Setelah hampir 5 tahun , baru ada keberanian nak memcuba balik buat macaron. Last buat boleh tgk entry DI SINI , itu la tarikhnya kali pertama buat...dan hasilnya mmg tidak menjadi lansung. Yg jadi pun...ada la 2 3 kut.
Dan wekend lepas, agak rasanya hampir sebulan juga tu dok mentelaah resepi macaron ni...cara2 dan tipsnya....baru ada keinginan nak buat.
Apalagi...bila angin membaking datang...mmg terus capai segala bahan semua lah... timbang dan sukat segala bahan betul2 teliti...dan hasilnya....
Alhamdulillah sangat2...! Maunya rasa nak melompat mencapai langit dah rasa gembiranya tu....hehe... 5 tahun tu !! Menunggu dgn penuh sabar...
Alhamdulillah...3 tray...semua menjadi dgn jayanya...tak sia2 lah pepagi dah godek semua bahan kan.:)
Filing nutella |
Tapi kemanisan nya mmg boleh buat potong kaki ni kalau makan beria sangat.... Budak2 rumah ni suka pula makannya... ok..nnti boleh try lagi. Agak2 kalau kurangkan sukatan gula menjadi tdk ye...??
Untuk resepi kali ni, sy folow sini :
Sumber resepi dan tips:
1. Hana Family's
2. Kak.Noor
Resepi macarons dari blog Hana Familys.
Bahan-bahan(+-24 set,48 keping)
2 biji (80gm) telur putih L size
60gm gula kastor
80gm almond powder
120gm gula aising
sedikit esen vanila - hana x letak
Inti : Nuttela, Chocolate Filling, Fruit Filling
Cara-cara:
Ayak almond powder dengan gula aising.
Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih.
Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/ bertanduk. ( Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu)
Masukkan sikit demi sedikit bhn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan macam buat kek.
Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag ( sy guna plastik putih biasa ja.. pehtu gunting bucu dia yg kat bawah tu ;)) .
Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper sebesar size 20sen atau 50sen. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm.
Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons- untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar)
Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. ( Bergantung pada cuaca juga ni. Saya letak bawah kipas bagi dia cepat kering.
Sebelum bakar tu, test dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).
Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 20 minit. (bergantung kepanasan oven masing2.. hana bakar 16-17minit). Pastu sejukkan sebelum letak inti.
Nampak mudah kan...tapi nak cuba...try lah...sy tak makan sangat pun...sesaje nak memcuba jer...:)