Assalamualaikum / selamat sejahtera.
Ini cerita cuti raya merdeka yang dah lepas tu. Orang lain dah habis cerita cuti2 merdeka...sy baru nak karangnya...hehehe...
Cuti tak ke mana..keluar pun...pgi beli barang dapur sikit..nak kata berjalan makan angin tu...mmg tak la kan...., 3 hari je pun.....kejap sangat! balik bawak letih...bawa kain baju menimbun...arghhhhh...stres rasa gitu...baik la duk umah...masak2...makan2...:)
Dan...kemas rumah! Itu le kejenya....
Hasil dari kemas pokok ubi yg semakin membesar tu...ini la hasilnya....
Bengkang ubi...tak rugi buat ikut resepi Mamasaranur ni...memang sedap..! Anak2 pun suka makannya.
Sampai la ni masih terasa rasa sedapnya...cukup lemak dan manisnya tu...kena pula ubi sy ni memang jenis yg kuning....memang best lah...puas hati!
Sini saya panjangkan resepi yang sedap dari MamasaraNur ni...
Resepi : Mama sara nur
5 cawan ubi yg siap diparut
2 1/2 cawan santan pekat
1 1/2 cawan gula-ikut manis pun boleh
garam secukup rasa
pewarna kuning
ubi yg diparut sy tapis dulu dgn penapis kelapa, biar airnya berwarna kuing turun dlm 10 minit gitu( petua mak supaya tak pening dan angin)
pastu buang air tersebut , tp sagunya berwarna putih diambil digaul bersama ubi tadi
campurkan gula garam dan pewarna dan santan pekat
loyang disapu dgn mentega dan panaskan sebentar
baru masukkan adunan ubi yg telah sebati
dan bakar dlm 1 jam setengah suhu 200c api atas dan bawah
sejukkan betul2 baru potong
Habis sudah kena tebang pokok2 ubi tu...memberat batangnya sampai ke pagar..., ada 2 3 kerat ubi lagi yg tinggaknya.....jadila kan..
pisang tu...ntah bila nak berbuahnya tak tau la....huhuhu...
cantik kejadiannya..lama sya x membuat kuih bingka macam ni
ReplyDeletefresh from ladang..
ReplyDeletesuka sgt
Kakak suka bahagian tepi yg keras-keras tu Syifa. Lama dah kakak tak buat tau..
ReplyDeleteyummy....sedap nampaknye...
ReplyDeletesedapnya !!
ReplyDeleteubi kayu ni memang feveret
rebus cicah sambal bilis niiiii
waaaa, kalu dekat2 mau akak g umah syifa ni he hee
ReplyDeletesedappp ,akak suka wat malam makan utk breakfas yum yumm
Sedap bengkang ni...lama dah tak makan. Terliur pula...huhu
ReplyDeleteOkje laki bini mmg suka makan bengkang ubi tapi buatnya maleh hehe....Anak anak OKje sure kurang suka bengkang ubi ni tau
ReplyDeleteTak buat bengkang ubi gula melaka AM?