ye....orng kata ala-ala panas je kira ngam2 tuk dihirup la.....
Untuk resepi nya ~ pada admin Jom Masak....sy share resepinya kat sini ye....mekasih sudi kongsikan sup daging ni ye....TQ...
Sumber resepi : Jom Masak
Daging ~ direbus hingga empuk, kendian hiris nipis
* rebus daging bersama sebunjut rempah sup
* masukkan kentang ketika daging 1/2 empuk
- selabu bawang holland
- 3ulas bawang putih
**diblend halus ~~ sy x guna bwang holland...x de stok...just guna bwang besar pastu tumbuk saje....
- sebiji tomato belah 6
- seketul halia muda diketuk
- 2 batang seleri di potong serong
- 5 biji cili padi diketuk kasar
- tomato belah 4
siapkan bahan2 yg nak diguna pakai.......:)
cara cara :-
- tumiskan bahan kisar bersama tomato serta cili padi hingga naik bau
- masukkan halia muda & batang seleri....kacau goreng hingga wangi
- masukkan daging bersama air rebusan kedalam kuali & jugak tomato belah 4...biar mendidih
- rasakan garam & perisa
resepi yg mudah dan senang..........sy buat pun main campak2 je...resepi kat atas sbgai panduan sahaja.........nak tambahkan atau kurangkan atau nak tukar bahan pun bole saje....ikut citarasa masing-masing la kan....
selamat mencuba..........sy dah cuba pun.........x cuba nnti x tau pulak rasanya mcm mna kan...........:)
Kalau kakak sup ini lawankan dgn roti hmmm.... memang semangkuk tak cukup:)
ReplyDeleteItu kene pekat lgi tu kak zakie...bru ada umphhhh !!!
Deletemmmm.... sungguh menyelerakan! boleh habis semangkuk ni....slurrppppp!
ReplyDeleteK.amie : kan...mmg sdap menghirup time panas tu...
DeleteSedap nie...kalau dapat campur ngan urat keting pun sodap...:))
ReplyDeleteAsmah : klau dah msuk bhn lain tu...makin laju la mknnya....hehe...
Deletesedapnya ye, nanti nak try lah sebab kekonon nak buat menu low carb
ReplyDeleteSila2 cuba...insyallah x menghampakan....:)
Deletesalam Syifa
ReplyDeletenampaknya menu kenkawan ni banyak yg daging dan pisang hee macam berjanji kan,tapi confem sdap ni sup daging ni
K.Noor : wsalam... Kebetulan mungkin...:)
Deletesedapnyaa..akk aritu tgk jm buat..dh kecurr..nie kt sini plk..uiitss terliur dik:))
ReplyDeleteK.zila : akak Cuba la plak.....:)
Deletesalam kenal.. sedapnya.. terliur lak. kat opis ni sejuk giler.. dapat pekena sup daging panas-panas ni mmg terbaikla..
ReplyDeleteAyu : slam perkenalan juga :)
Deletemmg lawannya time cuaca sejuk2....:)
wah sedapnya...time2 hujan ni pekena supp...laju aje nk mnghiruppp
ReplyDeleteQH : jgn lelaju sngt...karang tersedak naya je....hehehe......
Deletesalam dear, tq sebab sudi ke blog saya. ESP ada 1001 kebaikan. Yang saya sendiri alami:
ReplyDeletekulit muka jadi supple & glow
kurangkan cholestrol level
beri kesan kenyang yang berpanjangan
susu sy bertambah pekat & banyak
kurangkan sinus
dan bulan nie mmg bulan pesta ESP, sebab harga yang super special. can i have ur emel add, nti eray PM special price nya.
http://welovesusuibu.blogspot.com/2012/10/jadi-ahli-shaklee-bersama-kumpulan-elit.html
mak ai...menggoda sup ni..sedap makan time mendung2 ni..
ReplyDeleteKak Rohah : kan....mmg hirup x hengat !
DeleteSaat tak berselera, makan je sup yang tengah panas berasap asal jangan sampai melecur! :)
ReplyDeleteKakcik : yup! Btul2....
DeleteAlahai tergodaa..
ReplyDeletealhamdulillah..terima kasih share resepi yg simple tp sangat sedap nie ya. baru je try td..anak2 n suami suka. ^_^
ReplyDeleteI WILL TRY IT. THANK YOU FOR THE RECIPE
ReplyDelete