Pages - Menu

Sunday, April 20, 2014

Resepi Kek Buah ~ masak menggunakan pressure cooker noxxa amway

Assalamualaikum.

Ingat sy lagi ke ?? Hehe...ntah apa mimpi la kut hari ni macam tiba-tiba je muncul mengupdate blog...

Tak pandai dah nak karang ayat ni ha...hampir 2 bln kot , blog tdk dikemaskini....maaf le...masa yg x berapa nak ada...sy bw pun..random saje...takat mana yg mampu nak jenguk kwn2...

Ok...nak share resepi yg baru pertama kali sy cuba...dan pertama kali sy bereksperimen masak kek steam mengunakan presure cooker...

Kek buah ni..kalau ikut resepi kena kukus 2 jam ke 4 jam...jadi mcm sangat2 malas la sy nak mengukusnya atas dapur...tambah lagi...malas nak tambah-tambah air dalam periuk kukusan tu....paham2 je la kan...2 ke 4 jam...for sure la airnya akan semakin berkurang kan....

Tapi..! Bila masak guna PC...hanya semudah ABC...anda tekan timernya...tidak perlu tambah2 air...dan biaran saje  PC beroperasi...hehe...mudahkan??

Ini hasilnya.....taraaaaa...


Kek ni dah habis pun.....seminggu lepas dah kejadiannya...baru hari ni terlebih rajin nak buat entry.

ok...resepi ni sy jumpa di dapur K.Azie..., K.Azie pula kata dia dapat dari dapur K.Chahaya Shiela...apa pun...thx pada mereka sebab sudi share resepi best ni..mohon share di sini juga ye...thx kakak2 yg mmg hebat memasak ni...!!


Resepi : Kek Buah

sumber :
1.Chahaya Shiela Spice Journey ~ http://spicesjourney.blogspot.com/2012/09/kek-buah-kukus-sulongku.html?m=0
2. Azie Kitchen ~
http://aziejaya.blogspot.com/2013/04/kek-buah-campuran-kukus-yang-sangat.html?m=0

Bahan bahan:

225 gm Mentega (terguna 250gm, tp nampak OK jer) #syifa pun guna 250gm..sebab malas nak simpan2 yg lebih tu sebenarnya...:)
340 gm gula pasir
50 gm air panas
500 gm Mixed Fruits/Buahan Campuran
3 biji telur saiz A (guna telur saiz B jer)
1 sk vanilla extract/essence

Bahan Ayak:

1 sk cream of tartar
2 sk soda bikarbonat
350 gm tepung gandum
1 sk serbuk Nutmeg/buah pala

Cara cara:

Masakkan gula pasir sampai perang (jangan sampai hangus pulak) dan tuangkan air perlahan lahan. Guna api kecil jer. Masukkan mentega/butter dan biarkan cair. Masukkan pula mixed fruits dan biarkan mendidih seketika. Ketepikan dan sejukkan sebentar.

Masukkan semua bahan ayak ke dalam bahan gula yang dimasak dan disejukkan tadi sedikit demi sedikit dan gaul dengan senduk kayu hingga rata dan sebati.
Masukkan adunan ke dalam bekas empat segi bersaiz 7"x7" yang telah dialas kertas kek dan dilenser dengan mentega.

*untuk cara mengukus..boleh rujuk blog K.Azie dan K.Shiela

* syifa masak menggunakan PC ~ panaskan air dlm presure cooker~ set time 5 minit. Untuk panaskan air, letakkan tungku besi untuk alas loyang kek (air setara dengan tungku). Bila dah berhenti, masukkn loyang berisi kek yg ditutup dengan aluminium foil...juga diikat tepinya supaya foil tdk terangkat.
~ Set time 90 minit pertama pada button presure dan bila tamat, set semula pada masa 30 minit.
~ bila time tamat, keluarkn wap, dan biarkan dulu hingga agak sejuk untuk loyang dikeluarkan.
~ apa yg bestnya.., set time aje...dan boleh buat kerja lain...air pun tak payah ler nak ditambah tambah....mudahkan...:)

Hasilnya tetap sedap !!!


Nota:
Kek ini lebih sedap dimakan selepas 2 hari. Untuk menambah kelembapannya, balut dengan plastik dan simpan 2-3 hari, baru dipotong dengan pisau yang tajam.

Psttttt ~~ entri ni tertunggak hampir seminggu...baru hari ni dapat siapkan...kesian kan...huhuhu...

17 comments:

  1. Assalam Asyifa..memang nampak macam senang kan.acik belum pernak masak kek guna noxxa..acik cuma masak lauk2 ngan nasi je

    ReplyDelete
  2. Assalam syifa
    Lamanya x update.
    Sekali keluar dgn menu. Mabelesss gitu
    Kek buah sedapkan mkn akak suka
    Rasanya x menjemukan

    ReplyDelete
  3. salam syifa..mesti sedap kan..tu kejap je habisnya..pasni boleh buat lsgi..

    ReplyDelete
  4. wah lama menyepi datang2 bawak kek buah
    mintak sket ! hihi

    ReplyDelete
  5. aah kn dua buln myepi rindu dh akk tau..show sikit presure cookernya kot2 nk beli jgk..akk ada prsre cooker yg kt gas tu jew..utk msk dgg.

    ReplyDelete
  6. Salam syifa.. ni laa antara kek yg tun x penah buat.. hehe.. dulu2 x suka mkn, tp sejak duk alang alik blk semenanjung dgn MAS nih, jatuh cinta kt kek buah yg MAS serve. sayang dh xde kek buah atas flight skrg.

    ReplyDelete
  7. nampak sedap sagt ni.... tq share resepi yer

    ReplyDelete
  8. Ingatlah....cuma OKje tak sempat je nak menyembang hehe
    MIL dulu dulu suka buat kek ni asal raya jer mesti buat, sampai malaslah menantu dia nak tolong hehe....

    ReplyDelete
  9. salam asyifa.....akak kalau kek buah kukus mmg tak berapa suka tp kalo bakar mmg akak bedal.....

    ReplyDelete
  10. salam asyifa..nk minta kek buah sepotong tp sure dh abiss kan..huhu!

    ReplyDelete
  11. salam..aihhhh..sedapnye ni...dah lama x buat

    ReplyDelete
  12. Walau rumah kakak dah lama guna Noxxa ni tapi tak pernah buat kek guna Noxxa ini Syifa. Biasa kakak masak lain macam tumis sayur, buat sup, masak daging/ayam senang. Daging lagilah cepat empok. Kalau buat stim biasa kakak guna Amway juga tapi yg stimmer punya...

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum, Saya ada jual pressure cooker Noxxa. Cash/ansuran 4x. Boleh hubungi saya 0129060076.

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. Rm657.20 harga member. Nakjd member rm95.40. Harga biasa pd customer rm788. PM akak 019-249 4819. 4x byr pun boleh, kutu pun boleh. Cash blh dpt harga dealer.

      Delete
  15. bila masanya telur tu dimasukkan dalam adunan. mohon pencerahan.

    ReplyDelete

Tq sudi meninggalkan komen diblog ini...anda akan saya jejaki...
~syifa~