Hari ni angin telebih rajin kut agaknyalah. Asar tak masuk lagi...cekodok pisang pun siap! Hehehe...
Meh nak share resepi yg memang selalu diguna pakai bila nak buat cekodok. Hai ! Buat cekodok pun pakai resepi ke?
Ehh..mestilah ! Ini kejadiannya macam selalu org bejual tu tau...mmg nampak urat2 pisangnya...tak benyek...dan tak resap minyak...rasa manisnya pun ala2 jer... best tau...rugi tak cuba.
Cer tengok resepi Kak Besah ni...mmg tip top! Rasanya...ramai dah kut blogger yg mencubanya kan... sy pun...nak tumpang sekaki lah berkongsi kesedapan cekodok ni...
Sumber : Cekodok pisang kembung Kak Besah
Bahan-bahan ; ( 2 piring penuh )
2 cawan pisang lenyek
1 cawan gula pasir @ gula castor
1 penutup sodabikarbonat (1 sudu makan)
1 sudu kecik baking powder
3 cawan tepung gandum
1 sudu besar susu tepung
1/2 sudu kecik garam
Cara-cara;
dlm mangkuk, campur pisang lenyek bersama gula & garam.gaul biar gula larut.
ayak soda bicarbonate & baking powder dgn penapis teh ke dalam campuran pisang.gaul rata2.pastu masukkan susu & tepung.tambah sedikit lg tepung jika adunan masih lembik.
panaskan minyak yg banyak, lalu jemput2kan adunan bulat2 kedalmnya. goreng dgn api sederhana supaya dlm nya masak.bila kulit luar nmpak garing bleh lah diangkat.
Dan hasilnya......
Selamat mencuba...tak rugi buat!
memang gebus tu nampak syifa, kalau dekat lah mmg nak minta sebijik dua
ReplyDeletekaknoor nak bagitau syifa, blog Bicara Kak Noor (testing) tu dah tak guna, boleh tak syifa sign in lagi sekali kat blog baru ni
ReplyDeletehttp://nooriahnaim.blogspot.com/
asalamualaikum..salam kenal syifa....bulat2 cekodok tu..tak serap minyak pun..leh dcuba nie
ReplyDeleteYelah...tengok jejemput yg jual tu mmg cantik jer bulat bulat tak benyek pun.....lain betul dari buat sendiri. Semalsm baru buat jejemput pisang tp benyek style lah hihi...
ReplyDeleteNyom nyom nyom...cedapnyer
ReplyDelete